• Zeytinyağlı Şevketi Bostan Yemeği






    Egeli olmasam da otlara düşkünüm. Bu tarifte onlardan biri. Ben zeytinyağlı yaptım. Kuzu etli yapıyorlar genelde. Bencede kuzu etli olsaydı daha güzel olurdu.
     
    Bu aralar çok yoğunum bloğumla hiç ilgilenemiyorum :(
     
    Şevketi Bostanın faydaları
    
    - Sindirim ve safra salgılarını artırır.
    - Karın ağrılarıyla birlikte görülen sindirim güçlüğünü giderip rahatlama sağlar.
    - Kanamaları durdurur; hemoroit ve ishali iyileştirmekte etkili olur.
    - İştahı artırır.
    - İdrar söktürücüdür.
    - Yaraların temizleme ve iyileştirme özelliği vardır. ( hazırlanan çay pamuk yardımıyla yaralara sürülerek temizlenir. )

    Öncelikle şevketi bostanların ( 1 kilo kadardı sanırım) kenarlarındaki dikenli kısımları başından tutarak aşağıya çekerek alıyorsunuz. Çok kolay alınıyor. Sonra onları bir güzel yıkıyorsunuz. 1 büyük soğanı 2 yemek kaşığı zeytinyağında kavuruyorsunuz. Üstüne parmak uzunluğunda kestiğiniz şevketi bostanları atıyorsunuz. Üstüne bir avuç pirinç, yarım limon suyu, tuz, 2 bardak su bardağı su ile yumuşayıncaya , pirinçler pişinceye kadar pişiriyorsunuz.

    Çiriş otunuda deneyin gerçekten nefis oluyor. Tarif aşağıda
    http://durutarifler.blogspot.com/2013/04/ciris-otu-ciris-otu-ile-yumurtal-kavurma.html

    Çeşitli otlardan kavurma
    http://durutarifler.blogspot.com/2010/04/bursa-gemlik-tarafndan-toplanan-otlar.html


2 yorum:

  1. mutfagabuyrun dedi ki...

    ellerine sağlık canım.afiyet bal olsun.sevgiler.


  2. merhabaaaa Nilaycımm :))

    hmm... Ege Otlarının kokusunu aldım !!
    Her sene 10 gün boyunca Cunda--Ayvalık- Çeşme-İzmir tatilimde doya doya yemeden gelmiyorum..
    ve daha nelerr nelerr....