• Kırmızı Biber Turşusu


    Tarif Limonlu Kek'ten. Tarife sadık kalarak yaptım. Güzel oldu ama yinede yağını yarım bardak koysaymışım bence çok daha güzel olurdu. Arkadaşlarım bilirler ben yağı yemeğe, salataya damlatarak kullanırım. Dolayısıyla bana yağlı gelmesi çok normal. Paylaşım için teşekkürler Limonlu Kekim.

    Diğer kışlık tarifler

    domates ve kırmızı biber salçası
    http://durutarifler.blogspot.com.tr/2012/10/krmz-biber-ve-domates-salcas-karsk-salca.html

    Kış için domates suyu
    http://durutarifler.blogspot.com.tr/2010/10/ks-icin-domates-suyu.html

    Lutenitsa- Kışlık sos tarifi
    http://durutarifler.blogspot.com.tr/2015/09/lutenitsa-kahvaltlk-sos-tarifi.html
    Malzemeler:-

    • 1 kg. kırmızı biber

    • 1 su bardağı ayçiçek yağı

    • 1 su bardağı sirke

    • 1 su bardağı su

    • 10-12 adet sarımsak (Ben 15-20 tane kullandım.)

    • 5-6 dal maydanoz (Tamamen ağzını kaplayacak şekilde 10 dal falan kullandım.)

    • 1 yemek kaşığı tuz
    Yapılışı:

    1. Yağ, sirke, su ve tuz yayvan bir tencereye konularak kaynatılır.

    2. Yıkanarak temizlenen kırmızı biberler yaklaşık 2 cm. genişliğinde halkalar halinde kesilir. (Eğer biberler kalınsa, üst kısımlara doğru genişlediği yerlerden de ikiye bölünebilir. )

    3. Yağlı-sirkeli karışım kaynadığında bir avuç kesilmiş kırmızı biber içerisine atılır. Kaynayan suyun bir müddet kaynaması durdup, kısa bir süre sonra (yaklaşık 30 saniye) pirelenip (!) tekrar kaynamaya başladığı zaman da kevgirle hemen alınır. (Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus budur, eğer biberler suda fazlaca kaynarsa yerken dış kabukları sıyrılıp ağzınıza gelebilir, turşunun tüm özelliğini öldürür.) Benim ki 30 sn. den fazla sürdü. Bazen 1.5-2 dakika kadar sürdü.

    4. Tüm biberlere aynı işlem uygulandıktan sonra bir şişeye doldurulur. Hala kaynamakta olan (ve suyu bayağı azalmış olan) karışımın içerisine halka halka doğranmış sarımsaklar (sarımsak turşusunu seviyorsanız, sarımsakları bütün olarak ve daha fazla kullanabilirsiniz) atılarak 2-3 dakika daha kaynatılır ve suyu ile beraber biberlerin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır. En son şişenin üstü maydanozla kapatılır.

1 yorum:

  1. Pembe Tatlar dedi ki...

    Harika gözüküyor canım ellerine sağlık...

    Mutlu pazarlar...