Pages

27 Aralık 2018

Tahin Helvalı Çıtırlar



Yapmadan önce çok güzel olacağına emin olduğum tariflerden bir tanesi daha. Gerçekten çok güzel oldu. Balık menülerinin yanına çok da yakışacak. Denemenizi tavsiye ederim. biz gerçekten çok sevdik..



Ben denemek için 6 adet yaptım. Yufkanın yarısından 6 adet çıkıyor. 1 yufkadan 12 adet olur. Kalan 2.5 yufkadan sabaha börek yaptım. Tarifi de işte burada. Üzerine tıklayabilirsiniz.


Malzemeler:

  • 1 yufka ( 12 adet çıkıyor)
  • 250-300 gr helva ( bol cevizli kakaolu helva kullandım. Herhangi bir helva olur) 
  • yarım su bardağı pudra şekeri
  • yarım su bardağı hindistan cevizi
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • Üzerine ben biraz karamel sos döktüm.
Yapılışı:

  1. Yufka önce 4 parçaya, sonra her bir parçayı 3'e üçgen olacak şekilde bölün . 12 adet ücgeniniz olacak

2. Ortasına bir parça dikdörtgen olarak kestiğiniz helva dilimini koyun ve sigara böreği gibi sarın.



3. Kızdırılmış yağda kızartın. Bu arada pudra şekeri, hindistan cevizi ve tarçını bir tabakta karıştırın. Yağda kızarttığınız böreklerin fazla yağını almak için havlu kağıda çıkarın ama hemen sıcak sıcakken pudra şekerli karışıma atın ve her yerine bulaştırın. Bundan sonra nasıl süslerseniz yada süslemezsiniz , canınız nasıl isterse ancak sıcak sıcak servis yapın. 










25 Aralık 2018

Labneli Köz Patlıcan Salatası



Yılbaşı gelirken mezelere devam edelim. Yılbaşı masasında patlıcan salatası olmadan olmaz diyenlere gelsin.

Malzemeler:

  • 3 adet yuvarlak tophane patlıcanı
  • 200 gr'lık labne
  • 2 kaşık dolusu yoğurt ( havlu kağıt ile süzgeçte süzülmüş)
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı kadar ceviz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:

1) Patlıcanlarını közleyin. (Ben fırında yağlı kağıt üzerinde közlüyorum) . Patlıcanlarım kararmasın diyorsanız limonlu suda bekletin. 
2) Patlıcanları doğramadan önce sarımsağı tuzla ezin ve patlıcan hariç tüm malzemeyi karıştırın.
3) Patlıcanları bıçakla incecik incecik doğrayın. Labneli yoğurtlu harca atın.  Servise hazırdır. Üzerine tereyağ kırmızı biber sosta yapabilirsiniz.







20 Aralık 2018

Balkabaklı Magnolia Puding


Valla oğlumdan tam not aldı. 10 üzerinden 10 dedi. Bal kabağı ile bisküvinin birleşimi zaten çok güzel oluyor. Bal kabaklı magnolia pudingde efsaneler arasına girmeyi başardı .

Ben kabak tatlısı pişirdiğimde mutlaka ayırıyorum ve bu tür tatlılarda kullanıyorum. Kabak tatlısını da düdüklü de pişiriyorum. Buyrun tıklayın . Düdüklüde kabak tatlısı

Balkabağı pastası da efsane. Deneyin lütfen. Tıklayarak ulaşabilirsiniz.



Malzemeler:


  • 250 gr kadar balkabağı ( 3 adet 4 parmak kalındığında kabak) 
  • 250 gr şeker
  • 1 litre süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 paket Dr.Oetker Pasta kreması (vanilyalı)
  • 1 paket vanilya
  • Eti cici bebe (ufak paket)
  • 1 su bardağı kadar ceviz.


    Yapılışı:
    1. Vanilya ve pasta kreması hariç tüm puding malzemelerini tencereye alın.Karıştırarak orta ateşte pof pof edene kadar pişirin.Soğumaya bırakın.
    2. Soğuyan pudinge  vanilya ve Pasta kreması ekleyerek mikser yardımıyla 4-5 dakika çırpın.pasta kremasının komple içine yemesi gerekiyor. ( Ben el blenderi daldırıyorum. Daha kıvamlı oluyor.)
    3. Bal kabaklarını rondodan geçirin. 
    4. Bisküvileri rondodan geçirin. Kupunuzun en altını bisküvi kırıntısı ile kaplayın. Sonra muhallebisinden koyun. Muhallebinin üstüne bal kabağı, buraya elle kırdığınız ceviz. sonra bisküvi, sonra muhallebi en üste bal kabağı .  Kat kat dizin yani. En üstü az bisküvi ve cevizle süsleyin. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Servise hazırdır. 

18 Aralık 2018

Tavada Yalancı Su Böreği




Valla yalancı su böreği demeye dilim varmıyor. Ama demeliyim çünkü hazır yufkadan. Ve de şipşak oluyor. Su böreğine yapanlara haksızlık etmiş oluruz. Gerçekten su böreğine çok benzedi ve çok güzel oldu. Ayrıca çok da kolay pişirmesi. Yapın yapın..

Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 çay baradağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 şişe sade maden suyu
  • 3 adet yufka
  • 4 kaşık kadar tereyağ
  • 1 tabak dolusu beyaz peynir ve kaşar peyniri
Yapılışı:

  1. Önce böreğin sıvısını hazırlayalım. Yumurta, süt, sıvıyağ, maden suyunu bir kapta çırpalım. Kenarda beklesin.
  2. Büyükçe bir tavaya yada derin olmayan pilav tenceresi teflon tencereye bir bütün yufkayı kenarları dışarıda kalacak şekilde koyun. Tavayı yağlamıyorum. Elinizle tavanın şeklini verdirin. Hazırladığınız sıvı ile ıslatın. 2 ve 3. yufkayı 4'er parçaya bölün. 3 kat yufka aralarına sıvı ile ıslatarak devam edin. 3. kat yufkanın üzerine sıvı koymadan şimdi peynirli harcın yarısını bu kata döküp, dağıtın. Üzerine tereyağ parçaları koyun
  3. Sonra tekrar aynı şekilde 3 kat yufkanın aralarına sıvı ile ıslatarak devam edeceğiz. 3 .katta  şimdi peynirin kalanını dökün.Tereyağ koyun. Kalan 2 parçayı tekrar ıslatarak üst üste devam edin. Kenarlarını da üzerine kapatın. Kalan sosu üzerine dökebilirsiniz. 
  4. Tavanın üzerini kapatarak, önce harlı ateşte 1-2 dakika , sonra kısık ateşe alarak yaklaşık 5-6 dakika pişecek. Altını tahta spatula ile kaldırarak kontrol edin. Yanmasın.Bir tabak yada büyük tencere kapağı yardımı ile diğer tarafını çevirin. Diğer yüzünü de kapağını kapatarak yine 5-6 dakika pişirin. Dilimleyip sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.

14 Aralık 2018

Brokolili Peynirli Bar


Son derece pratik ve çok da lezzetli bir tarif. Diyet yapanlara gelsin..

Yarım demet brokoliyi rondodan geçirdim. 1 adet yumurta kırdım. 2 parmak kalınlığında kaşar ve aynı miktarda tuzsuz mihaliç peyniri rendeledim. Azıcık karabiber serptim. Yağlı kağıda incecik serip, kızarana kadar 180 derecede pişirdim

12 Aralık 2018

Anthony Bourdain'den Levrek tarifi


Anthony Bourdain'in Mutfak Sırları kitabından Levrek tarifi. Kitabı okumanızı tavsiye ediyorum , gerçekten merakla okunuyor. Levrek'te gerçekten ama gerçekten nefis oldu. 

Eskiden çalıştığı Newyork'taki iki yıldızlı , saygın bir lokantada yaptığı çok popüler olan bir yemekmiş. Porsiyonu 32 $'dan kapış kapış gidiyormuş. Öyle çok seviliyormuş ki siparişlere yetişmekte zorlanıyormuş. Okur okumaz denemeliyim dedim. Zaten içindeki malzemelerden tarifin güzel olacağı belliydi. Fesleğenli zeytinyağı efsane oldu. 

Tarifi kitapta yazıldığı gibi verdim. Kendi yaptıklarımı da parantez içinde yazdım. 

Levrek yada çipurayı balıkçınızda pullarını ve iç organlarını temizletiyorsunuz. Yıkadıktan sonra dışını iri taneli tuz (koşer ) ve çekilmiş karabiberle ovuyorsunuz . Önceden iç organların bulunduğu kısma bir diş sarımsak, bir dilim daire kesilmiş limon, bir kaç taze bitki -mesela kekik veya biberiye- ( ben bir kaç dal taze nane koydum) yaprağı ile doldurun. Balığı hafif yağlanmış tava yada folyoya koyduktan sonra çok sıcak fırına atın. ( Ben önce yağlı kağıdı yağladım. Balığı üzerine koydum. Yağlı kağıdı ve balığı alüminyum folyoya sararak fırına verdim. ) Dışı çıtırlaşana ve içi iyi pişene dek fırında bekletin. ( Ben komple sardığım için her yeri yumuşak oldu.) Sonra tabağa koyup, üstüne fesleğen yağı - hani şu blenderinizle hazırlayıp yeni sıkma şişenize koyduğunuz yağdan- ( aynen bir avuç taze fesleğeni 1 su bardağında biraz fazla zeytinyağı ile çektim. Varya muhteşem bir yağ oldu) gezdirin. Üstüne ince ince kıyılmış maydanoz ve fesleğen yaprağı ile servis edin. ( ben unutmuşum ) Gördünüz mü? 

7 Aralık 2018

Alman Elmalı Kek


Tam bugünlerin tarifi. Dışarısı soğuk ve yağmurlu. Siz elmalı kekinizi yapacaksınız, evi mis gibi bir kek kokusu saracak.Kahvenizi yada çayınızı bir de kitabınızı ve elmalı kekinizi de yanınıza aldığınız da değmesin kimse keyfinize.  Böyle günlerinizin bol bol olması dileği ile..

Malzemeler :


  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı varsa zencefil.
  • 1 adet vanilin
  • 2 su bardağı un
  • çay kaşığının ucu ile tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yada 4 adet elma
Yapılışı: 
  1. Oda ısısına gelmiş yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın. Beyazı şeker ile çırpın. Köpük akmaz kıvama gelsin . Sonra yumurtanın sarısını atın çırpmaya devam edin. Sıvı yağı koyun çırpın. En son tüm kurularını koyun. ( un, kabartma tozu, tarçın, zencefil, vanilin, azıcık tuz) , karıştırın.
  2. Elmaları soyun , elma dilim doğrayın ve ince ince kesin. En son yapıyoruz çünkü elmalar kararmasın. Bu arada fırını 180 dereceye ayarlayın.
  3. Elmaları da hamura atıp karıştırın. Düz kare büyük bir borcama yada tepsiye döküp 180 derece de yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Pişince servise hazır. Ben normalde üzerine pudra şekeri serpmem de foto çekileceği için süs olsun diye koydum. Bir daha ki sefere tarçın sos yapacağım. 



3 Aralık 2018

Oreolu Magnolia Puding



Magnolia severlere ve Oreo severlere için gelsin bu tarif. Gerçekten çok güzel oldu. Orijinal magnolia puding'i Newyork'da yeme fırsatı bulmuştum. Gerçekten harikaydı.

6 adet kup bardaklık çıktı.

Önceki tarifte burada, üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Magnolia Puding


Malzemeler:


  • 24 adet oreo bisküvi
  • 1 litre süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağından 2 parmak az şeker ( bu sefer az şeker koydum)
  • 3 yemek dolusu nişasta
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 paket Dr. Oetker vanilyalı pasta kreması
  • 1 paket vanilya
Yapılışı:
  1. Oreo bisküvileri ortadan 2'ye bölüp içindeki kremayı bıçakla kenara ayırın. Açıldıktan sonra 48 adet olan Oreo'dan 12 adet oreoyu süslemek için kenara bırakın. Geri kalanları rondodan geçirin. 
  2. Vanilya ve pasta kreması hariç tüm malzemeyi karıştırıp ( ben valla el blendırını daldırıyorum) ateşe oturtun ve pof  pof edene kadar pişirin.
  3. Pişen muhallebinin için oreo'nun kremasını atın ve el blendırını daldırın. Mikser de olur. Hem soğusun hem de güzel bir kıvam alsın. İçine vanilyayı atın karıştırın, sonra toz halinde kremayı atın karıştırın. Pürüzsüz olana ve güzel bir kıvam alana biraz da soğuyana kadar karıştırın.
  4. Kup yada bardakların alt kısmına oreo 'yu serpin. Üzerine muhallebinin yarısını dökün. Sonra oreo serpin tekrar, kenarına 1 adet oreo koyun. Üzerine kalan muhallebiyi paylaştırın ve en son Oreo serpin. Biraz soğuyunca 1 adet de üzerine süs için koyun. Servise hazırdır. 


30 Kasım 2018

Acılı Ezme


Eşim çok sever. Zaten bu acılı ezmeyi de kendisi yaptı. Tarifini bulmuş getirdi . Ben ona asistanlık yaptım :)

Çok sevilen başka bir meze . Yapması da son derece pratik. Ancak ince ince kıyım gerekiyor. Ben taraftar olmasam da robotta kullanabilir. Denemenizi tavsiye ederim. Özellikle baharatı bol bir meze. Benim salçalarım Antep'ten olduğu için gerçekten rengi harika oldu.

Malzemeler:

  • 4 adet domates
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet acı süs biberi
  • yarım demet maydanoz
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 büyük diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı tuz ( salçanın tuzuna göre bakın olur mu)
  • 1 çay bardağının yarısı kadar zeytinyağı, isterseniz daha fazla
  • 2 adet limonun suyu
Yapılışı:
  1. Domates, biber, soğan ve maydanozu bıçak ile incecik kıyın. Ben robot taraftarı değilim. İsterseniz kullanabilirsiniz. Bir kaba koyun. 
  2. Sosu için limonun suyunu, zeytinyağını, incecik kıyılmış sarımsağını, salçaları, tuzu ve tüm baharatları bir çırpıcı yardımı ile çırpalım. Diğer malzemelerin üzerine dökelim. Sunum tabağımıza koyup servis edelim. 

