Pages

29 Aralık 2011

HERKESE MUTLU YILLAR


Bizim evden herkesin evine mutluluk, sevgi, sağlık ve barış dilekleri gönderiyorum. Umarım yüreğinizin ışıl ışıl olduğu bir yıl geçirirsiniz.

Savaşların, acıların ve felaketlerin, geçip giden koca bir yıl gibi geride kalması umuduyla.. Nice nice yıllara

28 Aralık 2011

Fırında Peynirli Erişte


Bir arkadaşım erişteden fırın makarna yaptığını, çokda güzel olduğunu ve sürekli de yaptığını söylemişti. Biz de de fırın makarna çok sevilir. Hemen denedim tabii. Gerçekten çok güzel oldu. Ev yapımı makarna gibisi var mı acaba ?
Bir de içine ceviz katsaydım daha da bir lezzet patlaması olurmuydu? Siz ne dersiniz ? Bence olurdu . Bir daha yapınca içine cevizde koyacağım mutlaka.

Malzemeler:

  • Herhalde yarım kiloluk makarna kadar erişte. (Benim ki göz kararı çünkü)
  • 2 kaşık dolusu un
  • 1/2 kilogram süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tabak dolusu rendelenmiş peynir (ben sert beyaz peynir yada mihaliç peyniri kullanıyorum. Kaşarda pek bir yakışır vallahi.)

Yapılışı:

  1. Erişteyi az tuzlu suda makarna gibi haşlayın ve süzün.
  2. Bu arada tereyağı ve zeytinyağını çelik tencerede unla beraber kavurun. 3-4 dakika kavurduktan sonra bir bardak süt ekleyin. Ocağın altını kapatıp tencereye el blendırını daldırıp pürüzsüz bir sıvı elde edene kadar çırpın. Tekrar ocağa koyup kalan sütüde ekleyip muhallebi kıvamına gelip, hava kabarcıları çıkarmaya başlayıncaya kadar pişirin. Kısaca beşamel sos hazırlıyoruz.
  3. Bir kapta makarnayı, beşamel sosu ve peyniri karıştırın ve borcamanıza yada küçük bir fırın tepsinize dökün. 170 derecede üstü hafif kızarana kadar pişirin.

26 Aralık 2011

Elmalı cupcake veya elmalı muffin


Bu aralar muffinlere taktım. Artık böyle lokmalık kekler yapmak daha pratikmiş gibi geliyor. Hani annelerimiz bir yemeğe takar ve sürekli aynı şeyi yapardı ya,  benim durumumda şu aralar aynen öyle :) Tek fark ben içindeki malzeme ile habire oynuyorum :)

Malzemeler:
  • 2 adet orta boy elma
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı zencefil, 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 adet kabartma tozu ve vanilya
Yapılışı:
  1. 3 yumurta akını 1.5 bardak şekerle çırpıyoruz. Yumurta sarılarını da katıp çırpmaya devam ediyoruz.
  2. Üzerine elma hariç tüm malzemeleri katıp karıştırıyoruz.
  3. Elmaları soyup minik minik küpler halinde doğrayıp keke katıyoruz. Şöyle bir karıştırıyoruz. Muffin olduğu için zaten kekin alt tarafına düşme riskleri olmuyor :) 
  4. Muffin kaplarımıza kepçe yardımı ile kek hamurunu döküyoruz. 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz.

23 Aralık 2011

Kurufasulyeli cupcake


Kestane lezzetinde süper bir kek. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Tarif aynı zamanda çay kahve bahane etkinliğini düzenleyen anneminkiziyim blogunun sahibi Ayşe arkadaşıma gidiyor.



Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1/2 su bardağı kırık ceviz, isterseniz fındık
  • 2.5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
Yapılışı:

Yumurtanın aklarını şekerle iyice çırpın. Sonra içine sarılarını atın, karıştırın. İçine diğer malzemelerin hepsini ve haşlanmış fazla ezilmeden parçalara ayrılmış kuru fasulyeyi ekleyin. Cupcake kalıparınıza dökerek 170 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin.

19 Aralık 2011

Yılbaşı Menüsü


Bu sene arkadaşım Sibel'de toplanacağız. Her sene sırayla toplandığımızda herkes bir şeyler yapıyor ve biz soframızı donatıyoruz. Böylece hem dolu dolu bir sofra oluyor hem de ev sahibinin üstüne yük olmuyoruz.

Tabii ki sofranın assolisti hindi olacak :)

Yılbaşı hindisi
İç pilav (ciğersiz)
Mor ve beyaz lahana
Rus salatası
Patlıcan salatası
Kırmızı biber
Hardallı ve krem peynirli patates salatası
Mercimek köftesi
Ayrı ayrı patlıcanlı ve pırasalı börek
Kereviz salatası
Fırında brokoli ve karnabahar
Tel kadayıflı muhallebili pasta
Truffle
Yılbaşı pastası (satın alınarak)

Yufkadan patlıcanlı börek tarifi yokmuş blogda. Ayrıca sadece pırasalı börekte yok.  Ama bir sürü börek tarifi var. Hamur işleri bölümüne bakarsanız, çok sayıda börek tarifine ulaşabilirsiniz.

Bu linkten de yılbaşı meze ve salatalarına ulaşabilirsiniz.

