• Lutenitsa- Kahvaltılık Sos Tarifi

     
     
    Çok uzun zamandır yapmak istediğim bir tarifti. Çok severim. Çok güzel olur. Arkadaşım Pevin'in anne babası çok güzel yapar. Ben de denedim. Güzel oldu ancak biraz patlıcan tadı baskın çıktı. Patlıcan'ı biraz daha az koyabilirsiniz. Ama patlıcan sevenler içinde bu miktarlarda gayet iyi. Ben sevdim :)
     
    Şişelerin içine malzemeyi koyduktan ve kapaklarını güzelce kapattıktan sonra ters çeviriyoruz ki iyice vakum yapsın. Sonra ben üstlerine etiket koyuyorum, imalat tarihini yazıyorum :)
     
     
    Diğer kış için tarifler
     
    Diğer kışlıklar :

    domates ve kırmızı biber salçası
    http://durutarifler.blogspot.com.tr/2012/10/krmz-biber-ve-domates-salcas-karsk-salca.html

    Kış için domates suyu
    http://durutarifler.blogspot.com.tr/2010/10/ks-icin-domates-suyu.html

    Kırmızı biber turşusu
    http://durutarifler.blogspot.com.tr/2009/11/krmz-biber-tursusu.html
    
     

     
     
    Malzemeler:
     
    
    • 2.5 kilo salçalık domates (uzun uzun olanlardan) daha az su çıkar, sırf etli etlidir.
    • 1.5 kilo kırmızı kapya biber
    • 6 adet orta boy havuç
    • 3 adet tophane ( tombul patlıcan)
    • 1 baş sarımsak
    • yarım kilo yeşil biber
    • 5-6 küp şeker
    • yarım çay bardağı sirke
    • yarım çay bardağı zeytinyağı
    • 2-3 çay kaşığı tuz
    Yapılışı:
    1. Büyük bir tencerede ince ince doğradığınız biberleri ve küçük küçük küp yaptığınız havuçları yarım çay bardağı yağda öldürün. Altını kapatın.
    2. Kırmızı biberleri ve patlıcanları yağlı kağıt koyarak, fırına sürerek parpullayın. 250 derecede yaklaşık 30-40 dakika alt üst açık pişsinler.
    3. Domatesleri yıkayıp kaynar suya atın. Suyun içinde kaynasınlar. Bir yerinden patlayınca yada yumuşayınca kabuğunu soğuk suyun altında kolaycacık çıkarın. Rondaya atın ve çektirin. Ben domates suyu da yaparken domatesleri rendelemem, domates suyu yapmak içinde en kolayı kesinlikle bu yol.
    4. Fırından çıkarttığınız patlıcanları, kırmızı biberleri sıcak sıcak naylon torbaya koyup ağzını bağlayın. Bu yöntemle patlıcanlarınız, biberleriniz kolayca soyulacaklardır.  
    5. Kabuklarını soyduğunuz patlıcanları biberleri küçük küçük küp halinde doğrayıp tencerenin içine atın.
    6. Tencerenin içine rondodan geçmiş domates suyunu da atın. Sarımsakları da doğrayıp atın. Sirkesini tuzunu şekerini koyun ve kaynatın. Yaklaşık yarım saat sonra sebzelerin birbirileri ile harmanlandığını ve piştiğini anlayacaksınız.
    7. Sıcak sıcak şişelere doldurup sıkıca ağzını kapatıp vakumlamak için ters çevirin.

5 yorum:

  1. Unknown dedi ki...

    Bu soslar kışın mutfağımızı şenlendirecek masamızı renklendirecek. Ellerinize sağlık.

  2. Kozmetik Blogum dedi ki...

    Herkesin severek yediği bişey. Tesekkürler paylaşımınız için :)

  3. ben de yapmıştım elinize sağlık :) kozmetikpsikolojisi.blogspot.com.tr

  4. mutfagabuyrun dedi ki...

    etiket kısmını çok tuttum canım.gercekten iyi fikir.ellerine sağlık.sevgiler.

  5. uzmanamator dedi ki...

    bu sene deneyeceğim bundan tarif için teşekkürler