27 Kasım 2018

Atom Mezesi





Meyhaneler de en çok yenen, en çok istenen mezelerdendir. Ege'de , Akdeniz'de pek bir meşhurdur. Ben de bu aralar pek bir taktım. Sürekli yapıyorum. Yapması son derece kolay, bir o kadar da lezzetli.

Daha önce yapılmışlardan da fotolar var. Onlar Pevin'in sofrasından..


Püf noktası yoğurdun pürüzsüz kıvamda olması. Üstündeki biber kararı size kalmış. Ama az koyarsanız lezzeti olmuyor. Bence siz tarife uyun. :)

Yarım kilo kadar yoğurt kullandım. Süzme yoğurt kullanmıyorum. Yoğurdu üzerine havlu kağıt konulmuş bir tel süzgeç üzerinde en az yarım saat bekleterek kendim süzüyorum. Bu lezzeti ben süzme yoğurttan daha çok seviyorum. İçine 1 silme yemek kaşığı mayonez koyuyorum tat arttırmak için ama siz koymayabilirsiniz. Burada serbestsiniz. Bu yoğurdu çatalla pürüzsüz kıvama getirmeye çalışın. Bu arada 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Yayvan bir servis tabağına yayın. 
Ben sarımsak kullanmıyorum.
2 yemek kaşığı zeytinyağı , 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı bir tavada eritin. İçine en az 4 yada 5 adet kırmızı biberi doğrayıp atın. Yağı çok yakmadan biberlerin rengi dönene ve yağa rengini verene kadar pişirin. Yoğurdun üzerine dökün. Hemen servis edin. 




26 Kasım 2018

Yağlı Siyah Zeytin Yapımı




Daha önce bu tarifi vermiştim. Ama 3.5 kg'lık olarak. Şimdi 1 ve 1.5 lt'lik gazoz şişelerine göre vereceğim. Böylece çok daha kolay yapabileceksiniz.

2018 zeytinlerimi hazırladım . Her sene bu tarifle yapıyorum. Az tuzlu harika bir zeytin oluyor. Herkes çok beğeniyor.

Yaptıktan sonra Mayıs , Haziran ayında açmalısınız.

1  litrelik gazoz şişesi 670 gr, 1.5 litrelik gazoz şişesi 1 kg zeytin alıyor. Zeytini taze açıldığında sevdiğim için ben mümkünse bu boylarda yapıyorum. Gazoz şişelerinin kapakları asidi salmamaları için yapıldığı için son derece iyi tutuyorlar.Bu şişelere yaparsanız sorun yaşamazsınız.

1 litrelik şişe için
* 30 gr tuz ( 1 yemek kaşığı dolusu ) ben terazi ile ölçüyorum. . 
* 1 adet kesme şeker 
* 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
* çay kaşığının ucu ile limon tuzu yada az limon suyu
* 1 çay bardağını dibi ile sirke

1.5 litrelik için ise 
* 45 gr tuz ( 1.5 yemek kaşığı dolusu) 
* 2 kesme şeker
* 2/3 su bardağı sıvı yağ
* yarım çay kaşığı limon tuzu
* 1/4 çay bardağı sirke

23 Kasım 2018

Kanlıca Mantarı Çam Mantarı Melki Mantarı Çintar Kavurma ve Kızartma

Her sene bu dönemlerde pazarda görür, hep denemek isterdim ama bir o kadar da korkardım En sonunda bu sene dedim ki "zehirli bir mantar olsaydı her sene pazarda satılmazdı, denemeliyim" 

Eşim en güzellerini seçmiş, almış. İnternetten nasıl yapıldığına baktım. Kızartma yada ızgara yazıyordu. Her ikisi de cazip gelmedi bana . Kızartması kolay geldi denedim. Bir de her zaman kendi yaptığım gibi yaptım. Bence benim yaptığım daha güzel oldu :)Her iki tarifi de vereceğim. Ayrıca yazının sonunda kanlıca mantarı ile ilgili bilgi var.


Öncelikle mantar YIKANMAZ. Yıkanan mantar lezzetini kaybeder. Deneyin daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.Mantarı kılları sert olmayan bir fırça yardımı ile fırçalayın. Ben tchibo'dan almıştım 2 adet gıda için olan fırçalardan, onları kullanıyorum. 1 tanesi sert , 1 tanesi yumuşak fırça. Aşağıda resmi var.

Kızartma için
Mantarları fırçalayın. Küçüklerini seçerseniz çok daha iyi olur. Az una bir fiske tuz atarak karıştırdım. Mantarları una buladım. Bol ve kızgın yağda kızarttım.

Mantar kavurma için :Mantarları fırçalayın. İstediğiniz boyutta doğrayın. Ben çok küçültmem. Sonra 1-2 kaşık zeytinyağı konmuş ve kızdırılmış yüksek ateşteki tavanın içine atın. Harlı ateşte suyunu salmadan pişirmeye gayret gösterin, altını kısmayın. Renkleri dönünce lezzetini arttırmak için 1 yemek kaşığı tereyağ ve istediğiniz kadar tuz atın. Bir iki daha döndürün. Servise hazır.



Kanlıca mantarı, yüksek miktarda amino asit içerir. Aminoasitler, vücudun protein dengesi için çok önemli olduğundan kanlıca mantarı protein açısından önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle vejeteryan beslenenler için protein kaynağı olarak tercih edilebilir.Kanlıca mantarı, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller ve B1, B2 ve C vitaminleri içerir. Mineral ve vitamin açısından da son derece faydalı bir besin olarak tüketilebilir.








19 Kasım 2018

Trabzon Hurmalı ve Elmalı Bisküvili Pasta


Trabzon Hurmasına bayılırım. Elmalı tarifleri de çok severim. Bisküvili pastaları ayrıca çok severim. Bunların hepsi birleşince muhteşem oldu. Üzerindeki muhallebiyi bile yapmanıza gerek yok. Sadece Trabzon hurmalı ve elmalı kısım bile bir harika

Malzemeler:


  • 3 adet büyük boy Trabzon hurması 
  • 3 adet elmanın rendesi
  • 2 yemek kaşığı silme nişasta
  • 2 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı kadar kırılmış fındık veya ceviz yada 2'si beraber
  • 2 paket petibör bisküvi 
  • Muhallebisi için 1 yumurta, 1/2 litre süt, 1/2 su bardağı un, 1/2 su bardağı şeker, 1 paket krem şanti toz halde
Yapılışı:

  1. Elmaları da soyup rendeleyin. Teflon tencereye alın. Elmaları şeker ile pişirin. Kabuklarını soyup iri doğradığınız hurmaları blenderdan geçirip püre haline getirin.Trabzon hurmasını tencereye atın.  Nişastayı küçük bir kaseye alın. Üzerine su ekleyip karıştırın ve diğer karışıma ilave edin. Vanilyayı da atıp pof pof edene kadar pişirin.
  2. Borcama 1 sıra bisküvi dizin. Üzerine elmalı, Trabzon hurmalı harçtan koyun. 4 sıra olacak şekilde bu şekilde devam edin. En son elmalı, Trabzon hurmalı harçtan koyup üzerine fındık ceviz serpin. Bu şekilde de isterseniz soğuduktan sonra serviste edebilirsiniz. Bu bile yeterli. 
  3. Muhallebi için krem şanti hariç tüm malzemeyi birleştirip pişirin. Pof pof edince pişmiş demektir. El blendırı daldırın 3 dakika kadar muhallebi kıvam aslın. Hem biraz soğusun. Üzerine krem şantiyi boşaltıp el blendırı daldırın. En en az 5 dakika çırpın. Kıvam alsın iyice. Elmalı karışımın üzerine döküp, şekil verip , soğuyunca ikram edebilirsiniz. 



