• Zeytinyağlı Yaprak Sarma


    He he hep pratik yemekler olacak değil ya, arada bir de zorlamak lazım. Gerçi ben yaprak sarmaların her türlüsünü zevkle yaparım. Yemesini sevince yapması da kolay olurmuş. :)) Yalnız kardeşim evlenirken iki koca tencere yaprak sarması yapmıştım anneme gelecek misafirlere. Var ya bu kadar mı uzun sürer. Bütün gece yaprak sarması sarmıştım.
    Bu arada yapraklar bahçeden. Taze taze.

    Ya bu arada benim madde işaretlerim kayboldu. Artık koyamıyorum onları . Nasıl yapacağım ? Yok mu bana acele bir yardım ..Bakın aşağıda yıldız yıldız yapmak zorunda kalıyorum :((

    Malzemeler:

    * yarım kilo yaprak.
    * 1.5 bardak yıkanmış ve ayıklanmış pirinç
    * 2 büyük boy soğan
    * yarım poşet dolmalık fıstık ve kuş üzümü
    * 2 yemek kaşığı nane , 1 tatlı kaşığı yenibahar ve tuz
    * 1/4 demet maydanoz
    * 1 orta boy domates (hafif tat katsın diye)

    Yapılışı:
    1 - Soğanları yemeklik ama bir az daha ince doğrayın. 1 yemek kaşığı zeytinyağında fıstıklarla beraber hafif kavurun. Üstüne pirinçleri de atın kavurmaya devam edin. Domatesi rendeleyin ve içine katın. Yaklaşık 2-3 dakika sonra üstüne bir su bardağı su ekleyin. Naneleri, kuş üzümlerini , tuzunu ve ince ince kıydığınız maydonozlarınızı da ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak suyunu çektirin. Altını kapatıp soğumaya bırakın. İçini hazırladık bitti.

    2- Yapraklarınız taze yaprak ise, yaprakları kaynayan suda renk değiştirene kadar tutmanız yeterli. Eğer salamura yaprak ise kaynayan suda bir kaç dakika kaynatın. Hatta ben suyunu süzüp bir kere daha kaynatıyorum. Çünkü o tuzlu suyu sevmiyorum.

    3- Yaprağınızı serin. Kalın tarafına ince bir şerit halinde içinizi koyun. Önce yan yaprakları pirincin üzerine kapatın. Daha sonra kalın kısmında , size gelen taraftaki yaprağı pirinçlerin üstüne kapatarak yaprağı yuvarlayın. Tenceye dizin. Pirincinizin 2 katı kadar su koyun. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Altını kapattıktan sonra 2 kaşık zeytinyağını üstünde gezdirin.

14 yorum:

  1. Adsız dedi ki...

    Zeytinyağlıyı sevmeyen var mıdır? Benim kızım haricinde yoktur herhalde. Sarması bu kadar zor olmasaydı, hemen hergün yapardım mutlaka:) Senin de ellerine sağlık Nilaycım çok güzel görünüyor, sevgiler...

  2. Flame dedi ki...

    Bu hafta bizim evde de vardı yaprak sarması. Ben çiğ daha çok severim ama, nefiss :)

  3. Yeliz dedi ki...

    Sarma çok severim ama yapması çok zahmetli oluyor :( Nilay çok güzel görünüyor.

  4. Betül İnce dedi ki...

    Nilay'cığım,

    Ellerine sağlık. Ben hep üşenirim yaprak sarmaya.
    Kiraz reçeli ben de ilk kez yaptım, ama güzel oldu. Vişne reçelinde ki hafif mayhoş tadı yok, daha tatlı oldu. Ben su koymadan yaptım, biraz diri sevdiğim için meyveleri.Kirazın cinsi de sertti biraz. Su eklenirse belki biraz daha yumuşak olur.

    Sevgilerimle.

  5. Idilmidil dedi ki...

    evet nilay bencede dolmalar cok güzel. bende burada genellikle türk yemekleri yemek icin yunan lokantasina giderim. yemekler ayni ama daha temiz ve profesyonel hazirliyorlar. hemde adini bile bizden almislar: dolmadakia
    tabi seninkiler daha da güzel görünüyor. yarin kizimin dogum günü havuclu kekini deniycem bakalim:-)

  6. aquamarine dedi ki...

    ben böyle zahmetli şeyleri yapmayı deil de yemeyi seviyorum. nasıl yicem yapmadan onu da bilmiyorum:) ellerine sağlık cnm...
    bu arada o madde işaretleri için post yazarken sağ üst köşe de html Düzenle ve birde yanında Oluştur seçenekleri var. oradan Oluşturu seçip bi denersen gelir sanırım ben öle biliyorum yani umarım yardımım olmuştur...

  7. nilaycım geç oldu ama sana ziyarete geldim ben de.
    sarma harika görünüyor,ellerine sağlık.ben seni listeme ekliyorum izninle,görüşmek üzere
    sevgiler

  8. durutarifler dedi ki...

    Betul'cum ben de denemek isterim. Vişne reçelinin de o mayhoş tadını çok severim aslında.

  9. durutarifler dedi ki...

    Limonlu kek
    Bizim evde de sarmadan bıkmış durumdalar. Ben de çok sevince az da olsa hemen yapıveriyorum

  10. durutarifler dedi ki...

    Flame yaprağı mı yoksa sarılmış halini mi çiğ seviyorsun ?

  11. durutarifler dedi ki...

    İdilmidil yurt dışında uzun bir süre kaldığımda Yunan lokantasında zeytin ve beyaz peynir yemiştim. Nasılda özlemiştim. Çok güzel gelmişti. Evet Yunanlılar bizim yemeklerin adını bir leyler takıp sahipleniyorlar. Hatta baklavayı bile

  12. Flame dedi ki...

    Nilay; Yaprak sarmasını sarıyorsun, pişirmek üzere ocağın üzerine koyuyorsun. Ve sen ocağın altını yakamadan tam o arada ben gelip yiyorum :) anlatabildim mi canım :)))

  13. ayselce dedi ki...

    Nilay'cığım gerçekten yapması zahmetli ama tadı da bir o kadar güzel oluyor canım.Senin ki de çok güzel olmuş görüntüye göre.Bir tane alıp kaçtım.Bye:))

  14. bu arada sen de beni listene eklemişsin arkadaşım,sağol
    inşallah güzel paylaşımlarımız olur