• Göbete - Köbete

     
     

     

    Ah anacım ne çok yapardı ne çok yerdik. Şimdi çok zor geliyor ona yapmak. Ben de çok sık yapamıyorum. Yapabildiğimiz kadar artık.

    Tatarların meşhur yemeğidir. Her türlüsünü yaparlar. Patatesli etli, kıymalı. Ancak ben en çok tavuklu pirinçlisini severim.

    Tatarlar yeni damat yemeğe geldiğinde yaparlarmış. İçine küçük altın koyarlarmış. O küçük altında illaki damada denk gelirmiş. :)



    Malzemeler: bir küçük tepsi için

    Hamuru için 4 su bardağı un, 3 kaşık dolusu yoğurt, 1 fiske tuz, yarım çay bardağı sıvı yağ

    İçi için 4 tane tavuk budu,

    pilavı iç pilav şeklinde yaptım. http://durutarifler.blogspot.com.tr/2010/01/ic-pilav-cigersiz.html

    ama siz normal pilav şeklinde de yapabilirsiniz. Artan pilavınızı da kullanabilirsiniz.
     Yapılışı:

    1)Öncelikle içini hazırlamanız lazım. Tavuğunuzu haşlayın. Parça parça elinizle ayırın. Tavuğun suyu ile pilavınızı da pişirin.

    2) Hamur için tüm malzemeleri bir araya getirin. Azar azar suyunu ilave ederek, ele yapışmaz bir kıvama getirin. 

    3) Hamurunuzu uzun hale getirin ve 10 parçaya ayırın ( aslında 20 parçada ben tembelim) onları top gibi yuvarlak yapıp açmaya hazır hale getirin.

    4) Her bir bezeyi tepsiniz büyüklüğünde açın. Benim tepsi küçük olduğu için ben çok zorlanmadım açmakta :) Benim köbete öyle incecik olmuyor valla . Zaten el açması yeter. Siz açmayı deneyin yeter. Açma böreğin yerini hiç bir şey tutmaz.

    5) Tepsinizi yağlayın. İlk yufkanızı serin. Hafif kenarlara doğru çıksın yufkanız. Her yufkayı serdikçe sıvıyağla bir güzel yağlayın ister elinizle ister fırça yardımı ile. Böyle 5 yufka serin.

    6) 5. yufkanın üstüne pilavınızı serin. Eğer sade pilav yaptıysanız üzerine karabiber serpin. Sonra üstlerine tavuk parçalarını eşit şekilde dağıtın. 

    7) Üstüne tekrar yufkaları serip yağlayıp tüm yufkaları bitirin. En üstüne az yağ koyarak çırptığınız  yumurta sarısı sürün. 180 derecede nar gibi kızarana kadar pişirin.

3 yorum:

  1. caferengigül dedi ki...

    Bunu andıran bir tarifi yemek dergilerinden birinde görmüş yapmıştım.Şu an tam hatırlamasamda içinde pilav olmadığını çok net anımsıyorum.Belkide bu tariften esinlenmişlerdir.Mutlaka deneyeceğim.Geleneksel tarifleri öğrenmek gerektiğine inanıyorum.Unutmamalı ve unutturmamalıyız.Sevgiler ve paylaşımınız için teşekkürler.

  2. mutfagabuyrun dedi ki...

    çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

  3. Adsız dedi ki...

    Tarifleriniz ile ilgili sizinle görüşmek istiyorum. Lütfen iletişime geçer misiniz?



    İletişim mail : afiyetleeditor@gmail.com