• Reyhan Şerbeti


    Hem çok faydalı hem de çok kolay yapılan bir içeceğe ne dersiniz. Tabii ki ben hemen varım derim. Tam benlik bir tarif. Yazın da serin serin pek güzel gidiyor.

    Pek çok tarifte limon tuzu kullanılmıştı , muhtemelen rengin daha yoğun olması için. Limon tuzu kullanmak yerine limonlu tarifler aradım. Bence en güzel tarif buydu. Arkadaşım Neval tarafından denenmişti. Ben de denedim kesinlikle tarif budur. Sadece orijinal tarif 1 lt suydu ben 1.25 lt kullandım.

    Faydalarını da tariften sonra yazacağım.


    • 1 demet reyhan
    • 2 limonun kabuğunun rendesi ve suyu
    • 5-6 adet karanfil
    • 2 adet çubuk tarçın
    • 6-7 yemek kaşığı toz şeker
    • 1 lt kaynatılmış halde su
    Yapılışı:

    Limonu rendeleyin ve sıkın. Tarçını , karanfili, şekeri koyun. Kaynattınız suyu üstüne döküp karıştırın. İçine reyhanları atıp 4-5 saat bekletin. Ben 1 saat dışarıda beklettikten sonra buzdolabında soğuttum. Süzün. Soğuk soğuk servis yapın.

    Reyhanın faydaları:

    • Reyhanda, A, B, C ve K vitaminleri vardır.
    • Demir ve kalsiyumu boldur.
    • İçeriğinde eugenol, citronellol, linalool, citral, limonene ve terpineol olduğundan, antiinflamatuardır.
    • Antibakteriyeldir.
    • Antioksidandır, serbest radikallerle savaşır.
    • Vücudu temizler.
    • Gözlere faydalıdır; daha iyi görmemizi sağlar.
    • Kemikleri güçlendirir.
    • Bağ dokusunun güç toplamasını sağlar.
    • Eklemlerin şişmesine neden olan enzimlerin oluşumuna mani olur.
    • Romatoid artrit hastalarının ağrılarını azaltır.
    • Magnezyum ve beta-karoten içerdiğinden, antioksidan etki gösterir ve kalp sağlığını destekler.
    • Yüksek magnezyum oranı ve betakarotenle birlikte, kaslarla kan damarlarını rahatlatır, yani kardiyovasküler sistemi destekler.
    • Bununla birlikte, kan akışını rahatlatarak kalp ritminin düzensizliklerini ortadan kaldırır.
    • DNA hasarını engelleyici ve genetik değişimleri önüne geçen bir etki gösterir.
    • Mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisinde etki gösterir.
    • Balgam söker.
    • Öksürüğü kesmeye ve bronşitin etkilerini azaltmaya yardımcıdır.
    • Boğmaca hastalığının geçmesine yardım eder. Balla tatlandırılıp içilirse bu hastalığı hızlıca geçirir.
    • Astım tedavisinde etkilidir.
    • İçinde, suda çözünen flavonoidler vardır, bu da radyasyona karşı koruma demektir.
    • Patojen bakterilerin büyümesini engeller. Akciğer iltihaplarının neden olduğu bakterilerin de gelişmesine mani olur.
    • Akciğer ve kolon kanser tiplerinde tümörün yok olmasına destek verir.
    • Bağışıklık sistemiyle ilgili sorunları azaltır.
    • Yüksek kolesterolü ve LDL kolesterolü düşürür.
    • Diyabetle mücadele eder. Açlık ile tokluk kan şekerini düşürmeye yardım eder.
    • Gazı ve idrarı söktürür.
    • Hazımsızlığı engeller, spazmı çözer.
    • İştahı açar.
    • İshalin geçmesine yardım eder.
    • Baş dönmesini yok eder.
    • Baş ağrısını ve hatta migreni geçirir.
    • Arı sokması halinde sokmanın sebep olduğu şişliği ve acıyı alır.
    • Kokusuyla sivrisineğin, tahtakurusunun ve diğer böceklerin bulunulan ortamdan uzaklaşmasına yardım eder.
    • Aromaterapide kullanılan bir bitkidir. Uyarıcı etkisi vardır, bu yüzden konsantrasyonu artırır.
    • Sinir hastalıklarının tedavisinde etki gösterir. Strese ve kaygı bozukluğuna bağlı sorunların etkisini azaltır. Depresyon ve histerinin etkisinin azalmasına yardım eder.
    • Stres yüzünden oluşan cinsel sorunları azaltır.
    • Uyku problemini ortadan kaldırır.
    • Gargara olarak etkilidir, ağızdaki yaraları iyileştirir.
    • Cildi rahatlatır, nemlendirir. Cildin pürüzsüzleşmesine yardım eder.
    • Sigarayı bırakmaya yardım eder.
    • Akne ve sivilcelerin ortadan kalkmasına yardım eder.
    • Sedef tedavisinde etki gösterir.
    • Demletilip suyuyla saç yıkanırsa saçları kuvvetlendirir, saçların dökülmesini engeller.
    • Anne sütünün artmasını sağlar.



1 yorum:

  1. Ebemkuşağı dedi ki...

    Arada yapmak lazım. Ellerinize sağlık:)