Pages

25 Aralık 2015

Mozaik Pasta


Eskilerden, hem çok keyifli hem de çok lezzetli bir tariftir. Tavsiye ederim. Pevin'imin ellerine sağlık.

Bu tarif baton kek kalıbına göre olduğu için normal tarifin 1.5 katı kadardır.

Malzemeler:
  • 450 gr petibör büskivi ( 2,5 paket kadar. 1 paket petibör 175 gr'dır. )
  • 1,5 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı kakao
  • 8 yemek kaşığı şeker
  • 5 yemek kaşığı eritilmiş margarin
  • 1 su bardağı ceviz veya fıstık ( isterseniz, keserken sorun olabilir. )
  • Üzerine hazır çikolata sosu (bitter )
 Yapılışı:
  1. Öncelikle bisküvileri kırıyoruz ama çok ufalayamıyoruz. Margarini bir tavada eritiyoruz. İçine sütü, ve şekeri ekliyoruz, şekeri eritiyoruz. Eriyen malzemeleri bisküvilerin üstüne döküyoruz. Çok sıcak olmayacak sadece şekerin kakaonun karışacağı kadar, çok sıcak olursa bisküvileri de kötü yapar. İyice karıştırıyoruz.
  2. Karışımı kek kalıbına strech folya serdikten sonra dökerek yapabilirsiniz yada elinizle şekil vererek de yapabiliriz. Buzdolabında soğuttuktan sonra kabımıza çıkarıyoruz ve üzerindeki tarife göre çikolata sosunu döküyoruz.

11 Aralık 2015

Kaşarlı Yumurtalı Sucuklu Simit



Bu da tarif mi diyeceksiniz ama sabah kahvaltılarınız için alternatif olsun diye gönderiyorum. Benim gibi hafta sonu ne yapsam ne yapsam diye düşünüyorsanız sizi alternatif olabilir.

Malzeme: 1 adet simit, 6 parça kaşar, 6 parça sucuk, 1 yumurta tereyağ

Efendim şöyle yapıyorsunuz. Simidi enine 2'ye bölüyorsunuz. Alt yarısının üstüne kaşarları diziyorsunuz. Kaşarların üstüne halka halka sucukları diziyorsunuz. Üst yarısını kapatıyorsunuz. Tavaya  yumurta için azıcık tereyağı koyuyorsunuz. Üstüne simidi oturtuyorsunuz, ortasına 1 adet yumurta kırıyorsunuz. Üstüne de kapak kapatıyorsunuz. Kapak kapatınca yumurtanın üstü beyaz pişer. Ben sucukları pişirmeden koydum yumuşak yumuşak pişmişlerdi, siz isterseniz sucukları önceden pişirebilirsiniz. Kaşar eriyince ve yumurta pişince afiyetle yiyorsunuz.

25 Kasım 2015

Kek kalıbında böğürtlen jöleli, irmikli pasta


Görüntüsü ile son derece güzel, hem de bir o kadar kolay bir pasta. Biraz arada beklemek gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken husus irmikli kısmının soğumaya yüz tuttuğunda böğürtlen sosunu dökmek. Sosları artık krema koyarak yapıyorum bence kesinlikle çok daha güzel oluyor.
 
Bu arada siz böğürtlen yerine ister vişne, ister çilek, ister frambuaz ne isterseniz onu kullanırsınız ve onlu pasta yapabilirsiniz :)
 
  • İrmik kısmı için: 1 litre süt, 1 su bardağından 1 parmak az irmik, 1 su bardağından 1 parmak az şeker isterseniz vanilya
  • Arada 1 paket herhangi bir bisküvi rondodan geçmiş benim ki eti burçak, kakaolu da süper yakışır valla. Ayrıca kullanmak zorunda da değilsiniz.
  • Böğürtlenli jölesi için: 1 su bardağı meyve, yarım paket krema ( 100 ml), 1 aida çay bardağı su, 3 yemek kaşığı dolusu şeker, 3 yemek kaşığı normal dolu nişasta, 1 vanilya
 
Yapılışı:
  1. Kek kalıbını sudan geçirin ve suyunu dökün, ıslak kalsın
  2. İrmik kısmı için tüm malzemeyi pişirin, pof pof edince indirin. Kek kalıbına dökün.
  3. Sıcak sıcakken rondodan geçirdiğiniz bisküviyi irmiğin üstüne yapıştırın. Dolaba koyun soğusun.
  4. Böğürtlenli jölesi için vanilya hariç tüm malzemeyi pişirin yine pof pof etsin. Hafif soğuyan zaten arada bisküvi olan irmiğin üstüne dökün. 3 saat kadar soğuduktan sonra ters çevirip servis yapın.
 
 
 

18 Kasım 2015

Evde Salep Yapımı


Salebi çok severim. Ama her gittiğim pastanedeki salebi de sevmem. Hele markette satılanları hiç sevmiyorum. Dedim ki ben bu salebi yaparım. Gerçekten de evde yapmanın ne kadar kolay olduğunu da fark ettim. Ayrıca içinde katkı maddesi de yok. Denemenizi tavsiye ederim.
 
  • Yarım litre süt . 3 fincan çıkıyor. ( ben süthaneden açık süt alıyorum, onu kullanıyorum. Bursa'da Bahar süthanesi var. Sütünden yumurtasına, peynirlerine her şey gerçekten çok güzel )
  • 1 tatlı kaşığı nişasta, 1 tatlı kaşığı pirinç unu
  • 3 yemek kaşığı şeker ( her fincana bir tane)
  • 1 tatlı kaşığı salep ( inanmayacaksınız ama şart değil ama olursa da güzel bir koku veriyor)
  • pişince 1 paket vanilya
  • üzerine tarçın. İsterseniz kaynatırken de çubuk tarçın koyabilirsiniz.
Yapılışı:
 
  1. Sütü , nişastayı, pirinç ununu varsa salebi ocağın altını açmadan bir güzel karıştırın. Sonra ocağın altını açın ve pişirmeye başlayın. İsterseniz çubuk tarçında atabilirsiniz.
  2. Kaynayınca 1-2 dakika kadar daha pişirin. Ocağın altını kapatın. Vanilyayı atın karıştırın. Fincanlara koyup tarçınla beraber servis edebilirsiniz.

8 Kasım 2015

Kremalı Sebzeli Fettuccine- Kremalı Sebzeli Makarna


Mıımmm harika bir şey. Kim sevmez makarnayı. Hele de içine krema ve permesan peynir girmişse. Her ne kadar içinde sebze de olsa, kremadan dolayı çok da sağlıklı oldu diyemem :)
Malzemeler:
  • 1 orta boy kabak
  • 2 adet orta boy kırmızı biber
  • 1 adet orta boy havuç
  • 4 diş sarımsak
  • Varsa taze fesleğen yoksa kuru fesleğen
  • yarım paket fettuccine makarna yada herhangi bir makarna
  • yarım paket krema ve üzeri için permesan peynir yada taze mihaliç peynirinin sert tarafları da kullanılabilir.
Yapılışı:
  1. Makarnayı arkasındaki tarife yada damak zevkinize göre diri yada yumuşak haşlayalım. ( ben 1-2 dakika fazla tutuyorum valla. ) Suyunun içine tuz ve zeytinyağı da katalım.
  2. Hemen arkasından tavamızda havuçları, kırmızı biberleri, kabakları ince uzun şerit halinde keselim. Önce havuçları, sonra kabakları en sonda kırmızı biberleri 2 yemek kaşığı zeytinyağında öldürelim. Havuçlarla beraber bıçakla kıydığımız sarımsakları da atalım. Sebzelerimiz hafif diri kalsınlar çok ölmesinler hele de biberler çok ölünce çok iyi olmuyor. İçine kremayı atalım biraz sulu görüntüsünü kaybedene kadar pişirelim.
  3. Makarnalarımızı sudan geçirmeden süzerek bu karşımın içine atalım.  Birbirleri ile karışıp tatlarının birbirine geçmesi için 1-2 dakika karıştırarak zaman tanıyalım. Servis kabımıza alıp üzerine de peynirimizi rendeleyip servis yapalım. Afiyet olsun.

2 Kasım 2015

Limonlu Labneli Cheesecake




Limonlu, labneli tariflerle devam edelim. Son derece başarılı bir tarif oldu. Evdekiler ilk lokmada hımm, mııım gibi sesler çıkarmaya başladılar. Limon sosunu kremalı yapmamdan kaynaklandı diye düşünüyorum. Bundan sonra bu yöntemle yapmaya devam edeceğiz bakalım. Bu tarif de sanıyorum evde pek bir sık yapılacak bundan sonra. Mutlaka deneyin yanılmayacaksınız. Tarifi Özgür Şef'ten aldım arkadaşlar. Ben bir kaç yerinde değişiklik yaptım, örneğin bisküvi az göründü ilave ettim, ayrıca ben sosta jelatin kullanmadım aşağıdaki tarifi uyguladım.
https://www.youtube.com/watch?v=tdzJji3y3ck

Malzemeler:
  • Tabanı için 1.5 paket eti burçak bisküvi ve 2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
  • Muhallebi kısmı için :200 gr'lık labne peynir, aynı gramajda suyu alınmış yoğurt yaklaşık 3 yemek kaşığı, yada 200 gr'lık süzme yoğurt, 3 yumurta, 1 çay bardağı şeker, 3 yemek kaşığı un, 1 limonun kabuğunun rendesi
  • Limonlu sosu için: 200 ml krema, 2 limonun suyu, 1 limonun kabuğu, 1 paket vanilya, 3 silme yemek kaşığı  nişasta, yarım çay bardağı şeker, 1 çay bardağı su
Yapılışı:

  1. Burçak bisküviyi rondodan geçirin. Erittiğiniz tereyağı üstüne dökün ve elinizle tüm bisküviye bulaşmasını sağlayın. Bu karışımı kelepçeli kek kalıbınızın tabanına elinizle bastıra bastıra yayın. Eşit olsun hatta mümkünse azıcık kenar kısımları kalın olsun.
  2. Muhallebisini hazırlamak için yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayıralım. Sarılarını şeker ile krema kıvamına gelene kadar çırpalım. Üstüne Labne peyniri, yoğurdu, atın karıştırmaya devam edin. Ununu, limon kabuğu rendesini de atın, karıştırın. 3 yumurtanın beyazını kar gibi oluncaya ve kabı ters çevirince dökülmeyecek kadar çırpın en az 5 dakika. Sonra yumurtanın beyazını bir kaşık yardımı ile muhallebinin içine yedirin. Beyazını söndürmeden, yavaş yavaş , havalı havalı karıştırırarak. Bu karışımı bisküvili tabanın üstüne dökün.
  3. Hazırladığınız bu pastayı şimdi pişireceğiz. Muhallebimiz çatlamasın diye su dolu tepsi içinde pişireceğiz ancak kelepçeli kap su çekebilir diye öncelikle başka bir tepsiye koyun. Sonra başka bir tepsiye oturtun. Bu tepsiyi 1 parmak kadar su ile doldurun. Bunun nedeni muhallebi kısmı pişerken çatlamasın. Yaklaşık 160 derecede 35-40 dakika pişireceğiz. Üstü hafif kızaracak.
  4. Limonlu sos için tüm malzemeyi puf puf edene kadar pişiriyoruz. Sürekli karıştırarak soğumasını sağlıyoruz. Daldırdığımızda parmağımızı yanmıyorsa tabanın üstüne dökebiliriz demektir. Bu arada pişen muhallebili tabanımızın da soğumaya başlamış olması gerekiyor.
  5. Buzdolabında 3 saat kadar dinlendirdiğimizde cheesecake'imiz hazır olmuş demektir.  


15 Ekim 2015

Limonlu Labneli Parfe



Çok hafif, çok lezzetli bir tatlı. İstediğiniz meyve ile yapabilirsiniz, örneğin portakal yada vişne de çok yakışır. Kardeşimin komşusu Özge yapmıştı, ilk defa orada yemiştim. Sonrasında tarifi ondan alarak ben de yaptım. Tarifin sadece muhallebisinde revizyon var , siz labne katmayabilirsiniz. Labne olunca tadı biraz daha hafifliyor tabii. File Antep fıstığı da çok yakışmıştı. Evinizde bulunuyorsa mutlaka katın. Siz de hafif ve kolay tatlılardan hoşlanıyorsanız mutlaka deneyin.
 
Malzemeler:
 
  • 1 paket kedi dili bisküvi
  • muhallebisi için 1 lt süt, 1 su bardağı un, 1 su bardağı şeker, 1 yumurta sarısı, 1 paket labne peyniri
  • Jöle kısmı için: 3 limonun suyu, 3 su bardağı su, 1 su bardağı şeker, 4 yemek kaşığı buğday nişastası, limon kabuğu rendesi ve file Antep fıstığı
Yapılışı:
  1. 1 paket kedi dili bisküviyi büyük dikdörtgen borcama dizin. Sütle ıslatın.
  2. Muhallebisini labne peyniri hariç puf puf olana kadar pişirin. İlk sıcağı geçince el blendırını daldırıp çırpın, soğumaya yüz tutunca da içine labne peynirini atıp el blender ile bir güzel çırpın. En az 3 dk.Kedi dillerinin üstüne dizin. Buzdolabında soğusun
  3.  Jölesini de yapın. Puf puf yapar yapmaz antep fıstıklarını atın. Biraz ağıza diri diri gelsin. Biraz kaşıkla karıştıra karıştıra soğutun. sıcak sıcak dökmeyin  muhallebi jöleyle karışır güzel olmaz.
 

5 Ekim 2015

Kurutulmuş Domates Mezesi


Kuru domatesi gerçekten çok seviyorum. Mezeye de çok yakışıyor. Sofranızda hem değişik hem lezzetli bir meze arıyorsanız deneyebilirsiniz.

Malzemeler:
  • Bizim Özhan marketlerde satan kadar yani 250 gr. kadar kuru domates. Ancak onların ki yağda bekletildiği için yumuşak oluyor. Eğer sizinkiler sert ise yumuşayana kadar kaynar suyun içinde bekleyecek. Çok parçalanmayacak en fazla 2'ye bölebilirsiniz.
  • 10-12 adet Yeşil zeytin
  • 1'er kahve fincanı kadar ceviz ve badem ( ceviz mutlaka olmalı badem şart değil, sadece cevizse ölçü 2 katı )
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kadar sirke
  • zeytinyağı ( ben çok koymadım, domates kurusunun içinde olduğu yağı kullandım. Domates kurusunun lezzeti yağa geçmişti zaten )
  • 1 avuç kadar dereotu,1 avuç kadar maydanoz
  • Tuz , istediğiniz çeşit baharat. Ben tuz dışında başka bir şey kullanmadım.Pul biber fena olmaz valla.
Yapılışı:

Yumuşamış olan kuru domatesleri 2'ye bölerek bir tabağa alın. Elinizle kırdığınız cevizleri ve bıçak yardımı ile doğradığınız bademleri katın. Maydanozunu, dereotunu ince ince kıyıp katın.  Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ince ince kesip katın. Bir bardağın içinde tuz, zeytinyağı, dövülmüş sarımsak, sirkeyi çatal yardımı ile çırpıp domateslerle iyice karıştırın. Biraz da beklesin ki tatlar karışsın.

21 Eylül 2015

Bayram Tatlıları

Daha önce yaptığım bayram tatlılarını sizler için derledim. İçlerinden beğendiğinizi umarım yaparsınız.

Tembel Avrat Tatlısı

Kesinlikle hem hafif hem de güzel bir tatlı. Tam biz çalışan kadınlar için. Tarifi burada



Hazır Yufkadan Şöbiyet

Buda hem pratik hem de güzel bir tatlı. Kim sevmez Şöbiyeti. Tarifi burada



Kıbrıs Tatlısı - Galeta Unlu, Hindistan Cevizli Tatlı

Evet başka bir efsane tatlı. Deneyin yanılmayacaksınız. Tarifi burada

Laz Böreği


Şaşırmayın efendim kendisi bir tatlıdır. Hem hafif hem de lezzetlidir aynı zamanda :) . Tarifi burada



Şekerpare

Klasik tatlılarımızdan biri. Ben çok severim. Sevenleri için tarifi burada



18 Eylül 2015

Pancake 2



2. pancake tarifi. Bunda çok az tereyağı var. Kesinlikle çok daha lezzetli oldu. Bu orada resimde gördüğünüz peynir dışındaki her şey benim imalatım,  ev yapımıdır. Peyniri de Hollandalılar evde yapmışlar :)

Resimde neler var:
Karadut reçeli  tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.
Erik marmeladı
Zeytin tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz
Lutenitsa (kahvaltılık sos) tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.

