• Hamsili Pilav




    Hamsili pilavı ne daha önce bir yerde yemiştim ne de yapmak aklıma gelmişti. Taaa ki Show haberde Ali Kırca'nın bir haberini dinleyene kadar. Ekonomik menülerden haber yapıyordu bir ara. Kadıncağızın biri 2 kilo hamsi almıştı. O iki kilo hamsi ile Ana Haber Bülteninde (bu arada Türkiye'deki haberlerin artık nerelere kadar düştüğü de ortaya çıkıyor. ) tam 5 çeşit yemek yaptı. Ben de o ana haberden :))) iki çeşit yemek öğrendim. Biri hamsili pilav, diğeride hamsili köfte . İkisi de çok güzel oldu. Hatta hamsili pilav süüpppppeeeerrrr oldu. Bizim aile çok beğendi.

    Bizden söylemesi, sizden denemesi

    Malzemeler:
    • 1/2 kg kılçıkları ayıklanmış fileto hamsi
    • 2 bardak pirinç
    • 1/2 paket Çam fıstığı , 1/4 paket kuş üzümü,
    • 1 büyük soğan
    • 3 bardak kaynar su
    • Tuz ve yenibahar, 1 adet kesme şeker
    • 1/4 demet maydanoz ve 2 yemek kaşığı dolusu nane
    Yapılışı :
    1. Önce pilavınızı yapın. Bir soğanı yemeklik doğrayıp, 1 kaşık mısır özü, 1 kaşık zeytinyağı ve 1 kaşık tereyağ ile öldürün (ben pilavları böyle yapıyorum). İçine fıstığı atın, kavurmaya devam edin. 20 dakika ılık suda bekletilmiş ve süzülmüş pirinçleri atın ve kavurmaya devam edin. İçine kuş üzümü, yeni bahar, kesme şeker, tuz , nane , maydanozu katın. 3 bardak sıcak su koyup, suyunu çekene kadar pişirin.
    2. Ben bir borcam kek kalıbını tereyağ ile yağladım. Borcam tencere yada ısıya dayanıklı tencere olabilir. Hamsi filetoları sık sık hatta birazda üst üste dizdim. Üstüne pilavı döktüm ve düzelttim . Tekrar üstüne balıkları sık sık koydum . Hatta bazı noktalarda üst üste bile olabilir. Hamsiler sık konmazsa pişince küçülüyorlar, aralar açık kalıyor. 170 derecede sanıyorum 25-30 dakikada pişti. Sonra onu bir tabağa ters çevirip servis yaptım. Çok çok güzel oldu.

12 yorum:

  1. derya dedi ki...

    Nilaycım bir karadenizli olarak çok severim hamsili pilavı sende harika yapmışsın ellerine sağlık sevgiler...

  2. Damak Tadı dedi ki...

    Orada görmesen yapmayacaktın mı bu pilavı canım? İyi ki görüp yapmışsın..Yöremizin bu nefis tatlarını bloglarda görmek beni mutlu ediyor..Ellerine sağlık..


    Sevgiler..

  3. neslihan dedi ki...

    Oy oy hamsili pilav olur da yenmez mi:-)nefis görünüyor,ellerine sağlık canım.sevgilerimle...

  4. karadenizli olup da hamsili pilav sevmeyen olamaz..ben de bayılırım kayınvalidem de harika yapar,bir ara fotoğraflayıp koymak lazım bloga.ellerine sağlık seninki de harika görünüyor bu arada

  5. Betül dedi ki...

    Ben bayılırım, annem yapardı. Çok güzel görünüyor Nilay'cığım, ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

  6. aquamarine dedi ki...

    canım ödülün var bende :)

  7. o haberi izlemiştim gerçekten.Tabi bu traji komik haberden böyle bir güzellik çıkarmak;o işte başak bir maharet olsa...

  8. birdutmasali dedi ki...

    ellerine sağlık nilaycığım.
    hem harika..
    hem çok lezizzz.....
    sevgiler NuNu

  9. SEDEF dedi ki...

    Ablacım Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor. Aşmışsın artık sen olayı... Eminim tadı harika olmuştur, ben bilirim elinin lezzetini.

  10. Yeliz dedi ki...

    nilaycım bizim memleketin yemeği çok severim, eline sağlık.

  11. banu gökşin dedi ki...

    bayılırım ellerıne saglık cok guzel gorunuyor sevgıler...

  12. Idilmidil dedi ki...

    canim ya, acidim hamsilerin haline. hepsini üstüste yigip hemde firina....
    hayvanlarin sürüngenler haric hemen hemen hepsini severim. özellikle inekler koyunlar tavuklar minicik baliklar. ama hepsini de severek yiyorum. bu olayin sosyal veya bilimsel bir aciklamasi varmidir?
    :)

    sevgiler
    naz