Pages

29 Kasım 2019

Karnabahar Çorbası



Karnabahar sevdiğimizi söylemiş miydim ?  Her türlüsünü de yeriz. Ancak karnabahar çorbası daha önce hiç denememişim. Neden denememişim ki acaba ? Yaptım oğlum ve benden geçer not aldı.  Biz sevdik. Babamız "eh işte , olsa da yesem demem ama güzel" dedi. Sonuç, bu hafta sonu yine yapılacak. Hatta kış döneminde sık sık yapılanlar listesine girecek.

Tarif ardanın mutfağından geliyor . Azıcık değişiklik var.

Malzemeler:

  • 1 küçük boy karbaharın yarısı kadar karnabahar (haşlanmamış)
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1.5 litre su
  • 1 çay kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1/2 paket krema
  • üzerine tereyağ ve zeytinyağında kavrulmuş 1 yemek kaşığı susam, 1 çay kaşığı pul biber ve en üste çörek otu


Yapılışı:

  1. Tencerenize zeytinyağı ve tereyağı ilave edin ve yemeklik doğradığınız soğanları atın kavurun. Havuç ve patatesi küçük küçük doğrayıp, kendini bırakan soğanların üzerine atın. Kavurmaya devam edin. 
  2. Sebzeler yumuşayınca (patatesler yapışabilir, sürekli kavurun.) küçük küçük parçaladığınız haşlanmamış karnabaharı ekleyin. Bir iki çevirip suyunu, baharatlarını ekleyip hepsi yumuşayıncaya kadar pişirin. ( ben düdüklüde pişirdim)
  3. Hepsi pişince altını kapatıp , içine el blendırı daldırın ve pürüzsüz olana kadar çekin. Sonra yarım paket kremayı ekleyip , iyice karıştırın. 
  4. Küçük bir tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağında susamları kavurun. 1 çay kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı da tereyağ ekleyip eriyince ocaktan alın. Çorbaları tabaklara servis ettikten sonra üzerine gezdirin. Çörek otu serpip servis edin. 



14 Kasım 2019

Hibeş


Başka bir Antalya mezesi ile yine birlikteyiz.  Tadı son derece güzel , bir o kadarda kolay olan bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Bu kadar tahin ağır olmuyor mu diye düşünürseniz yanılırsınız.  Bu mezeyi kahvaltıda bile yiyebilirsiniz. 1 ekmek yedirtir dikkat :) Ayrıca sıvı tahin nasıl bir yoğun kıvama geçiyor diye düşünürseniz limon ve tuz kıvamını yoğunlaştırıyor.Tarif arkadaşım Gülgün'den geliyor. 

Malzemeler:
  • 1 su bardağı tahin
  • 2 limonun suyu
  • yarım kahve fincanı zeytinyağı
  • 3 çay kaşığı kimyon
  • 3 büyük diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı pul biber
Yapılışı :
  1. Tahini dövülmüş sarımsak , kimyon, pul biber ile karıştırın.
  2. Azar azar limon suyunu, zeytinyağının yarısını ve en son tuz ilave edin.Sertleşmemesi için tuz en son konur. 
  3. Tabağa alınınca kalan zeytinyağını üzerine gezdirilir. Turşu, acı biber, zeytin ile süslenir.

8 Kasım 2019

Döküm Tencerede Kıymalı Havuçlu Bezelyeli Karnabahar


Kış geldiyse , kış sebze yemeği tarifi verme zamanı gelmiştir. Bizim evin en çok yenen kış sebzesidir karnabahar. Özellikle Ata çok sever. Döküm tencerede gerçekten çok güzel pişiriyor. Bence her evde olması gereken bir tencere. Ancak direkt dolaba koymuyorum , kalan yemeği ben yine çelik tencere ile buzdolabına koyuyorum.

Malzemeler:
  • 300-350 gr kıyma
  • 1 kase kadar bezelye ( ben pişmemiş halde buzlukta tutuyorum )
  • 1 adet büyük havuç
  • orta boy karnabaharın yarısı 
  • 1 yemek kaşığı salça ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • Tuz karabiber
Yapılışı:


  1. Zeytinyağı tencerenize alın, üzerine yemeklik doğradığınız soğanı ve rendelediğiniz havucu atıp kavurun. Üzerine kıymayı atıp kavurun. Salçayı da ilave edip azıcık döndürün. 
  2. Elinizle kopardığınız karnabaharı ve bezelyeyi ekleyip karıştırın.  Tuzunu, karabiberi ilave edin. Üzerini hafif geçen su ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ancak sebzeleri kontrol edin, çok pişip dağılmasınlar.




24 Ekim 2019

Köpoğlu


Gerçekten nefis bir patlıcan mezesi. Muğla Bodrum'a ait harika bir meze. Tabiri caiz ise tadıyla ağlatan bir lezzet.Deneyin yanılmayacaksınız. İlk denediğimden itibaren sürekli yapıyorum ve dost sofralarına da mutlaka yapacağım.

