• Erik Suyu veya Kompostosu


    Artık hemen hemen hiç hazır meyve suyu almamaya çalışıyorum. Erik suyu, vişne suyu , kuru kayısı vb.. gibi çeşitli sular hazırlıyorum. Hatta yaptığım reçellerin suyunu sulandırıp evdekilere de onları içiriyorum. Böylesinin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Yaz günü de meyve susuz yapılmıyor ki. Yapması da öyle kolay ki. Hazır meyve sularına ne gerek var.

    Bir büyük tencereye 2.5 litre su koyuyorsunuz. İçine 1.5 bardak şeker ve 15-20 adet bütün erik koyuyoruz. Tencerede meyveleri kaynatıyoruz. Yaklaşık yarım saat sonra erikler iyice yumuşuyor. Rengi suya çıkıyor. Altını kapatıp ılınmasını bekliyoruz. Yaklaşık 2 litre kadar meyve suyu çıkıyor. Tane erikleri süzüp, 2 adet 1 litrelik cam şişeye dolduruyorum. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapıyorum. Eğer tatlı gelirse üsüne soğuk su ekleyebilirsiniz. Tane erikleri ne mi yapıyorum ? Yoğurda katıp meyveli yoğurt yapıp yiyiyorum:)))

11 yorum:

  1. Flame dedi ki...

    Vişne ve erik kompostosu bizim evdede yapılır. Sağolsun kayınvalidem yapar bolca, ben hazıra konanlardanım :)

  2. Yeliz dedi ki...

    bizde karadenizden getirdiğimiz eriklerle günlerdir komposta yapıp içiyoruz, nefis ya:)

  3. iyi fikir gerçekten,meyveli yoğurt...ben çok severim erik kompostusu.anneannem çok yapardı yazın fındık zamanı ve ispirto gibi mor bi rengi olurdu erik suyunun.içmesi de ayrı bir keyif.eline sağlık...

  4. Tijen dedi ki...

    Ellerine sağlık sevgili Nilay. Ben de geçen gün hazır meyve sularının "içindekiler" kısmını gösterdim annemle bir arkadaşına. Nerede o eski saf meyve suları!

  5. :)den dedi ki...

    Yazınızı okuyunca, "anne evlerini" anımsadım. Hiç eksik olmaz anne evlerinde kompostolar... İçtiğiniz hiç bir marketten alınma meyve suyu o güzelim tadı yakalayamaz.
    Aroması, rengi ve tadıyla nefistir. Teşekkür ederim hatırlattığınız için.
    Sevgiler...

  6. Melek* dedi ki...

    bizdede son günlerde devamlı içilir ellerine sağlık

  7. SOFRAOZLEMİ dedi ki...

    adın gibi tariflerinde duru:)

    erik suyunu kahvaltıda içmeye bayılırım..çok severim..
    genelde annem çok sık yapar..


    ellerine sağlık cnm

  8. ellerine sağlık,taneleri yoğurda katmak iyi fikirmiş.ben de tel süzgeçten iyice süzüp onları da meyve suyuna katıyorum kıvamı biraz koyu oluyor ama çok da güzel

  9. Aslında hazır meyve sularını uzmanlar sağlıklı bulmuyor...Ellerine sağlık oooooooh yarasın:)))

  10. zero dedi ki...

    Ne güzel erikli lezzetler bunlar nilaycım ellerine sağlık:) Mutfağından böyle doğal lezzetleri eksik etmemen ne kadar güzel. Geçmişte anneannemden gördüğüm bu ev yapımı lezzetleri kendi mutfağımdan eksik etmemeye, sevdiklerimle paylaşmaya ben de çok özen gösteriyorum. Mutfağımdan ne kadar güzel kokular yükselirse evim o kadar şenlikli bir ev oluyor sanki:) Erikli tartın da nefis görünüyor. Fırında pişerken evine yayılan kokular benim burnuma kadar geldi:) Bir kere daha ellerine sağlık canım:)

  11. Rakunt ideas dedi ki...

    Sıcak havada en güzel gidecek meyve suyu hemde sağlıklı.Ellerinize sağlık