Malzemeler
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yumurta
  • 1 1 fiske tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilin ve 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
Yapılışı:
  1. Tereyağı ister benmari usulü, ister tavada eritin sonra soğusun. Hamurumuzu pişirmesin.
  2. Süt ve şekeri bir güzel çırpın içine yumurtayı da atın çırpın. Üstüne kurularını koyun ( un, kabartma tozu, vanilin ) kıvamlı bir hamurunuz olmalı
  3. Soğuttuğunuz tereyağı da eritip ekleyip karıştırın.
  4. Yapışmaz bir tava kullanırsanız yağ kullanmayın. Tavada yaklaşık 10-12 cm çapı olacak şekilde tahmini yarım kepçe hamurunuzdan dökün. Hamurunuz göz göz olunca çevirin arka tarafını pişirin.
  5. Nutellayla, balla , reçelle bir güzel aman aman da pek bir güzel olur.

15 Eylül 2015

Çatlak Kurabiye


Evet efenim çok uzun zamandır denemek istediğim bir kurabiye tarifi idi. Denedim ve çok beğendim.
Bizim evde kakaolu kurabiye ve kekler pek yenmez ancak bu kurabiye çok sevildi. Dışı kıtır içi yumuşak bir kurabiye oldu.Umarım sizde memnun kalırsınız.

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağ ( 150 gr kadar)
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket 80 gr'lık bitter çikolata
  • 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilin
  • 1.5 su bardağı un
  • Üzeri için pudra şekeri
Yapılışı:
  1. Çikolata ve tereyağı mikrodalgada yada bir tencerede eritin. Ancak çok ısıtmayın sadece erisin.
  2. Üzerine şeker, un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu atın.
  3. Yumurtaları da ekleyip güzelce karıştırın. Ele yapışan bir hamur olmalı. Çok baş edemezseniz biraz daha un koyabilirsiniz.
  4. Bir tepsiye yağlı kağıt serin. Elinizle yuvarlak yaptığınız kurabiyelerin üst kısımlarını pudra şekerine banarak aralıklı olarak (yayılacak çünkü) dizin. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 12-15 dakika arası pişirin. İsterseniz sonrada pudra şekeri serpebilirsiniz. Ben tekrar serpmedim.

4 Eylül 2015

Lutenitsa- Kahvaltılık Sos Tarifi

 
 
Çok uzun zamandır yapmak istediğim bir tarifti. Çok severim. Çok güzel olur. Arkadaşım Pevin'in anne babası çok güzel yapar. Ben de denedim. Güzel oldu ancak biraz patlıcan tadı baskın çıktı. Patlıcan'ı biraz daha az koyabilirsiniz. Ama patlıcan sevenler içinde bu miktarlarda gayet iyi. Ben sevdim :)
 
Şişelerin içine malzemeyi koyduktan ve kapaklarını güzelce kapattıktan sonra ters çeviriyoruz ki iyice vakum yapsın. Sonra ben üstlerine etiket koyuyorum, imalat tarihini yazıyorum :)
 
 
Diğer kış için tarifler
 
Diğer kışlıklar :

domates ve kırmızı biber salçası
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2012/10/krmz-biber-ve-domates-salcas-karsk-salca.html

Kış için domates suyu
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2010/10/ks-icin-domates-suyu.html

Kırmızı biber turşusu
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2009/11/krmz-biber-tursusu.html

 

 
 
Malzemeler:
 

  • 2.5 kilo salçalık domates (uzun uzun olanlardan) daha az su çıkar, sırf etli etlidir.
  • 1.5 kilo kırmızı kapya biber
  • 6 adet orta boy havuç
  • 3 adet tophane ( tombul patlıcan)
  • 1 baş sarımsak
  • yarım kilo yeşil biber
  • 5-6 küp şeker
  • yarım çay bardağı sirke
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2-3 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
  1. Büyük bir tencerede ince ince doğradığınız biberleri ve küçük küçük küp yaptığınız havuçları yarım çay bardağı yağda öldürün. Altını kapatın.
  2. Kırmızı biberleri ve patlıcanları yağlı kağıt koyarak, fırına sürerek parpullayın. 250 derecede yaklaşık 30-40 dakika alt üst açık pişsinler.
  3. Domatesleri yıkayıp kaynar suya atın. Suyun içinde kaynasınlar. Bir yerinden patlayınca yada yumuşayınca kabuğunu soğuk suyun altında kolaycacık çıkarın. Rondaya atın ve çektirin. Ben domates suyu da yaparken domatesleri rendelemem, domates suyu yapmak içinde en kolayı kesinlikle bu yol.
  4. Fırından çıkarttığınız patlıcanları, kırmızı biberleri sıcak sıcak naylon torbaya koyup ağzını bağlayın. Bu yöntemle patlıcanlarınız, biberleriniz kolayca soyulacaklardır.  
  5. Kabuklarını soyduğunuz patlıcanları biberleri küçük küçük küp halinde doğrayıp tencerenin içine atın.
  6. Tencerenin içine rondodan geçmiş domates suyunu da atın. Sarımsakları da doğrayıp atın. Sirkesini tuzunu şekerini koyun ve kaynatın. Yaklaşık yarım saat sonra sebzelerin birbirileri ile harmanlandığını ve piştiğini anlayacaksınız.
  7. Sıcak sıcak şişelere doldurup sıkıca ağzını kapatıp vakumlamak için ters çevirin.

25 Ağustos 2015

Taze Börülce Salatası - Karnıkara Salatası


Şimdi ben size tarifi uzun uzun yazamayacağım için bari börülcenin faydalarını yazayım :)
 
Taze börülceyi ister zeytinyağlı yemek yapabilirsiniz isterseniz benim yaptığım gibi salatasını yapabilirsiniz. Börülceleri hafif tuzlu suda haşladıktan sonra üstüne 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 1 çay kaşığı tuz, 3 adet ezilmiş sarımsaktan sos yapıp iyice karıştırıp döküyorum. Ben bir de iri bir domatesi rendeledim ve zeytinyağında hafifçe öldürdüm. Onu da üstüne döktüm. OO afiyetle yedik..

Taze Börülce'nin faydaları :

Taze börülce tanesinde % 4.5-5 oranında protein bulunmaktadır. Kuru börülcenin protein oranı çeşit ve çevre koşullarına göre değişiklik göstermekle beraber %20-34 arasında değişmektedir. Börülce tohumlarındaki protein, hayvansal proteinlere göre Methionin ve Sistin yönünden yetersiz olmasına rağmen, tahıl tohumlarına göre, aminoasit, lizin ve triptofan yönünden zengindir. Ayrıca börülce taneleri karoten ve Vitamin B1 açısından oldukça zengindir.

Tüm kurubaklagiller gibi börülce de içerdiği yüksek lif oranı sayesinde kolesterol üzerinde olumlu etkisi vardır. • Yüksek lif oranı nedeniyle kandaki insülin seviyesine olumlu etki yapar. • Yüksek lif oranı nedeni ile kabızlık problemine engel olur. • Yüksek protein oranı, demir ve potasyum açısından zengin bir yiyecek olması börülcenin diyetimizde yer alması açısından önemlidir. • Özellikle bahar ve yaz aylarında taze börülce tüketilmesi, kış aylarında ise diğer baklagillerle dönüşümlü olarak kuru börülce kullanılması diyetinizin zenginliği ve çeşitliliği için önemlidir.

5 Ağustos 2015

Elmalı Erikli Kek



Dün akşam arkadaşlarım geleceğiz dediler. Hemencecik onlara bir kek yaptım. 1 adet alma ve bir de kırmızı erik vardı evde. Eriği ben tatlılara çok yakıştırıyorum. Hafif ekşili tadı keke yada tatlılara çok yakışıyor. Umarım denersiniz.

