• Patatesli Ekmek


    Ekmek serisine devam. Patatesli ekmek daha uzun zaman dayanması açısından da iyi bir ekmek oluyor. Tadını da ben çok sevdim. Zaten ekmekleri yapıp, deepfreez' e atıyorum ben. Sonra mikrodalgada çözüp taze taze ve sıcak sıcak yiyiyoruz.
    Malzemeler:
    • 2 bardağı tam buğday unu
    • 2 su bardağı beyaz un
    • 2 adet orta boy patates
    • 1 paket kuru maya
    • 1 su bardağı süt
    • 1 su bardağından 1 parmak eksik su
    • tuz

    Yapılışı:

    1. Patetesleri haşlayıp , rendeleyin. Unları yoğurma kabınıza alın ve üzerine maya, patates süt, su ve tuzunu ekleyin. Hamurunuzu iyice yoğurun. Bu yoğurma işlemini derin bir kapta örneğin kek kabında yaparsanız, üstünü steçlemekte zorlanmassınız.
    2. Hamurunuz yumuşak kıvamda ama ele yapışmayacak bir hamur olacak. Eğer olmazsa su veya unla dengeleyin. Üstünü steçleyip, iki katı büyüklüğe ulaşana kadar oda sıcaklığında bekletin. 2 katına geldiği zaman hamuru 7 parçaya ayırın ve un ile şekillendirip yuvarlak yuvarlak ekmekler yapın. Üstüne bıçakla artı yapın. Ama benim yaptığım hiç bir artı yerinde durmadı söyleyeyim. :)
    3. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 20 dakika kadar daha bekletin. Sonra 180 derecede üstü kızarana kadar pişirin. Tepsinin altına su dolu bir kap koymayı unutmayın. Ekmekler daha yumuşak oluyorlar.

3 yorum:

  1. Merhaba,
    Patatesli ekmeği çok severim. Hep Bolu' ya gittiğimde çokca alır, dilimler ve dondurucuda saklardım. Tarifinizi görünce çok mutlu oldum. Ben de yapabilirim diye düşündüm.
    Ancak bir sorum olacak size. Ekmekleri mini fırında da pişirebilir miyim? Alan oldukça küçük olduğundan su dolu kap sığmayabilir. Bu konuda bir öneriniz var mı acaba.
    Teşekkürler.
    Selamlar

  2. durutarifler dedi ki...

    Sevgili Kağıttan Gemiler

    Bu arada ekmek pişerken altına su dolu bir kap koymak geleneksel bir yöntem. Tarifi aldığım Sofra dergisinde böyle bir öneri yoktu. Eminim su kapsız da güzel olacaktır.

    Sevgiler

  3. Tijen dedi ki...

    Ellerine sağlık Nilay'cığım! Pek güzel olmuş olmalı. Kabakla-patates fırında konusunda, ikisini ayrı ayrı yapsan daha iyi olabilir. Pişme süreleri farklı olacaktır muhtemelen. Bir de bu tarifte mısır unu var ya. Yine de sen bilirsin, denemekten zarar gelmez. Ben bazen bir sürü sebzeyi karıştırıp fırında pişiririm, çok güzel olur ancak o zaman hepsi yumuşar, kıtır kıtır olmaz. Su salan sebzelerle su çekenleri ayırmak iyi olabiliyor bazı durumlarda.)