Pages

30 Aralık 2010

MUTLU YILLAR



Yaşamınızda güzel yıllar, mutlu yarınlar, gerçek dostluklar hep sizlerle olsun. Yeni yıl sizlere ve tüm sevdiklerinize sağlık, mutluluk, neşe, başarı, bolca para, sevgi ve huzur getirmesini dilerim.

Herkese Mutlu Yıllar

20 Aralık 2010

İşkembe Çorbası


Tam da yılbaşı gelirken, yılbaşı gecesinin olmazsa olmazı İşkembe çorbası tarifi vereyim dedim.
Bol kalorili , bol uyandırmalı bir tarif. Yılbaşı gecesi neşeniz bol ve daim olsun inşallah.

Malzemeler:
  • yarım kilo kadar işkembe
  • 3 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1/2 limonun suyu
  • 1.5 litre kadar su
  • Tuz , karabiber , istenirse pul biber
  • Üstüne 6 diş sarımsak ve 1 fincan sirke ( biz yerken çorbanın üstüne ilave ediyoruz. Herkes istediği kadar ilave ediyor.)
Yapılışı:
  1. İşkembeleri sıcak suda bol bol yıkayın. Bir kaç kez sirkeli, tuzlu suda bekletin. İçiniz ne kadar zaman sonra rahat edecekse yıkamayı bırakın :) Benimki biraz uzun sürüyorda :)
  2. İşkembeleri küp küp doğrayın. Düdüklü tencereye yaklaşık 1.5 litre su koyarak pişirin. Başka bir kapta yoğurdu, unu, yumurta sarısını , limonu çırpın. İçine su ekleyerek pürüzsüz hale getirin. İsterseniz el blendırı sokabilirsiniz. Düdüklü tenceredeki çorbanın içine terbiyeyi ekleyin. Kaynayana kadar sürekli karıştırın. Kaynadıktan sonra altını kısın ve 10 dakika daha pişirin. İçine tuzunu, karabiberini koymayı unutmayın. Çorbanın içine yağ koymaya gerek yok. Zaten bol miktarda hayvansal yağ içermekte :(
  3. Üstüne havanda dövdüğünüz sarımsaktan ( havanın içine biraz tuz katarsanız sarımsak çok daha kolay dövülür) ve sirkeden bir sos hazırlayın. Çorba ile birlikte sunun. İsteyen çorbasının üstünü ekleyebilir. Yalnız sirke sarımsaksız bir işkembe çorbası düşünülemez.

14 Aralık 2010

Cevizli Karamelli Muhallebi


Muhallebi tarifi her daim yaptığım tarif, pastaların kreması olarak da bu tarifi kullanıyorum. Pastalara krema yaparken unu tam bir bardak dolusu oluyor. Bir de içine toz krem şanti koyuyorum.

Karamel yapmayı ilk defa denedim. İki adet püf noktası var. Birinci toz şeker tencereye konunca tahta kaşıkla karıştırılmayacak. Tencereyi sallayarak karıştıracaksınız. Eğer kaşıkla karıştırsanız sert cam parçaları gibi şekerleriniz oluyor. İkinicisi şeker eriyik haline geldiği anda kapatıyorsunuz. Yoksa karamel yanıyor. Benim ki biraz yanık koktu.

Malzemeler:
  • 1 kilo süt
  • 1 su bardağının içine 2 silme kaşık nişasta, kalanı un. Toplamda 1 su bardağından 1 parmak eksik olacak
  • 1 su bardağı şeker
  • Varsa damla sakızı ben bir de Dr. Oetker'in gourmet vanilyasını kullandım. ikiside şart değil.
  • Karamel için 1/2 su bardağı ceviz, 1 su bardağı şeker.
Yapılışı:
  1. Sütün içine şekeri, unu koyun ve içine önce bir el blendırı daldırın. Tüm malzeme karışsın. Sonra ocağın üstüne koyup pişirmeye başlayın. Kaynayınca damla sakızı atmak isterseniz atabilirsiniz. Göz göz pişince ocaktan indirin içine vanilyasını katın. İçine en az 5 dakika süre ile el blendırı veya mikser daldırın ve çırpın. Ne kadar uzun çırparsanız o kadar güzel olur. Kaselere bölüştürün.
  2. Şekeri yanmaz bir tavaya koyun. İçine de cevizleri atın. Tencereyi arada bir sallayarak karıştırın. İçine kaşık sokup karıştırmayın. Şeker önce kızacak ve eriyecek. Eriyik halini alınca altını kapatın. Yanmaz kağıt üstüne cevizli eriyinizi dökün. Soğuyunca donacak. Elinizle kırarak tatlıların üstüne koyun.

10 Aralık 2010

İç Pilavlı Kapama


Eşim başımın etini yedi. Şööyle iç pilavlı bir kapama yapsan da yesek diye.  Ben de bu pazar günü yaptım. Valla yaptığım en güzel pilav oldu. Soracaksınız niye diye valla tereyağdan kısmadım bir , bir bardak dolusu domates püresi kullandım iki, fırında pişti üç. Eh daha ne olsun.

Bu yılbaşı hiç hindi filan doldurmaya gerek yok. Yapın bu tarifi afiyetle yiyin.

Tavuğun üstüne salça zeytinyağı karışımı yerine Oktay Usta'dan öğrendiğim gibi fırça ile mayonez sürdüm. Böylece tavuğun üstü yanmadan nar gibi kızardı.

Malzemeler:
  • 4 adet kalçalı but
  • 3 su bardağı yıkanmış en az 20 dakika suda bekletilmiş pirinç
  • 6 su bardağı tavuk suyu
  • 2 büyük boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 3 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 su bardağı dolusu domates püresi
  • 1 tatlı kaşığı dolusu yenibahar
  • 2 yemek kaşığı dolusu kuru nane
  • 1/2 demet maydanoz
  • Tuz ve karabiber
  • Tavukların üstüne sürmek için mayonez
  • Saoğanları kavurmak için 2 yemek kaşığı tereyağ ve 2 yemek kaşığı sıvıyağ ve en son fırına vermeden pilavın üstüne tekrar 1 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı:
  1. Tavuk butlarını düdüklü tencerede haşlayın. Soğanları yemeklik doğrayın. Tereyağ ve sıvıyağda kavurun. İçine çam fıstıklarını daha sonra pirinçleri de katıp kavurmaya devam edin. Pirinçler kavrulunca kuş üzümü, domates püresi, nane, maydanoz, yenibahar, tuz ve karabiberini de atıp 2 dakika daha ocakta çevirin. 4 su bardağı tavuk suyu koyup pişirin. 
  2. Kare borcama kavurduğunuz pilavınızı koyun, üstünü düzleyin. Üstlerine tavukları koyun. Tavuğu haşladığınız sudan 2 su bardağı tavuk suyunu üstüne dökün. Pilavın çeşitli yerlerine tereyağınızı da parçalayıp koyun. Tavukların üstüne mayonez sürün. 180 derece fırın da pirinç suyunu çekene kadar ve tavukların üstü kızarana kadar pişirin.

2 Aralık 2010

Yeşil Kabak Çorbası




Tam bir diyet çorbası. Çok da lezzetli olmuştu. Tavsiye edilir. Ben sunarken (sunduğum kişilerde Hakan ve Ata ) üstüne tereyağ, zeytinyağı ve toz kırmızı biberden sos yaptım.

Malzemeler:
  • 2 yeşil kabak
  • 3 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1.5 yemek kaşığı dolusu un
  • tuz ve karabiber
  • Yaklaşık 1.5 litre su
Yapılışı:
  1. Yeşil kabakları soyup yuvarlak yuvarlak doğrayıp, yaklaşık 1.5 litre su içinde yumuşayana kadar pişirin.İçine el blendırı daldırın. Kabaklar parçalansın.
  2. Un ve yoğurdu birbirine karıştırın ve yine içine rondo daldırın. Su ile inceltip çorbanın içine karıştırın. Tuzunu karabiberini katın. Kaynayana kadar karıştırın. Kaynayınca altını kısın ve 10 dakika pişirin.

