En çok sevdiğim tabi ki zeytinyağlı yaprak sarma olsada, pazı sarması da bir harika gerçekten.
Biz çok seviyoruz. Kıymalısı da bir harika oluyor. Mutlaka denemelisiniz.
Malzemeler:
- 2 demet pazı yaprağı
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1/2 su bardağı pirinç
- 1/4 demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1/2 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/2 tatlı kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 su bardağı kaynamış su
- 1 adet ortaboy domates ve 1 yemek kaşığı salça
- 2 su bardağı sıcak su
- 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
- 1/4 çay bardağı zeytinyağı
- 1/2 adet taze sıkılmış limon suyu
- 1/2 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
1) Pazı yapraklarının sap kısımlarını kesin. Damarlı kısımlarını aradan kesip kaynamış suya 1 dakika kadar batırıp çıkartarak yumuşamalarını sağlayın. Sonra soğuk suya batırın ki renkleri solmasın.
2) Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Pirinç ve pilavlık bulguru yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Zeytinyağını tencereye atın kızdırın ve soğanları öldürün. Rendelenmiş domates ve toz şeker ekleyip domatesler suyunu çekene kadar kavurun. Domates salçası katıp karıştırın.
5) Soğuk suda bekleyen pazı yapraklarının fazla suyunu süzdürün. Sarmak için büyüklüklerine göre 2 yada 4 adet parça yapabilirsiniz. İç harcı köşesine koyup sarın. Tencereye dizin.
6) Sosunu hazırlayın. biber salçası, zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve tuzu sıcak suyla karıştırın.Hazırladığınız sosu aşağı yukarı dolmaların hizasına gelecek şekilde tencereye aktarın. Üzerine tabak kapatıp, kısık ateşte, 25-30 dakika kadar pişirin.
0 yorum:
Yorum Gönder