Malzemeler:

  • 2 adet orta boy patlıcan
  • 3 diş sarımsak ve kendi süzdüğünüz 1 tabakyoğurt 
  • Üzerine 1 adet büyük domates ve 1 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
  1. Patlıcanı alacalı soyup, küp küp doğrayıp , üzerine bir çay kaşığı tuz atıp ovun. Patlıcanı tuzlu suda bekletmeye gerek yok. Ben uzun zamandır bu yöntemi uyguluyorum. Az yağda kızartın . Sonra fazla yağı için havlu kağıt da bekletin.
  2. Sarımsakları az tuzla dövüp, tel süzgecinize havlu kağıt koyup, üzerine yoğurdu koyup kendi  süzdüğünüz yoğurdunuz ile karıştırın. Sonra sarımsakla , sonra patlıcanlar ile karıştırıp servis tabağınıza alın.
  3. Tavaya domatesi rendeleyin. Zeytinyağı ile pişirin. Domates suyunu çeksin. Üzerine domates salçası ekleyin. 2 dakika kadar domatesle pişsin. Üzerine yarım çay bardağı kadar su koyup tekrar 2 dakika kadar pişirin.Patlıcanın üzerine yayın ve mezenizi servis yapın. 

1 Ekim 2019

Mozaik Pasta


Mozaik pasta. Ne zamandır yapmadığım unutulmuş bir lezzetti. Yaptıktan sonra ise 4 kere arka arkaya yaptım 😊 çok güzel oldular. Üzerine çikolata sos dökünce efsane oldu.. 


  • 2 paket petibör bisküvi
  • 1 su bardağı süt
  • 1 küçük paket kakao
  • 6-7 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 su bardağı ceviz veya fındık(isteğe bağlı) 
  • Yarım paket damla çikolata 


Mozaik pasta için öncelikle bisküvileri bit kaba koyup havanla kırarken fazla ufalamamaya dikkat ediyoruz. Tereyağını bir tavada eritiyoruz.
Eriyen tereyağını sütü, şekeri kısacası diğer tüm malzemeleri bisküvilerin üzerine ekliyoruz. ceviz veya fındık da ekliyoruz.
Daha sonra elimizle karıştırıyoruz ve karışımı streç folyo arasına boşaltarak elimizle dikdörtgen şeklini veriyoruz. 
Servis etmeden önce buzlukta 2-3 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
Daha sonra dilimleyerek servis ediyoruz..

14 Haziran 2019

Bebek Kabak


Burhaniye pazarında bebek kabakları görünce nasıl üstüne atladım bir bilseniz. Minicik minicik kabaklar muhteşem görünüyorlardı. İnce uzunlardan da 1 kilo kaptım, yuvarlaklardan da 1 kilo kaptım eve geldim. 

Eve gelince başında durmadığım için :) ilk partiyi fazla haşlamışım , bence çok güzel olmadı.  Sonrasında tekrar yaparken başında durdum ve su kaynadıktan sonra 5-6 dakika kadar haşladım. Sonrasında hemen süzdüm ve buzlu suya attım. Kabaklarım hem diri kalmış oldu, hem de renklerini korudu. Sonrasında sarımsak, tuz  ve zeytinyağında sos yaptım caaanııımmm bebek kabaklarıma . Valla bayıla bayıla yedik. Siz isterseniz sirke yada nar ekşisi de kurabilirsiniz . Bence çok yakışır. 

30 Mayıs 2019

Orman Meyveli Magnolia Puding


Çok seviyorum, her çeşidini de yapıyorum. Bu da Orman meyvelisi. Orman meyveli tatlılara, dondurmalara bayılıyorum. Ekşili tadı ile tatlıları hem hafifletiyor . Çok da yakışıyor.

Daha önce yaptığım Magnolia Pudinglere üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Vişneli Magnolia puding

Oreolu Magnolia puding

Balkabaklı Magnolia puding 

Malzemeler:
  • ·        1 litre süt
  • ·        2 adet yumurta sarısı
  • ·        1 su bardağı toz şeker
  • ·        3 yemek kaşığı nişasta
  • ·        2 yemek kaşığı un
  • ·        1 paket Dr.Oetker Pasta kreması (vanilyalı)
  • ·        1 paket vanilya
  • ·        İçi ve üzeri için :
  • ·        Eti cici bebe (ufak paket)
  • ·        Karadut, böğürtlen gibi orman meyveleri


Yapılışı:
  1. Vanilya ve pasta kreması hariç tüm puding malzemelerini tencereye alın.Karıştırarak orta ateşte pof pof edene kadar pişirin.Soğumaya bırakın.
  2. Soğuyan pudinge  vanilya ve Pasta kreması ekleyerek mikser yardımıyla 2-3 dakika çırpın.( Ben el blenderi daldırıyorum. Daha kıvamlı oluyor.)
  3. Bisküvileri rondodan geçirin. Kasenizin en altına 1 yemek kaşığı kadar bisküvi kırıntısı koyun. Pudingin içine karadut, böğürtlen gibi meyveleri gömün. Ortasına puding koyun.Tekrar bisküvi kırıntısı koyup puding koyun.En üstü bisküvi kırıntısıyla kaplayın. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirin

16 Mayıs 2019

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı


Hem şerbetli hem de sütlü bir tatlı tarifi. Muhallebi kısmı şerbetli kısmı hafifletiyor. İkisi birbirine çok yakışıyor. Tatlıyı Esra yapmıştı. Ellerine sağlık arkadaşım.
Esra Kemalpaşaların bir kısmını tatlıları tepsiye dizip üzerine muhallebi dökmüş. Bir kısmını da tek tek kuplara koyup  üzerine muhallebi dökmüş. Fotoğrafta ki tatlı; kuptan ters çıkarılıp tabağa konup, servis edilmiş görseldir. 

Malzemeler:

  • 1 paket kemalpaşa tatlısı
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • muhallebisi için 1 lt süt, 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı dolusu nişasta ve un karışımı, 1 paket vanilin, 200 ml'lik krema
Yapılışı:


  1. Önce kemalpaşa tatlınızı yapın. Şeker ve suyu karıştırarak kaynatın. Kaynayınca içine kemalpaşaları atın. Yaklaşık 10-15 dakika kemalpaşa yumuşayana, ancak dağılmayana kadar pişirin. Kaşık yardımı ile kontrol edin. Yuvarlak bir borcama tatlılarınızı dizin ve kalanları da 1'er tane olacak şekilde kuplara yerleştirin.
  2. Tencerenizde muhallebi için krema ve vanilya hariç tüm malzemeyi koyup pof pof edene kadar pişirin.
  3. Ocaktan alınca içine vanilya ve kremayı katın. İster mikserle, ister el blendırı ile en az 5 dakika çırpın. 
  4. Muhallebinizi kemalpaşa tatlılarının üzerine pay edin. 
  5. Ilındıktan sonra buzdolabında soğutun ve soğuk servis edin.




7 Mayıs 2019

Nutella Dolgulu Tel Kadayıf Tatlısı


Şimdi ben size Nutella , fındık, tel kadayıf yanında dondurma diyeceğim , tabii ki siz bana nasıl olmuş demeyeceksiniz :) Efsane efsane ..
2 kere misafirlerime yaptım bayıla bayıla yediler. Lütfen deneyin.
Isıtarak ve yanında dondurma ile servis yapın.

Malzemeler:

  • 250 gr. tel kadayıf ( 16 tane çıktı)
  • Nutella'yı kendi şişesinden kullandım ama 400 gr'lık  az gelmedi hatta dibinde kaldı.
  • 125 gr kadar tereyağ
  • 1 tabak bıçakla doğranmış iri kıyılmış fındık
  • şerbeti için 2.5 su bardağı su ve 2.5 su bardağı şeker, yarım limon suyu
  • Üzerine Antep fıstığı yada fındık 
Yapılışı:
  1. Önce şerbeti yapın. Su ve şekeri 10 dakika kadar kaynatın. Limon suyunu de sıkıp 1,2 taşım daha kaynatın. Ocaktan indirin ve kenarda soğusun.
  2. Tel kadayıf ile eritilmiş tereyağı bir güzel birbirine yedirin. Tereyağ her yerine bulaşsın.
  3.  Yaklaşık 20 cm kestiğiniz strech filmin üzerine elinizle 1 tutam tel kadayıf koyun. Üzerine 1 yemek kaşığı kadar nutella koyun. Nutella'nın üzerine fındık parçalarından koyun. Üzerine tekrar 1 tutam tel kadayıf koyun. Strech filmi toparlayıp kurabiye büyüklüğünde bir top elde edin. Strech filmi üzerinden büzdürüp sabit kalmasını sağlayın. 
  4. Derin dondurucuda 15 dakika kadar beklerse çok daha düzgün oluyor. Ben 3-4 tane yaptıkça dondurucuya attım, beklettim. 
  5. Dondurucudan çıkardığınız toplarınızı, yağladığınız borcama dizin ve üzerileri kızaran kadar 180 derecede pişirin. 
  6. Tatlınızın ilk sıcaklığı geçince üzerine soğumuş olan şerbeti dökün. Şerbet çekince Üzerlerini Antep fıstığı veya fındıkla süsleyin. Servis yaparken ısıtın ve yanında dondurma ile servis yapın.


2 Mayıs 2019

Misafr Sofrası -10



Misafir Sofrası örneklerinden bir tanesi daha geliyor. Bu sofranın ana yemeği fırında Lüfer'di.  Ara sıcak milföyle sarılmış yeşil biberdi. Tatlı ise içi nutella ve fındıkla dolu şerbetli tel kadayıf tatlısıydı. Dondurma ile servis ettim. Tarifini de vereceğim. Ara sıcağı ve tatlıyı ilke defa yapmıştım ama sonuçtan gerçekten emindim. Tam da istediğim gibi oldu.

Sofradaki meze ve salatalar ve diğer tarifler linkleri ile birlikte geliyor. Üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Diğerlerinin de tarifi gelecek.

Peynir tabağı
Meksika fasulyesi salatası
Pancar Salatası
Zeytinyağlı Pazı Sarması . Üzerine tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.
Zeytinyağlı yaprak sarması . Üzerine tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.


Lutenitsa. Üzerine tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.
Kaya koruğu salatası. Üzerine tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.


