• Aşure



    Bu sene ilk defe tam Muharrem ayının 10. gününde aşure yapmak kısmet oldu. Hafta içi falandı ama ben yapmayı kafama koymuştum. Hatta o gün toplantıda uzun sürdü geç bile çıktım. Ama zaten bir gün önceden buğdayımı, nohutumu , fasulyemi ıslatmıştım.

    Aşureyi seven varrrr, sevmeyen varrrr. Ben tadını da seviyorum, ona yüklenmiş anlamı da çok seviyorum. Aşureyi sıcak sıcak eşimle dostumla , komşularımla paylaşmak bana apayrı bir huzur veriyor.

    Bir de çok zor çok zor diye söylerler. Bana zor gelmiyor. Onuda pratikleştirmeyi başardım. Şimdi de sizlerle paylaşmak kaldı.

    Malzemeler:
    • 1/2 kg buğday (1 paket)
    • 2 su bardağı nohut
    • 2.5 su bardağı fasulye
    • 250 gr incir
    • 200 gr kayısı ( ben gün kurusunu tercih ediyorum)
    • 200 gr kuru üzüm ( her türlüsünü kullandım, büyük , koyu siyah ,evde ne çeşit üzüm varsa hepsini karıştırdım)
    • 1 paket kuş üzümü
    • Her tencereye 5 bardak şeker ( 4. bardaktan sonra tadına bakarak koyabilirsiniz. Tadını damak zevkinize göre ayarlayın )
    • Üstü için ceviz, fındık, çam fıstığı , antep fıstığı , nar ve tarçın. (Ben hepsini kullandım ama siz evde ne varsa kullanabilirsiniz.)

    Yapılışı:

    1. Bir gece önce buğdayı sıcak suyla bir kaç kere yıkayıp , üstünüde 4 parmak geçinceye kadar su ile doldurup 1 taşım kaynatın. Hemen altını kapatın. Ertesi güne kadar bekletin. Nohut ve buğdayı da sıcak su ile ıslatın. Onlarda 1 gece beklesinler.
    2. Ertesi gün buğdayı iki büyük tencereye bölün. (Bende kazan yok, ben sanıyorum biri 6 litrelik ,biri 8 litrelik tencerelerde yapıyorum) Üstüne 4 parmak geçinceye kadar su koyun ve kaynatmaya başlayın. Bu arada nohut ve fasulyeyi aynı düdüklü tencereye koyup düdüklü tencerenin ötmesinden sonra 30 dk. pişirin. Dağılacak kadar pişirmeyin (AAA aynı yerde pişermi ? dediğinizi duyuyorum ve evet ben aynı tencerede pişiriyorum ve her ikiside eşit sürede pişiyorlar.) Bu arada düdüklü tencerem Tefal, Fissler olmayıp Emsan marka olduğundan dolayı biraz daha uzun sürede pişiriyor olabilir. Siz kendi düdüklü tencerenizin sürelerine uyun.
    3. Başka bir tencereye kayısı ve inciri de pişirmek üzere koyun. Tencerenin kapağını örtmeyin, göre göre pişirin. Zaten çok tutmanızı gerek yok , 10 -15 dakikada hafif yumuşuyorlar. Dağılacak kadar pişirmeyin. Suyunu süzüp küp küp doğrayın.
    4. Kuş üzümünü ve üzümü de yaklaşık 10 dakika kadar pişirin.
    5. Buğdayların pişmesi yaklaşık 40 -50 dakika sürer. Zaten buğdaylar iyice açılacaklar ve yumuşayacaklardır. Tadına bakarak yenecek kıvama gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Suyunu çok çektiyse sıcak su ekleyebilirsiniz. Çok da sulu olmasın, şekeri atınca zaten aşure sulanacaktır.
    6. Buğdaylar pişince , yıkayıp süzdüğünüz nohut ve fasulyeyi, küp küp doğradığınız incir ve kayısıyı ve üzümleri sırası ile atın. Bir taşım kaynatın. İçine şekeri de bardak bardak atmaya başlayın. Karıştırıp tadına bakarak şekeri ilave edin. Ben tatlı olmasını seviyorum. Dolayısıyla 5-6 bardağa kadar çıkabiliyorum. Şekeri attıktan sonra bir taşım kaynayıp kapatın. Şekeri önce atarsanız veya çok pişirirseniz aşurenin dibi tutar.
    7. Altını kapattıktan sonra 1 tanesinin üstüne kapak kapatın. 5 dakika sonra kapakta biriken suyu ev hanesinin alnına sürün. Evinizin bereketinin artması için dua edin.
    8. Dağıtacağınız kaplara bölüp, önce tarçın ve çam fıstığı atıp, üstlerini yol yol ceviz , fındık ve antep fıstığı kırıkları ile süsleyip ve en sonda nar taneleri ile süsleyip dağıtın. Allah kabul etsin

10 yorum:

  1. Unknown dedi ki...

    Nilay'cım ellerine sağlık bayılırım,ALLAH KABUL ETSİN tekrarını nasip etsin sevgiler...

  2. Anne İş'te dedi ki...

    BEN SEVENLER HATTA ÇOK SEVENLER GRUBUNDANIM VE ELLERİNE SAĞLIK

  3. Betül İnce dedi ki...

    Ben bayılırım, çok çekici görünüyor. Ellerine sağlık Nilay'cığım.

    Sevgilerimle.

  4. birsence dedi ki...

    Allah kabul etsin canım ...Allah sofranda mutfağında aşure bereketini eksik etmesin...

  5. Yeliz dedi ki...

    aşure sevmeyen varmıdır ya nilay harika görünüyor eline sağlık. benim çevremde birisi yapsa da yesem:) sevgiler

  6. sarımutfak-hande dedi ki...

    ellerine sağlık allah kabul etsin cnm

  7. Flame dedi ki...

    Bana da hep kayınvalidem yapar aşureyi denemeye cesaret edemedim henüz. Çok güzel anlatmışsın. Allah kabul etsin...

  8. Damak Tadı dedi ki...

    Allah kabul etsin Nilay'cığım..Çok nefis görünüyor yarıca..Aslında malzemeleri akşamdan ıslatınca hiçde zorluğu yok..Tembellik desek daha dığru bence..Keşke herkes senin olabilse canım..Gönlüne sağlık tekrardan..


    Sevgilerle..

  9. Idilmidil dedi ki...

    nilayim, bu mesajimi avusturyadan yaziyorum. seminer bitti bugün tatil basladi. oldugumuz köy cok güzel.
    http://www.leogang-saalfelden.at
    ekin kayak kursu yapiyor. kayak ögrenmeye cok gec kaldigim icin bizde idille kizaga biniyoruz. tabii sen uludagli olarak becerirsin bu isi. gel seneye kis tatilinde beraber burada gecirelim:-)
    bu arada asureni gördüm. yapmayi birak tarifi okuyup bitirmek bile uzun sürdü:))
    sevgiler
    naz

  10. cny dedi ki...

    Ablacım ellerine sağlık gerçekten çok güzeldi. Ben ayrıca teşekkür ediyorum kendi aşurenden sonra birde benim için aşure yaptığın için.