• Etli Yaprak Sarma


    EEE evde ve izindeyim ya artık yaparım sarmalar falan. Bir ara da zeytinyağlısını yapmak lazım. AAA tabii lahana sarmada . Çok güzel oluyor çok. Bayılırım lahana sarmaya. Etli sarmaların püf noktası yazının sonunda.
    Ben dolma sarmayı genellikle çarşamba akşamları yapıyorum. Eşim Yaprak Dökümü'nü seyretmemi istemiyor. Bu kadar acıklı bir dizi izlenmez diyor. Adamın kaç bölümdür bir yüzü gülmedi diyor. Haklı söze ne denir. EEEE ama bende seyretmek istiyorum. Kadınlarda çareler tükenmez. Ben de yaprak sarma bahanesi ile çarşamba akşamları mutfakta Yaprak Dökümü izliyorum. Ne çok yaprak demişim :))))
    Malzemeler:
    • 1/2 kilo salamura yaprak
    • 1/2 kilo kıyma
    • 1.5 bardak pirinç
    • 1 tatlı kaşığı salça ve 2 kaşık salça
    • bol nane (2 yemek kaşığı gibi)
    • 1/4 demet maydanoz
    • Karabiber (tuz koymuyorum.)
    • 1 büyük boy soğan
    • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (hani karışık olandan)

    Yapılışı:

    1. Soğanı rendeleyin. Kıymayı, 1 tatlı kaşığı salçayı, pirinci, naneyi ve karabiberi, ince ince kıyılmış maydanozu birbirine karıştırın.
    2. Salamura yaprakları sıcak suda az kaynatarak çok tuzlu suyunu atmayı unutmayın. Ben hatta 1 taşım kaynıyor o suyu atıyorum. sonra ikinciye tekrar kaynatıyorum. Tuzlu olmasın diye
    3. Yaprağın geniş tarafına içten bir parça koyun. İki tarafı için üstüne gelecek şekilde kıvırın ve yaprağın ucuna doğru sarın.
    4. Aslında etli sarma daha küçük olur ama biz çalışan hanımlara her tür dolma mübah. Yaprak çok büyükse abartmayın canım.:)) Büyük yaprakları ikiye bölünde sarın.
    5. Tencere dizdikten sonra üstüne geçecek kadar su koyun.
    6. İşte püf noktası : 1 kapta 2 kaşık yağı ve 2 yemek kaşığı domates salçasını az bir suyla inceltip dolmaların üstüne dökün ve yaklaşık 30 dakika pişirin. Zaten mutlaka dolmalardan biri patlayacaktır ve pirinçler görünecektir. Pirinç piştiyse yemek pişmiştir.

9 yorum:

  1. Ayşe dedi ki...

    Ah Nilay ahhh.. Nerden baktim bloguna, aksam olmak uzere, ofisteyim ve aciktimmmm.. Ve bu benim tartismasiz ennn sevdigim yemek.. Tum yemekleri, tatlilari vs hepsini-Iskenderi bile- tek gecerim etli sarmaya.. Madem sen carsamba aksamlari yapiyorsun bunu, bir persembe aksami davet etsene size beni.. Icim gitti yaaa..
    Ellerine saglik :)

  2. durutarifler dedi ki...

    Canım ya:(((
    Ben yaptığım zaman davet etmez miyim seni. Kıyamam ben sana.
    Sende geleceksin ama tamam mı?
    Bu arada ben senin bloguna giremiyorum. Ben davetsiz misafir miyim ?

  3. Of of of en sevdiğim yemek bu.ellerine sağlık canım.çok güzel görünüyor eminim tadıda nefistir.Bu arada sitemde sana bir süprizim var:))Öptüm canım...

  4. Ellerine sağlık tatlım nefis görünüyor sarmalar. Vallahi taktik iyi. Yaprak bahanesiyle yaprak dökümü :)))

  5. Yeliz dedi ki...

    yemek az önce yememe rağmen bu görüntü beni çok cezbetti ellerine sağlık, sevgiler

  6. fortuna dedi ki...

    nilay o kadar güzel anlatmışsın ki sanırım herkesin canı etli sarma istemiştir.bu arada favorim lahana sarması.bana göre yapılması çok zor .üstelik lahananın yapıldığı gün tüketilmesi gereken sebze olması nedeniyle, e çok zahmetli iş..pratik bir tarifin varsa lütfen paylaş.sevgiler:)

  7. durutarifler dedi ki...

    Gokkuşağının rengi süprizi gördüm ve çok hoşuma gitti. Şimdi herkese anlatıyorum blogumda yayınladığım yemeği yapmışlar bir de bloglarında yayınlamışlar diye. Çok güzel bir duygu imiş.

  8. durutarifler dedi ki...

    Fortuna'cim lahana sarmak daha kolay. Aynı içi hazırlıyorsun ve lahanaları düzgünde sarman gerekmiyor.Yuvarla gitsin.
    Denemekten korkmayın

  9. mutfagabuyrun dedi ki...

    nasılda canım çekti şimdi.harika olmuş canım.ellerine sağlık.öpüyorum.