Biz her sene zeytinimiz kendimiz yaparız. Tabii Bursa'da oturmamızın ve çevremizde bir çok zeytin üreticisinin bulunmasının bunda etkisi büyük. Tarif bu sene 4. kez tarafımızdan uygulanmış, garanti tariftir. Yağlı zeytin yapımı türüne girer. Tarif 5 kiloluk tenekeye göre. Ama ben çeşitli boylarda ve türlerde şişelere yapıyorum .İçinde plastik şişede var, cam şişede. Plastik şişeye yapmak daha kolay. Açacağınız zaman üstünden kesiveriyorsunuz. Çeşitli ebatlarda şişelere yaptığım içinde , tuzunu , yağını hesap makinası ve mutfak tartımla hesaplayıp yapıyorum. Valla :))) Yağlı zeytin yapımının en kötü tarafı zeytinin bu mevsim civarında yapılıp taaa Haziran ayında açılması. Ama bana inanın bir kere yaptıktan sonra sonra başka zeytinleri yiyemeyeceksiniz.
Bu sene ben 12 kilo zeytinden yaptım. AAA unuttum, tarif Mete amcama aittir. Tarifin altına şöyle bir ibare eklemiş " Zeytinlerin İznik Bölgesi Sölöz olması tercih nedenidir. Teneke de Tensan marka olacaktır." Buradan selam olsun sana Mete Amca. Ellerinden öperim.
Bir de tabii ki en önemli ayrıntı , zeytinleri alır almaz yapmanızı , bekletmemenizi tavsiye ederim. Yumuşamış zeytin hiç bir şeye benzemez. Bir gece bekletmeniz gerekirse mutlaka soğuk yerde bekletin.3.5 kilo zeytin yani 5 kiloluk teneke için tarif
Malzemeler
- 150 gr tuz
- 6 adet kesme şeker
- 2 su bardağı sıvıyağ
- 1 adet limon suyu veya 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 1/2 çay bardağı sirke
- Öncelikle cam şişelerinizin daralarını almayı unutmayın
- Zeytinleri yıkayıp, şişelere tek tek doldurun.
- Doldurduğunuz şişeleri tartın ve elinize hesap makinanızı alın. :)) Yukarıdaki tarife göre oranlayıp malzemleri sırası ile koyun.
- Malzeme biraz fazla konulabilir ama sirkeyi kaçırmayın.
- Haziranda açmak üzere karanlık bir yere koyun. Arada bir ters yüz etmeyi unutmayın.
paylasm ıcın tesekkurler sevgıler..
Ellerine sağlık, biz de yeşil zeytin yaptık ama bakalım bloga eklemeye ne zaman fırsat olacak.
Sevgilerimle
Ben de Ezine'de bir kaç sene önce kayınvalidemle beraber çizik ve çevirme zeytin ve hatta sele yapmıştım. Demek siz yağlı diyorsunuz, oralarda teneke zeytin diyorlar ben de bu sektörde iş yaşamım dolayısıyla çevirme diyorum.
Ellerine sağlık Nilay'cığım.
Sevgilerimle.
Ya ben bu tarifi başımın tacı edip bu seneyi bilemiyorum ama önümüzdeki sene muhakkak uygulamam mı? Ama bazı sorularım var Nilaycım. Bir kere tuz normal tuz mu, yoksa kaya tuzu falan mı? Bir de Mete Bey'in özellikle belirttiği İznik Bölgesi Sölöz zeytinlerinin bulunması için şurda bulabilirsin diyeceğin yerler var mı? Örneğin sen Bursa'da nerden temin ediyorsun? Valla nasıl heveslendirdin bilemezsin:)
ne güzellikler......
Mete amcanın öncelikle ellerine sağlık..
Zeytin yapımı emek ve sabır isteyen bir iş..Şimdilerde kurup Haziran ayına kadar beklemek büyük bir sabır..)İyi günlerde ağız tadiyla yersiniz inşallah..Ellerine sağlık canım..
Sevgilerle
Banu,nunu, damak tadı teşekkür ederim.