30 Kasım 2010

Akşama Ne Pişirelim-11

Akşama imam bayıldı ve bir kere yaptıktan sonra zevkle yediğimiz ve sık yaptığım şehriyeli sütlüce çorbamız var. Herkese afiyet olsun

İmam Bayıldı tarifi

http://durutarifler.blogspot.com/2010/11/imam-bayld.html

Şehriyeli Sütlüce Çorbası tarifi

http://durutarifler.blogspot.com/2010/01/sehriyeli-sutluce-corbas.html

İmam Bayıldı


Tarif Hürriyet gazatesinin verdiği Türk Mutfağı kitapçığından. Kimbilir ne zaman vermiş bu kitapçığı. Tarif hem çok lezzetli hem de misafir sofraları için yapılabilecek bir tarif. Tarifte üstlerine çeri domates koyarak ikram yapılmıştı. Gerçekten çok şık olmuştu.

Malzemeler:
  • 4 orta boy patlıcan
  • 4 orta boy soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet çarlisto biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 4 diş sarımsak
  • 1/4 demet Maydanoz
  • şeker, tuz
Yapılışı:
  1. Öncelikle içini hazırlıyoruz. Soğanları piyaz şeklinde doğruyoruz. Zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Bu arada sarımsakları da atıyoruz. Biberi, domatesi, maydonozu da doğrayıp içine katıyoruz. Salçayı, tuzu, karabiberide katıp üstüne 2 su bardağı su ekleyip 5 dakika kadar pişiriyoruz.
  2. Patlicanları alacalı soyup, 3 eşit parçaya bölüyoruz. Patlıcanların içini dolma yapacak şekilde oyuyoruz. Sıvıyağda alt üst yaparak kızartıyoruz.
  3. Patlıcanların fazla yağını havlu kağıtla alıp, fırın tenceresine diziyoruz. Hepsinin içine iç malzemesini dolduruyoruz. Kalan yemeğin suyunu kenardan tencerenin içine döküyoruz. Fazla gelen malzemeyi de koyabilirsiniz, sunum yaparken tekrar doldurursunuz. Hepsinin üzerine 1 çay kaşığı şeker serpip 170 derece de 10 dakika pişiriyoruz. Soğuk olarak servis yapıyoruz. Şeker patlıcanın acısını alıyor çok da lezzetli yapıyor. Afiyet olsun.

29 Kasım 2010

Çikolatalı Truffle


Bayramda annem yumurta tatlısı yaptırmış bize. Ama şerbetini dökmeden kek halinde verdi. Yumurta tatlısının yarısı Canay'ın yarısı benimdi. Ben de bana düşen kısmından  çikolatalı truffle yaptım. Yine bayramdan kalan çikolatalar vardı. Onları kullandım. Hatta çikolataların kabını bile kullandım. Tam bir değerlendirme oldu. Ortaya da muhteşem bir şey çıktı. Sizde bayatlamış keklerinizi değerlendirebilirsiniz.

Ben tarifi gerçek ölçüler ile vereceğim.

Malzemeler:
  • 1 adet sade pastaban
  • 1 paket 200 gr'lık krema
  • 2 paket 80 gr'lık bitter vera sütlü çikolata
  • İstenirse içine kurumuş meyve, antep fıstığı , ceviz fındık konabilir.
Yapılışı:
  1. Pastabanı rondodan geçirip , incecik hale getiriyoruz. 1 adet çikolatanın yarısını ayırıp, kalanını mikrodalga krema ile eritiyoruz. Mikrodalga yoksa krema içinde çikolatayı benmari usulü eritin. Mikrodalgada dikkat etmeniz gereken nokta kısa aralıklarla eritmeniz , arada sırada karıştırmanız  ki çikolatanız yanmasın. Rondodan geçirdiğimiz malzemeyi ve erimiş çikolatalı kremayı birbirine katın. Elinizle ovarak ikisini iyice birbirine yedirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bir tabağa dizin.
  2. Kalan çikolatanın içine 1 kaşık süt koyup, mikrodalgada çikolatayı eritelim. Çikolatayı eritirken daha çok dikkat etmeliyiz.Topları bu çikolata sosunun içine batırıp tabağa tekrar dizelim. Çikolata sosumuz kalmaz ise topları hindistan cevizinin içine batıralım. (veya kakaoya, süsleme şekerine) Benim gibi sunmak için çikolata kutularını kullanabilirsiniz.

23 Kasım 2010

Büsküvili Kolay Pasta


En sevdiğim tatlılar büskivili tatlılar. Hem çok kolay hem de çok lezzetli. Şu anda evde büskivili balkabaklı kolay pasta var. Bayıla bayıla yiyiyoruz.

Bu pastayı kardeşim yapmış. Hem kolay, hem lezzetli hem de hafif olmuş. Ellerine sağlık Canay'cım.

Malzemeler


 
  • 1 lt süt
  • 1 paket çikolatalı hazır puding
  • 1 paket petibör bisküvi
  • Süslemek için hindistan cevizi

 Yapılışı:  

 
1 paket hazır çikolatalı puding süt ile birlikte arkasındaki tarife göre yapılır. Puding pişince petibör büskiviler tek tek pudingin içine batırılır. Üstündeki fazlalıkları bıçakla sıyırın. Büskiviler  yan yana dizilir yada üst üste dizilip yan yatırılır. Verev verev kesilerek servis yapılır.

 

20 Kasım 2010

El Açması Börek


El Açması börek denemek bana 40 yaşında nasip oldu. Millet 15-16 yaşında el açması börekler yaparken ben 40 yaşında ancak yapabildim. :)

Baktım yufkalar standart büyüklükte olmayınca ben de Boşnak böreği tarzında sardım.

El açması börek denemekten korkmayın illaki standart boyutta olacak ve yırtığı olmayacak diye bir şey yok. Ben hep beceremeyeceğimden korkmştum da :)

Bana rağmen börek son derece güzel oldu. :)

Malzemeler:
  • Hamuru için : 1 kg un ( 1 su bardağı un ayrıldı) 1/2 su bardağı sıvı yağ, yaklaşık 2.5 su bardağı su, tuz
  • İçi için: 3 patates, 1 büyük soğan, kırmızı toz ve pul biber, karabiber
  • Üstüne 2 kaşık sıvı yağ ve 1 yumurta sarısı
Yapılışı:
  1. Undan bir bardak ayırın ve unu eleyerek kaba alın. Üstüne sıvı yağı ve tuzunu atın. Suyu yavaş yavaş yedirin. Yaklaşık 2.5 bardak su alıyor. Elinizi yapışmayan bir hamur olacak. Hamuru yaklaşık 10 dakika yoğurun. Üstüne ıslak bez koyarak kenarda yaklaşık yarım saat dinlendirin.
  2. Hamur dinlenirken siz içini hazırlayın. Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağında kavurun. 3 adet patetesi rendeleyin ve kavurduğunuz soğanların üstüne atın. Kavrulduktan sonra üstüne baharatlarını , tuzu atın ve yedirin.
  3. Dinlenirdiğiniz hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın (15 adet oldular) un attığınız tezgahta merdane ile arkalı önlü çevirerek açın. Hamur eğer merdanenize yapışırsa hamurunuzun üstüne un atarak açmaya devam edin. Açtığınız hamurun bir kenarına iç malzemesi koyarak hamuru yuvarlayın. Yağladığınız tepsiye ister sarmal ister düz koyun.
  4. Yumurtayı ve yağı birlikte çırpın ve böreğin üstüne sürün. 170 derecede üstü kızarana kadar pişirin.

