• Bafra Pidesi



    Kıymalı ve Osmancık usulü ıspanaklı yumurtalı Bafra pidelerimiz efendim. Osmancık'ta her pazar yapılır. Bir Osmancık gelini olarak ben çok sık yapamasam da sene de 2-3 kere misafirlerime böyle bir pide sofrası hazırlıyorum.

    Hamur için
    • 1 kilo un, 40 gr yaş maya ( yaş mayanın tamamı yani), 1 çay kaşığı tuz ( çok koyarsanız hamur uzamaz), 2 su bardağı su ( isterse bir yarım bardak daha)
    İçi için :
    • Kıymalı: 1 kilo kıyma, 2 büyük baş soğan, tuz, karabiber, kırmızı pul biber
    • Ispanaklı yumurtalı : 1 kilo ıspanak yaprağı, 6 adet yumurta, 2 yemek kaşığı tere yağ, baharat ve tuz
    Yapılışı:

    1. Hamurun tüm malzemesini karıştırıyorsunuz. Hamur elimize yapışmayacak meşhur kulak memesi kıvamda olmalı. Elimize yapışıyorsa un, çok sert olduysa su ekleyebilirsiniz. (En az bir saat) Hamur ılık bir ortamda 2 kat oluncaya kadar bekliyoruz. Sonra elma büyüklüğünde parçalar koparıp, elimizle top şeklinde yapıp hafifçe una bulayıp temiz bir bez altında 25-30 dakika daha bekletip kabartıyoruz.
    2. Bu arada içlerini hazırlayalım. Ispanaklı iç için : ıspanak yapraklarını ince ince doğrayın, bir tepsiye alın. Yumurtaları bir tavada tereyağın içine kırın. Hemen karıştırmayın beyazlar pişsin. Yoksa yumurtalar yapış yapış olur. Beyazlar pişince sarısı ile karıştırıp sarılarının da pişmelerini sağlayın. Hemen sıcak sıcak ıspanakların üstüne dökün. Baharatlarını, tuzlarını da atın. Ispanaklar yumurtaların sıcaklığı ile sönüşsün. Valla ben burada ellerimi devreye sokuyorum ve bir güzel ıspanaklar ile yumurtaları birbirine karıştırıyorum. Sonuç olarak ıspanakları fırında pişirmiş oluyoruz.
    3. Kıymalı iç için ise kıymayı az bir zeytinyağın da iyice kavurun Sonra başka bir yerde soğanı ince ince yemeklik doğrayın. Kıymanın altını kapatıp, yine kıymalar sıcakken soğanları içine atın, karıştırın. ( Burada ellerimi devreye sokmuyorum :)) Baharatını, tuzunu atın.  Soğanlarda fırında pişmiş olacak.
    4. Hamur parçasını elimize alıp elimizle dikdörtgen şeklinde açıyoruz. Sonra yine elinizle, bir o ele bir öbür ele atarak ince uzun dikdörtgen şeklinde uzatıyoruz. ( Hadi biraz mühendislik yapıp dar kenar 2, uzun kenar 5 yani 2/5 oranında deyivereyim. ) Elinize açamazsanız merdane ile uzatın. Uzayan hamurunuzun orta kısmına iç malzemenizi koyun. En uçtan başlayarak iki kenarı birbirine tuttura tuttura kapatın. Bafra pidesinin özelliği pidenin ince , dar ve kapalı olmasıdır.
    5. Fırın tepsisinin uzun kenarına pidelerinizi dizin. Fırında üstü kızarana kadar 15-20 dakika pişirin. Çıkan sıcak pidenin üstüne tere yağ sürmeyi unutmayın :)


5 yorum:

  1. Harika olmuş Nilay hanımcım.
    Ellerinize sağlık
    sevgilerimi bırakıyorum

  2. deeptone dedi ki...

    karadeniz yani herhalde. du bu pideyi karadenizli arkadaşlar var söleyim onlara yapsınlar yaaa yemeğe çağırsınlar sona da :)

    muhallebiiii tenk yuuuu :)

  3. Noblesse dedi ki...

    enfes görünüyor, ellerine sağlık.

  4. Cok güzel bir pide, ellerine saglik canim görüntüsü de cok güzel olmus...Sevgilerimle...

  5. bücürükveben dedi ki...

    Ben ıspanaklı yumurtalı olana bayıldım eline koluna sağlık Nilay'cığım...