Pinar'cım hiç çizik yeşil zeytin yapmadım. Bende senden onun tarifine bakayım.
Betül'cüm çevirme tabirini ilk defa duyuyorum. İşin ne diye merak ettim doğrusu. Bence kurabiye ustası ama :)))
Zero'cum ben bu sefer kaya tuzu kullandım ama tarif sofra tuzuna göreydi. Bence kaya tuzuyla daha da güzel olacak. Benim zeytinleri benim iş yerimden arkadaşlar özel getiriyorlar. En büyük boy zeytinin bir altı. Trilye zeytininden yaptım ben. En büyük boyun bir altından yaparsan çok güzel olur. Mete amca duymasın biz valla trilye zeytininden yapıyoruz.
Yahu bayağı zor bir iş gibi duruyor Nilaycığım, ellerine sağlık. Yemesi tabiki güzel olur, insanın kendi yaptığı, bildiği yiyecek gibisi var mı, yapmak ve yemek bana da nasip olur inşallah. Sevgiler...
Nilay'cığım,
Teşekkür ederim. Kurabiye ustası olabilir miyim bilmem?
Ben dış ticaret alanında çalıştım bir kaç özel şirkette. Emekli olmadan son 3 yılımı da www.zeytinim.com da çalıştım. Ayrıca zeytin-zeytinyağı konusunda da eşimin ailesinden dolayı biraz alaylıyım, çok değil.
Sevgilerimle.
AA ne güzel. Sayende si6teyi incelem fırsatım oldu.
Bizde Bursa'lı olmamız nedeniyle zeytinle pek bir haşır neşiriz.
En sağlıklı zeytin evde yapılan.Benim anneaneminde Kilis te zeytinlikleri var,oradan gelir bize de hep.Annem kendi tatlandırır yeşilini siyahını.Çocukken zeytin dolu sofraya oturup çatalla deldiğimizi,yeşilleri taşla kırdığımızı hala hatırlıyorum :)
Selamlar....
Ben hiç bu yöntemle zeytin yapmadım Nilay. Siyah zeytin çıktığında deneyeyim. Antalya'da hala yeşil zeytinler var piyasada çünkü. Gerçi ben yeşilciyim ama bunu da denemek isterim doğrusu! (Ne likörleri yapıyorsun merak ettim)
Annemle bizde yapardık böyle taze zeytin:(
Eline sağlık canım.Bilirim tadını nefis olur...Şimdiden afiyet olsun size:)
Başlığı okuyunca nasıl yani dedim Nilay elinize sağlık ne diyeyim.
Mete Amcan işin ilmini kapmış anlaşılan, teneke markası bile vermiş :) Ellerinize sağlık, afiyetle tüketin..
inanmiyorum ya, arkadasim isi iyice büyütmüs. bende kocaman bir dana alip evde jambonu kendim mi yapsam acaba:))
evde zeytinci benim, birde ekin arada tadini hatirlamak icin bir tane yer. zamansizliktan iki aydir türk bakkalina ugrayip zeytin alamamisken birde ev yapimi modeller blogta. ne kötüsünüz siz böle ya..nilaycim gelirken unutma.. semiz otu (1 cuval), zeytin (1 teneke)...liste büyüyor.
Limonlu kek inanki zor değil sadece beklemesi zor.:))
Serin mavi gerçekten kendi yaptığımız zeytinler çok daha güzel oluyor. Ben kırma yeşil zeytine bayılırım.
Banu'cum, Yeliz, Aslı'cım teşekkür ederim.
Tijen vişne likörü yaptım çok güzel oldu. Şimdide mandalina likörü koydum . Bakalım o nasıl olacak.
Naz'cım alemsin valla. Çok güldüm inan ki. Al arkadaşım danayı sen evde yap jambonunu. Ben de isterim yalnız. Gelirken söz sana 1 şişe zeytin . Öpütm seni.
Bolca bolca zeytin,anlatimin için sagol,sevgiler...
Çok marifetlidir benim canım ablam :)