7 Kasım 2010

Kurabiyeden Şerbetli Tatlı


Aşağıda tarifini verdiğim kurabiyenin bir kısmını ayırdım. Şerbet yaptım ve kurabiyeler soğuk şerbet sıcakken haşladım (yani kurabiyelerin üstüne döktüm.). Çok da güzel oldu.

Pekmezli Kurabiye


Bizim evde pek sevilen bir kurabiyedir. Taaa 2005 yılında Sofra dergisinde görmüştüm. O zamandan beri kış aylarında yaparım.

Malzemeler:
  • 2 yumurta ( 1 adet yumurta akınu dışı için ayırın)
  • 1 çay bardağı pekmez ( ben keçiboynuzu pekmezi kullandım.)
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 125 gr margarin, 1 çay bardağı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • kabartma tozu, vanilya
  • Hamur elinize yapışmayacak şekilde olana kadar un ( en az 3 su bardağı)
  • İstenirse içine kuru üzüm
  • Üstüne ceviz ve toz şeker
Yapılışı:

  1. Yumurta akı hariç tüm malzemeyi yoğurun. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar un ekleyin.
  2. Ceviz büyüklüğünde koparıp elinizle yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üstüne yumurta akı sürün . Ceviz koyun ve toz şeker serpin. 170 derecede 20 dakika pişirin.

22 Ekim 2010

Zeytinli Poğaça


Bu aralar yine yoğun iş tempomdan dolayı bloğuma ve blogger arkadaşlarıma zaman ayıramıyorum. Şöyle rahat rahat bloğuma gireceğim günleri iple çekiyorum.

Sabah kahvaltı yapamayanlara bire bir tarif. Ben yapıp kenara koyuyorum. Sabah işe ve okula gidenler ikişer üçer alıp gidiyorlar.

Malzemeler:


•2 yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak)
•125 gr margarin
•1/2 bardak sıvı yağ
•1 adet kabartma tozu
•1 bardak yoğurt
••Alabildiğine beyaz un (beş bardak kesin vardır.)
•Çörek otu, susam , haşhaş tohumu
•İçi için: 1 tabak dolusu zeytin içi

Yapılışı:

1.Un hariç tüm malzemeyi karıştırın. Elinize yapışan ama çok da cıvık olmayan bir yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyin.15 dakika kadar bekletin. Hamurun kıvamı elinize yapışmadığında anlaşılır. Ele yapışmayan hamur alabildiğince un almış hamurdur :)

2.Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopararak elinizde açın. İçine içini koyup ister yarım dolunay , ister yuvarlak şekilde kapatın. Tepsiye dizin.

Zeytin içini hazırlamak için zeytinleri robota koyun ve çekin. Zeytinin çekirdekleri kolayca ayrılıveriyor. İçinden zeytin çekirdeklerini ayırdığınızda zeytin ezmeniz olmuş demektir. Zeytin çekirdekleri nedense robotta kırılmıyor.
3.Üstüne yumurta sarısı sürün ve ister çörek otu, ister susam , ister haşhaş tohumu koyun.
200 derecede üsteleri kızaran kadar pişirin.

13 Ekim 2010

Izgarada Sardalya Dolması


Bu Sardalyaları Burhaniye - Ören'de yemiştik. Arkadaşım Pevin'in babası Ruşen amca pişirmişti. Mımmm nefis olmuştu. Ruşen amca Sardalyaları ne kurutmuştu ne de pişmeden bırakmıştı. İşte o ayarı tutturmak gerçekten maharet işi.

Bu yöntemle sardalyaların yağı yaprağın içinde kaldığından, balık yağından maksimum oranda faydalanmak mümkün oluyor.

Yaprakları çok kısa süreli olarak haşlıyorsunuz. Sardalyaların kılçıklarını çıkartıp, tuzluyorsunuz. Sardalyaları dolma içi gibi düşünüp , dolma gibi sarıyorsunuz.Sonra mangalda pişiriyorsunuz.

4 Ekim 2010

Kış İçin Domates Suyu



Her kış yaptığım ama bir türlü yazamadığım bir tarif. Bir çok deneme yaptıktan sonra en son bu yöntemin kolay olduğunu keşfettim. Siz başka yöntemler denemeden direk bunu uygulayın arkadaşlar.

15 kg. domatesten yaptım. 20' nin üstünde yarım kiloluk şişe çıktı. Tamamını saymayı unutmuşum. :(

Büyük 2 tencere hazırlayın. 1. sine su koyun ve kaynatın. İçine yıkadığınız domatesleri bütün bütün atın. Bu yöntem domateslerin kabuklarının çabuk soyulmasını sağlar. (Hatta elinizle tuttuğunuz gibi ayrılıveriyor kabuk.) Yumuşadığını anladığınız domatesleri musluğun altına koyun ki çabuk soğusun. Kabuklarını ayırdığınız domatesleri rondoya atın. Rondodan geçirip diğer 2. büyük tencereye dökün. Tencerenin 3/4'ü dolunca (çok doldurursanız taşar) altını açın. Kaynatmaya başlayın. Yaklaşık yarım saat yeterli. Ocaktan indirmeden içine 2 yemek kaşığı tuz atın. İsterseniz bir aspirinde atabilirsiniz. Ocağın altını kapattığınız gibi domates sularını sıcak sıcak yarım kiloluk şişelere doldurun. Ağzını güzelce sıkıp hemen ters çevirin ki basınç yaparak hava almasını engellesin. Daha sonra buzdolabında bekletmenize gerek yok. Herhangi bir yere koyup bekletebilirsiniz.
 
Diğer kışlıklar
 
Lutenitsa- Kışlık sos tarifi
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2015/09/lutenitsa-kahvaltlk-sos-tarifi.html

domates ve kırmızı biber salçası
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2012/10/krmz-biber-ve-domates-salcas-karsk-salca.html

Kırmızı biber turşusu
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2009/11/krmz-biber-tursusu.html


 

29 Eylül 2010

Sofra Dergisi İnternette


5 yıldır abone olduğum ve içinden bir çok tarif denediğim ve zevkle okuduğum Sofra Dergisinin resmi yemek sitesi internette yerini aldı. Bilginiz olsun, girin gezinin ve faydalanın. Herkese sevgiler.

http://www.sofra.com.tr/

24 Eylül 2010

Kabaktan Menemen


Yeşil kabaktan menemen yemeği hem pratik (özellikle biz çalışanlar için), hem de kabaktan ne yapacağını bilemeyenlere alternatif. Denemenizi tavsiye ederim, son derece de lezzetli bir yemek.

Malzemeler:
  • 3 adet yeşil kabak
  • 3 adet yumurta
  • 2 büyük boy veya 3 orta boy domates
  • Bol sarımsak ( ben sarımsaklı yapıyorum siz isterseniz soğanlı da yapabilirsinizi.)
  • İstenirse biber ( ben koymadım.)
  • Baharatlar ( karabiber, kırmızı biber, tuz vs..)
Yapılışı:
  
Domatesi küp küp doğruyoruz. Sarımsağı da içine atıp domatesi biraz zeytinyağı ile birlikte ocakta çeviriyoruz. Soğan kullanılacaksa zeytinyağında  önce soğan ve sarımsak öldürülecek. Tenceremiz derin olmayan yayvan bir tencere olacak. İçine yine küp küp doğradığımız kabakları atıyoruz. Kabaklar yumuşayınca baharatlarını atıyoruz. Üstüne yumurtaları kırıyoruz. Ben yumurtaları yumurtanın sarısını dağıtmadan kırdım. Ama siz eğer isterseniz yumurtaları çırpıp da üstüne dökebilirsiniz.

