Pages

27 Ekim 2011

Kıymalı Mayalı Lokum




Nefis nefis nefis oldu. Yumuşacık, puf puf süper. Vallahi tavsiye ederim. Yediğimiz ve dağıttığımızdan arta kalanları derin dondurucuya koydum. Sabahları işe giderken mikrodalgada ısıtıp ısıtıp yedik.

Sütü mayayı eritirken kullandım. Ben ayrıca yoğurt koydum. Ama siz isterseniz sadece süt ve su da kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

Hamuru için :
  • 1 aida çay bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yoğurt ve suyu
  • 1 aida çay bardağı dolusu sıvı yağ
  • Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar alabildiği kadar un ( 1 kilo kesin vardır. Belki de daha fazla )
İçi için :
  • 1 kilo kıyma, 2 büyük boy domates, 5-6 çarliston biber yada 20-25 adet ince biber(daha güzel), 2 büyük boy kuru soğan , maydanoz, karabiber, tuz ve istediğiniz baharat, kavurmak için sıvı yağ
Ayrıca hamurun üstü için :
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı süt, 1 yumurta sarısı
Yapılışı :

1)Ilık sütün içinde şekeri ertitin. İçine mayayı koyup mayayı da eritin. 5 dakika kadar beklesin.

2)Elenmiş unun ortasını havuz yapın, yoğurdu ve suyunu, sıvıyağı, tuzu, erimiş sütteki mayayı ekleyin.Yavaş yavaş unla karıştırın. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Un fazla gelirse su ile yumuşatabilirsiniz. Çok yumuşaksa da un ekleyebilirsiniz.

3)Üstünü bezle tülbentle örtüp en az 1.5 saat bekletin. Hamur güzelce kabarsın.

4)Bu arada içini hazırlayın.Tavaya yağ koyup kıymaları bir güzel kavurun. Kıymalar kavrulunca yemeklik doğradığınız soğan ve biberi katıp onlarıda kavurun. Kabuklarını soyup minik minik doğradığınız domatesleri de katın. Maydanozunu, tuzunu, karabiberini, istediğini baharatı da katın (ben ayrıca biberiye de kullanırım) . Domatesin suyu çekilince hazır demektir.

5)Tezgahınızı unlayın. Hamurunuzu elma büyüklüğünde parçalara ayırın. Kaç parça çıktıysa kıymanızı da o kadara bölün.  Benim hamurumdan toplam 6 parça oldu. Merdaneye yapışmasın diye arada unlayarak, merdane yardımı ile dikdörtgene benzer şekilde açın. (Çok da önemli değil). Kıymalı içi üzerine serpin. Aşağıdaki gibi :

6) Sonra uzun kenarınından başlayarak yuvarlayın. 3 parmak genişliğinde kesin.


7) Kenarı yüksek bir tepsiye dik dik yerleştirin. Hepsini alacak, boş yer kalmayacak şekilde olmalı. Üstlerine çırptığınız yumurta sarısı, süt ve yağ karışımı sürün.

8) Önce 50-60 derece de yarım saat kadar tutun. Biraz daha kabarmasını sağlayın. Sonra 170 derece de üstleri kızarana kadar pişirin. Kabarıp, tepsiye sığmaz oluyorlar.

21 yorum:

  1. eline sağlık canım nefis görünüyor.güzel bir gün diliyorum.çok öpüyorum.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. çok lezzetli görünyor canım.afiyet bal olsun.ellerine sağlık.hayırlı cumalar diliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Gözlerim doldu benim bu tarife :((

    Nasıl da annanemi özledim..
    Bu lokumu içi cevizli yapardı her gidişimizde...

    nefisss olurrrdu...

    heyyy gidi günler heyyyy...

    eline sağlıkkkk

    YanıtlaSil
  4. oyyy oyyy oyyy görüntü de nefissss bayıldımmmm!!!

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  5. çok güzel görünüyor deneyeceğim

    YanıtlaSil
  6. Selam Nilay hanım ben bloğunuzu şimdi Yeturlalezzetkareleri arkadaşımdan görüp geldim gezindim çok güzel tarifleriniz var elinize sağlık bu tarifde çok güzel bende yaparım benzerini ama kıymayla hiç yapmamıştım değişik olmuş
    hayırlı cumalar
    bende beklerim inşaallah:)

    YanıtlaSil
  7. oovv nefis görünüyor, 20 kişiyi doyurur bu :) ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler

    YanıtlaSil
  8. tammm benim oğluşumun sevdiği bir usull...
    bayılır buna eminimm...
    not alıyorum hemen...
    ellerine sağlık canım...
    gönül dolusu sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. cumhuriyet bayramınız kutlu olsun sizin de bu arada...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Bende istiyoruuuuum bu lokumlardan..
    Sanamı gelsem yemeye,hazır dolabında varken..:))
    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  11. görüntü 10 numara.tadını merak ettim.şahane gibi duruyor....

    YanıtlaSil
  12. Enfes görünüyor Nilay'cığım, ellerine sağlık.,

    YanıtlaSil
  13. ellerinize sağlık bu güzel tarifler için herkese afiet olsun.

    YanıtlaSil
  14. Arzucum sen bana gel. Ben sana yaparım anneannenin yerine. Onun yerini tutamasam da

    YanıtlaSil
  15. Oya valla lezzeti de harika.
    Mutlaka dene

    YanıtlaSil
  16. Herkese yorumları için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. Nilay'cığım,

    Başın sağolsun, haklısın acı hep acı, özlem daha ağır.
    Annem öleli 4 sene oldu, ama arıyorum işte !
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  18. Pratik ve çok leziz, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  19. Mis mis mis olmuş ayrıca:)
    Ne kadar lezzetli olduğu görüntüsünden besbelli..
    Ellerine sağlık canım,ayrıca blogun çok hoş sıcacık sanki bir eve konuk olmuşum gibi hissettim :)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  20. ellerıne sağlık canım benım harıka gorunuyor

    YanıtlaSil