Malzemeler:


 
  • 3 yumurta
  • 1 aida çay bardak süt
  • 1 aida çay bardağı sıvı yağ
  • 1'er paket kabartma tozu ve vanilya
  • 3 bardak un'a yakın un
  • 1 su bardağı bardak şeker
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tarçın ve 1 çay kaşığı dolusu zencefil
  • üstüne 1 adet elma, 6-7 adet erik, toz şeker ve tarçın, isterseniz piştikten sonra pudra şekeri
Yapılışı:
  1. Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın. Beyazlarını şeker ile kar beyaz olana kadar çırpın.
  2. Yumurta sarılarını da katın. Sıvılarını katın karıştırın. Sonra unu ve kabartma tozunu, vanilya, zencefil ve tarçını koymayı unutmayın. Keki yağlamış olduğunuz yuvarlak borcama dökün.
  3. Üstüne ince ince dilimlediğiniz elmaları sırası ile en kenara dizin. Sonra yine elma dilim kestiğiniz erikleri ortaya dizin. Toz şeker ve tarçın gezdirin. 180 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika pişsin. Eğer isterseniz görüntü daha güzel olsun derseniz piştikten ve soğuduktan sonra tel süzgece döktüğünüz pudra şekerini üstünde gezdirerek pudra şekeri serpin.

20 Temmuz 2015

Böğürtlen Soslu İrmikli Pasta


Hem çok hafif, hem de tatlı isteğinizi yatıştıracak bir tatlı ile karşınızdayım. Ben sosunu böğürtlenli yaptım. İsterseniz siz limonlu, vişneli, çilekli nasıl isterseniz yapabilirsiniz.
Cheesecake'de görüntü olarak çok benziyor.

Malzemeler:

Bisküvi tabanı için:
1 paket bisküvi ( eti burçak kullandım. )
1 yemek kaşığı kakao ve ben biraz da eritilmiş eski çikolatalardan koydum. ( Bayramdan kalan 7-8 tane kadar ) (siz kakao koymak istemezseniz kakaolu bisküvi kullanın)
2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
İrmik tatlısı için:
1 litre yani 5 bardak süt
12 çorba kaşığı irmik (kalıpta düzgün dursun diye koyu yapıyoruz)
10 çorba kaşığı toz şeker
1 paket vanilya (yağ koymadım isterseniz az bir şey yağ ekleyebilirsiniz parlak olur)

Böğürtlen sosu için:
1 kase böğürtlen
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı tepeleme nişasta
2 yemek kaşığı dolusu şeker
Yapılışı:
  1. Bisküvileri elinizle kırarak inceltin, içine kakao katın. Yumuşak tereyağı, erimiş çikolata  ile iyice elinizle ovarak karıştırın ve orta büyüklükte bir kelepçeli kalıbın tabanına bastırarak yayın.
  2. Süt, irmik,şeker ve vanilyayı bir tencereye alın ve sürekli karıştırarak koyu kıvamlı hale gelene kadar pişirin. Pişen irmik tatlısını kalıptaki bisküvinin üzerine bekletmeden dökün ve üzerini düzleştirin. Buzdolabında soğutun.
  3. Bir tencereye blenderdan geçirdiğiniz böğürtleni, suyu, şekeri ve nişastayı koyup önce soğukken bir güzel karıştırın sonra ocakta sürekli karıştırarak pişirin  Pof pof kabarcık yapacak. Pişen jöleyi önce sürekli karıştırarak çok da donmasına müsaade etmeden karıştıra karıştıra ilk sıcaklığını alın. Hafif ılınsın ama donmasın. Sonra irmiğin üstüne döküp buzdolabında soğutun ( 3-4  saat kadar) Dinlenen tatlıyı kelepçeli kalıptan çıkarıp servis yapın.

7 Temmuz 2015

Fırında Kuzu İncik


Her ne kadar Seyami Usta'nın yaptığı kadar nefis nefis olmasada, gerçekten çok ama çok lezzetli oldu. Bir deneyin derim.


Malzemeler:
  • Kişi sayısı kadar incik ( Ben 5 adet kullandım)
  • 2 patlıcan
  • 2 büyük domates
  • 2 büyük kırmızı biber
  • 5-6 adet burun biberi
  • Sosu için salça, un, kekik, tuz, kırmızı biber, karabiber
Yapılışı:
  1. Kuzu incikleri una bulayıp kızgın yağda arkalı önlü nar gibi kızartıyorum. Ben bu yöntemi çok kullanıyorum çok ama çok lezzet katıyor. Döküm tencereye diziyorum.
  2. Patlıcanları alacalı kesip, tuzlu suda bekletip, acı suyunu alıp, kurutup, kızgın yağda kızartın :)Domatesleri , biberleri kalın doğrayın.
  3. Sebzeleri İnciklerin üstüne dizin. 2 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı unu suyla inceltip etlerin sebzelerin üstüne dökün. Tuzunu baharatını katın. Üstünü buruşturarak ıslattığınız yağlı kağıtla bir güzel kapatın. 200 derecelik fırında 1 saat kadar pişirin.

1 Temmuz 2015

Leopar Desenli Kurabiye


Yapmasam olmazdı. Ama gerçekten çok şık oluyor. Süslü süslü, tam bir kokoş kurabiye :)
Göründüğü kadar da zor değil. Elde kurabiyeyi yuvarlamaktan bana çok daha kolay geldi.
Deneyin sizde seveceksiniz.

Malzemeler:

  • 1 paket margarin yada 250 gr kadar tereyağ
  • 1 çay bardağı zeytinyağ yada herhangi bir sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri (toz şekeri rondoda çekip pudra şekeri yapabilirsiniz)
  • 1 su bardağı nişasta
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • yaklaşık 3 su bardağı un ancak siz kontrollü koyun. Hamur ilk başta yumuşak olacak.  
  • Benim kurabiyede olmazsa olmazım 1 yemek kaşığı zencefil.
  • 1 yemek kaşığı ve ayrıca 2 yemek kaşığı kakao
 Yapılışı:
 
  1. Margarin yumuşak , erimiş olacak şekilde tüm malzemeleri karıştırın. İşin püf noktası geliyor. Hamurunuzu yumuşak hatta cıvık tutun. Çünkü hamurunuzu normal kurabiye hamuru şeklinde tutarsanız kakao kattığınızda hamurunuz çok sert olur. Hamurun 2/3'ünü ayırın. Kalan 1/3 hamuru da iki ayırın. Bir tanesine 1 yemek kaşığı , diğerine 2 yemek kaşığı kakao katın. İlk beyaz hamurunuza un katarak Sonra hepsini kulak memesi kıvamına gelene kadar un yada kakao katarak 3 renk hamur elde edeceksiniz. Biri beyaz, diğer açık kahve, diğer koyu kahve


     
2.Açık  kahve hamurdan uzun kenarı uzun bir dikdörtgen yapın. Açık kahve hamuru da silindir yapın. Koyu kahve hamuru üstüne koyup, koyu kahve hamuru sarın. Sardığınız hamuru. 1 parmak 1 parmak kesin.


3. Beyaz hamurunuzu merdane yardımı ile açıp ( ancak çok inceltmeyin. hemen hemen yukarıdaki hamurların kalınlığında olsun ki kakaolu hamurlar monte olsun) , ister dikdörtgen ister yuvarlak yapıp üstlerine yukarıda kesmiş olduğunuz, hamurları canınız istediği gibi dizin ve tekrar merdane ile açıp bu hamurları beyaz hamura monte edin.

 
 
4. Sonra su bardağı yardımı ile yuvarlak yuvarlak hamurlar çıkarıp, 170 derece fırında renklerini çok döndürmemeye çalışarak 15-20 dakika pişirin.


18 Haziran 2015

Vanilyalı Ballı Sütlü Güllaç


Güllaç ramazan ayının tatlısı. Bence sadece ramazan ayında yapılmamalı, yaz boyunca soğuk soğuk , hafif hafif yenmeli. Ben çok severim.
Size Güllaç tarifi vermek istemiyorum. Zaten paketin arkasında yazıyor. Ama Güllaç'ın tadına tat katacak bir tiyo vermek istiyorum.
Güllaç'ın sütünü 1.5 lt normal süt, 2 adet 200 ml vanilyalı ballı süt ile yaparsanız gerçekten çok çok daha lezzetli oluyor.