16 Eylül 2010

Zeytinyağlı Biber Dolma - Yeşil Biber ve Kırmızı Kapya Biber


Leziz bir zeytinyağlı biber dolması yapmak için şunlara dikkat etmeniz gerekir :
1) İçinde bol nane ve yeni bahar olacak. Yeni bahar ve nane zeytinyağlı dolmanın olmazsa olmazları.
2) Yeşil dolmalık biber için dolma başına 1 yemek kaşığı pirinç, kırmızı biber için 3 yemek kaşığı pirinç bir kase de toplanır. Aynı pirinç pilavı yapar gibi, bu miktarın 1.5 katı kadar su dolmaya konur. Dolmalar tamamen suyunu çekene kadar pişirilir. Suyu fazla konan ve sulu kalan dolma güzel olmaz.
3)Ne yazık ki yağı bol olacak . Yaklaşık 1 çay bardağı zeytinyağı konacak.

Malzemeler:

•1 büyük soğan veya 2 orta boy soğan
• yaklaşık 14 tane dolmalık biber veya 6 kapya biber ve bu biberlere karşılık gelecek şekilde pirinç (yukarıda anlatıldığı gibi) .
•2 adet kesme şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz
•2 yemek kaşığı kuş üzümü , 1 yemek kaşığı çam fıstığı
•1 yemek kaşığı yeni bahar, 2 yemek kaşığı nane
•1/4 demet maydanoz ve 1 domatesin rendesi
•1 çay bardağı zeytinyağı ve konan pirincin 1.5 katı su ve ayrıca bir bardak su

Yapılışı:
1. Pirinçleri yıkayıp en az 20 dakika ılık suda bekletin.
2.Soğanları yemeklik doğrayıp, zeytinyağında öldürün. İçine çam fıstıklarını da atıp kavurun. İçine pirinçleri de atın ve kavurun. 1 bardak suyuda ve kuş üzümlerini de ekleyip pirinçleri suyunu çekene kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra nane, doğranmış maydanoz ve yeni bahar ekleyip karıştırın.
3.Dolmaları doldurup tencereye diziyoruz. Tepelerini istersek dolmaların kendi kapakları ile veya domateslerle kapatıyoruz.
5.Üzerine zeytinyağını ve suyunu koyup, suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

5 Eylül 2010

Limonlu Kek



Bu sene gittiğimiz tatil köyünde Zapata Bar'da bir limonlu kek vardı ki yemeğe doyamazsınız. Biz her gün saat 15'te bir dilim yemeğe gidiyorduk. Yanında bir fincan nescafe ile deymeyin keyfime. Sonra ben otelin pasta aşçısından kekin tarifini istedim. Tarif bir geldi ki gözlerim yuvalarından fırladı sonra ise gülmekten yıkıldım. Ama her şeyi 10'a bölerek keki yapmayı başardım.

Benim kek fazla pişmiş biraz. Çünkü ben onu fırında bırakıp havuza gittim. Siz daha az pişirin. Bir de tatil köyünde kekin üstünde beyaz krema vardı. Nefisti nefiss.

Malzemeler:
  • 40 adet yumurta (4 adet kullandım.)
  • 2 kg yoğurt ( 200 gr bir su bardağı yoğurt eder.)
  • 2 kg şeker ( 1 su bardağı şeker)
  • 750 gr sıvıyağ (1/3 su bardağı sıvı yağ)
  • 100 gr ovaleks ( pasta malzemesi satan yerlerden bulabilirsiniz. 1çay kaşığı koydum.)
  • 8 adet limon rendesi ( 0.8 adet limon eder ama :) ben 1 limon rendesi kullandım.)
  • 3 kg un ( 300 gr un)
  • 80 gr kabartma tozu ( 1 paket kabartma tozu)
Yapılışı:
  1. Un ve kabartma tozu dışındaki tüm malzemeyi mikser ile karıştırıp kabartın. İçine unu ve kabartma tozunu ekleyip çok fazla karıştırmadan yedirin ki kek sönmesin.
  2. Önceden  ısıtılmış fırında 170 derecede 30 dakika pişirin

1 Eylül 2010

Pastahane Limonatası



Çok uzuuuunnnn zamandır denemek istediğim bir tarifti. Limonata bende hemen serinliği çağrıştırıyor. Daha doğrusu limonlu tariflerin hepsi bende serinlik duygusu uyandırıyor.

İşin sırrı limon kabukları ile şerbet hazırlamakta imiş. Çok kolay hem de çok serin bir tarif. Hepinize denemenizi tavsiye ederim. Ben 2 bardak şeker yerine 2.5 bardak şeker kullandım. Benim limonatam biraz tatlı olmuş. 2 bardak şeker gerçekten yeterli imiş. Ayrıca bence 1 gece buzdolabında beklemesine de gerek yok. Soğuyunca suyu içine katılabilir.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı şeker
  • 4 adet limon
  • 1/2 litre su ve 2.5 litre su
Yapılışı:
  1. Limon kabuklarını bıçak yardımı ile beyaz kısımlarını mümkün olduğunca almadan soyuyorsunuz.
  2. 1/2 litre su , 2 su bardağı şeker ve limon kabuklarını 1-2 taşım kaynatıyorsunuz.Kaynatıp altını kapattıktan sonra limon sularını sıkıp üzerine ilave ediyorsunuz.
  3. 1 gece buzdolabında bekletip ertesi gün içine 2.5 litre su ilave ediyorsunuz. Afiyet olsun.

22 Ağustos 2010

Piliç ve Püreli Beykoz Kebabı





Sofra dergisinin Temmuz 2010 sayısından bir tarif. Tarif;  4. Yemek Şöleninde 3. olan Mehtap Özcan'a ait. Tavuk ve patlıcanı birbirine çok yakıştırdığım ve bu kadar bol malzeme ile gerçekten güzel bir şey olacağına emin olduğum için hemen denedim. Gerçekten de çok güzel oldu. Tarifi olduğu gibi aktarıyorum.

Malzemeler:
  • 1 kg kuşbaşı doğranmış tavuk bonfile ( ben tavuk budu kullandım.)
  • 5 adet patlıcan ( ben bostan patlıcan kullandım.)
  • 2 adet soğan
  • 3 adet domates
  • 2 adet sivri biber ( ben 4 tane burun biberi kullandım.)
  • 1 yemek kaşığı arnavut baharı ( Ne olduğunu bilmediğim için ben kırmızı biber, karabiber, nane ve maydanoz kullandım.)
  • 1 çorba kaşığı köri (ben pek sevmediğim için kullanmadım)
  • Püresi için 4 patates, 1su bardağı süt (ben daha çok kullandım ), 1 tatlı kaşğı tereyağ, tuz
  • Sosu için : 2 su bardağı , 1 çorba kaşığı salça (dolu dolu kullandım.), sıvı yağ ve üzerine kaşar peyniri
Yapılışı:
  1. Patlıcanları alacalı soyup, tuzlu suda en az 20 dk. bekletip, suyunu sıkıp, ortasını yarıp, arkalı önlü sıvıyağda kızartın.
  2. Bu arada patatesleri düdüklüye koyup haşlayın.
  3. Başka bir tavada tavukları kavurup, suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Üzerine soğanı , biberi atın kavurun . Daha sonra dometesini ve baharatlarını da ekleyin.
  4. Patatesleri püre haline getirip, içine tereyağını , sütünü ve tuzunu katıp, göz göz olana kadar pişirin.
  5. Patlıcanları tepsiye dizip içine tavuklu harcı paylaştırın. Üzerine patates püresini ve kaşarı da serpin. Salçalı sosunu hazırlayıp , tepsiye döküp, 200 derecede fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

13 Ağustos 2010

Nişastalı Kurabiye



Ne kadar uzun zamandır yazmamışım. Ne çok özlemişim blogumu. Son 3 haftadır günler nasıl geçiyor anlamıyorum. Ne bloguma girip bir şeyler yayınlayabiliyorum ne de evde yaptıklarımı fotolayabiliyorum. Eve bile ölü gibi gelip yatıyorum.