12 Kasım 2018

Trabzon Hurmalı Cheesecake


En sevdiğim meyve Trabzon hurmasıdır. Eve kasa ile girer. Evde herkeste çok sever. Aslında pasta falan yapmaya da kıyamam. Hepsini taze taze yemem lazım ama , bu sene 2 tarif denedim. Her 2 tarifte çok güzel oldular. Trabzon hurması cheesecake'e çok yakıştı. Denemenizi tavsiye ederim.

Trabzon hurmasını sevmeyenler tamamen yumuşamış, olmuşunu mutlaka denemeli. Olmamış hurma buruk bir tat bırakır ağızda..



Tabanı: 2 paket eti burçak, 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı nişasta

Kreması: 200 ml'lik krema, 3 yumurta, 400 gr'lık labne peynir, 1 su bardağı toz şeker, 4 yemek kaşığı un

Trabzon hurmalı sos için: 3 adet büyük Trabzon hurması ( tamamen olmuş, yumuşamış) , 2 yemek kaşığı silme nişasta , 2 su bardağı su, 6 yemek kaşığı şeker

Yapılışı:

1) Eti burçağı rondodan geçirip toz yapın. Tereyağı eritin ama kaynatmayın, tarçın ve nişasta ile karıştırıp hamur yapın. Tepsinizin tabanına elinizle yayın. Tarçın trabzon hurmasına yakıştığı için koyuyorum. 
2) Krema ile labne peyniri karıştırın. Şekeri ekleyip tekrar karıştırın. Oda sıcaklığına gelmiş Yumurtanın beyazını bir tutam tuz ve 1 tutam şeker ile başka bir kapta çırpın. Kar gibi beyaz olsun. Mümkünse kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek kıvama gelene kadar. Yumurtanın sarılarını da atıp çırpın. Diğer karışıma ekleyin . Ununu da ekleyip nazikçe hep aynı yönde döndürerek kaşık ile karıştırın ve burçaklı tabanın üstüne dökün. Üstü hafif kızarana kadar 180 derece de pişirin. Fırından çıktıktan sonra sos üzerine dökülmeden 1 saat kadar beklesin, soğusun.
3)Trabzon hurmalı sosu yapmak için; Trabzon hurmalarını çekirdeklerinden ve kabuklarından ayırıp, rondoda 1-2 bastırıp çekin. Üzerine su ile açtığınız nişastayı, şekeri, suyu ekleyip, pof pof yapana kadar pişirin.
4) Kremalı tabanın üstüne dökün ve buzdolabında soğuduktan sonra servis yapın.

İncir Uyutması - Diyet tatlı



İncir uyutmasının şekersiz versiyonu. Tam bir diyet tatlı. Bence bir çok diyet tatlıdan çok daha güzel. Ayrıca yapması çok da kolay. Tam benlik yani..

Üzerine de yıldız yapmaya çalıştım ama sponceBob'daki Patrick olmuş :)

7 adet kuru inciri sıcak suda bekletin, yumuşasın. Süzüp, küçük küçük doğrayın ve el blendırı daldıracağınız kaba koyun. Sütü yoğurt yapma kıvamına kadar ısıtın. Yani içinde küçük parmağınız dayanacak kadar ısıtacaksınız. İncirlerin içine koyun. El belndırını daldırın. İyice incirler parçalanıncaya kadar çekin. Zaten koyulaşmaya başlayacak. Kaselere koyup oda sıcaklığında 2 saat bekletin. Sonra buzdolabında soğusun. Servise hazırdır. 

Siyah Zeytin Yapımı


Zeytin tarifini gazoz şişelerine göre vermeye çalışacağım. Hem sizin, hem de benim için daha kolay olacak. Bir iki püf noktası da değinmek gerektiğini düşünüyorum.

Zeytin yaparken nelere dikkat edelim :

  • Zeytini çok bekletmeden hemen yapmak gerekir. Mümkünse aynı gün. Yumuşadıktan sonra zeytin güzel olmaz
  • Mümkünse gazoz şişeleri kullanın. Gaz kaçağı olmaması için sağlam kapaklar yapıyorlar. Bu da sizin zeytinlerinize de koruyor. Diğer şişelerde basınçtan dolayı kapakta atma yaşabilirsiniz. 
  • Yaptıktan sonra arada bir ayağınızla çevirseniz yeter. Çok ilgi beklemiyor :)
  • Mayıs - Haziran gibi yenmeye hazırdır.
  • Tuzunu mümkünse ölçerek koyun.
1 litrelik gazoz şişesi 670 gr kadar zeytin, 1.5 litrelik gazoz şişesi 1 kg kadar zeytin alıyor. 

1 litrelik şişe için
  • 30 gr tuz ( 1 yemek kaşığı dolusu) ben kaya tuzunu çekip kullanıyorum.
  • 1 adet kesme şeker
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığının ucu ile limon tuzu
  • 1 çay bardağının dibi ile sirke
1,5 litrelik şişe için 
  • 45 gr tuz ( 1.5 yemek kaşığı dolusu tuz)
  • 2 kesme şeker
  • 2/3 su bardağı sıvı yağ
  • yarım çay kaşığı limon tuzu
  • 1/4 çay bardağı sirke 







17 Ekim 2018

Pesto Soslu Kalamarlı Makarna


Pesto sosu hazır :(, yaptığım bir zaman tarifini yazarım. Çok kolay olduğunu biliyorum ama henüz yapmadım. Baby kalamarlar çok emek emek temizlendi . Temizlenmesi ve pişirilmesi el emeği :) Kalanı kolay zaten

Malzemeler:


  • 500 gr makarna 
  • 10-12 tane baby kalamar
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 büyük diş sarımsak
  • Toz kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı pesto sos ( göz kararı isterseniz daha fazla)
  • Üstüne Türk permesanı mihaliç peyniri rendeledim
  • 200 gr'lık kreme ( süt kaynatmıştım . Kaymağını az süt ile birlikte el blendırından çekip kullandım.
Yapılışı:

  1. Makarnayı paketin arkasındaki tarife göre pişirin. Ben tadına bakıyorum, azıcık daha pişiriyorum. Arkasındaki süre benim ağız tadıma göre az geliyor.
  2. Makarnayı kaynar suya attığınız zaman zeytinyağı ile kalamarı suyunu bırakıp çekene kadar harlı ateşte pişirmeye başlayın. Hemen hemen aynı zamanda pişiyorlar.
  3. Suyunu çekince tereyağını, bıçağın tersi ile ezip ince ince doğranmış sarımsağı ekliyoruz. kırmızı toz biberi ekleyin. Biraz öldürün, Kremayı ekleyin. O kaynarken pişen makarnanızı süzün. Makarnanıza pesto sosunu ve kalamarları ekleyin. Tabaklara servis yaptıktan sonra peyniri rendeleyin. Domatesle servis yapabilirsiniz.



