Pages

20 Kasım 2010

El Açması Börek


El Açması börek denemek bana 40 yaşında nasip oldu. Millet 15-16 yaşında el açması börekler yaparken ben 40 yaşında ancak yapabildim. :)

Baktım yufkalar standart büyüklükte olmayınca ben de Boşnak böreği tarzında sardım.

El açması börek denemekten korkmayın illaki standart boyutta olacak ve yırtığı olmayacak diye bir şey yok. Ben hep beceremeyeceğimden korkmştum da :)

Bana rağmen börek son derece güzel oldu. :)

Malzemeler:
  • Hamuru için : 1 kg un ( 1 su bardağı un ayrıldı) 1/2 su bardağı sıvı yağ, yaklaşık 2.5 su bardağı su, tuz
  • İçi için: 3 patates, 1 büyük soğan, kırmızı toz ve pul biber, karabiber
  • Üstüne 2 kaşık sıvı yağ ve 1 yumurta sarısı
Yapılışı:
  1. Undan bir bardak ayırın ve unu eleyerek kaba alın. Üstüne sıvı yağı ve tuzunu atın. Suyu yavaş yavaş yedirin. Yaklaşık 2.5 bardak su alıyor. Elinizi yapışmayan bir hamur olacak. Hamuru yaklaşık 10 dakika yoğurun. Üstüne ıslak bez koyarak kenarda yaklaşık yarım saat dinlendirin.
  2. Hamur dinlenirken siz içini hazırlayın. Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağında kavurun. 3 adet patetesi rendeleyin ve kavurduğunuz soğanların üstüne atın. Kavrulduktan sonra üstüne baharatlarını , tuzu atın ve yedirin.
  3. Dinlenirdiğiniz hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın (15 adet oldular) un attığınız tezgahta merdane ile arkalı önlü çevirerek açın. Hamur eğer merdanenize yapışırsa hamurunuzun üstüne un atarak açmaya devam edin. Açtığınız hamurun bir kenarına iç malzemesi koyarak hamuru yuvarlayın. Yağladığınız tepsiye ister sarmal ister düz koyun.
  4. Yumurtayı ve yağı birlikte çırpın ve böreğin üstüne sürün. 170 derecede üstü kızarana kadar pişirin.

6 yorum:

  1. Geçmiş bayramınız kutlu olsun..Börek nefis görünüyor ellerinize sağlık...

    Sevgiler...

    www.gonuluncelezzetler.com

    YanıtlaSil
  2. Nilaycım yalnız sen değilsin yufa açamayı geç öğrenen. sonunda başarmak çok zevkli,
    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  3. bende ne çok severim el açması börekleri..
    afiyetler olsun ,
    güzel bir hafta dilerim nilaycım.

    YanıtlaSil
  4. Ben hala denemedim :)
    Çok güzel görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Yaptım çok güzel oldu. Tam aradıgım lezzet. Tarifiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Ne kdara memnun oldum anlatamam. Deneyen birileri olduğunda ve memnun kaldıklarından benden mutlusu olmuyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil