• Etsiz Çiğ Köfte



    Tam da yılbaşı yaklaşmışken ne de yakışır bu tarif. Ben gerçi her daim yiyebilirim. Her türlüsünü az acılı, acılı, etli etsiz hepsini bayıla bayıla yerim. Etlisi tabii ki bambaşka. Ama Van'da bile etlisini yapmıyorlar artık. Bursa'da Haşim usta gerçekten nefis çiğ köfte yapar. Denemenizi tavsiye ederim.

    Malzemeler:
    • 3 su bardağı pilavlık bulgur
    •  3 yemek kaşığı domates ve 1 yemek kaşığı biber salçası
    • 1 adet orta boy rendelenmiş kuru soğan
    • 3 adet rendelenmiş domates
    • yarım demet maydanoz
    • 3 ince ince kıyılmış sarımsak
    • 1 tatlı kaşığı pul biber, kimyon, sumak, kırmızı toz biber ve tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber,
    • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
    Yapılışı:
     
    Bulguru mümkünse çiğ köfte tepsisine yoksa kenarları yüksek bir tepsiye alalım. (ben de de yok valla) Üstüne soğanı sarımsağı ve domatesi koyup şöyle bir 5 dakika yoğuruyoruz. Salçaları ilave edip bir 5 dakika daha yoğuruyoruz. Baharatları ve tuzu ilave edip 10 dakika yoğuruyoruz. Zeytinyağını da koyup yoğurmaya devam ediyoruz. Bu yoğurma süresi toplamda 50 dakikayı bulabilir. Yani bir yarım saat daha yoğurabiliriz. Tüm malzeme iyice birbirine yenmiş olmalı.En son maydanozu da koyup bir 5 dakikada öyle yoğuruyoruz. Sonrasında üstünü kapatıp 1 saat kadar dinlendiriyoruz. Elimizle sıktıra sıktıra parmak izlerimiz çıkacak şekilde şekil veriyoruz. Biraz meşakkatli biliyorum ama evde yapılanında tadı bir başka oluyor canımmm :)
     

0 yorum: