• Kanatlı Kütüphane - Cunda Adası







    Bu yazın ikinci tatilini Ayvalık ve Ören arasında Karaağaç mevkiinde bir koyda gerçekleştirdik. Deniz akvaryum gibiydi ve tabii ki de o bölgedeki tüm kıyı şeridinde olduğu gibi bir o kadar da soğuktu. Eşim "hııımmmm bugün deniz sıcak . -8 derece falan olmalı" diye dalga geçip durdu.


    Bu arada Tijen İnaltung'un sitesinden çıktı alıp hazırlıklı olarak oraya varan biz, o yöredeki lezzetleri ve yerleri keşfe çıktık. Gezdiğim en etkileyici yerlerden biri bence Cunda Adasındaki Kütüphane idi.


    Kütüphane Cunda adasında Rahmi Koç tarafından 2007 Mart ayında restore edilmiş bir şapel ve ona ait yel değirmeniden oluşmakta. Şapel kütüphaneye dönüştürülmüş. Küçük bir bahçede çay veya hafif meşrubat servisi de yapılmakta. Manzara MUHTEŞEMMMMM. Nereye bakacağınız şaşırıyorsunuz. Elinizde çay ile manzara seyretmeye doyum olmuyor.


    Kendimi çay ve manzaranın güzelliğine kaptırınca Kütüphane'nin öyküsü güme gitti. Bu kütüphanenin ana fikri Muhtar Kent'ten gelmiş. Hani Coca Cola'nın CEO'su Muhtar Kent. Babasının yani eski büyükelçi olan Necdet Kent'in kitaplarını bir yere bağışlamak istiyormuş. Bu fikrini Rahmi Koç'la paylaşınca bu yapıyı restore edip kitapları da içine koymuşlar. Çokda iyi etmişler. İçinde Necdet Kent'in kitaplarının yanında YKB ait kitaplar ve çocuk kitapları da var. O hoş ortamı görmek ve muhteşem manzarayı görmek için mutlaka uğrayın.

4 yorum:

  1. birsence dedi ki...

    Ramazanı-ı şerifiniz mübarek olsun.Yüce Allahım yaptığınız dualrı ve hayırlarınızı geri çevirmesin..dualarda buluşmak üzere....

  2. Betül İnce dedi ki...

    Nilay'cığım,

    Yoksa Ar-tur dolaylarında mıydınız ? Off off.

  3. Betül İnce dedi ki...

    Aaa gitmişken Laleli fabrikaya da uğramışsınızdır belki.

  4. Betül İnce dedi ki...

    Nilay'cığım,

    Erken hasat için zeytin konusunda birşeyler söyleyebilirim, bir de şarap için üzüm erken hasatı var sanırım (ahhh keşke görebilsem). Erken hasat zeytinyağı henüz yeşilken toplanan zeytinlerden yapılır ki zeytinde polyphenol ve antioxidant oranı daha fazladır ve biraz da tatla ilgilidir, daha yakıcı (yanlış anlaşılmasın-ağızda ve boğazdan geçerken daha hissedilir bir tat bırakır) ve keskindir. Bu yağ daha pahalıdır, çünki daha az yağlıdır erken hasat zeytin. Yağın rengi daha yeşildir. Çok severim ben tadını, özellikle çiğ tüketmek için.