15 Aralık 2011

Oyalı Pasta'dan yılbaşı hediyesi

Oyalı Pastadan yıl başı hediyesi olarak kurabiye varrrr.
Herkese duyurulur

http://oyalipasta.blogspot.com/

Baharatlı Kek



Son derece başarılı ve bir o kadar da sağlıklı bir kek oldu. Baharatlardan faydalanmanın bir başka yoluda kek olabilir. Özellikle çocuklar ve gençler için :))

Çocuklara da cazip gelsin diye etrafına biraz süs yaptım. İsterseniz sizde süs püs yapabilirsiniz :) Yada sadece pudra şekeri ve tarçın karışımıda yakışır.  

Aşağıdaki baharatlardan evde hangisi varsa onu kullanarak yapabilirsiniz.

Tabak nasıl ama, aynı benim gibi okuyan bir kadın :)) Yalnız sanıyorum o dergi ben ise kitap okuyorum :))

Malzemeler:
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • yarım su bardağı kuru kayısı, yarım su bardağı kuru incir 
  • 1 adet limon kabuğu rendesi , isterseniz portakal kabuğu rendesi de yakışır.
  • 3 adet yumurta
  • 2.5 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı muskat
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • 1 çay kaşığı kakule
  • 3 adet karanfil dövülmüş olarak (siz 5-6 koyabilirsiniz ben pek sevmiyorum.)
  • 1 paket Kabartma Tozu
  • 1 paket Vanilin 
Yapılışı:

  1. Bir kapta önce yumurtaların aklarını şekerle köpürene kadar çırpıyoruz. Sonra yumurta sarılarını, sıvı yağ ve sütü ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. 
  2. Başka bir kapta kalan tüm malzemeleri tahta bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Kuru kayısıları ve inciri küçük küçük kesmeyi unutmayın. Sıvı karışımı kuru karışıma ekleyip tahta kaşık yardımıyla homojen bir karışım elde edene ve çok karıştırmamaya özen göstererek birbirine yediriyoruz. ( Kek sönmesin diye)
  3. Hazırladığımız karışımı kek kalıbına döküp 180 C’de ısıttığımız fırında 40 dakika kadar pişiriyoruz.

12 Aralık 2011

Fırında karnabahar


Süper pratik bir tarif daha.

Karnabarı buharda pişirdim. Fırın kabının içine dizdim. Bir kasenin içinde 1 kutu krema (200 ml) , 2 çay bardağı unu ve tuzu karıştırdım. Karnabaharların üstüne döktüm. Üstüne de susamları döküp fırına verdim. Yaklaşık 180 derecede üstü kızarana kadar pişirdim. Ben baharat kullanmadım. siz istediğiniz baharatları kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Buharda Pişirilen Sebzeler


Bu aralar ailecek biraz kilo almış durumdayız. Baktık kilolar kendi kendine azalmıyor biz de kendimizi yağsız sebzelere adadık. Atayı hiç söylemiyorum, O bizimle bu tür etkinliklere katılmıyor. Ata hep yeme halinde :))

Yukarıdaki tabakta brüksel lahanası, karnabahar ve havuç var. Alttaki tabakta karnabahar, havuç , patates ve kereviz var.

Şu şekilde buharda pişiriyorum. Tencerenin birine su dolduruyorum. Üstüne çelik süzgeçi oturtuyorum. İçine sebzeleri koyuyorum. Üstüne de tencerenin kapağını koyarak pratik yolla sebzeleri buharda pişirmiş oluyorum. Pişip pişmediğini arada  yoklayarak farklı zamanlarda pişen sebzeleri de birlikte pişirmiş oluyorum. Biz genelde üstüne sarımsaklı yoğurt dökerek yiyiyoruz.  Sarımsaklı yoğurt nasıl bir lezzetse herşeyi yenilir hale getiriyor. Tavsiye ederim.

Bu aralar karnabahar ne kadar pahalı değil mi? Yumruğum kadar karnabahar 5 tl.

7 Aralık 2011

Marine edilmiş peynir (Kahvaltılık Baharatlı Peynir)


Tarif Devletşah'tan. Ben çok beğendim, hala buzdolabındada var. Şişemde peynir azalınca, peynir ekleyerek devamını sağlıyorum. İnşallah sizlerde seversiniz.

Evde taze olmadığı için ben hepsini kurusundan kullandım.

 Malzemeler:
  • 1 kalıp peynir
  • 1 tatlı kaşığı biberiye
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tane karabiber
  • zeytinyağı
Yapılışı:

Beyaz peynirleri küp küp doğradım. Cam şişenizin içine attım. Ben önceden turşu şişesi olan 1 kiloluk şişko bir cam şişe kullandım. İçine peynirleri dizdim. Baharatları bir kase de karıştırıp peynirlerin üzerine döktüm. Sarımsaklarıda çizerek şişenin içine attım. Peynirlerin üstünü geçecek şekilde zeytinyağı koydum. Servis edilmeden önce bir gece buzdolabında beklettim.

Eğer bu beyaz peynirden bir gün sıkılırsanız baharatlı zeytinyağı yemeklerinize ne güzel de yakışır değil mi?

2 Aralık 2011

Sütlü Aşure


Sanıyorum salı günü Oktay usta'nun konuğu Semra Özal'dı. Beraber sütlü aşure yaptılar. Ben de izinli olduğumdan seyretme fırsatı buldum. Her sene aşure yaparım ama hiç içine süt katmamıştım. Bu sene bende süt koydum gerçekten de daha güzel sanki . Yada ben aşureyi çok özlemişim. 
Oktay usta Semra hanımın tarifine göre 4 su bardağı süt koydu . Ben yarım litre süt koydum.