Yine de tarifinden bahsedelim :)

Malzemesi:

•   1.5 litre süt, 2 adet 200 ml vanilyalı ballı süt
•    Yarım kilo şeker
•    10 adet (300 gram) güllaç yaprağı
•    Dövülmüş badem, ceviz, fındık, fıstık (arzuya göre herhangi biri) , nar zamanı ise nar taneleri
İstenirse gülsuyu

Yapılışı:      

  1. Tüm sütler şekerle şeker eriyinceye ve süte iyice karışıncaya kadar ısıtılır. Sonra ılınmaya bırakılır.
  2. Tepsiye sırayla güllaç yaprakları dizilir ve her yaprağın parlak tarafının üzerine kepçe ile ılık süt gezdirilir. Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt güllacın üzerine dökülür.
  3. Buzdolabınde yarım saat bekletildikten sonra üzerine dövülmüş badem, Antep fıstığı  (ceviz, fındık, fıstık vs.) dökülür.

15 Haziran 2015

Kağıt Bardakta Ağlayan Kek


Ağlayan pastayı bir de kağıtta kek pişirerek yaptım. Hem porsiyonluk oldu hem de çok lezzetli oldu. Soslu keki bardaktan çıkarmaya uğraşmadım,  kağıt bardaklarla da servis yaptım


Malzemeler:

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 yemek kaşığı kakao yada 1 paket Dr. Oetker kakao (aynı miktara denk gelir )
  • 14-15 karton bardak

Kreması için:
  • 1 paket çikolatalı sos ( arkasındaki tarife göre yapılacak) ve ayrıca keki ıslatmak için 1 su bardağı süte 1 yemek kaşığı ile şeker, ve ara katman olarak 1 su bardağı soğuk sütle çırpılmış 1 paket krem şanti, üstünü süslemek için ne isterseniz.
 
Yapılışı:
  1. Yumurtanın beyazı ile şekeri iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Üstüne sarılarını da koyup tekrar çırpın. Sonra süt ve yağı ilave edip tekrar çırpıyoruz. Yani önce sıvılarını karıştırdık sonra kurularını atıyoruz. Kabartma tozumuzu vanilyayı ve kakaoyu unun içine karıştırarak eleyip keke ilave ediyoruz. 
  2. Karton bardakların yarısından daha aşağısında kek sıvısı döküyoruz.  Bardakları yağlamamıza gerek yok. Hatta sakın yağlamayın. 160 derecede ortalama 20-25 dk kadar pişiriyoruz. 
  3. Keklerimiz pişince ilk sıcağı geçtikten sonra bardakların içinde kekimizin üst kabaran kısmını kesip düzleştiriyoruz. Ayrıca süt ve şeker karışımı ile ıslatıyoruz.
  4. Keklerinizi fırına verince, o pişerken sizde bir yandan krem şantiyi çırpın. Çırpıp buzdolabında bekletiyoruz. Sonrasında çikolata sosumuzu arkasındaki tarife göre yapıyoruz. Çikolata sosu pişirdikten sonrada sürekli çırpıp kabuklanmaması ve soğumasını sağlıyoruz.
  5. Soğuyan keklerin üstüne önce krem şantiyi sürüyoruz. Sonra Çikolatalı sosunu da sürüyoruz. Üstünü dilediğimiz gibi süsleyip buzdolabında iyice soğuttuktan sonra servis ediyoruz. Hindistan cevizi çok yakışır. Ben yaban mersini ve badem kullandım.

8 Haziran 2015

Bursa Süt Helvası



Bursa'ya gelipte süt helvası yemeden döndüyseniz gerçekten çok şey kaybetmişsiniz demektir. Süt helvası yemenin başka bir yolu da onu yapmak tabii :) Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 200 gr kadar tereyağ ( ben yarısı kadar tereyağ ve yarısı kadar sıvıyağ kullanıyorum. Aslı tamamen tereyağ tabii ki )
  • 1 su bardağı un
  • 1,5 litre süt
  • 1 su bardağı şeker ( isterseniz siz daha fazla koyabilirsiniz.)
  • 1 paket vanilya
  • 2 yumurta sarısı
  • üstüne serpmek için şeker
Yapılışı:
1) Tereyağımızı tencerede eritelim. Unu ilave edip kısık ateşte unun kokusu kaybolana kadar kavuralım. Rengi kararmayacak hafif dönecek. Altını kapatalım.
2) Bir tencerede sütümüzü, şekerimizi, yumurtanın sarılarını ve vanilyamızı katarak ılıtalım. Parmağımızı içine koyduğumuzda parmağımızı içinde dayanabilecek sıcaklığa geldiğinde kapatalım.
3) Sıcak sütümüzü unun üstüne katalım. Tenceremizin altını yakalım. Pürüzsüz kıvama gelene kadar karıştırmamız lazım. İsterseniz el blendırı daldırabilirsiniz. Ben genelde kullanıyorum çok pratik. Pof pof olana kadar pişecek.
4) Dikdörtgen borcama dökelim. Üstünün yanması için üstünün her yerine toz şekeri serpelim. Çok fazla olursa kıtır kıtır olur. O yüzden hafifçe parmaklarımızın ucuyla serpeceğiz. Gerçi ben üstünün öyle kıtır kıtır olmasını da seviyorum :) 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyetle bal şeker olsun

29 Mayıs 2015

Kalamar yanına Tarator Sos -2


En son taze baklada kullandığım tarator sosunu da vermek istedim. Çünkü en çok bu tarife geliyorsunuz. Tarator sosun az değişmiş bu halini de seveceksiniz. Bunda hem zeytinyağı hem mayonez var :) Bir de sirke


  • 3 yemek kaşığı dolusu galeta unu
  • 4 büyük sarımsak dişi
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dolusu süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 iada çay bardağı ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • tuz karabiber

  • Mutfak robotunda galeta unu, sarımsak, tuz karabiber ekleyip çekiyoruz. Zeytinyağını ekleyip, çekmeye devam ediyoruz. Yoğurdunu, sirkesini, mayonezini ekleyip çekmeye devam ediyoruz. En son cevizleri ekleyip 1-2 çektiriyoruz ki dişe gelsinler, ezilmesinler. İnce kıyılmış dereotunu hazırladığımız sosa katıp, baklalar ile karıştırıp, dereotuyla süsleyip servis yapıyorsunuz.

    Önceki tarator tarifi de burada
    http://www.durutarifler.blogspot.com.tr/2010/02/kalamar-yanina-tarator-sos.html

    26 Mayıs 2015

    Taratorlu Taze Bakla



    Tarif Didem Şenol Tiryakioğlu'nun Biraz Gram Biraz Maya kitabından. Kitabın görsellerine de kalitesine de , tariflerine de bayıldım. Kitap yazarı aynı zamanda Karaköy'de Lokanta Maya ve Şişhane'de Gram lokantasının da sahibi.
    Açıkçası en sevmediğim sebzelerden biridir bakla. Bu tarifi görünce hah işte bu şekilde yiyebilirim diye düşündüm. Gerçekten de beni yanıltmadı. Tarator oldum olası zaten tek başına yiyebileceğim lezzet. Baklaya'da çok yakıştı. Diğer sebzelerle de denemeli mutlaka. Tarif tam kitaba uygun değil. Ben kendime göre azıcık değiştirdim.