Son derece güzel bir tarif. Çok lezzetli oluyor. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 400 gr mısır nişastası ( marketlerde naylon torba ile satılanlar tam 400 gr.)
  • 4 yemek kaşığı dolusu un (kıvama göre biraz daha eklenebilir.)
  • 1 paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
  1. Yumurtaları ve şekeri mikserle çırpıyorsunuz. Bu kurabiyenin çatlak görünümde olmasını sağlıyor.
  2. İçine diğer tüm malzemeyi koyup karıştırıyorsunuz. Ele yapışmayacak kıvamda olana kadar un koyuyorsunuz.
  3. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tepsiye diziyorsunuz. 180 derecede 30 dakika pişiriyorsunuz.

23 Temmuz 2010

Taze Soğan ve Krema Soslu Somon Balığı

Tarif Nisan 2010 Sofra dergisinden alınmadır. Üstünde ufak tefek değişiklikler yapılmıştır.

Malzemeler:
  • 3 dilim somon
  • Sosu için : 1 bağ taze soğan, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1/2 paket krema, tuz, karabiber ve pişen balığın suyu
Yapılışı:

  1. Unladığımız fırın poşetine somon balıklarımız koyup, 200 derecelik fırına sürüyoruz.

  2. Sosu için kıydığımız taze soğanı tavaya alıyoruz ve zeytinyağında birazık öldürüyoruz.İçine kremayı koyuyoruz bir kaç dakikada onu pişiriyoruz. Pişen balığın torbada kalan suyunu da sosun içine döküyoruz. Tuzunu karabiberini serpip altını kapatıyoruz. Somonların üstüne sosumuzu döküp servis yapıyoruz.
Poşet balığın yanında olmazsa olmaz elma patatesler :)

    21 Temmuz 2010

    Fırında Dil Balığı


    Bu aralar yine soluksuz çalışıyorum. Ne bloguma girebiliyorum ne de arkadaşlarımın bloguna. Hakkımızda hayırlısı. Zaman yok diye tarif de kısa ve öz zaten :)

    Süper basit bir yemek. Alüminyum folyoyu tepsiye yayıyorsunuz. Üstüne dil balıklarını diziyorsunuz. Üstüne biber, domates ve halka halka soğan doğruyorsunuz. Üstüne biraz zeytinyağı, tuz ve tane karabiber. Su koymak yok. Fırına veriyorsunuz ve 200 derecede 40 -50 dakika pişiriyorsunuz.

    8 Temmuz 2010

    Kandil Simidi


    Kandil Simitlerini şimdi yaptım ve sıcağı sıcağına yayınlıyorum. Biraz soğusunlar dağıtıma çıkacaklar. Bu vesile ile herkesin Miraç kandilini kutluyorum. Herkes için hayırlı ve uğurlu olsun.

    Malzemeler:


    •125 gr margarin ve 1 aida çay bardağı sıvı yağ
    •3 kaşık dolusu yoğurt
    •1 tatlı kaşığı tepeleme mahlep, 1 silme tatlı kaşığı tuz , 1 yemek kaşığı dolusu toz şeker
    •kabartma tou, alabildiğine un
    •1 adet yumurta, susam, çörek otu, haşhaş tohumu (hangisi varsa)

    Yapılışı

    1.Margarini eritin, sıvı yağı, yoğurdu, mahlebi, tuzu, şekeri ,yumurtanın sarısını, unu ve unun üzerine kabartma tozunu katın. Kulak memesi kıvamında yoğurun. Sert bir hamur olmasın sakın.
    2.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle rulo yapın. Uçlarını birleştirip halka yapın.
    3. Yağlanmış tepsiye dizin. Üstlerine yumurta akı sürün. Yumurtaya daldırıp çıkarınca çok yumuşuyor ve şeklini kaybediyor. Çörek otunu, haşhaş tohumunu veya susamı serpin.
    4. 180 derecelik fırında 10- 15 dakika pişirin

    5 Temmuz 2010

    Akşama Ne Pişirelim -10

    Bu akşam bizde sarımsaklı yoğurt eşliğinde aşağıda tarifi verilen şakşuka ve zeytinyağlı biber dolması var. Kalan içle yanında bahçedeki asma yaprağından kaparığ 15-20 tane de sarma yapıverdim. Hepinize afiyet olsun.

    Şakşukayı patlıcan kızartmadan sadece biberle de yapabilirsiniz.

    http://durutarifler.blogspot.com/2010/07/saksuka.html

    Zeytinyağlı biber dolmanın blogumda tarifi olmadığına inanamayıp şok yaşadıktan sonra sizlerle daha sonra paylaşacağımı bildiririm :)

    Düzeltme zeytinyağlı biber tarifi eklenmiştir

    http://durutarifler.blogspot.com/2010/09/zeytinyagl-biber-dolma-yesil-biber-ve.html

    Şakşuka



    Tam bir yaz yemeği. Biz çok severek yeriz . Eminim siz de çok seviyorsunuz. Şimdiden afiyet şekerler olsun.
    Şakşukayı patlıcan kızartmadan sadece biberle de yapabilirsiniz.
    Bu da biberlisi tıklayın lütfen




    Malzemeler:
    • 2 adet tophane patlıcanı
    • yaklaşık yarım kilo biber
    • 2 adet büyük domates
    • zeytinyağı, tuz
    Yapılışı:
    1. Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suda bekletiyosunuz. Sonrasında sıvıyağda kızartıyorsunuz
    2. Biberleri ve domatesleri de küp küp doğrayıp, tencereye atıyorsunuz. Üstüne tuz ve zeytinyağı ekleyip kısık ateşte pişiriyorsunuz. Su yok, domatesin suyunda pişiriyoruz.
    3. Domatesler ve biberler yumuşayınca (pişince) içine kızarttığınız patlıcanları atıyorsunuz. 2-3 dakika kaynatıp altını kapatıyorsunuz.
    4. Sarımsaklı yoğutla servis ediyorsunuz. Mımmm harika valla

    28 Haziran 2010

    Hindistan Cevizi Glazürlü Kıbrıs Tatlısı ( Hindistan Cevizi ve Galeta Unlu)


    Daha önce yaptığım ve bayıla bayıla yediğimiz kıbrıs tatlısının

    http://durutarifler.blogspot.com/2010/03/kbrs-tatls-galeta-unlu-hindistan.html

    üstünü muhallebili değilde hindistan cevizi glazürlü yaptım. Evet fana değildi ama ben yine de muhallebili olanı tercih ederim. Glazür tarifi Sofra dergisinin Mayıs yada Haziran 2010 sayısındaydı sanırım.

    Glazür  için :
    • 1,5 su bardağı pudra şekeri
    • 3 kahve fincanı limon suyu
    • 1 su bardağı hindistan cevizi
    Tüm malzemeyi karıştırıyorsunuz. Tatlıya şerbetini döktükten ve tatlı soğduktan sonra üzerine glazürünü sürüyorsunuz.

    22 Haziran 2010

    Etli Enginar Dolması



    Enginar dolması taaa çocukluğumdan kalan bir alışkanlıktır. Annem de çok güzel enginar dolması yapardı. Tabii annemin enginarlarında bir gıdım etli çanak kısım olmazdı. Sadece yapraklarını sıyırırızdınız. Enginarlar tazecikti. Ah nerde o enginarlar şimdi. Benim yaptığım daha körpe olduğuna inandığım enginarlardan ama yinede ortasında çanağı oluşmuştu tabii ki :(

    Malzemeler:

    • 5 adet enginar

    • 250 gr kıyma

    • 1 aida çay bardağı pirinç
    • 1 adet büyük soğanın rendesi

    • 1/4 bağ ince ince doğranmış maydanoz

    • 2 yemek kaşığı salça

    • 2 yemek kaşığı dolusu nane

    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve üstleri için domates

    • tuz, karabiber, etli dolma olsada yeni bahar
    Yapılışı:

    1. Enginarları yaklaşık 10 dakika hafif tuzlu suda haşlıyoruz. Yapraklarını açtırıp içindeki tüylü kısmı etli kısma zarar vermeden çıkarıp enginarları temizliyoruz yada temizlediğimizi zannediyoruz :)

    2. Yağ ve domates hariç diğer iç malzemeyi karıştırıp, enginarların içine dolduruyoruz. Tencereye dizip üzerlerine 2 su bardağı su gezdiriyoruz. Domates dilimleri ile üstlerini süsleyip , 2 yemek kaşığı zeytinyağını da üstlerine döküp; su kaynayana kadar hızlı sonra yavaş ateşte yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz.