Malzemeler:

  • 4 su bardağı buğday
  • 2 su bardağı nohut
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 250 gr incir
  • 200 gr gün kurusu kayısı
  • 200 gr kuru üzüm
  • 2 paket kuş üzümü
  • 9 su bardağı şeker
  • Yarım lt süt
  • Üstüne ceviz, tarçın, dolmalık fıstık, nar, fındık, elma kurusu veya taze elma
Yapılışı:

  1. Bir gece önce buğdayı sıcak suyla bir kaç kere yıkayıp , üstünüde 4 parmak geçinceye kadar su ile doldurup 1 taşım kaynatın. Hemen altını kapatın. Ertesi güne kadar bekletin. Aynı yöntemi düdüklü tencerenin içine koyduğunuz nohut ve kuru fasulye için yapın. Onlarda 1 gece beklesin.
  2. Ertesi gün buğdayı iki büyük tencereye bölün. (Bende kazan yok, ben sanıyorum biri 6 litrelik ,biri 8 litrelik tencerelerde yapıyorum) Üstüne 4 parmak geçinceye kadar su koyun ve kaynatmaya başlayın. Bu arada düdüklü tencerede ıslattığınız nohut ve buğdayı düdüklü tencerenin ötmesinden sonra 30 dk. pişirin. Dağılacak kadar pişirmeyin (AAA aynı yerde pişermi ? dediğinizi duyuyorum ve evet ben aynı tencerede pişiriyorum ve her ikiside eşit sürede pişiyorlar.)Ben sularını süzüp yıkayıp koyuyorum. Buğdayın ıslattığınız suyunu atmayın sakın.
  3. Üzümü, kayısıyı, inciri, kuş üzümünü ayrı ayrı kaselere koyup kaynattığınız suyla ıslatın. (Ben kettle kullanıyorum. ) O şekilde beklesin yumuşasınlar. Buğdaylar piştiğinde incir ve kayısınun suyunu süzüp küp küp doğracaksınız.
  4. Buğdayların pişmesi yaklaşık 40 -50 dakika sürer. Zaten buğdaylar iyice açılacaklar, patlayacaklar ve yumuşayacaklardır. Tadına bakarak yenecek kıvama gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Suyunu çok çektiyse sıcak su ekleyebilirsiniz.
  5. Buğdaylar pişince, içine sütü katın. Ben birine bir bardak diğerine kalan sütü koydum. Yıkayıp süzdüğünüz nohut ve fasulyeyide atın. Çok susuzsa su ekleyin. İçine üzüm ve kuş üzümünü katın. Bir iki taşım kaynasın. Sonra içine şekeri de bardak bardak atmaya başlayın. Karıştırıp tadına bakarak şekeri ilave edin. Ben tatlı olmasını seviyorum. Dolayısıyla birine 4 bardak diğerine 5 bardak şeker kattım. Şekerini attıktan sonra kapatmaya yakın incir ve kayısı katın. Özellikle incir aşurenin rengini kayultuyor.  O nedenle en son konuyor. Şekeri attıktan sonra bir taşım kaynayıp kapatın. Şekeri önce atarsanız veya çok pişirirseniz aşurenin dibi tutar.
  6. Altını kapattıktan sonra 1 tanesinin üstüne kapak kapatın. 5 dakika sonra kapakta biriken suyu ev hanesinin alnına sürün. Evinizin bereketinin artması için dua edin.
  7. Dağıtacağınız kaplara bölüp, önce tarçın ve çam fıstığı atıp, üstlerini ceviz , fındık ve antep fıstığı kırıkları ile süsleyip ve en sonda nar taneleri ile süsleyip dağıtın. Allah kabul etsin

Buz kalıbında dondurulmuş tereyağ


Bir kahvaltılık sunum daha. Tereyağı benmari şeklinde erittim. Sonra evdeki meyve şeklindeki buz kalıplarına döktüm. Ertesi gün kahvaltıda servis yaptım. Benim buz kalıplarımda bir kişi için ideal oldu. Yaz kahvaltısında erimesinler diye buz kalıpları ile servis yapmayı unutmayın :)

Bu öneriyi de sanıyırum Limonlu Kek'ten almıştım.

Yumurta Dolması

Kahvaltı masasının tariflerine devam. Bu tarif Birsence'den geliyor. Çok güzel oldu gerçekten. Çok da şık bir sunum oluyor. Tavsiye edilir.

Yalnız ben bir hata yaptım. Sabah kalktım 8.30'da yaptım bu dolmaları ve sofraya koydum. Kahvaltı saat 11'de gerçekleşti. Rengi koyuldu. Demek ki daha geç bir saatte yapmak gerekliymiş.,

 Malzemeler: 7 yumurta ( 13 kişiydik), 2 yemek kaşığı mayonez, karabiber, toz kırmızıbiber

Yapılışı: Yumurtaları 10 dk. katı oluncaya kadar pişirin. (Ben bir gece önce pişirdim ki rahat soyabileyim.) Yumurtaları düzgünce uzun tarafından ikiye bölün. Sarılarını bir kaseye alıp içine (ben 2 kaşık dedim ama kıvama gelene kadar) mayonez koyun. İçine karabiber, toz kırmızıbiber katıp, iyice ezip, sıkma torbasına doldurun. Sıkma torbasının yardımı ile şekil vererek yumurtaların beyazını doldurun.