Lakerda
Roka salatası
Deniz börülcesi salatası. Üzerine tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.


Milföye sarılmış yeşil biber. Üzerine tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.


Fırında lüfer
Nutellalı tel kadayıf tatlısı.Üzerine tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.












18 Nisan 2019

3 Peynirli Tart


3 çeşit peyniri ile çok güzel bir tart oldu. Kokusu evi doldurdu. Hem kolay hem de lezzetli bir tarif. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:

  • 3 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 125 gr tereyağ
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • İçi için : hepsi bir tabak dolusu olacak kadar kaşar, beyaz peynir ve parmesan. Siz peynirleri değiştirip istediğiniz peynirleri kullanabilirsiniz. 1/3 demet ince doğranmış maydanoz
  • Üzerine 1 yumurta sarısı
Yapılışı:
  1.  Oda sıcaklığında tereyağ ( ben buzdolabından çıkarıp mikrodalgada 30 sn ısıtıyorum) , un, yoğurt , kabartma tozunu , tuzu katıp hamur yapın. Hamur tam tutuyor. Ben biraz beklettim. İsterseniz bekletmeden de yapabilirsiniz. Hamuru 2'ye ayırdım. Merdane ile kelepçeli kalıba yerleştirdiğinizde kenarları azıcık yüksek kalacak şekilde daire hamur elde ettim. Unlamadım hamuru direk açtım. Yağladığımız kelepçeli kalıbımıza hamuru yerleştirdim. 
  2. Hamurun üzerine rendelediğimiz peynirleri ve ince kıydığımız maydanozu karıştırıp yayalım. Hamurun diğer kalan yarısını merdane ile açıp şerit şerit keselim. Boyutlarını ayarlamak için toparlayıp tekrar açabiliriz. Yine unsuz açtım. Kafes şeklini verecek şekilde peynirlerin üzerine yayalım. Hamurların üzerine  yumurta sarısı sürüp önceden ısıttığınız fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin . Yaklaşık 20-25 dakika kadar sürede pişti. 

25 Mart 2019

Milföy Hamurlu Biber




Bu tarifi ilk gördüğümde mutlaka yapmalıyım dedim. Tam istediğim gibi bir tarifti. Sunumu şık, tadının da güzel olmamasına imkan olmayan. Davet sofrasında ikram ettiğimde de çok beğenildi. Ara sıcak arayanlara duyurulur.

Yapımı biraz oyalayıcı ama kesinlikle değdi. 

Malzemeler:

Ben kişi sayısına göre yaptım. 10 adet hazırladım. 
  • 10 adet düzgün seçilmiş yeşil biber
  • İçi için yumuşak kıvamlı lor ( Ben Bursa'da Bahar Eşmenlerin lorundan vazgeçmem. ) ve beyaz peynir ( koyun inek karışımı kullandım. ) İkisi bir tabak dolusu olmuştur. 
  • 5 adet milföy ( ben daha fazla açtırdım, kaldılar. Börek yaptım :) Siz önce 5 adet açın yetmezse tekrar açarsınız) 
  • 1 adet yumurta sarısı, isterseniz üzerine susam yada çörek otu. Ben susam kullandım.


Yapılışı:
  • Biberleri saplarını koparmadan, boyun kısmına tam da gelmeden uzunlamasına boydan komple bir yarık açtım. Yıkadım ve kuruladım. İçine biberli karışımı doldurdum.
  • Açılan milföyleri merdane yardımı ile çok da abartmadan uzattım. 1 parmak genişliğinde uzun şeritler olacak şekilde kestim. Biberin sap kısmından arada boşluk kalmayacak şekilde ( üst üste gelebilir sorun yok) sapına kadar sardım. Tümünü bu şekilde hazırladım.  
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdim. Üzerine yumurta sarısı sürdüm. Susam serptim. Misafirlerim sofrada iken pişirip sıcak sıcak servis ettim. 



19 Mart 2019

Tahinli Balkabaklı Cheesecake



Görüntü nasıl ? Yılbaşı soframız için Pevin yapmıştı. Gerçekten görüntüsü ve tadı ile harika bir cheesecake olmuştu.

Malzemeler:

Tabanı: 2 paket eti burçak bisküvi, 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı nişasta

Kreması : 200 ml'lik sıvı krema, 3 yumurta, 1 fiske tuz, 1 fiske şeker, 400 gr'lık labne peynir, 1 su bardağı toz şeker, 4 yemek kaşığı un

Bal kabağı için: 4 büyük dilim balkabağı, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı çekilmiş ceviz, 1 yemek kaşığı tarçın, zencefil de çok yakışır.

Üzerine tahin ve ceviz.