5 Ekim 2018

Yumurtalı Taze Fasulye


Bu aralar hep kilo aldıran tariflerden gittik. Kızartmalar, börekler of of. Azıcık da kolay ve daha az kalorili tariflerden bahsedelim. Bu tarif Osmancık tarifi :) kayın validemin tarifi. Malzeme ve tarifi bir arada vereceğim.

Yarım kilo taze fasulyeyi ayıklayıp uzunlamasına ikiye bölün ve 3 parmak uzunluğunda doğrayın. Yumuşayıncaya kadar tuzlu suda haşlayın. Suyunu süzgeçte bekleterek süzün. Bunu bu şekilde buzluğa koyup sonrada yapabilirsiniz. 1 adet yemeklik soğanı doğrayın ve bir tavada 2 kaşık zeytinyağında iyice yumuşayıncaya kadar kavurun. Üzerine taze fasulyeleri atın. Tuzunu atın. Bu esnada 1 yemek kaşığı tereyağında 3 adet yumurtayı ayrı bir tavada pişirin. Yağı eritip, yumurtaları kırınca bekleyin biraz pişsinler. Sonra tahta kaşıkla parçalayarak pişirin. Yumurtayı çırpmayın Sonra fasulye ve yumurtayı birleştirin. Kırmızı pul biber döküp servis edin. Bence yanına yoğurtta koyabilirsiniz servis ederken. Yumurtaları direkt fasulyenin üstüne kırmayın. Bulamaç gibi oluyor, hiç güzel olmuyor. 

28 Eylül 2018

Nasıl Yumuşak Kalamar Yaparım



Kalamar bizim evde çok sevilir ve hep dolapta olur diye yazmıştım daha önce. Dolayısı ile bir çok kez kızarttım. Sizlere yumuşak kalamar yapmanın tarifini vereceğim.

2 adette tarator tarifim var. Üzerlerine tıklayabilirsiniz.Hangisini isterseniz yanına yapın mutlaka . Olmazsa olmaz

Tarator sos

Sirkeli Tarator sos


1) Kalamarları 1 tatlı kaşığı karbonat , 1 çay kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 1 şişe soda (maden suyunda)  marine edin. Mümkünse en az 3-4 saat bu karışımda beklesin. Kalamarları soda ve karbonat döktüğünüz kaba koyun . Kalamarlarınızı çamaşır ovalar gibi ovalayın ve üzerini sterchleyip buzdolabında bekletin.

Vaktim yoksa bile ben en az 1 saat bekletiyorum.Donmuş kalamar kullanıyorsanız bu işlemi yapmadan önce kalamarlarınızın açılmasını bekleyin.

2) Kızartmadan önce kalamarlarınızı süzgece alıp süzün sakın yıkamayın.

3) 3 adet tabak hazırlayın. 1' nde un, diğerinde çırpılmış yumurta, 3.sünde galeta unu olsun

4) Yağı kızdırın. Önce una sonra yumurtaya sonra galeta ununa buladığınız ve fazla galeta unu silkelediğiniz kalamarı kızgın yağa atın.

5) Hepsini birden atmayın yağ soğuyup kalamarlar yağ çekmesin. 300 gr kalamarı 2 kısımda yapabilirsiniz.

6) Pişirme süresi 3. dk geçmesin. Yoksa sertleşir, lastik gibi olur.

7) Mutlaka sıcak sıcak yenmeli . Soğuyuncada lastik gibi olur.


27 Eylül 2018

Havuç Tarator


Ben havuç taratoru çok seviyorum. Ekmeğin üstüne de çok yakışıyor. Örneğin havuç taratorlu kanepeler yapabiliriz. Gerçekten sevilerek yenir.

Malzemeler:


  • 3 adet büyük boy havuç
  • 3 diş sarımsak ve 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 tabak süzme yoğurt ( ben kendim havlu kağıtla tel süzgeçle süzüyorum. Bence daha güzel oluyor.)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı mayonez
  • Bunda yok ama cevizde pek bir yakışır ( 1 çay bardağı kadar kalın kalın kırılmış)
Yapılışı:

  1. Rendelediğiniz havuçları 2 yemek kaşığı zeytinyağında renk değiştirinceye ve yumuşayıncaya kadar pişirin ve  mutlaka soğusunlar .
  2. Sarımsakları tuzla dövün . Süzdüğünüz yoğurda koyun. Mayonezi de koyun karıştırın. Servis yapabilirsiniz.


26 Eylül 2018

Sakız Adası Usulü Soğanlı Sardalya


Sakız Adasına gittiğimizde , kaldığımız koyun hemen yanında bir restauranta gittik. Emporios bay'daki Neptun restaurantına. Hemen deniz kenarında bir masa hazırladılar. Biz otururken , bir Türk çift kalkıyordu ve bize kızarmış papalin ( gümüş balığı ) balığını yememizi tavsiye etti. Denemek için ortaya bir tanede papalin , Yunanlıların deyişi ile Aterina ısmarladık. Allahım normalde yüzüne bakmayacağımız papalin soğanla pek bir güzel olmamış mı. Bayıla bayıla yedik. Yunanlılar denizden çıkanlar ile ne yapılacağını pek bir biliyorlar vallahi.

Eve gelince bu sevdiğimiz tarifi nasıl yapacağımızı düşündük. Sonuçta aşağıdaki tarife karar kıldık. Bizim evin küçük balık yemeyen Ata paşası da pek bir beğendi. İlk akşam yarım kilodan yaptım. Ertesi akşam diğer yarım kiloyu daha bol soğanla yaptım. Bol bol soğanlı ve küçülsün papaline benzesin diye sardalyaları ortadan ikiye bölerek yaptım. Çok daha güzel oldu .

Yarım kilo sardalyayı kılçıklarını ortadan çıkarın, ortadan ikiye bölün. 3 adet orta boy soğanı da piyazlık doğrayın. İnce olmasın, kalın kalın doğrayın. İkisini bir kaba alın üzerine mısır unu ve tuz atın. Bir güzel karıştırın. Fazla unlarını silkerek kızmış yağa atarak ciddi renk alıncaya kadar kızartın.

Bulursam papalinle de deneyeceğim. 

5 Eylül 2018

El Açması Taklidi Börek - Unlu, Nişastalı Börek


Tarif Umutsepetim'den.  Çıtır çıtır, yerken el açması tadı veren bir börek. Ben yumuşak börekleri daha çok seviyorum. Bu tarif çıtır börek sevenlere gelsin.
Bu böreği mutlaka sıcak sıcak servis etmelisiniz. Soğuduktan sonra çıtır çıtır olma ve el açması börek tadı kayboluyor. Standart böreğe dönüyor.