1 Aralık 2011

Salamlı Rulo Lavaşlar


Kesinlikle masaya çok hoş bir görüntü veriyor. Lezzetide harika. Mutlaka yapmanızı tavsiye ediyorum. Tarifi Limonlu Kek'ten almıştım. Ben beyaz peynir koymadım.

Biz kahvaltıda 13 kişiydik. Bu nedenle 3 lavaştan yaptım. Yetti de arttı bile. Bir tabakta çocukların masasında vardı. Çocuk dediysem 1'i hariç hepsi lise, ortaokul seviyesindeler :))

Malzemeler: 1 adet lavaş için , tahmini 100 gr sürülebilir peynir, 1 yemek kaşığı mayonez, 6 adet salam

Yapılışı: Sürülebilir beyaz peyniri ve mayonezi karıştırın. Lavaşın üstüne sürün. Salamlarıda üstüne dizin. Lavaşı bir kenardan başlayarak sıkıca bir rulo yapın  ve stereçleyin. Bir gece buzdolabında bekletin. ( Rulo sabitleniyor ve kesilirken açılmıyor) Kahvaltıdan önce 3 parmak kalınlığında kesin ve yatay olarak servis tabağına dizin.

30 Kasım 2011

Son model hem yufkalı hem milföylü börek



26 Mayıs 2009'da yayınladığım bu postu yanlışlıkla sildim :(( Sonra sağolsun goggle'dan ön izlemeden geri alıp kopyadım. Aynen yayınlıyorum.

Son zamanlarda hanımların katıldığı günlerde yeni bir börek çeşidi var Bursa'da. Çakma su böreği gibi. Yapması da son derece kolay. Milföy'le beraber hazır yufka kullanıyor. Dolayısıyla çok da yağlı bir börek olmuyor. Kocaman da kabarıyor. Bence denenmeli. Son derece de lezzetli oluyor.

Bu arada kahvaltıları ben aldıktan sonra Bernardo'ya pastel renklerde çeşit çeşit kahvaltıklar gelmiş. Hayran oldum. Bernardo yetkililerine de neden 2 hafta önce getirmediniz diye de kızdım. Bence bir uğrayın.

23 Mayıs cumartesi günü de yanıma fotoğraf makinasını almadan leylek şenliğine gittim. İnanılmaz da hayıflandım. Manzara MUHTEŞEM'di. Seneyede karıcık kocacık çadır kurmaya karar verdik. Bulursam nette ki fotolardan koymak isterim. Çünkü gerçekten çok ama çok güzel bir şenlik oldu. Şevval Sam'da süperdi. 

Malzemeler:

  •     12 adet milföy yaprağı
  •      2 adet hazır yufka
  •      1 tabak dolusu ufalanmış peynir
  •      1/2 demet maydanoz
  •      1 şişe soda
  •      1 çay bardağı sıvı yağ
  •      2 adet yumurta
Yapılışı:

  1. 6 adet milföy hamurunu hafif açtırarak tepsiye serin. Açtırmak istemezseniz eğer daha fazla sayıda milföy hamuru kullanın. Milföy hamurunun üstüne yufkanın birini parçalayarak serin. Kıyılmış maydanozla karıştırılmış peyniri yufkaların üstüne serpin. Üstüne parçaladığınız 2. yufkayı atın. Milföy hamurlarını tekrar en üste koyun.
  2.  Milföy hamurlarının ayrım noktalarından yufkaları da kesin. 1 yumurtayı, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 şişe sodayı karıştırarak üstüne dökün. Diğer yumurtanın sarını da üstüne sürüp, fırında 180 derece üstleri kızarana kadar pişirin.

29 Kasım 2011

Pazar kahvaltı sofrası



Pazar sabah kahvaltısına teyzemler ( eşimin teyzesi) konuk oldular. Onlara Blog arkadaşlarımdan bakarak sunumlar hazırladım. Hemen hemen tüm blog arkadaşlarımı gezdim ama en çok Birsence, Limonlu Kek, Bir Dut Masalının bloglarından esinlendim. Hepsine çok teşekkür ederim.

Sofrada baklavalık yufkadan yaptığım börek ve eşimin ailesinin pazar sabahı ritüelleri olan Osmancık usulü kapalı pide yer almadı. Sonradan fotolarını bile çekmemişim :(( Telaşeye girmişler ne yazık ki :((

Sofradan görüntüler. Sonrada tarifler gelecek:


Salamlı rulo lavaşlar :

















Kendi imalatım olan nektar reçeli, vişne reçeli ve erik marmeletı



Peynir tabağı : beyaz peynir, çerkez peyniri, tel yada çeçil peyniri


Arkadaşım Pevin'in anne ve babasını yaptığı patlıcanlı, kırmızı biberli kahvaltılık sos


Yeşil bibere geçirilmiş salam dilimleri


Sarıları mayonezle tatlandırılmış yumurtalar



Gemliğimizin yeşil zeytinleri

Marine edilmiş beyaz peynir


Kaz dağlarından ahıt balı . Yolu oradan geçenlere tavsiye ederim. . Edremit körfezine inerken yaklaşık 20 km. kala , yol üstünde durup alışveriş yapabileceğiniz noktalar var. Satılan hemen her ürün hem doğal hem de ucuz

Domates soslu sosis


Kaşar rendelenmiş, zeytinayağı dökülmüş domates, salatalık ve biber tabağı


Sofranın tatlıları : içinde rondodan geçirilmiş nesfit bulunan muhallebi ve






Çikolata soslu brownie

25 Kasım 2011

Kremalı kaşarlı brokoli ve brüksel lahanası


Kışın nimetlerinden faydalanmak lazım.  Lütfen kış sebzelerini kaçırmayın. Lahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, ıspanak ve diğerleri. Bunlar harika sebzeler. Krema ve kaşarlada nefisss oluyorlar. Herkese tavsiye ediyorum.

