• Balık otu (HODAN, KALDİRİK, BALIKOTU, İSPİT) kavurması



    Öncelikle faydaları , sonra yemeği :)

    Sıkıntıları gideren ve cesareti arttıran hodan otunun diğer adları ıspıt ve kaldirik otudur. Eski çağlarda savaşa giden askerler de cesaret verdiği için bu otu kullanırdı.

    Yapılan araştırmalar da göstermiştir ki, hodan otu böbrek üstü bezlerini etkileyerek rahatlık hissi uyandırmaktadır. Yüksek oranda kalsiyum, mineral tuz ve potasyum içerdiğinden dolayı tuzsuz diyetlerde tercih edilebilecek bir ottur.

    Mayıs ve eylül aylarında mavi renkte çiçek açan hodan otunun boyu 15 ile 60 santimetre aralığındadır. Halk arasında sağırdili olarak da bilinmektedir. Genelde rutubetli yerlerde bulunabilir. Oval ve buruşuk yaprakları vardır ve çiçeklerinin sapları uzundur. Ülkemizde genellikle Marmara bölgesine doğru, kuzey ve batı Anadolu ‘da bulunmaktadır.Balık otu / Hodan / Sağırdili / Ispıt Otu faydaları nelerdir?

        İdrar söktürücü özelliği vardır
        Balgam söktürücü özelliği vardır
        Boğaz ağrılarına iyi gelir
        Bademcik iltihabına iyi gelir
        Ter atıcıdır
        Öksürük kesicidir
        Antidepresif etki gösterir
        Depresyona iyi gelir
    Malzemeler
    • yarım kilo balık otı / hodan otu
    • 1 tane soğan
    • 3 tane yumurta ve pişirmek için tereyağı
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı pulbiber, karabiber
    • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
    Yapılışı
    1. Balık otlarını bol suda yıkayın toprakları aksın. Yaprakları ile birlikte haşlayın. Onlarda çok sert yoksa kavrulmuyorlar. Suyunu süzdürüp elinizle fazla suyunu sıkın. Yemeklik doğrayın.
    2. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında kavurun. Balık otlarını ilave edip tuzunu ve baharatını katıp kavurun. Kavrulan balık otlarına başka bir tavada tereyağ ile pişirdiğiniz 3 tane yumurtayı ilave edin, ( yumurtaları tereyağına kırın. pişinceye kadar bekleyin, sonra tahta kaşıkla parçalayıp balık otuna ekleyin.


1 yorum:

  1. Serap dedi ki...

    Merhaba
    Ellerinize sağlık en yakın zamanda bu tarfi denemek lazım :)

    Bana da beklerim