    20 Haziran 2010

    Akşama Ne Pişirelim-9

    Bu akşam fırın torbasında tavuk ve yanına domatesli pilav yaptım.

    Kardeşim domatesli pilavın tarifini yayınlamamı çok istiyor ama ben halen fotosunu çekebilmiş değilim. Ama şöyle yapıyorum kısaca :
    2 su bardağı pirince 3 su bardağı su koyacaksam eğer 1 su bardağı su yerine ,  1 su bardağı dolusu domates rendesi koyuyorum. Aşçılar gibi domatesin suyunu çektirmiyorum suyu koyar gibi koyuyorum.

    Fırın torbasında tavuğun tarifi aşağıdaki gibi:

    http://durutarifler.blogspot.com/2008/04/frn-torbasnda-tavuk.html

    Ben bu sefer 1 kilo tabuk budu (doğramadan), 2 patates, 5 biber, 3 domatesin rendesi ile yaptım. Tavukları soya sosuna yine buladım.

    10 Haziran 2010

    Tatildeyimmmmmmmm


    Bu hafta sonu tatildeyimmmmmmmmm. İstediğim tek şey sakin ve huzurlu bir tatilllllllllll. 

    Ata'nın SBS'sinden ve benim bu yoğunluğumdan sonra ilaç gibi gelecek. İnşallah güzel bir tatil geçiririz.

    7 Haziran 2010

    Deniz Börülcesi Salatası


    Ne zamandır deniz börülcesi salatasını yapmak istiyordum. Kısmet bu zamanaymış. Başkalarında severek yediğim bu salatayı yapmak pek de kolaymış. Ben o içindeki sert kısımlarından zor ayrılırlar falan sanıyordum. Çok kolay ayrıldılar. Ayıklamam en fazla 5 dakika tutmuştur.

    Deniz börülcesinin iki adet püf noktası var. İçine ne kaynatırken ne de sonrasında hiç tuz koymamak (çünkü zaten tuzlu) ve bol sarımsakla yapmak. Sarımsak çok ama çok yakışıyor.

    Deniz börülcelerini yıkadıktan sonra sıcak suya atıyoruz ve 5 dakika kadar yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
    Sonrasında börülceleri bir elimizle tutup diğer ile saplarından sıyırıyoruz.



    Saplar aşağıdaki resimdeki gibi kalıyor ve çıkanlar da üstteki resimdeki gibi yeşil yeşil kalıyor.



    Yeşil olan kısımlardan salata yapıyoruz. Havanda 3 diş sarımsağı dövüyoruz. İçine 2 kaşık zeytinyağı döküyoruz. Yarım limonun suyunu da katıyoruz. İstersek içine sirkede koyabiliriz. Afiyet olsun.

    28 Mayıs 2010

    Bulgurlu Salçalı Tavuklu Kapama



    Kapama yapmak bana süper kolay geliyor. Tabii ki bir o kadar lezzetli.

    Karşınızda değişik bir kapama denemesi görülmektedir. Bulgurla yapılmış bir kapamadır. Deneme son derece başarı ile gerçekleşmiştir. :) Denemenizi tavsiye ederim .

    Malzemeler:
    • 2 su bardağı bulgur (ben esmer bulgur kullandım)
    • 1 büyük soğan 
    • 1'er yemek kaşığı zeytinyağı ve tereyağ 
    • 2 kaşık dolusu salça
    • 5-6 parça tavuk eti
    • 5 su bardağı tavuk eti suyu
    • tuz, karabiber
    Yapılışı:
    1. Tavukları düdüklü tencerede pişiriyorsunuz. İçine soğan parçalayıp atabilirsiniz.
    2. Ayrı bir yerde soğanları yemeklik doğrayıp, zeytinyağında ve tereyağda kavrurup, üzerine önce salçayı koyup kavurup, sonra yıkadığınız bulgurları da atıp kavuruyorsunuz. Tuzunu, karabiberini atıp, 3 su bardağı sıcak tavuk suyu koyup pişiriyorsunuz. 
    3. Daha sonra bir borcam tepsiye, pişen bulguru koyuyorsunuz.Üstüne haşlanmış tavukları koyup, kalan 2 su bardağı tavuk suyunu  bulgur pilavının döküyorsunuz. Tavukların üzerine mayonez sürebilirsiniz. Daha güzel kızarır. 
    4.  200 derece fırında bulgurlar suyunu çekene kadar pişirin. Başında beklerseniz iyi olur. Zaten çok da uzun sürmüyor. 15-20 dakika da tahmini pişer. 

    24 Mayıs 2010

    Kuru Meyveli Kek


    O kadar hızlı yendi ki, kalan son iki dilimin fotosunu çekebildim. Kesinlikle çok lezzetli bir kek. Denemenizi tavsiye ederim.

    Bu gün nedense içimden günün sözü yazmak geçti.
    "Bir insanın nasıl güldüğünden terbiyesini, neye güldüğünden zekâsını ve seviyesini anlarsınız."

    Malzemeler:

    •1 su bardağı süt
    •1.5 su bardağı şeker

    •1/2 su bardağı sıvı yağ
    •3 yumurta
    •3 su bardağı un
    • 10-15 adet kuru kayısı, 10-15 adet kuru incir ve kuru üzüm ( evde yoktu koyamadım)
    • kabartma tozu ve vanilya, 1 tatlı kaşığı dolusu zencefil

    Yapılışı:
    1.Yumurtanın beyazlarını ayırıp şeker ile çırpın. Sonra sarılarını da katıp tekrar çırpın. Kuru meyveleri una bulayarak kekin içine atın ki kek içinde batmasın.
    2.Kek kalıbınız yağlayıp , unlayıp, tüm malzemeyi döküp, fırına koyun. 170 derecede yaklaşık 40-45 dk pişecek.

    11 Mayıs 2010

    Muhallebili Kurabiye


    Geçen gün Ata , kankisi Efe'nin evinde muhallebili kurabiye yemiş. Efe'nin annesi gıda öğretmenliği yapıyor ve harika şeyler yaratıyor. Öğrencilerinin de Türkiye çapında birincilikleri var. Benim kurabiyem onun ki kadar güzel olmadı çünkü benim muhallebim kurabiyenin içinden akmadı. Daha sulu kıvamlı yapmak lazım ki, ısırdığınız zaman kurabiyeden muhallebi aksın.

    Kurabiyenin üstüne pudra şekeri dökmek gerekiyor ama ben görüntüsü çıkabilsin diye dökmeden foto çektim. Bu görüntüyü bile zor yakaladım.

    Malzemeler:

    • 250 gr oda ısısında tereyağı ve margarin. Artık tamamen tereyağ kullanamıyorum bu aralar kokuyormuş   gibi   geliyor. Tabii benim tereyağlar ya Erzurum'dan yada Trabzon geldiği ve halis mulis tereyağını unuttuğumuz için kokulu kokulu geliyor.
    •1/2 su bardağı pudraşekeri
    •1 yumurta sarısı, yumurtanın akını muhallebinin üstüne sürüyoruz.
    •1 paket vanilya ve kabartma tozu
    •Yaklaşık 3 bardak un

    Muhallebisi içinse: 1 su bardağı un , 1 su bardağı şeker, 1 litre süt. Siz bence yarım su bardağı un yada nişasta koyun.Ben de bir daha sefere öyle yapacağım. Çünkü muhallebinin kıvamı koyu oldu.