    Tarator sos

    http://durutarifler.blogspot.com/2015/05/kalamar-yanna-tarator-sos-2.html

    Malzemeler:

    • yarım kilo bakla
    • 1 dilim ekmeğin içi ( ben 3 yemek kaşığı dolusu galeta unu kullandım.)
    • 3 büyük sarımsak dişi ( ben 4 adet kullandım.)
    • 150 ml zeytinyağı ( 3 yemek kaşığı kullandım)
    • 60 gr süzme yoğurt ( 2 yemek kaşığı dolusu kullandım)
    • beyaz şarap sirkesi ( ben 1 yemek kaşığı elma sirkesi kullandım)
    • 90 gr. ceviz. ( 1 iada çay bardağı ceviz içi kullandım.)
    • 1/2 demet dereotu
    • 1 yemek kaşığı mayonez ( ben katıyorum orijinal tarifte yok)
    • tuz karabiber
    Yapılışı:

    1) Uç kısımlarını kesip ister uzun uzun , ister kırarak parmak parmak , tuzlu kaynayan suya atıyoruz. Pişince, dişe gelir kıvama gelince , rengini koruyabilsin diye süzüp buzlu suya atıyoruz.
    2) Mutfak robotunda galeta unu, sarımsak, tuz karabiber ekleyip çekiyoruz. Zeytinyağını ekleyip, çekmeye devam ediyoruz. Yoğurdunu, sirkesini, mayonezini ekleyip çekmeye devam ediyoruz. En son cevizleri ekleyip 1-2 çektiriyoruz ki dişe gelsinler, ezilmesinler. İnce kıyılmış dereotunu hazırladığımız sosa katıp, baklalar ile karıştırıp, dereotuyla süsleyip servis yapıyorsunuz.

    14 Mayıs 2015

    Mantarli, Kirmizi Biberli , Kremali Enginar


    Gerçekten muhteşem bir tarifle karşınızdayım. Tarifin aslı Yasemin'den  Ben onun tarifine biraz da mantar ekledim. Son derece başarılı bir yemek oldu. Enginar sevmeyenler bile bayıla bayıla yerler. Allahım kırmızı biberin yakışmadığı bir yer var mı ?
     
    Mantarlı ilgili bir püf noktası vermek istiyorum. Mantarınızın kavrulup sote azıcıkda diri olmasını istiyorsanız yüksek ateşte kavuracaksınız suyunu salmayacak. Yok ben öyle sevmiyorum derseniz daha kısık ateşte suyunu salıp çekmesini bekleyeceksiniz. Ben bu tarifte mantarları hızlı ateşte kavurdum.

    Diğer enginar tarifleri
    Portakal suyuyla pişirilmiş enginar
    Kaşarlı mantarlı enginar
    Zeytinyağlı, Salçalı Enginar Yemeği Etli Enginar Dolması
     Enginar Göbeğinde Kıymalı Dolma İç Baklalı Enginar

    Malzemeler

    Malzemeler:
    4 adet enginar
    2 adet kuru soğan
    2 adet kapya biber
    100 ml ( hazır krema paketinin yarısı kadar ) krema
    1 adet limon
    2 adet küp şeker
    tuz, karabiber

    Yapılışı:
    1.  Enginarları limonlu tuzlu suda haşlayın. Mantarların kabuklarını elinizle temizleyin ince ince doğrayın. Zeytinyağında harlı ateşte soteleyin.
    2. Başka bir tavada soğanları yarım ay şeklinde doğrayıp zeytinyağında soteleyin İçine uzun uzun doğradığınız kırmızı biberleri de katın. 2 adet küp şekeri de ekleyip soğanlar karamelize olana renkleri dönene kadar sürekli karıştırarak soteleyin. Bu arada tız ve karabiber ekleyebilirsiniz.
    4. Mantarları da soğanların içine katın. Kremasını da ekleyip ocağın altını kapatın.
    5. Servis tabağına aldığınız enginarların içlerine hazırladığınız harçtan paylaştırıp servis edebilirsiniz.

    27 Nisan 2015

    Eti Puf Pasta




    Son derece hafif, bir o kadar lezzetli bir tarifle karşınızdayım. Kardeşimin ellerine, emeğine sağlık. Görüntüsü de gayet şık oluyor. Ben bardakla keserek ikram ettim , gerçek şekline uysun diye. Siz isterseniz bıçakla kesipte ikramda edebilirsiniz.

     
     
     
     
    Malzemeler:
    Kek için :
    • 4 yumurta
    • 4 kahve fincanı un
    • 4 kahve fincanı toz şeker
    • 1 kahve fincanı su
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 paket vanilya
    • 2 su bardağı soğuk süt
    Muhallebi için:
    • 5 su bardağı süt ( 1 litre)
    • 3 yemek kaşığı dolusu un
    • 3 yemek kaşığı şeker
    • 1 paket krem şanti
    Üzerine 1 su bardağı Hindistan cevizi

    Yapılışı:
    1. Önce yumurtanın beyazı ile şekeri kar gibi olana kadar çırpın. Sonra sarılarını da ekleyip çırpmaya devam edin. Uzun süre çırpılacak yani. Unu, suyu, kabartma tozunu, vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. Yuvarlak bir borcama döküp fırına verin. 180 derecelik fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından çıkınca o ilk harareti geçince , üzerine 2 su bardağı sütü döküyoruz.
    2. Bu arada muhallebisini yapıp ( süt, şeker, un) soğutuyoruz. İçine kremşanti katıp , soğuyan muhallebiyi bir güzel birbirine yedirip, tekrar çırpıyoruz. Kekin üstüne döküyoruz. Buzdolabında iyice soğutup Hindistan cevizi serpiyoruz.
    3. Eti puf şekli vermek için  su bardağı ile kekin üstüne batırıp, kesiyoruz. İnce uçlu bir bıçakla hafif kanıttırıp keki bardağın içinden tabağa çıkartıyoruz. Biraz daha Hindistan cevizi serpilebilir bu aşamada.
     
     

    7 Nisan 2015

    Yoğurtlu Erişteli Köfteli Çorba

     


    Tarifin tamamını yemeğin isminde verme alışkanlığımdan vazgeçemeyeceğim galiba :)  Böyle çok kolay geliyor.

    Çok yoğun bir hafta geçirdik. Önce Almanya'dan gelen otomotiv alım heyetini ağırladık hemen  arkasından eşimin anjiyosu + efc'si. Allah'tan sonuçları çok iyi olduğu için şu anda mutlu mesut çalışıyoruz. Sağlıktan önemli bir şey yok. Bunu kendimize sık sık hatırlatmalıyız.

    Malzemeler:

    Köfte için:
    • Elma büyüklüğünde kıyma
    • 2 yemek kaşığı ince köftelik bulgur,
    • 1 ufak soğan "rendenin ince tarafı ile rendelenmiş ve suyu sıkılmış"
    • 1 silme çay kaşığı karabiber, 1 çay silme çay kaşığı tuz, ayrıca bulamak için un
    Terbiyesi için
    • 3 yemek kaşığı yoğurt
    • 1.5 yemek kaşığı un
    • 1 yumurta sarısı
    ayrıca 1 çay bardağı dolusu ev yapımı erişte, su,
    çorba piştikten sonra üstüne 1 yemek kaşığı dolusu nane, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı zeytinyağı

    Yapılışı:

    1. Suyu tencereye koyup altını açın. Terbiyeyi bir güzel birbirine yedirip, içine tencereye koyduğunu ısınmış sudan ilave edip bir güzel çorba suyunu karıştırın. Tencerede ki su kanamış su olursa yumurta kesilir dikkat edin direkt karıştırmayın. İyice karışınca artık sorun olmaz. Tuzu da ekleyebilirsiniz. Kaynayınca içine erişteleri ve köfteleri atacağız.
    2. Diğer tarafta köfteyi yapmak için kıyma, köftelik bulgur, soğan , karabiber ve tuzu elinizle karıştırın. Cam bilye civarında köfteler hazırlayıp tabağa serptiğiniz unun içine atın. Köftelerin her yerini bir güzel una bulayın.
    3. Çorba suyu kaynayınca içine erişteleri ve fazla ununu silkelediğimiz köfteleri atalım. Köftelerin bulgurları ortaya çıkınca, köftelerimiz pişmiş, çorbamız hazır demektir.
    4. Tavada zeytinyağı ve tereyağı eritip, içine nane atıp bir iki taşıp kaynatıp, çorbamızın üstüne döküyoruz. Mis gibi bir çorbamız oluyor.




    25 Mart 2015

    Avokado Salatası



    Avokado' nun yararları, lezzetleri her yerde anlatılıyor ve uygulanıyor. Özellikle cilt üstündeki yararları üstünde çok duruluyor. Sofranızda değişik bir lezzet ve renk ( rengi harika) , tabii bir de sağlıklı bir yiyecek istiyorsanız denemelisiniz.

