• Hakiki Ramazan Pidesi




    Tabii yapmasak olmazdı. Ama biz öz hakiki ramazan pidesi yaptık :)  Bugün mutfağın şefi Hakan'dı. Pideyi Hakan yaptı. Tarifi masmavi mutfaktan geliyor.

    Corono günlerinde bugün evde 43. gün

    Malzemeler:

    • Ön maya için 1 su bardağı un , yarım bardak ılık su, 1 tatlı kaşığı şeker ,  1 adet paket kuru maya tada yarım paket yaş maya
    • Hamur için 2 su bardağı ılık su, 4.5 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tepeleme tuz
    • Üzeri için şifa bulamacı için : 1/4 çay bardağı soğuk su, 1/4 çay bardağı kaynar su, 2 yemek kaşığı un, 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi

    Yapılışı:
    1. Ön maya için tüm malzemeleri daha küçük bir kasede tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Koyu kıvamlı olacak. En az 20 dakika mayalanması için bekletilecek. Üzerini strech filme kapatalım. 20 dakika sonunda göz göz kabaran bir ön maya oluyor. 
    2. Ekmek hamuru için için su ile unu daha büyük bir kapta tahta kaşık yardımı ile yaklaşık 2 dakika kadar karıştırıyoruz. Henüz elimiz olayın içine girmedi. Üzerini strech filmle kapatım beklemeye alalım.
    3. 20 dakikanın yada yarım saatin sonunda ön mayayı hamura katıyoruz. Halen el yok. Tahta kaşıkla birbirine yediriyoruz. Yaklaşık 2 dakika kadar birbirine yedirdik. Şimdi tuzunu katıyoruz. 1 tatlı kaşığı tepeleme tuz katın ve yoğurmaya devam edin. 2 dakika daha karıştırın. Şimdi eliniz daldırın , kenarlardan ortaya doğru katlaya katlaya 2 dakika kadar yoğurun. Hamurun kıvamı yumuşak ele yapışan bir hamur. Üzerini kapayın 30 dakika mayalansın. 30 dakika sonra elimizle kenarlardan ortaya doğru getire getire 2 dakika kadar yoğurun. Tekrar üzerini örtüp 20 dakika daha mayalanmaya bırakın. Bir kez daha yapacağız yani 2.kez tekrarlayacağız. Toplamda 3 kere 20 dakika bekletiyoruz.
    4. Hamur mayalanırken fırıncıların şifa dediği üzerine sürdüğümüz bulamacı yapıyoruz. 1/4 çay bardağı soğuk suya , 2 yemek kaşığı un koyuyoruz. Güzelce karıştırıyoruz. Pürüzsüz bir kıvama gelince 1/4 kaynar su koyuyoruz. İyice çırpıyoruz. 1 tatlı kaşığı pekmez katıp tekrar karıştırıyoruz.
    5. 2 tepsiyi yağlı kağıt seriyoruz. Üzerine un serpiyoruz. Hamuru da plastik spatula ile un serpilmiş tezgaha fazla müdahale etmeden koyup, bir bıçak yardımı ile 2 ye bölüyoruz. Elimizle çok da bastırmadan kenarlardan toparlayarak oval şekil verip tepsilere alıyoruz. Tepside de elimizle oval şekil verip, pamuklu bir bezle kapatıp 15 dakika tepsi mayası yapıyoruz.
    6.  Üzerlerine şifa dediğimiz bulamacı elimizle hamuru söndürmeden sürüp , tırnağınızla bastırarak kare şekiller veriyoruz. Tırnağızla kare şekil verirken yuvarlak ovalimsi hamurunuzu da genişletmiş oluyorsunuz. Üzerine yumurta sarısı da sürün. Çörek otu ve susam serpin. 200 derecede 30-35 dakika pişirin. İsterseniz sadece şifa denilen sıvı ile, isterseniz onu sürmeden sadece yumurta sarısı ile de pişirebilirsiniz. Ben bir de fırının tabanına çömlek kabın içinde su koydum.  

1 yorum:

  1. Ebemkuşağı dedi ki...

    Deneyeyim bir ara. Teşekkürler:)