Malzemeler:


◦1 demet brokoli
◦1 paket brüksel lahanası
◦1 paket 200 ml krema
◦1 küçük boy konserve mısır
◦Tuz ve fesleğen (ister kuru ister taze)
◦1 tabak rendelenmiş kaşar

Yapılışı:

1.Brokolileri ve brüksel lahanasını metal süzgece diziyorsunuz. Üstüne kapak kapatıp, su dolu tencerenin üstüne oturtuyorsunuz. Kısaca brokoli ve brüksel lahanasını buharda pişiriyoruz. Brüksel lahanalarının diplerini keserek 2 kat taç yaprağını çıkarmayı unutmayın. Yoksa hafif acı olur.

2.Fırın kabına yerleştiriyorsunuz . Üstüne kremayı döküyoruz. Mısırları, fesleğeni, tuzumuzu serpip 180 derecede 30 dakika pişiriyoruz. Çıkarmaya yakın üstüne kaşarları serpip kaşarlar kızarıncaya kadar fırında bekletiyoruz.

23 Kasım 2011

Taze Fasulye Diblesi



Çok lezzetli bir yemek oldu. Özellikle yazın taze fasulyeden bıkmış oğlum için iyi bir alternatif oldu. Deneyen herkese afiyet olsun.

Malzemeler:
  • 1/2 kilo taze fasulye
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 2 orta boy domates
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • zeytinyağı, tuz
Yapılışı:
  1. Pirinci ılık suya bastırın. Yaklaşık 20-30 dk. bekletin.
  2. Soğanı yemeklik doğrayın, zeytinyağında rengi dönene kadar kavurun. Dometesleride yemeklikden daha küçük küçük doğrayın. Soğanların üstüne atın yumuşayıp suyunu versinler.
  3. Taze fasulyeleri 2 parmak genişliğinde kesin. Domateslerin üstüne atın. 1 çay bardağıda su ekleyin çünkü taze fasulyelerin pişmesi lazım. Taze fasulyeler pişince üstüne pirincinizi ve 1'e 1 ölçüde kaynamış suyunuzu ekleyin. 1.5 su bardağı pirinç için 1.5 su bardağı su ekleyin yani. Pirinciniz suyunu çekene kadar pişirin.

15 Kasım 2011

Çakırdaklı taze fasulye - Barbunyalı taze fasulye


Taze fasulye yemeğini severmisiniz ? barbunyayı peki ? Biz ailecek her ikisini de severiz. Gerçi yazın her hafta taze fasulye pişirince Ata biraz arıza çıkarırsada :))

Hürriyet gazetesinin pazar ekinde görmüştüm. Aslında bilinen bir yemekmiş ama ben bilmiyordum. Her ikisinin de yer aldığı bu lezzet ise gerçekten çok güzel oluyormuş.
Herkese tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 1 kilo taze fasulye
  • yarım kilo barbunya
  • 1 büyük soğan veya 2 adet orta boy soğan
  • 2 büyük domates ( kışın 1 su bardağı dolusu domates suyu )
  • 2-3 diş sarımsak, tuz , 2 adet kesme şeker
Yapılışı
  1. Kuru soğanları ymeklik doğrayın. Sarımsaklarıda 2'ye 3'e bölün. Zeytinyağında kavurun. İçine şekeri ve tuzunu atın. Küp küp doğradığınız domatesleri de atın. Kavurmaya devam edin.
  2. Yıkayıp temizleyip 3 parmak genişliğinde doğradığınız fasulyeleri de atıp kavurmaya devam edin.
  3. Fasulyelerin rengi hafif rengi dönünce üzerine yaklaşık 2 su bardağı su ekleyip barbunyaları da ilave edin. (Ben barbunyaları ayrıca haşlamıyorum. Bazıları koyu renk suyunu çıkarmak için 10 dakika başka bir yerde haşlayabiliyor. ) İsterseniz düdüklüde pişirebilirsiniz. Ben fasulyeyi düdüklüde pişirmeyide tercih etmiyorum.

10 Kasım 2011

Şerbetli Kızarmış Muz Tatlısı


Valla önce kızarttığım, sonrada üzerine şerbet döktüğüm bir meyve tatlısı için hafif demek pek uygun düşmüyor. Ama kesinlikle lezzetli denilebilir. Deneyen herkese afiyet olsun.

Malzemeler:
  • 4 adet muz
  • 1 su bardağı un ve nişasta karışımı ( 2/3 bardak un, 1/3 bardak nişasta)
  • 1 su bardağı su
  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya
  • Şerbeti: 2 bardak şeker, 2 bardak su, bir kaç damla limon
Yapılışı:

Öncelikle şerbetinizi kaynatın ve bir kenarda soğusun.

Unu, nişastayı, suyu , kabartma tozunu , vanilyayı karıştırın. Koyu bir sos haline getirin. 2'ye yada 3'e böldüğünüz muzları önce unlu sosa batırın. Sonra kızdırdığınız sıvıyağda kızartın. Sıvıyağ ne yazık ki bol olacak :(
Tüm muzlar kızarınca hepisinin üzerine şerbetini dökün. Yanında mutlaka dondurma ile servis yapın. Şerbet yerine süzme bal yada akçaağaç şurubu da gezdirebilirsiniz. Üzerine şerbet dökmeyecekseniz sosuna 2 yemek kaşığı pudra şekeride koyabilirsiniz.

