• İlkbahar-Yaz Türlüsü


    Neden ilkbahar türlüsü yazdım. Çünkü türlünün içinde enginar var. Enginarın mevsimi çok kısa biliyorsunuz. Ama derin dondurucuya atarsanız bir kaç tane enginar, yazın, hatta kışın bile enginar yiyebilirsiniz. Enginarı ben dondurucuya herhangi bir işlem yapmadan suyu ile birlikte koyuyorum. Dondurucudan çıktığında tadı değişmeyen ender sebzelerden biridir.

    Geçen sene benim dondurucuya attığım enginarlar bizim Aysel'in derin dondurucunun fişini çekmesi ve bizim de görmememiz nedeni ile heba olmuştu ama. (Hatta Aysel kısmetinizde yokmuş diye de pişkin pişkin yorum yapmıştı. Şaka şaka çok üzülmüştü zavallım ) Siz yine de enginar mevsimi geçmeden derin dondurucuya enginar atmayı unutmayın.

    Malzemeler:
    • 1 adet enginar
    • 15 adet civarı taze fasulye
    • 2 adet patlıcan
    • 1 adet orta boy patates
    • 3 adet domates
    • 1 adet orta boy soğan
    • isteğe bağlı 3-4 diş sarımsak
    Yapılışı
    1. Patlıcanları alacalı soyup, halka halka doğrayıp tuzlu suda acısı çıkana kadar bekletelim . Yaklaşık 30 dakika.
    2. Ben patlıcanı kızartmadan koyamıyorum. Siz isterseniz koyabilirsiniz. Patlıcanları önlü arkalı az yağda çok fazla kızartmadan çevirelim.
    3. Soğanları yemeklik, domatesleri ve patatesleri küp küp, enginarı 6'ya bölerek, sarımsakları diş diş, fasulyeleri yine 3-4 bölerek hepsini bir tencerede karıştıralım. 1 bardak su ve ve 1 tatlı kaşığı tuz koyalım. Kısık ateşte pişirelim. İnmesine yakın patlıcanları da katalım bir 10 dakika daha kısık ateşte pişsin.
    4. Ben yemeğe patlıcanları kızartma olarak kattığım için yağ koymuyorum. Ama isterseniz ateşten indirdikten sonra zeytinyağı katabilirsiniz.

8 yorum:

  1. Betül dedi ki...

    Nilay'cığım,

    Hem imama bayıldı hem de türlü çok güzel, ellerine sağlık. Sebze gibisi var mı?.

    Sevgilerimle.

  2. Flame dedi ki...

    Sebzeye bende bayılırım ama evin erkekleri et obur maalesefff :((
    Eline sağlık Nilay.

  3. fortuna dedi ki...

    nilay türlüye enginar koymak şahane bir fikir.bugünlerde ne pişirsem diye düşünüyorum.ellerine sağlık.yarın bende deneyeyim.

  4. IDILMIDIL dedi ki...

    nilay

    yaptigin hersey cok güzel. ben vakit bulamiyorum. ya sen buraya gelip bunlari pisirsen ve hep beraber yesek ne olur:-)

  5. Banu DURGUNLU dedi ki...

    Bayılırım ben bu yemeğe...Hatta bir de bunu eski usul toprak güveç tenceresinde yapacaksın,şöyle kısık ateşte tıngır mıngır kaynayacak,off of yemede yanında yat:))Patlıcan ile yapılan her türlü yemeği çok seviyorum...Ellerine sağlık arkadaşım...
    Not:Bu blog işinin hakkını veren sensin vallahi Nilay'cım,tariflerin ve çeşitlerin süper...Öptüm seni.

  6. nilay dedi ki...

    Betül'cüm gerçekten sebze gibisi yok

    Flame benimkilerde et oburdu ama ahval ve şerle değiştirdim ben onları

  7. nilay dedi ki...

    Dene Fortuna'cım çok yakışıyor.

    İdilmidil valla sen bizi gezdir bende sana yemek yapayım. Bu yaz olmaz ama seneye inşallah. Bu arada zuzularını da severim.

    Banu'cum teşekkür ederim arkadaşım. İnşallah yararli olabiliyorumdur.

  8. Yeliz dedi ki...

    Nilaycım, sebze yemekleri favorimdir türlü de bir harikadır her çeşidini keyifle yerim :)ellerine sağlık