    Avokadonun Faydaları Nelerdir?
    • Zengin vitamin ve mineraller içeriği sebebiyle yetersiz beslenenler için önemlidir.
    • A, C ve E vitamini bakımından zengindir.
    • Lutein ve Glutathion gibi antioksidanlar içerir.
    • Kalp ve damar sağlığını korur. Kalp damarlarının daralması ve tıkanmasını önleyici özelliktedir.
    • Kandaki kötü kolesterolü düşürücü tekli doymamış yağlar içerir.
    • Diğer meyvelere nazaran daha fazla protein içerir.
    • Asparagin, aspartik asit, glutamin ve glutamik asit gibi serbest aminoasitlere diğer meyvelerden daha fazla oranda sahiptir.
    • Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
    • Yangı giderici ve nemlendirici özelliğiyle avokado yağı egzema ve sedef sorunları için faydalıdır.
    • Üreme sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.
    • Sahip olduğu doymamış yağ asitleriyle kolesterolün yükselmesini önleyici etkiye sahiptir.
    • Avokadonun yararları arasında zengin demir içeriğiyle kansızlığı önleyici etkisi de bulunur.
    • Sahip olduğu protein, vitaminler, mineraller sayesinde, küçük çocukların ve hamile kadınların sağlıklı beslenmesinde yararlıdır.
    • 100 gram avokado yaklaşık olarak 165 kaloriye sahiptir.
    • Avokadoda bulunan 14 mineral hücre yenilenmesini sağlamakta. Dolayısıyla yaşlanmaya neden olan zararlı toksinleri vücuttan atarak yaşlanmayı yavaşlatmakta ve cildi yıllara karşı korumaktadır.
    • Avokado %30 oranında barındırdığı doymamış yağ miktarı nedeniyle vücuttaki kolestrolün artmasını önler. Kalp ve damar hastalıklarında doğal bir şifa kaynağıdır. Ülser üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.
    • Avakadonun içinde A, B1, B2, B3, B6, C, E, K vitaminleri, fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller bulunmaktadır.
    Geçelim tarife. Son derece kolay bir tarif :

    Malzememeler:
    • 1 adet avokado
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 çay kaşığı kadar tuz, 1çay kaşığı karabiber  ve 1.5 limon suyu (önemli)
    •  2 dişte sarımsak 
    Yapılışı:

    Avokadonun yumuşak olanını seçin mutlaka. Avokadoyu ikiye ayırıp , içini çıkarıp , rondoya parça parça koyalım. İçine tüm malzemeyi atalım ve çekelim  Bir tabağa koyup servis yapalım.

    18 Mart 2015

    Bloğum 7. yaşında




    Bloğum 7 yaşında. Zaman nasıl da geçiyor.

    Önce hep yaptıklarımı yazdım. Sonra blog arkadaşlarımın yaptıklarını araştırıp denedim, yayınladım. Sonra büyük ustaların yaptıklarını izledim denedim yayınladım.

    Güzel güzel yorumlar alınca da pek bir heyecanlandım. Daha çok araştırır oldum. Hatta evimin erkekleri artık normal bir şeyler yap demeye başladılar :)

    Umarım hep sağlıklı mutlu paylaşımlar yaparım.

    Bloğumu çok seviyorum. Blogger arkadaşlarımı çok seviyorum.

    İzleyicilerime ve yorum bırakan herkese çok ama çok teşekkür ediyorum.

    12 Mart 2015

    Yulaflı Ispanaklı Pırasalı Poğaça- Pide

     
    Evde yufka olmadığında hemen bu hamuru uyguluyorum. Böyle aslında çok daha yumuşak, çok daha güzel bir tarif oluyor. Bu sefer unda az kalmış :) yaparken un bitti. Bende kalan un kısmını yulafı rondoda çekerek un haline getirerek yaptım. Üstünü de serptim. Valla çok yakıştı. Hamurun 3 bardağı un, 2 bardağı kadar yulaf kullanmış oldum. bundan sonra bunu uygularım mutlaka. Hem çok da sağlıklı :)
     
     

    Malzemeler:

    İçi için:
    • 1/2 kg. ıspanağın yaprakları
    • Pırasanın yeşil kısımları
    • yaklaşık 1 su bardağı kadar tulum peyniri ( benim ki deri içinde olan tulum peyniri idi çok yakıştı)
    • tuz, karabiber
    Hamuru için :
    • 2 yumurta (1 tanesinin sarısı üstü ayrılacak)
    • 125 gr kadar tereyağ
    • 1 aida çay bardağı sıvı yağ
    • 1 adet kabartma tozu
    • 1 su bardağı yoğurt
    • 5 su bardağı un ( özellikle son bardağı azar azar ilave edin. )
    • üzerine tekrar yulaf parçaları
    Yapılışı:
     
    Yapılışı:
    1. İçini hazırlamak için önce ıspanak yapraklarını 2 parmak kalınlığında doğruyorsunuz. Rahatça karıştırabileceğiniz büyük bir kaba koyuyorsunuz. Pırasa yapraklarını ince ince doğrayıp ( yemeklik soğan gibi ) 2 yemek kaşığı zeytinyağında tavada öldürüyorsunuz. Pırasaları ocaktan indirip ( ocağı altını kapatıp) sıcak sıcak ıspanak yapraklarının üstüne atıp , ıspanak yapraklarını bu sıcaklıkla öldürüyorsunuz. Tuzunu , karabiberini ve isterseniz baharatını katıp karıştırıyorsunuz.
    2. Unu havuz yapıp, yoğurt, yumurta, yağı katıp elinize yapışan ama çok da cıvık olmayan bir yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru 15-20 dakika dinlendirin. Hamuru ikiye bölün. Yağlanmış borcam tepsinin üstüne elinizle açtığınız hamurun yarısını yerleştirin. Hamurun üstüne malzemenin tümünü bir güzel bölüştürün. Üstlerine tulum peynirinizi serpiştirin. Hamurun ikinci yarısını elinizle açıp parça parça malzemenin üstüne koyup elinizle birleştirip (fark etmez pişerken kapanıyor çünkü)  hamurun üstünü kapatın. Yulaf olduğu için daha yumuşak bir hamur oldu ve ben parça parça koydum isterseniz merdane ile de açabilirsiniz. Ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve üstüne tekrar yulaf atın.180 derecede sanıyorum 40 dakika pişirin.

    8 Mart 2015

    Yaban Mersinli Zeytinyağlı Kabak




    Tarif Vişnap'tan. Güzel olacağına inanarak yaptığım ve gerçekten çok da güzel olan bir tarif oldu. Denemenizi mutlaka tavsiye ediyorum. Hele de benim gibi kabak sever, zeytinyağlı sever iseniz. Ben ufak tefek değişiklik yaptım. Şeker koymadım , havuç koydum :)
    Yaban mersinini ben de ilk defa denedim ama çok yakıştı ben de Vişnap gibi diğer zeytinyağlılara da katacağımı düşünüyorum.

    Malzemeler

    • 3-4 tane kabak
    • 1 adet orta boy soğan
    • 4-5 diş sarımsak
    • 1 kahve fincanı kurutulmuş yaban mersini
    • 1 kahve fincanı pirinç ( Diyette bulgur kullanabilirsiniz. Bulgurda çok yakışıyor zeytinyağlılara)
    • tuz , şeker koymadım yaban mersini koyduğum için
    • Yarım demet dereotu
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 adet havuç
    Yapılışı:
    1. Kabakları yol yol soyalım. Biraz diri kalsın dedim ama ben çok pişirmişim diri kalmadılar.
    2. Tenceremizi dibine dereotu saplarını kesip koyalım. Üstüne uzun uzun şeritler halinde kestiğimiz havuçları bir de verev verev keserek dizelim. Çok kalın olmasınlar, pişmezler. Üstüne halka halka kestiğimiz kabakların yarısını dizelim. Pirinci yarısını atıp, tekrar kabakları dizelim. Üstüne kalan pirincimizi atalım.
    3. Yaban mersinini, tuzunu , zeytinyağını atalım. Kabakların yarısına kadar suyunu da verelim. Önce suyu kaynayıncaya kadar harlı ateşte , sonra kısık ateşte pirinçler pişene kadar (uzayana kadar) pişirelim. Dereotu ile servis yapalım. İsterseniz yemeğin altını kapattığınız gibi doğradığınız dereotlarını yemeğin üstüne atabilirsiniz. Böylece dereotları hafif pişerler.