Malzemeler:

  • 5 adet yufka
  • Bir tabak dolusu parçalanmış çatalla ezilmiş beyaz peynir ve yarım demet maydanoz
  • 10 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı nişasta
  • 2 Türk fincanı su
  • 2 Türk fincanı sıvıyağ
  •  Üzeri için 2 yemek kaşığı kadar tereyağ
Yapılışı:

  1. Su ve zeytinyağını bir kasede karıştırın.
  2. Yufkaları üst üste koyup ortadan 2'ye kesin.
  3. Yufkanın üstüne su ve zeytinyağlı karışımını bir fırça yardımı ile sürün. Üzerine 1 yemek kaşığı unu ve yarım kaşık nişastayı serpin. Ben çay süzgeci kullanıyorum.
  4. Peynir ve maydanoz karışımını 10 parçaya ayırıp , yufkanın geniş tarafına uzunca yayın. Rulo yapın.
  5. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye ortadan 2'ye katlayarak koyun. Resimdeki gibi. Tüm yufkaları bitirin. Üzerine erittiğiniz tereyağı gezdirin. (Ben çok kullanmamaya çalışırım tereyağı. O yüzden 2 kaşık ) Üzerine susam serpin. 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirin ve sıcak sıcak servis yapın. 

27 Ağustos 2018

Şeftalili Cheesecake


Tam bir yaz tatlısı. Benim bu seneki kurban bayramı tatlım :) . Yazlıkta bayram olunca tatlıda böyle soğuk soğuk yenen bir tatlı oluyor.
Bayılıyorum cheesecake'e . Şeftalili ilk deneme. İki adet küçük kare borcama yaptım.

Tabanı: 2 paket eti burçak, 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı nişasta

Kreması: 200 ml'lik krema, 3 yumurta, 400 gr'lık labne peynir, 1 su bardağı toz şeker, 4 yemek kaşığı un

Şeftalili sosu için: 2 adet büyük şeftali , 2 yemek kaşığı nişasta ( dolu dolu değil) , 2 su bardağı su, 6 yemek kaşığı şeker

Yapılışı:

1) Eti burçağı rondodan geçirip toz yapın ( rondo yoktu yazlıkta ben havan tokmağı ile döverek toz yaptım.) tereyağı eritin ama kaynatmayın, tarçın ve nişasta ile karıştırıp hamur yapın. Tepsinizin tabanına elinizle yayın.
2) Krema ile labne peyniri karıştırın. Şekeri ekleyip tekrar karıştırın. Oda sıcaklığına gelmiş Yumurtanın beyazını bir tutam tuz ve 1 tutam şeker ile başka bir kapta çırpın. Kar gibi beyaz olsun. Yumurtanın sarılarını da atıp çırpın. Diğer karışıma ekleyin . Ununu da ekleyip nazikçe hep aynı yönde döndürerek kaşık ile karıştırın ve burçaklı tabanın üstüne dökün. Üstü hafif kızarana kadar 180 derece de pişirin. Fırından çıktıktan sonra şeftalili sos üzerine dökülmeden 1 saat kadar beklesin, soğusun.
3) Şeftalili sosu yapmak için şeftalileri rendeleyin. Üzerine su ile açtığınız nişastayı, şekeri, suyu ekleyip, pof pof yapana kadar pişirin.
4) Kremalı tabanın üstüne dökün ve buzdolabında soğuduktan sonra servis yapın.





16 Ağustos 2018

Bayram Tatlıları 2

Bu bayram tatlı olarak ne yapamayacağını karar vermeyenlere gelsin.
Daha önce Bayram tatlıları diye yayınladığım posta aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Linke tıkladığınızda Tembel Avrat tatlısı, Hazır yufkadan şöbiyet, Kıbrıs tatlısı ( galeta unlu, hindistan cevizli tatlı), Laz böreği, Şekerpare tariflerine ulaşabilirsiniz.

Bayram tatlıları 1

Cennet Çamuru


Bu tatlı dondurma ile çok güzel gidiyor. Tam yaza gelen bayramlar için . Tarif için tıklayın


Milföy hamurundan şöbiyet


Pratik ve güzel tarifleri seviyorum biliyorsunuz. Bu da tam da öyle . Lütfen tıklayın


Triliçe


Tam yaz tatlısı. Serin serin bu bayram pek güzel gider. Tarif için tıklayın lütfen.


Şerbetli Tel kadayıflı Muhallebili Pasta

Benim deneme tariflerimden biri. Zaten malzemeden güzel olacağı belli . Tarif için tıklayın.



Sütlü Kemalpaşa Tatlısı

Çok pratik tabii ki. Sütlü olunca hafifliyor ayrıca. Tam yazlık bu tarifte. Tarif için tıklayın



10 Ağustos 2018

Makarna'dan Su Böreği


Tarif Misskekik'ten . Basit ama güzel tarifleri sevdiğimi hep söylüyorum. Bu tarifte aynen böyle bir tarif. Hemen denedim tabii. Gayet de güzel oldu.

Malzemeler

5 adet yufka , 500 gram fiyonk makarna ( 1 paket) , 2 yemek kaşığı tereyağ
Sosu için 4 adet yumurta, 2 su bardağı süt, 1/2 su bardağı sıvı yağ ,1 çay kaşığı tuz (silme)
İç harcı için 1 tabak kadar böreklik peynir, 1/2 demet maydanoz



Yapılışı:

1) Makarna haşlanır, suyu süzülür sıcağı çıkmadan tereyağı ile karıştırılır. Maydanoz ince ince doğranır ve çatalla ezdiğiniz peynir ile karıştırılır. 
2) Sos için gerekli olan tüm malzemeler çırpılır. Sostan 1 çay bardağı kadar üstü için ayrılır.
3) Hazırladığımız peynirli harç ve kalan sosun tamamı makarnanın üstüne eklenir ve bir güzel karıştırılır.
4)Yağlanmış fırın tepsisi üzerine 1 tam yufka serilir kenarları tepsi dışında bırakılır. 2. yufka parçalanarak ilk yufkanın üstüne serilir, üzerine makarnalı harcın 3'te biri dökülür yayılır, 3. yufka parçalanarak makarnalı harcın üzerine kapatılır. 1/3 makarnalı harç yine konur. 4. yufka parçalanarak harcın üzerine konur  ve son kalan 1/3 makarnalı harç konur. Tepsinin yanlarından sarkan yufkalar harcın üzerine kapatılır. 5. yufka ile börek tamamen kaplanır ve kalan kısımları böreğin altına alınır.
Ayrılan sos yufkanın üzerine dökülüp sürülür önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Servise hazırdır .


1 Ağustos 2018

Diyet Kek - Unsuz Şekersiz kek




İçinde hiç şeker yok. Sadece hurma , azıcık da tat katsın diye kuru üzüm. Ayrıca beyaz un da yok. Tam bir diyet kek. Vicdan azabı duymadan bir kek yemek istiyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz.

Malzemeler:

  • 2 adet yumurta
  • 250 gr kadar hurma püresi 
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı kakao
  • 1 su bardağı bardağı keçiboynuzu tozu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 avuç kuru üzüm


Yapılışı:

Hurmaları yaklaşık 20 dakika sıcak suda bekletin. Sonra rondodan geçirin. Yumurta beyazlarını bir fiske tuz ile güzelce çırpın. Sonra sarılarını da atın çırpın. Sıvılarını atın yani Süt ve zeytinyağı atıp birbirlerine karıştırın. Kurularını atın yani keçiboynuzu ununu, kakaoyu ve kabartma tozunu ekleyin kaşıkla karıştırın. Hurma püresini ve üzümleri de ekleyip karıştırın.Önceden yağladığınız tepsiye dökün. Yaklaşık 30-35 dakika, 180 derecede pişecektir. Kürdan ile pişip pişmediğine bakın ve ılınmadan kesmeyin, dağılmasın.


