• Kornişon Salatalık Turşusu


    Turşu tarifini vermeden önce "bence" turşu yapmanın püf noktalarından bahsetmek istiyorum :

    • 1 veya 1.5 kiloluk cam şişelere yapmak en doğru çözüm. Tükettikçe yenisini açarsak taze taze yemiş oluruz.
    • Kereviz sapı, taze nane, maydanoz, dereotu, asma yaprağı gibi yeşillikleri turşuya koyarsanız turşunuz daha lezzetli olur.
    • Turşunun  çabuk olması sizin için elzem değilse içine nohut koymayın. Nohut mayalandırma hızını artırır ancak sonrasında sümüksü bir sıvı oluşturur.
    • Mutlaka sarımsak koyun.
    • İçine gerçek limon koyun, limon tuzu kullanmayın.
    • Kaya tuzu yada rafine tuz kullanabilirsiniz. Ben kaya tuzunu tercih ederim.
    • Turşu suyunu tuz ve sirkeyi bir taşıp kaynattıp soğutarak hazırlayın ki homojen bir sıvı elde edin.
    • Turşunuzun suyu sebzeleri geçsin ama şişeninde sonuna kadar dayanmasın. Biraz boşluk kalsın.
    • Turşuyu açtıktan ve yemeğe başladıktan sonra turşunun içine elimizi daldırmamız ve kaşık, maşa  veya çatal yardımı ile turşuları çıkarmamız lazım. Elimizi daldırdığımızda turşunun üst kısımda beyaz beyaz köpükler oluşuyor.
    • Turşu olduktan sonra serin ve güneş almayan bir yerde tutun.
    1 litre turşu suyunu 1 litre suya 2 yemek kaşığı dolusu tuz, yarım aida çay bardağı sirke, 1 limon ile hazırlayabilirsiniz. 1 litre için 4 adette sarımsak kullanmak gerekiyor. Toz şeker atanlarda var ancak ben kullanmıyorum. Eğer kullanacaksanız 1 litre için 1 yemek kaşığı toz şeker kullanabilirsiniz. Bu ayarı tadına bakarak arttırıp azaltabilirsiniz. Turşu suyunuzu kaynatıp soğuttuktan sonra kullanmayı unutmayın. Ben çok tuzlu değil ancak sirkeli seviyorum. 

3 yorum:

  1. Betül İnce dedi ki...

    Çok güzel görünüyor, ellerine sağlık Nilay'cığım.

  2. Ellerine saglik canim, harika olmus...

  3. Armina dedi ki...

    Kornişon salatalık turşunu çok severim, ellerine sağlık harika olmuş.