2 Kasım 2011

Kurufasulyeli Kek



Kurufasulyeli kek. AAA nereden çıktı diyeceksiniz ama çok lezzetli oluyor. Kestane tadı varmış gibi geliyor.
Ispanağı antep fıstığı diye kandırıyoruz. Fasulyeyi kestane diye :))

Bu kadar jelibon, bonibonla süslemenin nedeni çocuklara cazip gelmesi içindir. Yoksa tadı gerçekten güzel oldu.

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker,
  • 4 kaşık kakao
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1/2 su bardağı kırık ceviz, isterseniz fındık
  • 2.5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Üstüne kestane şekeri püresi

Yapılışı:

Yumurtanın aklarını şekerle iyice çırpın. Sonra içine sarılarını atın, karıştırın. İçine sütü, sıvıyağı, kakaoyu, cevizi ve haşlanmış fazla ezilmeden parçalara ayrılmış kuru fasulyeyi ekleyin.Unu ve kabartma tozunu birlikte eleyerek karışıma ekleyin. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Soğuduktan sonra üstüne kestane şekerini püre haline getirin ve sürün. İsterseniz çikolata sosu yapıpda sürebilirsiniz.

27 Ekim 2011

Kıymalı Mayalı Lokum




Nefis nefis nefis oldu. Yumuşacık, puf puf süper. Vallahi tavsiye ederim. Yediğimiz ve dağıttığımızdan arta kalanları derin dondurucuya koydum. Sabahları işe giderken mikrodalgada ısıtıp ısıtıp yedik.

Sütü mayayı eritirken kullandım. Ben ayrıca yoğurt koydum. Ama siz isterseniz sadece süt ve su da kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

Hamuru için :
  • 1 aida çay bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yoğurt ve suyu
  • 1 aida çay bardağı dolusu sıvı yağ
  • Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar alabildiği kadar un ( 1 kilo kesin vardır. Belki de daha fazla )
İçi için :
  • 1 kilo kıyma, 2 büyük boy domates, 5-6 çarliston biber yada 20-25 adet ince biber(daha güzel), 2 büyük boy kuru soğan , maydanoz, karabiber, tuz ve istediğiniz baharat, kavurmak için sıvı yağ
Ayrıca hamurun üstü için :
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı süt, 1 yumurta sarısı
Yapılışı :

1)Ilık sütün içinde şekeri ertitin. İçine mayayı koyup mayayı da eritin. 5 dakika kadar beklesin.

2)Elenmiş unun ortasını havuz yapın, yoğurdu ve suyunu, sıvıyağı, tuzu, erimiş sütteki mayayı ekleyin.Yavaş yavaş unla karıştırın. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Un fazla gelirse su ile yumuşatabilirsiniz. Çok yumuşaksa da un ekleyebilirsiniz.

3)Üstünü bezle tülbentle örtüp en az 1.5 saat bekletin. Hamur güzelce kabarsın.

4)Bu arada içini hazırlayın.Tavaya yağ koyup kıymaları bir güzel kavurun. Kıymalar kavrulunca yemeklik doğradığınız soğan ve biberi katıp onlarıda kavurun. Kabuklarını soyup minik minik doğradığınız domatesleri de katın. Maydanozunu, tuzunu, karabiberini, istediğini baharatı da katın (ben ayrıca biberiye de kullanırım) . Domatesin suyu çekilince hazır demektir.

5)Tezgahınızı unlayın. Hamurunuzu elma büyüklüğünde parçalara ayırın. Kaç parça çıktıysa kıymanızı da o kadara bölün.  Benim hamurumdan toplam 6 parça oldu. Merdaneye yapışmasın diye arada unlayarak, merdane yardımı ile dikdörtgene benzer şekilde açın. (Çok da önemli değil). Kıymalı içi üzerine serpin. Aşağıdaki gibi :

6) Sonra uzun kenarınından başlayarak yuvarlayın. 3 parmak genişliğinde kesin.


7) Kenarı yüksek bir tepsiye dik dik yerleştirin. Hepsini alacak, boş yer kalmayacak şekilde olmalı. Üstlerine çırptığınız yumurta sarısı, süt ve yağ karışımı sürün.

8) Önce 50-60 derece de yarım saat kadar tutun. Biraz daha kabarmasını sağlayın. Sonra 170 derece de üstleri kızarana kadar pişirin. Kabarıp, tepsiye sığmaz oluyorlar.

24 Ekim 2011

Ispanaklı cup cake








Ispanak; bir kek yakışabilecek en güzel sebze bence. Bir de havuç var tabii ki. İkisi de nefiss bir tat yaratıyor. Bir de keki yumuşacık hale getiriyor.

Malzemeler:
  • 3 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 bardak dolusu parçalanmış, püre halinde getirilmiş ıspanak yaprağı (rondodan geçiriyorum.)
  • 3 su bardağı un
  • Kabartma tuzu, vanilya
  • 1 bardak süt
Yapılışı:

Yumurtaların aklarını , sarılarından ayırın ve şekerle beraber bir güzel çırpın.Diğer tüm malzemeyi katın ve karıştırın. Cup cake kaplarınıza tamamını doldurmayacak şekilde bölüştürün. 170 derecede yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Üstü kızarana kadar pişirin

Aynı gün kalp şeklinde ıspanaklı kekten pasta yapmıştım. Ispanağı bol bulmuşum herhalde :)) Aslında doğrusu tembellikten.