    24 Şubat 2015

    Bebek ( Baby) Kalamar Cızlama



    Arkadaşım Esra'nın eşi Orhan, bizi davet ettiklerinde yapmıştı bebek kalamar cızlama'yı. Kalamarlar parmak kadardı, o kadar nefis olmuştu ki parmaklarımızı mı yedik kalamarlarımı yedik anlayamadık.
    Bebek kalamarları bulmak için sürekli balıkçıları takip ediyormuş Orhan. Bulduğunda da deep-frize atıyor hemen. Çok da fazla bulunamıyor ne yazık ki :(
    Ellerine sağlık Orhan, gerçekten çok lezzetli olmuştu. Esramında müthiş misafirperverliğine de değinmeden geçemeyeceğim. Çok güzel ağırladı bizi, güzel arkadaşım.

    Şimdi bizde çok sık yapıyoruz. 3 paket var şu anda buzlukta. Temizlemesi meşakkatli aslında. Eşim temizliyor içindeki kısımlar. Belki de temizlemeye gerek yoktur ama biz temizliyoruz.

    Bebek kalamarları karbonatla ovmanıza , soda da falan bekletmenize gerek yok. Ama garanti olsun derseniz, karbonatla köpürünceye kadar ovabilir yada sodalı, karbonatlı suda bekletebilirsiniz. Normal halka kalamarları kullanacaksanız mutlaka bu işlemden geçirmeli ve en az 1 saat bekletmelisiniz. Cızlama güveç kapta yapılırsa makbuldür :)

    Malzemeler:
    • 250-300 gr kadar bebek kalamar
    • 1 silme tatlı kaşığı toz kırmızı biber
    • mutlaka sarımsak, 4-5 diş olabilir.
    • zeytinyağı ve tereyağ birlikte kullanabilirsiniz. 2 si toplam 2 kaşık kadar
    • isterseniz pul biber
    Yapılışı:
    1. Zeytinayağını kızdırıyorsunuz. Üstüne kalamarları atıyorsunuz. Yüksek ateşte pişirin. Zaten hemen yumuşuyor. Ancak ne yaparsanız yapın kalamarlar sulanıyor. Kalamarlar suyunu çekene kadar pişirin . sonra üzerine 1 kaşık dolusu tereyağ ve ince ince doğradığınız yada sarımsak ezme makinası ile ezdiğiniz sarımsakları ve toz kırmızı biberini istenirse pul biberini atıyorsunuz. Çok önceden atmıyoruz ki yanmasın. 3 dakika kadar tereyağında pişerse yeter. Afiyet olsun

    3 Şubat 2015

    Yulaflı Bisküvili Çikolata Soslu Pasta


    Varya muhteşem olmuştu. Gecenin sonunda zaten bitmişti. Bu kadar kolay bir tarif ancak bu kadar güzel olabilir. Kesinlikle kesinlikle tavsiye ederim.

    Malzeme
    • 2 paket yulaflı bisküvi
    • 1 kutu krem şanti ( yani 2 paket) araksaındaki tarife göre süt
    • 2 paket hazır çikolata sosu ve arkasındaki tarife göre süt
    • 2 adet muz yada yeter sayıda çilek
    Yapılışı

    3 adet büskivinin arasına krem şanti sürüyorsunuz. Bisküviler kat kat olacak. Yani 1 kat bisküvi, 1 kat krem şanti, 1 kat bisküvi, 1 kat krem şanti ve en üstte yine bisküvi. Bunları sunum tabağına diziyorsunuz. Üstlerinde çikolata sosu döküyorsunuz. En üstünü de muzla yada çilekle yada istediğiniz bir meyve ile süslüyorsunuz.

    28 Ocak 2015

    Misafir Sofrası - 6



    Bir ocak ayı misafir sofrası. Bu nedenle masa örtüsü yeşil. Peçeteler kırmızı. Kırmızı mumlar ve kırmızı yeşil mumluklar. Bu konsept beni aralık - ocak - şubat idare ediyor. Sonra bahar ve sonbahar konseptleri oluyor. Yazın zaten genelde bahçedeyiz :)

    Tariflere yapılan mezelerin üzerine basarak ulaşabilirsiniz.

    Yoğurtlu patlıcan salatası
    Yoğurtlu mor lahana salatası
    Portakal dilimlerinde kereviz salatası
    Peynir tabağı ( keçi, kars gravyer, islim ve akdeniz otlu peynir)
    Yeşil elmalı, narlı yeşil salata
    Antep ezme
    Ana yemek levrek
    Kırmızı biber peynirle dolma
    tatlı olarak da
    fırında helva
    kabak tatlısı



    20 Ocak 2015

    Kağıt Bardakta Muhallebili Kek



    Bu tarifi denememek mümkün mü ? Hem görüntüsü ile hem de lezzetiyle efsane oldu. Yapımı biraz uğraştırıcı ( işten gelince evet daha zor oluyor :) ) ancak gerçekten çok ama çok lezzetli. İçinden çıkarttığım keklere de çikolata eritip ekledim. Truffle yaptım.

     Malzemeler:

    • 1 su bardağı toz şeker
    • 1 su bardağı sıvı yağ
    • 1 su bardağı yoğurt
    • 3 yumurta
    • 2 su bardağı un
    • 1 paket vanilin
    • 1 paket kabartma tozu
    • 4 yemek kaşığı kakao yada 1 paket Dr. Oetker kakao (aynı miktara denk gelir )
    • 13 tane karton bardak ( 1 çorba kepçesi doldurunca tam 13 bardak çıktı)
    Kreması için:
    • 1 litre süt ( 5 bardak süt)
    • 4 tepeleme yemek kaşığı un
    • 2 silme yemek kaşığı nişasta
    • 5 yemek kaşığı şeker
    • 1 paket vanilyalı hazır pasta kreması
     


     
    Yapılışı:
    1. Yumurtanın beyazı ile şekeri iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Üstüne sarılarını da koyup tekrar çırpın. Sonra yoğurt ve yağı ilave edip tekrar çırpıyoruz. Kabartma tozumuzu vanilyayı ve kakaoyu unun içine karıştırarak eleyip keke ilave ediyoruz. 
    2. Karton bardakların yarısına kadar yani 1 çorba kepçesi kadar kek döküyoruz.  Bardakları yağlamamıza gerek yok  Bu ölçülerden 13 bardak kek çıktı. 160 derecede ortalama 20-25 dk kadar pişiriyoruz. 
    3. Keklerimiz pişince ilk sıcağı geçtikten sonra bardakları mutfak bıçağı ile kesip kekimizi çıkarıyoruz. Kekimizin üst kabaran kısmını kesip düzleştiriyoruz. Daha sonra çay kaşığı yardımıyla içini oyuyoruz. Artık kek bardakları da hazır.
    4. Keklerinizi fırına verince, o pişerken sizde bir yandan kremanın hazırlanması lazım. Kekleri doldururken hafif ılık olması gerekiyor. Sütü, unu nişastayı ve şekeri karıştırıp koyulaşana kadar pişiriyoruz . İçine el blendırını daldırıyoruz. Bir güzel çırpıyoruz. Ara ara da çırpmaya devam ediyoruz. Sonra içine pasta kremasını da katıp çırpmaya devam ediyoruz. Kekleri doldurana kadar bir güzel çırpıyoruz ki kabuk tutmasın.
    5. İçlerini oyduğumuz keklerimize bu kremadan bir kaşık yardımıyla dolduruyoruz. Doldurma işleminden artan kremayı krema poşetine ya da bir buzdolabı poşetine koyup keklerimizin üzerine sıkarak süslüyoruz.
    6. Artan kekleri de bir kaba koyarak, üstüne de mikrodalgada erittiğiniz çikolataları döküyoruz. Elimizle yada bir kaşık yardımı ile ikisini birbirine karıştırıp, elimizle küçük toplar yapıyoruz. Hindistancevizine , kakaoya bulayıp truffle hazırlıyoruz. Hem bardak kekleriniz , hem de truflle larınız hazır.