    Yapılışı:
    1. Önce hamuru için tüm malzemeleri karıştırıp yoğuruyoruz. Kenarda dinlendiriyoruz. Elinize yapışmayan bir kıvam olacak biliyorusunuz.
    2. Muhallebisi için malzemeleri karıştırıyoruz. Pof pof yapmaya başlayınca biraz daha karıştırıp altını kapatıyoruz. İçine el blandırı daldırıyoruz. Yaklaşık 5 dakika kadar çırpıyoruz.
    3. Hamuru elimizde tuvarlak şekilde açıp muhallebiden koyuyoruz. Hamurun uçlarını üstte birleştiriyoruz. Burada önemli olan hamurun patlamaması . Hamur patlarsa muhallebi içinden akar ve hiç de güzel olmaz. Tepsiye dizdiğimiz kurabiyelerin üstüne yumurta akı sürüyoruz.
    4. 170 derece de yaklaşık 20 dakika üstü hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz. Soğuyunca üstüne pudra şekeri döküyoruz.

    6 Mayıs 2010

    Kuru Domatesli, Zeytinli Kek


    Çok yoğun bir iş temposundan sonra, ancak bugün nefes alarak bir tarif verebiliyorum. Geçen hafta Elektrik işlerinde 154 şalt sahasının ve 34.5 kV OG hücrelerinin kabulleri ve aynı zamanda 70 bar ilave doğalgaz hattının da yapımları başlamıştı. Bir orası bir burası derken günler nasıl geçti anlamadım.

    Yukarıdaki tuzlu kekimiz don derece basit. Ben sadece içine kekik koymayı unutmuşum. Siz onu da ekleyiverin lütfen.

    Malzemeler:
    • 1 tabak dolusu çekirdekleri çıkarılmış zeytin ( zeytinleri rondodan geçiriveriyorum. Zeytinlerle , çekirdekleri ayrılıveriyor. Çekirdeklerini içinden ayıklıyorum. )
    • 1 kase kuru domates (3'e , 4' böldüm koydum)
    • 1 yemek kaşığı kekik, 1 adet kabartma tozu
    • 3 yemek kaşığı dolusu yoğurt
    • 3 su bardağı un
    • 1/2 su bardağı sıvıyağ
    • 2 yumurta
    • Üzerine çörek otu
    Yapılışı:
    1. Yumurta, çekirdeği ayıklanmış zeytin, kuru domates, yoğurt , sıvıyağı karıştırıyoruz. Üzerine unu ve kabartma tozunu da atıyoruz. Yoğun kıvamlı bir hamur oluyor. Kek kalıbınıza ya da borcama döküyoruz. Üzerine de çörek otunu da serpiyoruz.
    2. Yine 170 derece 40-45 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.

    21 Nisan 2010

    Bursa Gemlik Tarafından Toplanan Otlar


    Geçenlerde bahsetmiştim komşumun annesinin Gemlik tarafından topladığı otlarla bir güzel yemek yaptım diye. O zaman otların fotosunu da çekmiştim. Valla teyzenin hatırladığı kadarı ile yemeğin içindeki otların adları aşağıda gibiymiş :

    Ebegümeci, Gelincik, Ekşi ot ( Kızılbacak), Isırgan, Edilhan ( Koyundili), Rezene, Deli pırasa ( ova pırasası) , Madımak, Cici, Kadınbudu, Deli maydanoz

    Valla mis gibi olmuştu yemek. Dün akşam da pazardan aldığım Bağla otu ile yemek yaptım. Fotosunu çekekmedim. Aceleye geldi. O da çok güzel oldu. Otlar bu aydan sonra biter. Bugünler sona ermeden sizde masanıza bir ot yemeği koymayı ihmal etmeyin.

    Yemek yaptım dediğime bakmayın siz. Bildiğiniz ot kavurması. Soğanları yemeklik doğruyorum. Bizim buraların halis muhlis Trilye zeytinyağında kavuruyorum. Üstüne yine el yapımı ( Ayvaini köyünden geliyor bana) domates salçası koyuyorum. Üstüne de otları atıyorum. Offf mis gibi vallahi. Biz de ot yemekleri sarımsaklı yoğurtsuz yenmez, yanına da mutlaka bir sarımsaklı yoğurt yapıyorum.

    16 Nisan 2010

    Portakallı Kek




    Kış bitmeden yapın derim. Son derece lezzetli ve bir o kadar da yumuşak oluyor.

    Teflon ve silikon kek kalıbı kullanmak istemediğim için borcam kek kalıbında yaptım. Ortası delik olmayan bir kek kalıbı olduğu için kek biraz zor pişti. 40 dakika yetmedi. Haberiniz olsun.

    Malzemeler:

    •1 su bardağı süt

    •1.5 bardak şeker
    •1/2 su bardağı sıvı yağ
    •3 yumurta
    •3 bardak un
    • blendırdan tümü geçirilmiş portakal. (Suyu ve kabuğu ile hepsi )
    • kabartma tozu ve vanilya


    Yapılışı:

    1.Yumurtanın beyazlarını ayırıp şeker ile çırpın. Sonra sarılarını da katıp tekrar çırpın. Sonra içine tüm malzemeleri koyup tekrar çırpın. En son parçalanmış portakalı da koyup karıştırın.

    2.Yuvarlak borcamı yağlayıp , unlayıp,  tüm malzemeyi döküp, fırına koyun. 170 derecede yaklaşık 55-60 dk pişecek.

    12 Nisan 2010

    Osmancık Usulü Ispanaklı Börek




    Valla başka yerlerde de eminim bu şekilde yapılıyordur ama ben kayınvalidemden, eşimin teyzesinden ve teyzesinin kızlarından bu şekilde gördüğüm için Osmancık usulü ıspanaklı börek dedim. Tabii onların yufkaları el açması ama idare ediverin işte.

    Malzemeler:


    •5 adet yufka
    •1 adet yumurta
    •1 su barsağı süt
    •2 kaşık dolusu yoğurt
    •1 çay bardağı sıvı yağ,
    • çörek otu veya susam
    • İçi için yarım kilo ıspanak yaprağı, 3 yumurta, 1 adet büyük kuru soğan, karabiber ve tuz

    Yapılışı:

    1.Yufkalanın ilkini yağladığımız tepsiye yayıyoruz.
    2.Yumurtanın sarısını ayırıp, yumurta akı, yoğurt, süt ve sıvı yağ ile böreğin içi için sıvı hazırlıyoruz.

    3.Soğanı zeytinyağında kavurup, yıkanmış doğranmış ıspanakları da içine katıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Başka bir tavada az bir tereyağı eritip üstüne yumurtaları kırıyoruz. Osmancıklılar tereyağı bol kullanırlar. Tabii daha lezzetli oluyor . Ama ben o kadar kullanmıyorum. Yumurtalara bir süre dokunmayıp pişmesine yakın karıştırıyoruz. Yumurtalar tamamen pişecek. Ispanakları ve yumurtaları karıştırıp içimizi hazırlıyoruz.

    4.Yufkamızın her tarafını hazırladığımız sıvı ile ıslatıp, 3 kat seriyoruz. Her katın arasına sıvımızdan koyuyoruz. 3. yufkayı serince yufkanın her yerine ıspanaklı harcımız yayyıyoruz. 2 kat daha yufka ve sıvımızda koyduktan sona en son yufkanın üstüne kalan sıvımızı döküyoruz. Yumurtanın sarısında sürüp , böreğimizi fırına veriyoruz. 170 derecede sanıyorum 20-25 dk. pişiriyoruz. Üstünü çörek otu veya susamla süsleyebilirsiniz.