Ispanaklı kekten pasta nefiss oluyor. Sanki antep fıstıklı kek gibi. Tarifini de daha önce yayınlamıştım.
http://durutarifler.blogspot.com/2009/01/ispanakl-kek.html

19 Ekim 2011

24 Şehit 70 Milyon yaralı


Ne diyebilirim yüreğim yanıyor. Hepimizin başı sağolsun. Teröre lanet olsun.

Konken Böreği


Her ne kadar adı böreksede bu poğaçayı ilk önce Yetur'la lezzetler sevgiliYeşim'de görmüştüm, not etmiştim. Sonra unutmuşum. Daha sonra Hayat Cafe sevgili Meliha yaptı. Aklıma tekrar düştü. Ben de Hayat Cafe'de görüdükten sonra denedim. Gerçekten nefisss oldu. Bayıla bayıla yedik. Teşekkürler Yeşim'cim, Meliha'cım.

Acaba neden poğaçaya börek demişler ? Merakta ettim açıkçası. Konken oynayan hanımların pek bir vakti yoktu da kolaycacık bu poğaçayı mı yapıyorlardı acaba ? Anneme sormak lazım :)

Tarifde herhangi bir oynama yapmadım. Aynen uyguladım.

Malzemeler:
  • 2 yumurta ( 1 tanesinin sarısı poğaçaların üstü için ayrılacak)
  • 1 türk kahvesi fincanı yoğurt
  • 1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
  • 125 gr tereyağ
  • kabartma tozu
  • az tuz
  • ele yapışmayacak yumuşak kıvam alıncaya kadar un
Üzerinin sosu için
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
  1. Un hariç tüm malzemeyi elinizle birbirine iyice katın. Sonra unu azar azar ekleyin. Elinize yapışmayacak kıvama geldiğinde un katmayı bırakın. Hamur yumuşak olmalı. Güzelce yoğurun ve 3 parçaya ayırın.
  2. Her parçayı elinizle büyük tabak boyutunda açın. Önce artı sonra çarpı şeklinde 8 adet üçgen elde edeceksiniz. (yani hamuru önce 4 ayırıp, sonra her dört parçayı 2'ye ayıracaksınız) Her üçgeni kalın tarafından başlayarak elinizle yumuşak bir şekilde sarın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  3. Sonra sosu çırpıp ve poğaçaların üstüne sürün. 180 derecede üstüleri kızarana kadar pişirin. Gerçekten sünger gibi puf puf poğaçalarınız oluyor.

17 Ekim 2011

Hindistancevizli Kek


Yumuşacık nefisss bir kek oldu. Hindistancevizleri kekin içinde kaybolmuştu ama çok nefis bir aroma ve lezzet bırakmıştı.

Malzemeler :


  • 1 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 3 yumurta
  • 3 su bardağı un
  • 1 çay bardağı dolusu hindistancevizi
  • 1 'er paket kabartma tozu ve vanilya,
  • 1 yemek kaşığı dolusu tarçın
Yapılışı:

1.Yumurtanın beyazlarını ayırıp şeker ile çırpın. Sonra sarılarını da katıp tekrar çırpın. Diğer malzemeleri içine katın.
 
2.Kek kalıbınız yağlayıp, unlayıp, kek malzemesini içine boşaltın. 170 derecede yaklaşık tahmini 40 dk pişecek. Bıçak yada kürdanla kontrol edebilirsiniz. Temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiştir.

11 Ekim 2011

Kunta Kinte


Arkadaşım Sibel'in annesinin tarif defterinden çıkan bir kek. Bizim genç kızlık zamanınımızdan. Kaç sene olduğunu söylemiyorum çünkü yaşımız ortaya çıkacak :))
(otuz :)))

Keki Sibelim yapmış. Afiyetle yedik valla. Hepimizin ağzının kenarı çikolata sosu olmuş halde hepimiz mutlu mesuttuk.

O zamanlar köle Isaura pek bir meşhurdu. Annelerimizde o diziden esinlenerek kakaolu kekin adını Kunta Kinte koymuşlar. Aslında bildiğimiz Brownie, sadece üstünü ıslatmıyorsunuzda çikolatalı sos döküyorsunuz.

Bir ara bir kampanya başlatsak. Annelerimizin tarif defterlerinden tarifleri yapsak da yayınlasak.

ESKİLERDE MELEK HANIM'IN KUNTA KİNTE KEKİ - ŞİMDİLERDE SİBEL'İN ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEKİ- ESMER GÜZELİ KAKAOLU ISLAK KEK- BROWNİ......... TARİFİ


MALZEMELER:

* 3 Yumurta
* 1,5 Su bardağı toz şeker
* 1 Su bardağı sıvı yağ
* 3 Su bardağı un
* 1 Su bardağı süt
* 1 Küçük paket kakao
* 1 Paket vanilya
* 1 Paket Kabartma tozu

SOS MALZEMELERİ:

*.Dr.Oetker Çikolata Sosu
* 2,5 Su bardağı süt

YAPILIŞI:

Yumurta ve şekeri iyice çırpın.İçerisine süt, sıvı yağ, un, kakao, vaniliya koyun çırpın.En son kabartma tozunu koyun. Yavaşça karıştırın. Yağlanmış unlanmış borcama veya kek kalıbına dökün.Isıtılmış fırında 180 derecede pişirin.