Yapılışı:

1) Bal kabaklarını  küçük küçük doğrayın. Zaten el blendırından geçireceğimiz için önemli değil. 1 bardak şeker ile mümkünse 1 gece önce bekleterek mümkün değilse çok kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Soğusunlar.
2) Eti burçağı rondodan geçirip, toz yapın. Tereyağı eritin ama kaynatmayın. Tarçın ve nişasta ile karıştırıp bir hamur elde edin. Kelepçeli kabın altına elinizle düzelterek bir taban elde edin. 
3) Krema ile labne peynirini karıştırın. Şekeri de ekleyip tekrar karıştırın. Oda sıcaklığındaki yumurtanın ( önemli ) beyazını bir tutam tuz, 1 tutam şeker ile başka bir kapta çırpın. Kar beyaz olacak. Mümkünse kabı çevirdiğiniz dökülmeyecek kıvamda. Yumurta sarılarını üstüne atıp çırpın. Bu karışımı diğer karışıma bir yandan karıştırarak ekleyin. Ununu da ekleyip sönmesini engellemek için nazikçe hep aynı yönde karıştırarak burçaklı tabanın üstüne dökün. Üstü çok hafif kızaracak, 180 derecede pişirin. Fırından çıkarınca üzerine sosu dökmeden 1 saat kadar bekletiyoruz, soğutuyoruz.
4) Bu arada soğumuş olan bal kabaklarının içine el blendırını daldırın. Tarçını, cevizi koyup karıştırın. Cheesecake'nizin üzerine sürün. Tahini kare şekil verecek şekilde cheesecake'nizin üzerine dökün , cevizle süsleyin. Servise hazırdır. 


17 Mart 2019

Bloğum 11 yaşında



Kendime tarif defteri olarak yaptığım ve halen kendimde sürekli tariflerini kullanmakta olduğum bloğum 11 yaşında. Sizler denedikten sonra , yorum geldikçe de çok seviniyorum. Denemeye yemek yapmaya devam. Yaşasın yemek yemek. 

Ayrıca 18 Mart 104. Çanakkale Zaferimizi de bir kez daha kutluyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.  Biz bugün bağımsız ve özgür bir ülkede gözlerimizi yeni bir güne açabiliyorsak , bunu 104 yıl önce hayatlarını bu uğurda feda etmiş şehitlerimize borçluyuz. 

11 Mart 2019

Fındıklı Kurabiye


Gelsin kahve ve çayın eşlikçisinin tarifi. Çok güzel bir kurabiye tarifini takdimimdir efendim.

Malzemeler:

  • 1 yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak az pudra şekeri
  • 1 çay bardağı çekilmiş fındık.
  • 250 gr tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet vanilin 
  • 1 büyük boy çay bardağı nişasta
  • 2.5 su bardağı kadar un, lütfen tek tek kontrollü şekilde koyun.
  • Üzeri için 4 yemek kaşığı pudra şekeri , 2 yemek kaşığı tarçın
Yapılışı:
  1. Un hariç tüm malzemeyi bir kapta karıştırın. Unu kontrollü bir şekilde koyun. Elinize yapışmayacak şekilde bir hamur elde edin. 
  2. Hamurdan parçalar koparıp 2 parmak kalınlığında silindir elde edin. Oyuncak hamurdan yaptığımız yılanlar gibi. Sonra 2 parmak kalınlığında kesin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 180 derecede 15-20 dakika kadar  renk değiştirene kadar pişirin. 
  3. Bir tabakta pudra şekerini ve tarçını karıştırın. Kurabiyeler çıkar çıkmaz , sıcak sıcak bu karışıma bulayın. Servis tabağına dizin, soğuyunca servis edin. 


Tahinli Kurabiye



Evet efendim üstteki tahinli kurabiye, alttaki fındıklı kurabiye. Önce tahinli kurabiye,sonrada fındıklı kurabiye tarifi gelsin.

Evleriniz kurabiye kokusu ile dolsun. Sağlık ve mutluluk hep sizinle olsun.

Malzemeler:


  • 1 su bardağı toz şekeri robotta çekin , pudra şekeri olsun.
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • Üstü içinde bıçakla doğranmış ceviz
  • 250 gr  tereyağ
  • 1 yumurtanın sarısı içine, beyazı dışına
  • 1 paket vanilin ve kabartma tozu
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 4 su bardağı kadar un (alabildiği kadar)
Yapılışı:

1) Bıçakla doğradığınız ceviz ve yumurta akı hariç tüm karıştırın. Elinize yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlatın. Önce yumurta akına sonra cevize batırın. 180 derecede 15-20 dakika pişirin. 

4 Mart 2019

Leblebi Tozlu Kurabiye



Çocukken en çok sevdiğim lezzetlerden biriydi. Bakkala gider şekerli leblebi tozu alır, yerdim. Ağzıma , boğazıma yapışırdı. Hele de onun üstündeki köpük kremaya bayılırdım. Kim akıl ettiyse leblebi tozlu kurabiye yapmış ve piyasa sürmüş. Tattığım da bayıldım. Ben de onun ev yapımı versiyonunu yaptım. Gerçekten çok güzel oldu. Denemenizi tavsiye ederim. Son derece de kolay.


Püf noktaları :
Çok nazik bir kurabiye. Sakın soğumadan tepsiden çıkarmaya çalışmayın. Servis tabağında üst üste dizmeyin. Yan yana dursunlar :) Pişerken üstü çatlar çatlamaz alın. Fazla pişirmeyin. Yaklaşık 15 dakika yeterli olacaktır. 

