• Portakalopita, Yunanistan Yufka Tatlısı


    Tam kış aylarına uygun bir tarif. Bayıla bayıla yedik. Lütfen ama lütfen yapın. Şerbeti ile de değişik gerçekten nefis bir tatlı oldu. Biz sade olarak yedik. Zaten portakalın, tarçının ve zencefilin tadı damağımızda kaldı. Siz isterseniz kaymakla da servis edebilirsiniz. Yunan mutfağına ait bir tarif.

    Tarif  Oya's Cuisine ait. Ben ufak tefek oynadım.

    Malzemeler

    • 4 adet yumurta
    • 1 su bardağı yoğurt
    • 1 çay bardağı sıvı yağ
    • 1 su bardağı şeker
    • 4-5 portakal suyu
    • 2 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya
    • 1,5 portakalın rendesi
    • 1 çay kaşığı vanilya
    • 800 gr'lık baklava yufkasının yarısı.

    Şerbeti için ise : 2 su bardağı su, 1 portakalın suyu,  2 su bardağı şeker, 1 portakalın rendesi, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı zencefil.  
     

    Yapılışı:

    1. Baklava yufkalarının yarısını birbirilerinden ayırıp ve buruşturup fırın tepsisine yerleştirin ve 100 derecelik fırında kuruyuncaya kadar fırınlayın. Başında bekleyin yanmasınlar. Amacımız yufkaları kurutmak. Üste kurumuş yufkaları alarak, kurumayanları tekrar fırına sürebilirsiniz. Sonra ikinci partiyi atın fırına.
    2. Her tatlıda olduğu gibi önce şerbetini yapıyoruz. Tüm şerbet malzemesi bir tencereye koyalım, kaynadıktan sonra 10 dakika kısık ateşte pişirelim, şerbet kıvamına gelince altı kapatalım ve soğumaya bırakalım
    3. Sonra yumurta, şeker ve yağı bir güzel çırpalım.  Yoğurt, portakal suyu, rendesi ve vanilya ilave edelim. Malzeme pürüzsüz olana kadar iyice çırpalım. Kabartma tozu ekleyelimve hafifçe karıştıralım. Büyük borcamı güzelce yağlayalım.
    4. Baklava yufkaları küçük, küçük parçalayalım. Yağlanan kaba koyalım. Çok kabarık oluyorlar korkmayalım. Malzeme ile ıslanınca zaten oturacaklar. Üzerine yoğurtlu karışımı dökelim, karıştıralım. Bir portakalı da halka halka doğrayıp üzerini süsleyelim. 180 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 50 dakika kadar pişirelim.
    5. Tatlımızın ilk sıcaklığı geçince , soğuk şerbet sıcak tatlıya kepçe kepçe dökelim. Şerbetin tamamını çektire çektire dökelim. Tatlı oda sıcaklığına gelince buzdolabında soğutalım. Gerçi biz soğutamadan yedik :)

2 yorum:

  1. audrey dedi ki...

    çok değişik bir tarifmiş bu baya da güzel elinize sağlık..

  2. Nilay Durukan dedi ki...

    Teşekkür ederim gerçekten çok güzel oluyor. Mis gibi kokuyor.