Kek pişerken Dr.Oetker çikolata sosun paket üzerindeki tarifine göre; 2,5 su bardağı sütle toz haldeki çikolata sosu karıştıra karıştıra ocakta pişirin. Kıvama gelince kapatın. Fırından çıkmış hafif ılımış ve kesin kekin üzerine sıcak sıcak dökün.
Üzerine kestane şekeri koyun.

4 Ekim 2011

Mini Köstebek Pasta


Herkese merhaba. Geçen hafta eşimin anneannesini kaybettik. 100 yaşını devirmişti. Bir rivayete göre 101 , diğerine göre 103 yaşındaydı. Kaç yaşında olursa olsun, her ölüm içinde hüzün barındırıyor. Osmancık'a gittik geldik. Hem çok hüzünlü hem de herkesi görmek açısından güzeldi.

Sizlere kek için ev yapımı tarif vereceğim ama işin doğrusu kek olarak ben kakaolu pastaban kullandım. Benim gibi acelesi olanlar hazır pastabandan yapsın. Yok olmaz ben sağlıklı kendi el emeğimle yaptığımı isterim derseniz kek için tarif hazır :)

Kek:
•3 tane yumurta,
•1.5 su bardağı şeker
•1 su bardağı süt
•yarım su bardağı sıvı yağ
•2.5 su bardağı un
•4 çorba kaşığı dolusu kakao
•1 paket kabartma tozu
•1 paket vanilya

Kreması için:
•1/2 litre süt,
•1/2 su bardağı un,
•1/2 su bardağı şeker
••1 çorba kaşığı nişasta ,
•1 paket vanilya,
•1 paket krem şanti
 
Yapılışı:

  1. Kek için yumurtaların beyazları ile şekeri çırpın. Daha sonra sarılarını da atıp çırpmaya devam edin. Diğer malzemeleri de atıp çırpmaya devam edin. Büyük fırın tepsisine yanmaz kağıt serip üstüne kekin tamamını yayın. 150 dk.'da Yaklaşık 20-25 dakikada pişecektir.
  2. Kek soğuyunca su bardağı yardımı ile kekin üstünde yuvarlaklar çıkartın. Kalan parçaları rondodan geçirin.
  3. Kreması için diğer taraftan süte; unu, nisaştayı, şekeri ekleyip muhallebi kıvamı gelene kadar pişirelim. İçine vanilyayı ve toz krem şantiyi ekleyip el blendırını daldıralım. El blendırıyla çırpınca çok çırpmanıza gerek yok. Yaklaşık 3 dakika yeterli olacaktır. Kremanın içine isterseniz hindistan cevizi koyabilirsiniz.
  4. Yuvarlak keklerin üzerine kaşıkla yada sıkma torbası yardımı ile kremayı sürün. Üstüne ister muz yada başka meyve koyabilirsiniz. Yakışır. Fındıkta yakışır, siz bilirsiniz.
  5. Robotton çektiğiniz kek kırıntılarını üzerilerine dökün. Bu işlemi yaparken elinizle hafif hafif düzelterek bastırarak kırıntıların kremaya yapışmasını ve bombeli görüntüyü sağlamaya çalışın.
  6. Köstebek pastalarınızı üstü kapalı bir kapta (strech filme yapışıyorlar) en az 3-4 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

27 Eylül 2011

MİM

Sevgili blogger arkadaşım Sevda beni mimlemiş. Yalnız bir adaya düşsek yanımıza alacağımız 4 tarif nedir ? diye

Benim ilk götüreceğim tarif Çikolata kaplı Issız adam keki olurdu herhalde, yiyen herkes bayılıyor tabii bende :)




http://durutarifler.blogspot.com/2009/01/ukulata-kkpl-havulu-cevizli-kek.html

İkinci tarif ise yine bir tatlı türü, muhallebiye ve çikolataya bayıldığım için ve gerçekten de çok lezzetli olduğu için hazır kakaolu kekten çikolatalı pasta olurdu herhalde



http://durutarifler.blogspot.com/2008/04/hazr-kakaolu-kekten-pasta.html

Yemeklere gelince hepimiz için bir klasik olan tabii ki yaprak sarma olurdu. Bayılırımmmm



http://durutarifler.blogspot.com/2008/06/zeytinyal-yaprak-sarma.html

VEEE klasik misafir kabul yemeğim kremalı mantarlı çorbalı tavuk yemeği. Gerçekten çok lezzetli oluyor. İçinde ayrıca kabak ve havuç olduğu içinde sebzeli yemekte sayılabilir. Herhalde her gün yesem bıkmam.



http://durutarifler.blogspot.com/2008/05/orbal-tavuk.html

Mim cevaplamak isteyen tüm arkadaşlara gitsin. Herkese sevgilerimle

26 Eylül 2011

6. Misi Şenliğinden Görüntüler



Misi Şenliğine bu sene yürüyerek gidemedik. Ben o gün domates suyu yapmıştım, Hakan'da basketten dolayı bileğini burkmuştu. Ama biz azimle yine şenliğe katıldık :))

Tabağım nasıl ? Biraz az yemişim değil mi :))

Bu sene Misi deresine masalar atmışlardı. Dere içi çok kalabalıktı. Tabii ki Adrasan'da ki hava burada yoktu.



Kitre bebekler ve yöresel el sanatları satış tezgahları vardı. Özellikle bebekler çok güzeldi.


Köyün içinden görüntüler


Ve seyre dalan ben  :)))