Bursa'mıza özel tatlardan biridir. Ben çok severim. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Tarif PÇDS -75 etkinliği sahibi sevgili Evren'e gidiyor.
Ben hamurunu kafama göre yaptım. Akşam işten çıktıktan sonra yaptığım için mayalı hamur yapamadım. Aslında hamuru mayalı olur. Siz isterseniz mayalı hamurdan yapabilirsiniz. Ama emin olun böylede çok güzel oluyor.
Malzemeler:
- 1 su bardağı yoğurt
- 125 gr margarin
- 1 aida çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı pudra şekeri ( Ben toz şekeri robotta çekiyorum.)
- 1 adet kabartma tozu ve vanilin
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 4-5 su bardağı un ( tahmini)
- 2 yumurtanın 1 adet beyazı ayrılacak
- Üzerine susam
- İçi için : 1 su bardağı sıvı tahin, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı dövülmüş ceviz (cevizi mutfak bezinin arasına koyup havanın altı ile vurarak iri taneli cevizler elde ediyorum.) ve tarçın
- 3 su bardağı un dahil , şeker, yumurta, yağlar, kabartma ve vanilya, yoğurtla hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Elimize yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ekliyoruz. Buzdolabında yaklaşık 30 dk bekletiyoruz.
- Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp, merdane yardımı ile dikdörtgen açmaya çalışıyoruz. Boyu ne kadar olduğu önemli değil ama eni yaklaşık 10 cm. olsun. Kenarlarını bıçakla kesip düzgün bir dikdörtgen olmasına dikkat ediyoruz.
- Hamurun üstüne kaşık yardımı ile önce tahini, sonra üstüne yine kaşıkla serperek toz şekeri, sonra tarçını, en sonda cevizi serpiyoruz. 1 kenarından biraz kalın katlayarak, katlaya katlaya sona kadar getiriyoruz. Şerit haline getirdiğimiz hamurumuzu 2 parmak kalınlığında kesiyoruz.
- Yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize diziyoruz. Üstlerine yumurta akını sürüyoruz. Sonra üstlerine susam serpiyoruz. 180 derecede üstleri kızarana kadar yaklaşık 30 dk. pişiriyoruz.
Canım ellerine sağlık bir tanecik aldım sevgiler.
tahinli çörekleri çok severim, bende yufkalı olanını yapıyorum çok lezzetli oluyor :)
Mmmmmm kokusu bile geldi ya :) Ben burda kilo vermeye çalışıyorum ama :) Resimlere bakarak doyacağım artık. Ellerine sağlık, Sevgiler...
ellerine sağlık canım.yöresel tatları çok severim.sevgiler...
Tahin ve cevizin girdiği tüm kombinasyonlar mukemmel olur, ellerinize sağlık.
Sevgili Duru tarifler(Nilay sanirim dimi) Sayfama Fransiz sarabi ile ilgili notu gordum.. Ben Canada dayim ve Fransiz sarabi metrolarda satiliyormu bilemiyorum ama google dan Turkiyede satilip satilmadigini arastirabilirsiniz..Cevizli Rulo kurabiyede gel beni ye diyor:))Denemek lazim..sevgiler
Hamur işi olsunda mayalı mayasız fakretmez. lezzet elde katılıyor zaten yoğururken şekil verirken. Ve resimlerden anlaşılan kısıtlı zamanda süper bir lezzet çıkmış ortaya..
tahin ve cevizli hersey mukemmeldır....ellerine saglık....
yöresel tatlar her zaman ilgimi çekmiştir.degişik bir tarif.denemek lazım.elinize saglık.
bundan 25 sene evvel bursaya ilk geldiğimizde bir misafirlikteyiz uzun yaz günleri nasıl acıkmışım çay saati gelsin diye bekliyorum misafirlerden biri evsahibine inşallah lokum yapmışsındır senin lokumların çok güzel oluyor dedi ev sahibide yaptım yaptım dedi ben içimden yav ne lokumu benim karnım aç çayın yanında lokummu olur diyorum gele gele bi geldiki şahane bir lezzet benim zannettiğim gibi değilmiş meğer:)bu anımı anlattıktan sonra ellerine sağlık diyorum çok severim mayalı olmasada olur...
Ellerine sağlık, mutlu hafta sonları..
Denenesi bir tarif!
Tahin ve cevizli lezzetleri çok seviyorum , ellerine sağlık , çok güzel olduğundan eminim.
Tarifi not ettim , deneyeceğim , sevgiler.
Bayılırım tahinli çöreklere, kurabiyelere:). Ellerine sağlık..
Sevgiler:).
aslı
ellerine sağlık çok güzel görünüyor sevgiler
hdidem
www.hadisofraya.com
Enfes eline sağlık. Bende bloğuma beklerim.
Görüşmek üzere
www.bakbuharika.blogspot.com
Ellerine sağlık canımmmmmmmmmmm tahin ve ceviz ikilisine bayıldımmmmmmmm. Tarifin yayında tekrar tekrar teşekkürler.
Sevgiler,
Evren
ellerıne sağlık canım nefıs gorunuyor bu tur tatları sevıyorum çayla süper oluyor bence,sevgıler..
eline sağlık pek güzel olur görüntü süper
sevgiler