    6 Nisan 2010

    Kaşarlı Beşamel Soslu Ispanaklı Tavuk Yemeği


    Dün akşam evde yapılan yemek. Ispanak sevmeyen çocukları bile sevdirecek süper bir yemek. Bence süper oldu. Kesinlikle yapmaya değer. Farkındaysanız yemeğin dumanı üstünde tütüyor :)

    Malzemeler:
    • 1 büyük soğan
    • 4 adet tavuk parça eti (Ben kemiksiz pirzola kısmından kullandım. Siz ne kullanmak isterseniz. )
    • 1/2 kilo ıspanak yaprakları
    • az tuz (ıspanak tuz sevmez) , karabiber
    • Beşamel sosu için  2 yemek kaşığı dolusu un, 3 bardak süt, biraz sıvıyağ, tuz ,
    • Bir tabak dolusu rendelenmiş kaşar
    Yapılışı:
    1. Bir büyük soğanı yemeklik doğruyoruz ve az bir zeytinyağında kavuruyoruz. Üstüne küp küp doğradığımız tavuk parçalarını atıyoruz. Tavuklar suyunu salıp tekrar çekene kadar pişiriyoruz. Üstüne yıkayıp soğradığımız ıspanak yapraklarını da atıyoruz. Onlarda sularını salıp tekrar çekene kadar pişiryoruz ve borcam tepsiye seriyoruz.
    2. Üstüne beşamel sosu pişiriyoruz. Az yağ ( tereyağ da olabilir), un ve sütü bir tencereye alıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Pişen beşamel sosu yemeğin üstüne döküyoruz.
    3. Üstüne kaşar rendesini de koyup 180 derece üstü nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.

    Akşama Ne Pişirelim-8

    Bu akşam tavuklu , ıspanaklı beşamel soslu fırın yemek yapacağım. Akşam yaptıktan sonra fotosunu çeker yayınlarım. Sanıyorum yanına başka bir yemek yapmam. Büyük ihtimalle bol yeşil salata yaparım.

    Herkese şimdiden afiyet olsun.

    http://durutarifler.blogspot.com/2010/04/kasarl-besamel-soslu-ispanakl-tavuk.html

    31 Mart 2010

    Akşama Ne Pişirelim- 7

    Bu akşam bizde zeytinyağlı sultani bezelye olacak.

    http://durutarifler.blogspot.com/2008/04/taze-bezelye-yemei.html

    Yanına da Yeşim'den yani Yetur'la lezzet karelerinden düdüklü tencerede pilav deneyeceğim. Bakalım nasıl olacak.

    Hepinize afiyet olsun.

    30 Mart 2010

    Ispanaklı Mengen Katmeri


    Geçen gün, hani Akşama Ne Pişirelim -6 'da yapmak istediğim krepli yemek vardı. İşte onu o akşam yaptım ve şimdi de tarifini veriyorum. Nefisss bir şey oldu. Bir de kıymalı olsaydı artık nasıl olurdu bilemiyorum. İçinin tarifini hem Oktay Usta'ya göre hem de benim yaptığıma göre vereceğim.

    Krep için : 1,5 bardak süt, 2 adet yumurta, 1/2 çay bardağı sıvı yağ, tuz ve alabildiği kadar un
    Beşamel sos için : 2 su bardağı süt ( Ben biraz daha arttırdım . Biraz sulu oldu ve kenarlardan aktı, süper oldu ), 1 yemek kaşığı dolusu un, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, karabiber, bir fiske tuz
    Pırasalı, ıspanaklı iç için : 3 adet yeşil taraflarından pırasa, 1/2 kilo ıspanak yaprağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz karabiber
    Oktay Ustanın tarifindeki içi için : 250 gr kıyma, 250 gr ıspanak, 2 adet kuru soğan, 3 diş sarımsak,  2 adet domates, tuz , karabiber
    1 yemek tabağı dolusu kaşar

    Yapılışı:
    1. Krep hamuru için süt, yumurta ve yağı çırpın. Unu yavaş yavaş ekleyin. Boza kıvamında olacak. İçine el blandırı daldırıyorum. O zaman pürüzsüz bir hamur elde ediyorum. ( toplam da 7 adet krep çıktı .)
    2. İçi için pırasaları ince ince doğruyorum. Soğan gibi zeytinyağında öldürüyorum. Üstüne yıkadığım doğradığım ıspanak yapraklarını da atıyorum. Tuzunu karabiberini de katıp suyunu çekene kadar pişiriyorum.
    3. Beşamel sos için bir tencereye tüm malzemeyi koyup içine el blendırını daldırıyorum. Muhallebi kıvamında gelene kadar pişiriyorum.
    4. Yuvarlak borcam tepsiye önce bir adet krep, üstüne iç malzemesi, onun üstüne beşamel sos, onun üstüne de kaşar rendesi koyuyorum. Krepler bitene kadar bu şekilde devam ediyorum. En son kalan krebin üstüne beşamel sosu bir güzel boca edip, kaşarı koyup fırına veriyoruz. 170 derecede üstü nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

    26 Mart 2010

    Akşama Ne Pişirelim-6


    Bu akşam evde bayram yapmak istiyorum. Oktay Usta'nın kitabında geçen gün bir tarif gördüm. Ispanaklı kıymalı harçlı , beşamel soslu, kaşarlı börek. Eminim çok güzel olacaktır. Ben yanlız kıymalı ıspanaklı harç yerine pırasalı ıspanaklı harç kullanacağım.

    Hatırladığım kadarı ile tarif şu şekilde, gerçi yaptıktan sonra resmini ve tarifi yayınlarım inşallah.

    http://durutarifler.blogspot.com/2010/03/ispanakl-mengen-katmeri.html

    Krep hamuru yapıyoruz. Beşamel sos yapıyoruz. İç malzemesini hazırlıyoruz ve 1 tabakta kaşar rendesi hazırlıyoruz. Yaptığımız krebi bir tepsiye koyuyoruz. Üstüne iç malzeme, sonra beşamel sos, üstüne de kaşar koyuyoruz. Bunu 8 kat yapıyoruz.  Sonra fırını veriyoruz. Eminim yeme de yanında yat bir yemek olacaktır. Gerçi buna yemek de denmez ya. Bakalım akşam göreceğiz

    24 Mart 2010

    Elmalı Tart



    Daha önce Elmalı Tart tarifi yayınlamadığıma inanamıyorum. Aslında pek severim elmalı lezzetleri ve pek de sık yaparım. Gerçi bu ara pek tatlı şeyler yapılmıyor evde. Ata hep okulda , babamız rejimde. Kimse yemiyor. Ben de pek yapmıyorum bu nedenle.

    Tabii tart bu şekilde sunuma gitmiyor. Üstüne pudra şekeri ile süsülüyorsunuz. Elmaların bu şekilde görünmelerin nedeni tartın üstüne konamadan önce şeker ve tarçın ve zencefille karamelize olmaları.

    Malzemeler:

    Tart için :
    • 2 yumurta,
    • 125 gr tereyağ,
    • 1 çay bardağı sıvı yağ,
    • 1 su bardağı toz şeker,
    • vanilya ve kabartma tozu,
    • alabildiği kadar un (yaklaşık 4 bardak kadar)
    İçi için:
    • 4 orta boy elma
    • 4 yemek kaşığı şeker
    • 1 yemek kaşığı tarçın
    • 1 tatlı kaşığı zencefil
    Yapılışı:
    1. Tüm tart hamurunu kararak orta serlikte bir hamur elde ediyorsunuz. Hamuru yaptıktan buzdolabında dinlendirseniz çok daha güzel olur.
    2. Hamuru yuvarlak borcama elinizle bastırarak yayıyorsunuz. Üstüne çatalla delikler açıyorsunuz.
    3. Elmaları dilimler halinde kesip, şekerle tavada bir süre karamelize ediyorsunuz. Üstüne zencefil ve tarçında ekleyip, altını kapatıyorsunuz.
    4. Tartın üstüne elmaları dizip, 170 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika pişiriyorsunuz. Soğuduktan sonra üstüne pudra şekeri döküp servis yapabilirsiniz.