Corona günlerinde 9. gün. Bu akşam menümüzde sarımsaklı tarhana ve fırında karnabahar graten var. Sarımsaklı tarhanayı denemediyseniz mutlaka deneyin, sarımsak tarhanaya çok yakışıyor.
- 1 orta boy karnabahar
- 300 - 350 gr kıyma
- 1 orta boy soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 adet havuç
- 1, 2 kerevizin yapraklarından ( olmasa da olur), 1/3 demet maydanoz
- tuz, karabiber,
- beşamel sos için 1.5 yemek kaşığı un, 2 su bardağı süt, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, evde muskat varsa az bira rendesi
- Üzeri için 1 tabak kadar kaşar
Yapılışı:
- Karnabaharları çiçek çiçek koparıp, yıkayıp, içine tuz atılmış bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın. Çatalla ezin. Karabiber ve tuz ekleyerek tatlandırın. Karnabaharı borcama yayın. Tabaktaki kaşarın 1/3 'ünü üstüne serpin.
- Soğanı yemeklik doğrayıp, zeytin yağında öldürün. Sarımsağı da ince ince doğrayın atın. Havucu rendeleyin içine atın. Kavurmaya devam edin. 2 dakika kadar sonra kıymayı atın üstüne, rengi dönene ve kıymalar birbirinden ayrılana kadar kavurun. Bu arada içine ince ince doğradığınız maydanozu ve kereviz yapraklarını atın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Ben koymadım. İsterseniz pul biberde olur. Karnabaharın sütüne yayın. Kıyma kısmında salçada olur ama ben kullanmadım.
- Üzeri için beşamel sos hazırlayın. Tencerede zeytinyağı ve tereyağı eritin. Üzerine unu atın 3-4 dakika kavurun. Kenara alın biraz soğusun . Üzerine sütü ekleyin . Baktınız unlar topak topak içinde var, tencerenin içine el blendırı daldırın. Üzerine muskat rendeleyin. Sıvı bir muhallebi kıvamında olacak. Pof pof edince kapatın ve kıymayın üstüne yayın. Üzerine kalan kaşarı serpip, kaşarlar kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika 180 derece pişirin. Sıcak servis edin.
Karnabahar'a bayılırım. Ellerinize sağlık. Karnabahar pizza da deneyin derim. Güzel oluyor...
Denemiştim galiba ama yine gündeme alnmak lazım. Tavsiye için teşekkürler