Pages

8 Haziran 2015

Bursa Süt Helvası



Bursa'ya gelipte süt helvası yemeden döndüyseniz gerçekten çok şey kaybetmişsiniz demektir. Süt helvası yemenin başka bir yolu da onu yapmak tabii :) Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 200 gr kadar tereyağ ( ben yarısı kadar tereyağ ve yarısı kadar sıvıyağ kullanıyorum. Aslı tamamen tereyağ tabii ki )
  • 1 su bardağı un
  • 1,5 litre süt
  • 1 su bardağı şeker ( isterseniz siz daha fazla koyabilirsiniz.)
  • 1 paket vanilya
  • 2 yumurta sarısı
  • üstüne serpmek için şeker
Yapılışı:
1) Tereyağımızı tencerede eritelim. Unu ilave edip kısık ateşte unun kokusu kaybolana kadar kavuralım. Rengi kararmayacak hafif dönecek. Altını kapatalım.
2) Bir tencerede sütümüzü, şekerimizi, yumurtanın sarılarını ve vanilyamızı katarak ılıtalım. Parmağımızı içine koyduğumuzda parmağımızı içinde dayanabilecek sıcaklığa geldiğinde kapatalım.
3) Sıcak sütümüzü unun üstüne katalım. Tenceremizin altını yakalım. Pürüzsüz kıvama gelene kadar karıştırmamız lazım. İsterseniz el blendırı daldırabilirsiniz. Ben genelde kullanıyorum çok pratik. Pof pof olana kadar pişecek.
4) Dikdörtgen borcama dökelim. Üstünün yanması için üstünün her yerine toz şekeri serpelim. Çok fazla olursa kıtır kıtır olur. O yüzden hafifçe parmaklarımızın ucuyla serpeceğiz. Gerçi ben üstünün öyle kıtır kıtır olmasını da seviyorum :) 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyetle bal şeker olsun

25 yorum:

  1. Yağı biraz fazla gibi, ama lezzetinin tam yerinde olduğuna eminim bu malzemelerle. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. vallahi yemeden döndük ama hiç duymamıştık ki

    YanıtlaSil
  3. Bursa da yaşıyorum ve süt helvasının yapılmadıgı lokanta yok diyebilirm abartıp bazen hergun bile yiyebiliyorz ama evde hiç denemedim ellerinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  4. her yaz yazlığa gelirken geçiyoruz Bursadan ama hiç yemedim bunu Bursalı arkadaşlarım da hiç bahsetmemişti merak ettim sorayım bakayım..

    YanıtlaSil
  5. Daha önce hiç denemedim,eminim tadıda çok güzeldir.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Çok merak ettim deneyeceğim. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Deneyin Nahide hanım beğeneceksiniz :)

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık farklı bir lezzet denemek isterim yalnız fırında mı kızartınız orası eksik kalmış.Selamlar bırakıyorum...

    YanıtlaSil
  9. Bergüzar hanım fırınlıyoruz. Hemen düzelttim. Uyarı için teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Elinize sağlık çok güzel görünüyor, sadece zeytinyağı ile yapılsa olur mu acaba ?

    YanıtlaSil
  11. hiç duymamıştım..sütlü tatlılar en sevdiklerim..denemek istiyorum doğrusu :)

    YanıtlaSil
  12. Nergis mevsimi
    Süt helvası sadece zeytinyağlı olursa tadı bozulur gibi geliyor, zaten tamamı tereyağlıyken biz kısıyoruz :)

    YanıtlaSil
  13. Gülşah hanım hergün yerim bende ama ya gelsin kilolar durumu. O yüzden arada sırada yemek lazım :)

    YanıtlaSil
  14. Audrey bir daha ki sefere mutlaka deneyin. Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. AAA lütfen deneyin elit stil. Bu tabi biz Bursalıların eksikliği. Tanıtımını yapmazsak nereden bileceksiniz.

    YanıtlaSil
  16. Ah yağ var lezzet var ne yazık Saadet hanımcım :)

    YanıtlaSil
  17. İlk defa duydum ve çok merak ettim, ilk fırsatta denemeli. Elinize sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Ellerinize sağlık bir Bursa'lı olarak çok seviyorum süt helvasını, bayılırım, nefis görünüyor. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  19. Bursa'ya taşındığımda öğrendim ben de süt helvasını ama Bursa'nın olduğunu bilmiyordum.

    YanıtlaSil
  20. Harika, elinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  21. Ellerine sağlık hiç tatmadığım bir lezzet çok güzel görünüyor ♥

    YanıtlaSil