• Bebek ( Baby) Kalamar Cızlama



    Arkadaşım Esra'nın eşi Orhan, bizi davet ettiklerinde yapmıştı bebek kalamar cızlama'yı. Kalamarlar parmak kadardı, o kadar nefis olmuştu ki parmaklarımızı mı yedik kalamarlarımı yedik anlayamadık.
    Bebek kalamarları bulmak için sürekli balıkçıları takip ediyormuş Orhan. Bulduğunda da deep-frize atıyor hemen. Çok da fazla bulunamıyor ne yazık ki :(
    Ellerine sağlık Orhan, gerçekten çok lezzetli olmuştu. Esramında müthiş misafirperverliğine de değinmeden geçemeyeceğim. Çok güzel ağırladı bizi, güzel arkadaşım.

    Şimdi bizde çok sık yapıyoruz. 3 paket var şu anda buzlukta. Temizlemesi meşakkatli aslında. Eşim temizliyor içindeki kısımlar. Belki de temizlemeye gerek yoktur ama biz temizliyoruz.

    Bebek kalamarları karbonatla ovmanıza , soda da falan bekletmenize gerek yok. Ama garanti olsun derseniz, karbonatla köpürünceye kadar ovabilir yada sodalı, karbonatlı suda bekletebilirsiniz. Normal halka kalamarları kullanacaksanız mutlaka bu işlemden geçirmeli ve en az 1 saat bekletmelisiniz. Cızlama güveç kapta yapılırsa makbuldür :)

    Malzemeler:
    • 250-300 gr kadar bebek kalamar
    • 1 silme tatlı kaşığı toz kırmızı biber
    • mutlaka sarımsak, 4-5 diş olabilir.
    • zeytinyağı ve tereyağ birlikte kullanabilirsiniz. 2 si toplam 2 kaşık kadar
    • isterseniz pul biber
    Yapılışı:
    1. Zeytinayağını kızdırıyorsunuz. Üstüne kalamarları atıyorsunuz. Yüksek ateşte pişirin. Zaten hemen yumuşuyor. Ancak ne yaparsanız yapın kalamarlar sulanıyor. Kalamarlar suyunu çekene kadar pişirin . sonra üzerine 1 kaşık dolusu tereyağ ve ince ince doğradığınız yada sarımsak ezme makinası ile ezdiğiniz sarımsakları ve toz kırmızı biberini istenirse pul biberini atıyorsunuz. Çok önceden atmıyoruz ki yanmasın. 3 dakika kadar tereyağında pişerse yeter. Afiyet olsun

7 yorum:

  1. mutfagabuyrun dedi ki...

    değişik ve güzel bir tarif olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

  2. azra dedi ki...

    Gerçekten çok iştah açıcı görünüyorlar...
    Bir dahakine fazladan bir misafir kabul ederler mi acaba Nilaycım..;)

  3. durutarifler dedi ki...

    Ederler gerçekten, misafiri karı koca çok seviyorlar. İyi ki varlar

  4. Adsız dedi ki...

    Bugun baby kalamarlar aldimm tarifleri gezerken sizin tarifiniz cok basit ve iştah açisi geldi yarin misafirlerime yapacagimm ve sonucu sizinle tekrar paylasacagimm :) :)

  5. Unknown dedi ki...

    Bebek kalamarlar nasıl kıyar insan büyümeden tut.

  6. serpil dedi ki...

    Harika lezzetli bir tarif de yanına ne koymalı acaba?Teşekkürler

  7. Ben bazen makarna ile kalamarı birlikte yiyiyorum . Çok da güzel oluyor spagetti ile. Ancak bu tarif balık yapılan bir sofranın sıcak mezesi olmaya daha çok yakışıyor