• Fırında baharatlı yer elması


    Bu aralar et yemeklerinin yanına patates yapmaktansa yer elması yapmayı yeğliyorum. Fırında yer elması hem pratik hem de lezzetli. Patatesten biraz farklı ama güzel. İkisi karıştırılarak da yapılabiliriz. Patates gibi içinde nişasta olmadığı içinde kilo verirken de kullanabiliriz. Şeker hastaları da kullanabilir. Ata ile Hakan çiğ olarak da yiyorlar hatta daha çok seviyorlar.

    Tarifi hemen vereyim çünkü çok kolay. sonrada faydaları

    Bir borcam tepsiye yağlı kağıt serin. Başka bir kabın içinde kabukları soyulmamış ancak sebze fırçası ile güzelce temizlenmiş. (sebze fırçası Tchibo'da var ve çok güzel) yer elmalarını gelişi güzel ceviz büyüklüğünde bölün. Sonra üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve ağız tadınıza göre kuru olarak nane, biberiye, kekik, pul biber, fesleğen gibi baharatları ve az tuz atın ve bir güzel karıştırın. Fırında renkleri dönene kadar pişirin.Etin yanında servis edebilirsiniz. Diyette iseniz böylede yiyebilirsiniz.


    Yer elmasının faydaları ise şunlardır.
    Kan şekerini dengeler 
    Yer elması kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.  İçerisinde nişasta da bulundurmadığı için şeker hastaları tarafından tüketildiğinde fayda sağlayabilir.

    Metabolizmayı hızlandırır 
    İçerisinde yer alan İnülin maddesi sayesinde sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olur. Bu inülin maddesi suda çözülebilen bir madde olduğundan ve içerisinde yer alan zengin lif içeriği sayesinde kabızlık sorununu da engellemeye yardımcı olmaktadır.

    Kanser kemik erimesi şeker hastalığı riskini azaltır
    Yer elmasının sağlığınıza olan faydaları yine inülin maddesi sayesinde gerçekleşiyor. İnülin maddesi kanser, şeker hastalığı ve kemik erimesini rahatsızlığının önlenmesine yardımcı oluyor.

    İdrar söktürücüdür 
    Yer elması doğal bir idrar söktürücüdür. İdrar yaparken problem yaşıyorsanız yer elmasını düzenli olarak tüketerek bu sorunun önüne geçebilirsiniz. 

    Anne sütünü arttırır 
    Yer elması içerisinde yüksek miktarda C ve A vitamini barındırır.  Aynı zamanda içerisinde bolca mineral barındırmasından dolayı anne sütünü arttırıcı etkisi bulunmaktadır. 

    Demir kaynağı
    Yer elmasında bulunan demir miktarını 3 ons (yaklaşık 87 gram) kırmızı et yiyerek elde edebilirsiniz. 

    Saç sağlığı için oldukça faydalıdır
    İçerisinde demir mineralleri ve vitamin bakımından zengin olan yer elması saç sağlığı açısından bulunmaz bir nimettir. Saçlarınız sağlıksız görünmeye başladıysa beslenmenize yer elması ekleyebilirsiniz. 
    Kışın bol bol tüketilmeli
    Yer elması özellikle kış günlerinde bolca tüketilmelidir. Hem bağışıklığı güçlendirici etkisi hem de kanseri önleyici etkisi dolayısıyla uzmanlar tarafından sıkça tüketilmesi tavsiye edilir.


1 yorum:

  1. Ebemkuşağı dedi ki...

    Hem kolay hem faydalı. Bu tarifi deneyeceğim. Ellerinize sağlık:)