Malzemeler:


  • 1.5 su bardağı kadar leblebi tozu ( kendinizde rondoda çekebilirsiniz. Ben 160 gr'lık pakette hazır aldım ve onu kullandım. Yaklaşık 1.5 su bardağı kadar ediyordur. )
  • 1 su bardağı kadar sıvı yağ ( zeytinyağı riskini alamadım. Tekrar yaptığımda deneyebilirim. )
  • 1 su bardağı kadar pudra şekeri ( kendiniz rondoda toz şekeri çekebilirsiniz.  Ben orjinal pudra şekeri kullandım. )
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un ( 4 bardağı kesin yemiştir. Dahası da vardır. )
Yapılışı:

  1. Un hariç tüm malzemeyi karıştırın. Ununu ekleyerek yoğurmaya devam edin. Meşhur kulak memesi kıvamına gelene kadar un ekleyin. Yani hamur yumuşak olacak ama ele de yapışmayacak. 
  2. Yağlı kağıt verilmiş tepsiye ceviz büyüklüğünde koparıp, yuvarlak şekil vererek dizin.Boyutları büyük olmasın. Üzerine çatalla şekil verdim ben. Siz ister yapın, ister yapmayın. 
  3. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzerileri çatlayana kadar tahmini 15 dakika kadar pişirin.



27 Şubat 2019

Hindistancevizi Sütlü Taze Zencefilli Balkabağı Çorbası



Son derece faydalı bir sebze bal kabağı. Rengi ile zaten kendini belli ediyor. Ben sağlıklıyım diye karşıdan bağırıyor. Bir de içine zencefil gibi sağlıklı besinler eklerseniz sağlık üstüne sağlık ekleniyor.

Son derece güzel bir çorba. Deneyen bilir. Denemediyseniz de denemenizi tavsiye ederim. Ayrıca tam bir detox yemeği. Lif açısından, posadan zengin.. Bu sebeple kilo kontrol programları ve detox kürlerinde kendisi ile sıklıkla karşılaşmaya başladık. Tarif sevgili Yoncamdan geliyor. O kadar lezzetli olmuştu ki herkes bayıla bayıla içti.

Daha önce yayınladığım balkabağı çorbası, ve mercimekli balkabağı çorbası tariflerine üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bal kabağının faydalarından biraz daha bahsetmek istiyorum.

* En iyi bilinen beta keroten kaynağı olması nedeniyle çok, ama çok güçlü bir antioksidandır bal kabağı ve bu özellikleri ile cildin yenilenmesine de yardımcı olur.
* Bir kase bal kabağı tüketerek günlük A Vitamini ihtiyacınızın neredeyse 20%’sini sağlamış olursunuz.
* Bağışıklık sisteminizi güçlü kılar.
* Harvard School of Public Health Department of Nutrition tarafından yürütülmüş bir çalışmada beta keroten açısından zengin besinlerin, balkabağı gibi, özellikle prostat kanserinde pozitif etkileri olduğu kanıtlanmış.

Gelelim tarifine. 

Malzemeler:
  • 1/2 kg balkabağı
  • 1 adet soğan ( mümkünse kırmızı soğan)
  • 2 adet havuç
  • 1 kutu hindistan cevizi sütünün yarısı ( bulamazsanız 1 su bardağı süt)
  • 1 parmak büyüklüğünde taze zencefil.
  • 5 su bardağı su ( 1 bardağı et suyu olabilir) 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kadar muskat rendesi
  • tuz ve karabiber
Yapılışı:

  1. 1 yemek kaşığı zeytinyağında yemeklik doğradığınız soğanları ve halka halka doğradığınız ( aslında hiç önemli değil nasıl doğradığınız) havuçları da atın soteleyin. rengi dönsün iyice. 
  2. Doğradığınız balkabaklarını da atıp, suyunu da ekleyip, zerdeçalı da ekleyip düdüklüde 15 dk. kadar pişirin.
  3. İçine el blendırı daldırın. Yarım kutu hindistancevizi sütünü dökün. Muskat rendeliyin. Tuzunu karabiberini ekleyip bir taşım daha kaynatın. Servise hazırdır.


26 Şubat 2019

Narlı Pancar Salatası


Tam zamanı şimdi. Hem hızlı bir şekilde oluyor, hem sağlıklı, hem de çok lezzetli. Yapmanızı tavsiye ediyorum.
Nar ayıklamak zor geliyorsa ben pancarı zeytinyağlı, sirkeli, sarımsaklı da yapıyorum. Sarımsak da çok yakışıyor bence pancara.

Malzemeler:

  • 2 adet pancar ( biz kalabalık olduğumuz için, siz 1 adetten yapabilirsiniz. )
  • 1 adet nar
  • 1 çay bardağı ceviz
  • süslemek için dereotu ve maydanoz
  • sosunu siz kendinize göre ayarlayın. sirkede çok yakışıyor. sosu için : 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 adet limon, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, tuz
Yapılışı:

Narları ayıklayıp bir kenarda bekletin. Pancarları rendeleyin , ceviz ve sos ile karıştırın. Ezilmesin diye en son narları ekleyip karıştırın. Maydanoz ve dereotu ile süsleyip servis yapın. 