30 Temmuz 2018

Alman Patates Salatası


Bu salatayı yapın diyorum başka bir şey demiyorum. Tarifin güzel olduğu  belliydi ama bu kadar lezzetli olacağını düşünmemiştim. Bayıla bayıla yedik. Dediğim gibi mutlaka deneyin.

Tarifi Zuzu'ce'den aldım. Püf noktası mayonez ile turşu suyunu karıştırmak. Ah mayonez ah, çok kalorilisin ama çok lezzetlisin.

Malzemeler:


  • yarım kilo kadar patates ( ben minik yaklaşık o kadar patates kullandım )
  • 4 adet orta boy salatalık turşusu ( ben evde salatalıktan yaz turşusu kurmuştum onları kullandım.)
  • 1 büyük boy soğan
  • 5 yemek kaşığı mayonez ve 5 yemek kaşığı turşu suyu
Yapılışı:

  1. Patatesleri kontrollü bir şekilde haşladım. Çok dağılmamasına dikkate edin. Bıçakla kontrol edin. Büyük küpler halinde doğradım. Salatalık turşusunu da halka halka doğradım. Soğanı önce 2'ye sonra 4'e bölüp ince ince kestim. ( yani piyazlık yada jülyen denilen şekilde) Çay kaşığının yarısı kadar tuzla ovdum ama yıkamadım. Tüm bu malzemeyi birleştirdim. 
  2. Sosu içinde mayonez ile turşu suyunu karıştırdım. Akışkan ama su gibi ince olmayan bir sos elde ettim. Tüm malzeme ile karıştırıp servis tabağına döküp , servis yaptım. 



25 Temmuz 2018

Antep Usulü Patlıcanlı Kebap


Gaziantep'ten aldığım yemek kitabından ve yeni dünya kebabından sonra kebap yapmak bir kolay geliyor ki anlatamam. Çok da lezzetli oluyor. Daha ne olsun..

Malzemeler:

  • 1 kilo patlıcan
  • yarım kilo köftelik kıyma 
  • 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı toz karabiber
  • 2 adet kapya biber ve 2 adet büyüklerinden burun biberi , kabuğu ile 6-7 diş sarımsak
  • Eğer isterseniz ortasına soğan, domateste koyabilirsiniz. Ben koymadım

Yapılışı:

Patlıcanları soymadan 3 parmak uzunluğunda kesip, tuzlu suda beklettim. ( Orijinal tuzlu suda bekletme yok). Kıymaya sadece tuz ve karabiber koyarak yoğurun. Kebapların ağızlarını kapatacak şekilde yuvarlak şekil verin. Tepsiyi yağlayarak kenarına bir domates, bir patlıcan dizin. Mümkünse patlıcanları kapatsınlar. Gerçi pişerken kıyma küçüldüğünden açılıyorlar. Belki daha büyük büyük  yapılabilir köfteler. Boşluk kalan ortasına ben kapya biber , burun biberi kabuğu ile sarımsak koydum. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında en az 50 dakika pişirdim. 50 dakikadan sonra başında durarak pişirin, 1 saati de bulabilir.  İşte bu kadar kolay.



19 Temmuz 2018

Avokadolu Yunan Salatası


Avokadolu Yunan Salatası mı olur diyeceksinizzzz , ben yaptım oldu. Gerçi Kolombiya'da da yediğim salata beyaz peynir hariç çok benzer bir salata idi. Tabii yerinde olunca avokadalar çok çok lezzetliydi. Ben avokadoları ve domatesleri küp küp doğradım beyaz peynire benzesin diye. 
Bir soğanı halka halka doğradım ve halkalarını içlerinden çıkardım. Bir büyük kırımızı biberi de halka halka doğradım. 2 adet domatesi ( sivri tarla domatesi ) , 1 adet avokadoyu ve 1 dilim kalın kesilmiş beyaz peyniri küp küp doğradım. Hepsini karıştırdım.   Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 limon ve 1 çay kaşığı tuzu ( avokado tuz ve limon sever) karıştırıp üzerine döktüm. Azıcıkta nar ekşisi ekledim. Gayet de güzel oldu. 

13 Temmuz 2018

Böğürtlen Reçeli



Bu dondurmalıklar çeyizimden, yani tam 25 yıllık. İçinde ki kaşıkta 2 tane olarak Gaziantep'te kaldığımız otelden hediye edildi. Otelimizi ve sahiplerini çok sevdik. Tavsiye ederim.
Alibey konağı. Üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Evde herhangi bir meyveden az kalınca veya meyvenin tazeliğini yitireceğini anladığım anda hemen reçel yapıyorum. Zaten az olan reçel hemen yeniyor. Böylece hem meyve ziyan olmuyor hem de az az çeşit çeşit reçel oluyor :)

Örneğin böğürtlen 1 gün duran bir meyve. İlk gün yediniz yediniz sonra eski lezzeti ve görüntüsü kalmıyor. Ben de evdeki böğürtleni reçel yaparak değerlendirdim. Reçeli ayrıca bir gece falan bekletmeden yapıyorum. Kısık ateşte pişiyorum.

Yapılışı:
Meyvenizi tartın , örneğin benim kullandığım böğürtlen 350 gr kadardı. Üzerine 350 gr kadar şeker katın. Yani 1-1 meyve ve şeker oranı . Yarım çay bardağı da su koyun. Ocağın altını kısık ateşte yakın.  Şeker eriyince ocağın altını açarak orta ateşte pişirin. Köpükleri olursa atın. Yaklaşık yarım saat sonra pişmiş olacaktır. Onu da şu şekilde anlarız. Reçelden 1-2 damla kaşığınızla alın porselen bir tabağa akıtın. Bekleyin soğusun. Sıcak sıcak yaparsanız hemen kapanır :) Arasından çizgi çekin. eğer yavaş yavaş kapanıyorsa olmuş demektir. Yalnız çok bekletmeyin ağda gibi olur. Reçelin üzerine bir kaç damla limon sıkın. Bir taşım kaynatıp kapatın.


2 Temmuz 2018

Limonlu Cheesecake



Tam yaz için bir tarif. Ah ne çok severim hem de her türlüsünü. Daha önce labneli limonlu tarifi vermiştim. Şimdi de labnesizin tarifi sizlerle

Tariflerin üzerine tıklayara ulaşabilirsiniz.


Malzemeler :

Tabanı için : 2 paket eti burçak, 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı nişasta


Kreması: 200 ml'lik krema, 3 yumurta, 400 gr'lık labne peynir, 1 su bardağı toz şeker, 4 yemek kaşığı un

Üstündeki limon jölesi için :

3 adet limonun suyu
1 adet limonun kabuğunun rendesi
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı nişasta
yarım su bardağı şeker ( tadına bakabilirsiniz az ise eklersiniz. )

Yapılışı: 


1) Alt kısmını yapmak için yağı eritin ama kaynatmayın, büskivileri rondodan geçirin. Bir kapta yağı, büskivileri ve nişastayı karıştırıp kare borcama bastıra bastıra döşeyin.

