Evlendikten sonra çoookkk uzun sene tam istediğim kıvamda pilav yapamadım. Bir çok kişiden ders aldım ama o ünlü aşçıların yaptığı gibi pilav bir türlü yapamadım. En sonunda Ata'nın arkadaşının annesi Yadigar 'dan ( benim de yakın arkadaşım, kendisi gıda öğretmenidir. ) pilav dersi aldım. En sonunda pilavı tutturmuştum arkadaşlar. Şimdi tam istediğim gibi pilav yapabiliyorum. Tabii bunu sizlerle paylaşmak lazım. :))) Bir de kardeşimin isteği ile dometesli pilav tarifi paylaşacağım, çünkü oda çok güzel oluyor. Özellikle taze fasulyenin yanına çok yakışıyor.
Bu arada nohutlar daha önce haşlanarak deep freze konmuştur ve lazım olduğunda kullanılmaktadır :)))
Malzeme :
- 2 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı arpa şehriye veya tel şehriye
- 3 su bardağı ve 1.5 çay bardağı su
- 1 su bardağı haşlanmış nohut.
- 1 tatlı kaşığından az tereyağ, 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kadar mısır özü veya ayçiçek yağı
- 1 adet kesme şeker, 2-3 damla limon suyu ve tuz.
- Pirinçler tuzla ovularak üzerindeki beyaz pirinç unu tabakası atılacak. En az 20 dakika çeşme suyunda bekletilecek.
- Tencerede tüm yağlar karıştırılarak, kızıdırılacak. Tel şehriye rengi değişene kadar kavrulacak. Suyu süzülen pirinçte kavrulmuş şehriyelerin üzerine atılır. Kavrulmaya devam edilir. En az 3-4 dakika kavurulur.
- Kaynamış su veya et suyu pirinçleri üzerine konur. Limon suyu, kesme şeker ve yeteri kadar tuz konur. Su fokurdayınca ki sıcak koyduğunuz için zaten fokur fokur olacaktır. Altı kısılır. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
- Limon rengi , zeytinyağı tane tane olması için konuyor. 1 adet kesme şeker de çok yakışıyor
Nilay'cım ellerine sağlık, nohut pilav sevilmez mi? Yanında da bol yoğurt, ohh misss.. Ben pilavı hiç kesmeşekerle denemedim, merak ettim doğrusu..
ay canımın içi ne güzel görünüyor pek severim ellerine sağlık sevgiler
Çok güzel Nilay'cığım, yapılışı paylaştığın için teşekkürler. Nohutlu pilavı ben de çok severim, ellerine sağlık.
Sevgilerimle.
nilaycim senin deep freze de benim kayinvalidem gibi galiba bir cocuk odasi büyüklügünde bir sey. kayinvalidem harika birisi ama yemek konusunda cok tembel. mesela en büyük bayramlari noel de yemek bile yapmiyor. yilbasi aksami da kösedeki cin büfesinden (igrenc) cin yemekleri siparis veriyor.imdaaaaaaaat. deep freze ne de hep satin aldigi hazir veya yari hazir yemekleri vs dolduruyor. oysa süpermarketlerde yok yok. ikinci dünya savasindan sonra avrupada cok kitlik olmus ve o nesil hala etkisinde:)
bu arada ben severim ama nohut ve fasülyeli yemeklere bizim evde explosive madde gözüyle bakiliyor.
Evet bende Domatesli pilav tarifi istiyorum :)
Aslı, Didem, Betül, Canay'ım teşekkür ederim. Ben bir ara domatesli pilav tarifi de yazarım
Naz'cım ben 3. dünya savaşına hazırım gerçekten :))) Ben de bir buzdolabı deepfreze'i var ki baya bir alıyor. Bir de ayrıca deep freze var. İçinde yok yok. En çok da ekmek var. Ben dağ başında oturduğum için en yakın market- bakkal 2 km uzakta
Evlendiğimden beri kurufasulye ve nohutu sadece yardımcı eleman rolunde kullanıyorum . Türkiye'de hala işyerlerinde her pazartesi nohut yada pilav var.
Pilavın püf noktalarını paylaştığın için teşekkürler Nilaycım. Bende domatesli pilav severim. O yazıyı da nerakla bekliyorummmm
Herksin böyle bir macerası olmuştur geçmişte Nilay'cığım..Taa ki,doğru tarifi ve pirinci bulana kadar..))
Annemde mutlaka minicikde olsa şeker atar pilava..Şekerin lezzet kattığına inanıyorum..))
Ellerine sağlık pek nefis görünüyor pilavın..
Sevgilerimle..
Hımm nefis olmuş,eline sağlık canım.çok severim nohut pilavı ve türevlerini:-)))afiyet olsun.sevgilerimle...
Nohutu sevmeme ama nohutlu pilava ba-yı-lı-rımmmmmmm. Ben de yapıcam bu tarifi hemen.
çok severim nohutlu pilavı ellerinize sağlık ,şimdi deniycem sevgilerimle:)
Nilaycigim yaorum yazmiyorum die takip etmedigimi sanma,sessiz takipcinim...
cok leziz gorunuyor agzım sulandı,ellerine saglık
aciktim valla...
vazgeçilmez lezzet hele de şu el arabasındaki kuyrukları görünce şaşıyorum-malum ben yiyemem,asla demiyorum ama yemedim hiç-ve oralardakilerin çok lezzetli olduğunu diyen var..
onları hatırlattı,ellerine sağlık sevdiğim bir tat.