6 Şubat 2019

2019 Yılbaşı Sofrası





2020 yılbaşı gelmeden paylaşmak lazım değil mi :) 2019 yılı yılbaşı soframız efendim. Baş rollerde tabii ki hindi var. Hem tarifleri hem de fotoğrafları paylaşıyorum.

Ev sahibimiz Pevin'di. 22 senedir sıra ile , el birliği ile yılbaşı sofrası oluşturmaya çalışıyoruz, ancak bir çok şeyi Pevin yapmıştı. Ben rus salatası ve köz biber sarma yaptım. Elif yaprak sarma ve irmikli tatlı yapmıştı. Aysun havuç salatayı ve mercimek köfteyi yaptı. Geri kalan Pevin'e ait.

Aşağıdakiler haricinde soframızda peynir tabağı, yeşil zeytin , turşu ve rulo yapılmış pastırma vardı. sıra ile tarifler ; buyrun.

Yaprak Sarma. Tarifi tıklayarak ulaşabilirsiniz. 


Havuç Salatası  . Tarife tıklayarak ulaşabilirsiniz. 


Atom mezesi. Tarife tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Mercimek köfte. Tarife tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Humus . Tarife tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Rus salatası. Tarife tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Köz kırmızı biber sarma. Tarife tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Lutenitsa. Tarife tıklayarak ulaşabilirsiniz.



Narlı Pancar Salatası. Tarifi tıklayın




Hindimiz efendim .Limonla ovmuş Pevin ama yine de su salmış. Tarifi için tıklayın. 


Görüntülerde İç Pilav yok ama tarifi var :) Lütfen tıklayın. 

Kabak Püreli cheesecake. AA tarifi yokmuş . Ekleyelim hemen .


İrmik tatlısı.Bunun da tarifi yok onu da ekleyelim bir ara

29 Ocak 2019

Şarap Masası


İnternetten araştırarak, kardeşime sorarak bir şarap masası oluşturmaya çalıştım. Ne kadar başarılı oldum bilmiyorum ama sizlere örnek olsun diye yayınlamak istedim.
İnanın yemek yapsaydım daha kolaydı. İnce detay detay uğraşmak daha zor geldi bana :)

Şarap masasının en önemli detayı öncelikle arkadaşlar, dostlar, sonra peynirler :) Tabii şaraplar. Şarapları kardeşim seçmişti. Neşe gelirken yaprak sarma ve kakaolu ıslak kek getirmişti. Her ikiside çok güzel olmuştu.
Gelelim detaylara;
Peynirler:
5 çeşit peynir koydum. Aroması yüksek peynirler seçmeye çalıştım. Hepsini şekilli kesmeye çalıştım. İtalyan ithal parmesan ve gorgonzola peyniri, Türk Kars kaşarı,  koyun inek karışık beyaz peynir ve İzmir tulum seçtim.
Meyveler:
Pembe üzüm ve yeşil elma ve ayva kestim. Elma ve ayvayı tarçın limon gibi detaylar ile tatlandırmak istedim ama kardeşim "şarabın tadını bastırırsın abla" deyince vazgeçtim.
Etler:
Füme et , dana jambon koydum
Hamur işi
Susamlı çubuk, ayçiçekli kraker (  bunları ben yapmadım. ), peynirli maydanozlu mini poğaça, sosisli ve sucuklu milföy yaptım. Tarife buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Hamur işleri ile birlikte yensin diye sos olarak; lutenitsa . Tarife buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
ve atom mezesi yaptım. Tarife buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ayrıca kuru domates mezesi yaptım. Tarifine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Çerez koydum.
Tatlı olarak Orman Meyveli Crumble vardı. Meyveleri çilek ve böğütlendi. Tarife buradan ulaşabilirsiniz. 






24 Ocak 2019

30 saniyede evde mayonez yapımı



Tarif Dokuzuncu bulut'tan. Orijinal tarife üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu sene yılbaşı için yaptığım rus salatasının ( rus salatasız yılbaşı sofrası olmaz :)) mayonezini kendim yapmak istedim. Eski rus salatalarının lezzetini yakalamak bence harika olacaktı. Tarif ararken Dokuzuncu bulut'un tarifine rastladım. 30 sn lafı zaten beni kalbimden vurdu . Hemen denedim. Hem de her iki yöntemi birden. Her ikisi de çok güzel oldu. İlki hafif yumuşak kıvamlı, ikincisi daha koyu kıvamlı oldu. Ben bundan sonra ilk tarifi yapma kararı aldım. Dün akşam ilk tarifi  bir de zeytinyağı ile denedim , tadını hiç sevmedik çok ağır oldu. Ve çok ince oldu. Sizde ayçiçek yağı ile yapın. Zeytinyağı ile yapmayın bence.

Ben yaptığım rus salatasında her 2 mayonezi de kullandım. Mayonezin görüntüsü yok, rus salatasının görüntüsünü kullandım. Rus salatası 12 kişilik hazırlandı.