2) Krema ile labne peyniri karıştırın. Şekeri ekleyip tekrar karıştırın. Oda sıcaklığına gelmiş Yumurtanın beyazını bir tutam tuz ve 1 tutam şeker ile başka bir kapta çırpın. Kar gibi beyaz olsun. Yumurtanın sarılarını da atıp çırpın. Diğer karışıma ekleyin . Ununu da ekleyip nazikçe hep aynı yönde döndürerek kaşık ile karıştırın ve burçaklı tabanın üstüne dökün. Üstü hafif kızarana kadar 180 derece de pişirin.
3) Jölesi için nişastayı önce su ile çırparak homojen bir şekilde dağılmasını sağlayın sonra tüm malzemeleri katarak ocakta sürekli karıştırarak rengi şeffaflaşana kadar pişirin. Fırında pişen karışımın üzerine dökün. Buzdolabında soğutun.

29 Haziran 2018

Üzümlü Kurabiye




Tarif Dilekmutfakta blogger arkadaşımdan. Tarife bakınca zaten çok güzel olacağını anlıyorsunuz. Bu kurabiye bence Bursa'da ki meşhur Mahkeme Fırınının üzümlü kurabiyelerinin tadını yakalamış durumda. Mutlaka deneyin.

Malzemeler

  • 250 gr tereyağ ( ben tereyağ kullanıyorum siz isterseniz margarin kullanabilirsiniz)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 çay bardağı kuru üzüm
  • 2 çay bardağı hindistancevizi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yumurta ( 1 tanesinin akı kurabiyelerin üstü için ayrılacak)
  • aldığı kadar un ( 3 su bardağı kesin yedi. Sonrasını kontrollü koyun.)
  • Üzeri için küçük paket susamın yarısı ( hafif kavurdum )
Yapılışı:

Bir yumurtanın akı ve susamı ayırıp kalan malzeme ile ele yapışmayan bir hamur elde edin. Dikdörtgen şekil verin. Önce yumurta akına sonra hafif kavrulmuş susama batırıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 200 derecede kızarıncaya kadar pişirin. 


28 Haziran 2018

Reyhan Şerbeti


Hem çok faydalı hem de çok kolay yapılan bir içeceğe ne dersiniz. Tabii ki ben hemen varım derim. Tam benlik bir tarif. Yazın da serin serin pek güzel gidiyor.

Pek çok tarifte limon tuzu kullanılmıştı , muhtemelen rengin daha yoğun olması için. Limon tuzu kullanmak yerine limonlu tarifler aradım. Bence en güzel tarif buydu. Arkadaşım Neval tarafından denenmişti. Ben de denedim kesinlikle tarif budur. Sadece orijinal tarif 1 lt suydu ben 1.25 lt kullandım.

Faydalarını da tariften sonra yazacağım.


  • 1 demet reyhan
  • 2 limonun kabuğunun rendesi ve suyu
  • 5-6 adet karanfil
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 6-7 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 lt kaynatılmış halde su
Yapılışı:

Limonu rendeleyin ve sıkın. Tarçını , karanfili, şekeri koyun. Kaynattınız suyu üstüne döküp karıştırın. İçine reyhanları atıp 4-5 saat bekletin. Ben 1 saat dışarıda beklettikten sonra buzdolabında soğuttum. Süzün. Soğuk soğuk servis yapın.

Reyhanın faydaları:

  • Reyhanda, A, B, C ve K vitaminleri vardır.
  • Demir ve kalsiyumu boldur.
  • İçeriğinde eugenol, citronellol, linalool, citral, limonene ve terpineol olduğundan, antiinflamatuardır.
  • Antibakteriyeldir.
  • Antioksidandır, serbest radikallerle savaşır.
  • Vücudu temizler.
  • Gözlere faydalıdır; daha iyi görmemizi sağlar.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Bağ dokusunun güç toplamasını sağlar.
  • Eklemlerin şişmesine neden olan enzimlerin oluşumuna mani olur.
  • Romatoid artrit hastalarının ağrılarını azaltır.
  • Magnezyum ve beta-karoten içerdiğinden, antioksidan etki gösterir ve kalp sağlığını destekler.
  • Yüksek magnezyum oranı ve betakarotenle birlikte, kaslarla kan damarlarını rahatlatır, yani kardiyovasküler sistemi destekler.
  • Bununla birlikte, kan akışını rahatlatarak kalp ritminin düzensizliklerini ortadan kaldırır.
  • DNA hasarını engelleyici ve genetik değişimleri önüne geçen bir etki gösterir.
  • Mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisinde etki gösterir.
  • Balgam söker.
  • Öksürüğü kesmeye ve bronşitin etkilerini azaltmaya yardımcıdır.
  • Boğmaca hastalığının geçmesine yardım eder. Balla tatlandırılıp içilirse bu hastalığı hızlıca geçirir.
  • Astım tedavisinde etkilidir.
  • İçinde, suda çözünen flavonoidler vardır, bu da radyasyona karşı koruma demektir.
  • Patojen bakterilerin büyümesini engeller. Akciğer iltihaplarının neden olduğu bakterilerin de gelişmesine mani olur.
  • Akciğer ve kolon kanser tiplerinde tümörün yok olmasına destek verir.
  • Bağışıklık sistemiyle ilgili sorunları azaltır.
  • Yüksek kolesterolü ve LDL kolesterolü düşürür.
  • Diyabetle mücadele eder. Açlık ile tokluk kan şekerini düşürmeye yardım eder.
  • Gazı ve idrarı söktürür.
  • Hazımsızlığı engeller, spazmı çözer.
  • İştahı açar.
  • İshalin geçmesine yardım eder.
  • Baş dönmesini yok eder.
  • Baş ağrısını ve hatta migreni geçirir.
  • Arı sokması halinde sokmanın sebep olduğu şişliği ve acıyı alır.
  • Kokusuyla sivrisineğin, tahtakurusunun ve diğer böceklerin bulunulan ortamdan uzaklaşmasına yardım eder.
  • Aromaterapide kullanılan bir bitkidir. Uyarıcı etkisi vardır, bu yüzden konsantrasyonu artırır.
  • Sinir hastalıklarının tedavisinde etki gösterir. Strese ve kaygı bozukluğuna bağlı sorunların etkisini azaltır. Depresyon ve histerinin etkisinin azalmasına yardım eder.
  • Stres yüzünden oluşan cinsel sorunları azaltır.
  • Uyku problemini ortadan kaldırır.
  • Gargara olarak etkilidir, ağızdaki yaraları iyileştirir.
  • Cildi rahatlatır, nemlendirir. Cildin pürüzsüzleşmesine yardım eder.
  • Sigarayı bırakmaya yardım eder.
  • Akne ve sivilcelerin ortadan kalkmasına yardım eder.
  • Sedef tedavisinde etki gösterir.
  • Demletilip suyuyla saç yıkanırsa saçları kuvvetlendirir, saçların dökülmesini engeller.
  • Anne sütünün artmasını sağlar.