• Zeytinli lokum ( Zeytinli ekmek )



    IMMM nefis bir tarif. Puf puf yumuşacık çok seveceksiniz. Hepsini yiyemezseniz atın buzluğunuza , çıkarıp çıkarıp yiyin.

    Sütü mayayı eritirken kullandım. Ben ayrıca yoğurt koydum. Ama siz isterseniz sadece süt ve su da kullanabilirsiniz.

    Malzemeler:

    Hamuru için :
    • 1 aida çay bardağı süt
    • 1 paket yaş maya
    • 1 yemek kaşığı şeker
    • 1 yemek kaşığı tuz
    • 1 su bardağı yoğurt ve suyu
    • 1 aida çay bardağı dolusu sıvı yağ
    • Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar alabildiği kadar un ( 1 kilo kesin vardır. Belki de daha fazla )
    İçi için :
    • Zeytin ezmesi  ve 2 yemek kaşığı salça, isterseniz zeytinler rondodan geçirip -böylece hemen çekirdekleri ayrılıyor- de kullanabilirsiniz.
    Ayrıca hamurun üstü için :
    • 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı süt, 1 yumurta sarısı
    Yapılışı:
     
    1)Ilık sütün içinde şekeri ertitin. İçine mayayı koyup mayayı da eritin. 5 dakika kadar beklesin.
    2)Elenmiş unun ortasını havuz yapın, yoğurdu ve suyunu, sıvıyağı, tuzu, erimiş sütteki mayayı ekleyin.Yavaş yavaş unla karıştırın. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Un fazla gelirse su ile yumuşatabilirsiniz. Çok yumuşaksa da un ekleyebilirsiniz.
    3)Üstünü bezle tülbentle örtüp en az 1.5 saat bekletin. Hamur güzelce kabarsın.
    4)Bu arada içini hazırlayın. Zeytin ezmesi ile salçayı karıştırıp kenarda bekletin.
    5)Tezgahınızı unlayın. Hamurunuzu elma büyüklüğünde parçalara ayırın. Kaç parça çıktıysa zeytinli içinizi de o kadara bölün.  Benim hamurumdan toplam 6 parça oldu. Merdaneye yapışmasın diye arada unlayarak, merdane yardımı ile dikdörtgene benzer şekilde açın. (Çok da önemli değil). İçi üzerine sürün. Aşağıdaki gibi :
     

    6) Sonra uzun kenarından başlayarak yuvarlayın. 3 parmak genişliğinde kesin.

     
    ) Kenarı yüksek bir tepsiye dik dik yerleştirin. Hepsini alacak, boş yer kalmayacak şekilde olmalı. Üstlerine çırptığınız yumurta sarısı, süt ve yağ karışımı sürün.
     

     
    8) Önce 50-60 derece de yarım saat kadar tutun. Biraz daha kabarmasını sağlayın. Sonra 170 derece de üstleri kızarana kadar pişirin. Kabarıp, tepsiye sığmaz oluyorlar.
     
     
     

3 yorum:

  1. neslice tarifler dedi ki...

    Canan Karatay Hoca duymasın ama cevizli ekmeğe bayılırım. Hele de böyle puf puf olmuşsa :)

  2. Sosyal Medya Kafe dedi ki...

    Nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.Zeytinli ekmeği çok severim ...

  3. Ada Deniz dedi ki...

    Ellerinize sağlık nefis görünüyor:)))