• Portakallı Ördek

     
    Sanki portakallı ördek yapınca usta seviyesine geçeceğim gibi hissetmişimdir hep. Benim için en ulaşılmaz seviyededir Portakallı ördek. Ayrıca hep espri konusudur biliyorsunuz biz Türklerde. Bir portakallı ördek yap da yiyelim diye eğleniriz. Bir gün bana Şafak yap da yiyelim dedi, ben de yaptım valla yedik :)
     
    Ne çok tarif aradım ne çok denemeler yaptım tutturana kadar. Türkçe kaynak çok az . Yabancı kaynakları da araştırdım. Tabii bir de önemli olan Türk ağız tadına uygun yapılması . Çünkü biz Türkler et ile tatlı tadını birbirine çok yakıştırmıyoruz. O yüzden lütfen bu tarife sahip çıkın  :) Ayrıca çok da zor değilmiş :)
     
    Ördeği Metro Gross marketlerden bulabilirsiniz. Ben ördeği fava ile servis yaptım. İç pilav ile de harika olur. Buraya tıklayabilirsiniz.
     
     
    Malzemeler:
     
    • Portakal şurubu için : 4 adet portakalın suyu ve kabuğu, 1 su bardağı su ve 1 su bardağı şeker, yarım limon
    • 3 yemek kaşığı şeker ( karamel yapmak için) ve 2 yemek kaşığı sirke, 1 limon ve 2 adet portakalın suyu, 1 yemek kaşığı dolusu nişasta
    • Pişen ördeğin 1 su bardağı suyu
    • 2,5 kiloluk ördek (ister bütün ister parçalı, but but daha iyi olabilir.)
    Yapılışı:
    1. 4 adet portakalın beyaz kısımlarına dokunmadan ister rendeleyin ister soyun. Beyaz kısımlar acılık verir. Bunu 1 su bardağı şeker ile bir güzel ovun. Üzerine 1 su bardağı suyu koyun ve ocağa oturtun. Şeker eriyince içinden portakal kabuklarını delikli kepçe yardımı ile süzün ve üzerine portakal suyunu koyun. Şurup yarı yarıya çekene kadar pişsin. Pişince yarım limon sıkın üzerine. Bir 2 taşım daha kaynatın. Altını kapatın, portakal şurubunuz hazır. Bu şurubu bir kaç gün önceden yapabilirsiniz.
    2. Ben bir adet ördeği bütün pişirdim. Siz sadece butlarını da alıp pişirebilirsiniz. Valla büyük hindi torbası kullandım.. Hindi torbasında hiç zorlanmadan mis gibi kemiklerinden sıyırılacak gibi pişti. Suda verdi ve suyu da yok olmadı. Suyunu da yine sosta kullandım. Ördeğin iyi pişebilmesi için uzun süre pişmesi gerekiyor. 2 saat kadar pişirdim.
    3. Ördeğiniz pişince sosunu hazırlamaya başlıyoruz. 3 yemek kaşığı şekeri çelik tavada karamelize ediyoruz. Şeker iyice eriyince ve rengi dönünce 2 yemek kaşığı sirkeyi, 2 adet portakalın suyunu, 1 su bardağı kadar pişen ördeğin suyunu katıyoruz. Şeker önce katılaşır ancak korkmayın mutlaka açılacaktır. Önceden pişirdiğimiz şurubu da katın. Bu hazırladığınız karışımdan (şuruptan)  ısınmadan bir kaseye ayırın. Nişastayı bu karışımla açın. Baktınız nişastayı açamadığınız yani pürüzsüz eritemediniz içine el blendırı daldırın mutlaka açılır. Nişastalı karışımı şurubunuza ekleyin. Kıvam alımca şeffaflaşınca portakallı ördeğinizin şurubu hazır demektir.
    4. Servis etmek için portakalı halka halka dilimleyin. Üzerine ördeği koyun. Üzerine şurubunu dökün. Servise hazır.
     
     


4 yorum:

  1. Unknown dedi ki...

    Farklı bir tarif. Ellerinize sağlık.

  2. Gercektende dgisik bir tarf olmus :) ellerinize saglik.Blogunuzada yeni denj geldim.Babada beklerim gelmek isterseniz tabi 💕😊

  3. Bu sene yine yapmak nasip oldu 😀

  4. Bu sene hindi bulamayınca yine nasip oldu 👍