Bu arada mayonezin ne kadar yağlı bir şey olduğunu görmüş olduk. Güzel şeyler hep zararlı :( 

30 sn.'lik mayonez. Yaklaşık 1 su bardağı kadar çıkıyor


  • 1 yumurtanın tamamı
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 küçük su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 çay kaşığı tuz ( bu fazla geldi bence yarım çay kaşığı yeterlidir)
Yapılışı:

Ağzı geniş bir cam kavanoza tüm malzemeyi koyuyorsunuz. İçine el blendırını daldırıyorsunuz. 30 sn'de kıvam alıyor. Limonu 2 yemek kaşığından fazla koymayın. 


Klasik mayonez tarifi. Bu da yaklaşık 10 dakika sürüyor. Ben yaklaşık 5 dakikada yaptım. 

Malzemeler:

  • 2 yumurta sarısı
  • 1.5 su bardağı ayçiçek yağı
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • yarım çay kaşığı tuz, istenirse karabiber
Yapılışı:

Cam bir kasede yumurta sarıları, az tuz  ve limon suyunu ilave edip iyice çırpın. ( Ben yine el blendırı kullandım. ) İyice çırptıktan sonra damla damla sıvı yağ ilave edin. Bu arada hızlı hızlı çırpmaya devam edin. Ben tek başına yaptım, yağı arada bir kaçırdım sorun olmadı. Yağ ve yumurta yavaş yavaş katılaşıyor. Rengi de açılıyor. Bu aşamadan sonra yağını daha fazla koymaya başlayabilirsiniz. Kalan tuzu da ekleyip, yağı bitirene kadar devam edin. Mayoneziniz hazır.

Uyarılar:
  • İçinde çiğ yumurta olduğu için buzdolabında 2-3 günde tüketin. Yada benim gibi rus salatası yapacağınız zaman yapın. Bir çırpıda bitsin.
  • Dediğim gibi zeytinyağı ile denedim, çok iti iti oldu :( keşke zeytinyağı ile güzel olsaydı.
  • Dokuzuncu Bulut eğer mayonez tutmadı ise börek , poğaça, kekte kullanın demiş. Ben zeytinyağlı karışımı akşama karnabahar, brokoliyi fırınlarken kullanacağım. 






23 Ocak 2019

Osmanlı Usulü Et Yemeği



Bu tarif Betül teyzeden. Aylin'den tam not almış. Çok lezzetli olduğunu söyledi. Blogda yayınlamalısın mutlaka dedi. Ben henüz denemedim ama en kısa sürede deneyeceğim. İçindeki malzemeye bakınca güzel olacağı aşikar. Ellerine sağlık Betül teyzecim.

Malzemeler:


  • 750 gr. kuzu kuşbaşı et
  • 1 yemek kaşığı tereyağ,  
  • 2 bağ taze soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 10-15 kadar arpacık soğan ve 1 çay bardağı su
  • baharatları ise 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı yenibahar, kırmızı toz biber, karabiber
  • kuruyemişleri 1 çay bardağı soyulmuş badem, 250 gr kadar kuru kayısı, tazeleri 1 adet ayva ve 1 adet yeşil elma ve ayrıca 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz yemek pişince
Yapılışı:

  1. Kuzu etini tereyağında tencerede soteleyip, suyunu bırakıp çekmesini sağlıyoruz. Yeşil biberi ince ince kesip öncelikle biberin ölmesini sağlıyoruz , sonra arpacık soğanı, çok ince olmadan doğranmış yeşil soğanı ve baharatlarını ekleyip, yeşil soğanların ezilmemesi için  1-2 tur çeviriyoruz. İçine 1 çay bardağı su koyup suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. 
  2. Diğer tencerede 1 yemek kaşığı tereyağda sırası ile bademi, doğranmış kayısıyı, küp küp doğranmış ayvayı ve elmayı atıyoruz. Yumuşadığında altını kapatıyoruz. Ancak iyice kendilerini salmasınlar azıcık diri olsunlar.
  3. 2'sini bir tencerede birleştirip, lezzetlerinin birbine geçmesi için 1-2 çeviriyoruz.Bu esnada tuzunu ilave ediyoruz ve servis yapıyoruz.


16 Ocak 2019

2018'in en çok tıklanan 5 tarifi


Merhabalar. Her yıl olduğu gibi bu senede en çok tıklanan tariflere bir göz atalım dedim. Hepimize hatırlatma oluyor. Ben çok seviyorum.

1. sırada
Diyet Kek var. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ah şu kilolar , kilolar ve vazgeçemediğimiz tatlılar. bu tarifle hep bu yüzden. İlk sıraya da yerleşmiş :)


2. Sırada Beyran Çorbası var. Gerçekten çok güzel bir tarif. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


3. sırada Alman Patates Salatası. Bu salatayı yedikten sonra , patates salatanızı hep böyle yapmak isteyeceksiniz. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


4. sırada Atom salatası var. Hem pratik hem de çok lezzetli. Denemelisiniz. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.




5. sırada Tefal Actifry'de palamut tava var. Bu tarifin 5. sıraya yerleşmesi beni şaşırttı. Bunlar hep zayıflamak için işte . Hepimizin sorunu. Tarif dememek lazım aslında , kızartma yöntemi daha doğru.  Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.