• Roma Gezi Rehberi


     

     
     
     
    Venedik Floransa Roma turumuzun Roma kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum.Bu sefer tersten başlayacağım, önce Roma'yı yazacağım. Daha önce Budapeşte- Viyana –Prag turunun Prag kısmını yazamamıştım :)
    Roma herkesin dediği gibi tam bir açık hava müzesi. Her yerde tarih var, hem de tam 3000 yıllık bir tarih. Roma’ya gidip de beğenmeyecek herhangi birini düşünemiyorum zaten. Ama Roma'dan tarihi çıkarırsanız Türkiye. Hem gürültücü ve kavgacı insanı ile hem de kirliliği ile. Tipik akdeniz ülkesi işte :)
    Öncelikle dikkat etmeniz gerekenler:
    • Roma'daki çeşme suları içiliyor. Suya para vermeyin. Daha soğrusu İtalya'da heryerde su içiliyor.
    • Roma'da ve günay İtalya'da hırsızlığa dikkat. Kiraladığınız arabayı bile götürüyorlarmış. Park yerlerine bırakın. Biz 2 kere araç kiraladık herhangi bir sorunla karşılaşmadık.
    • Napoli'yi İzmir'e benzetenlerin gözüne gözlük. Canım İzmir'im çok daha güzel. Şöyle içinden bir girip çıkabilirsiniz görmek için. Ama taaa oralara kadar gitmeye deymez. 
    • Toplu taşıma araçları ile ulaşım kolay. Arada bir protestolardan dolayı otobüs gelmediği olabiliyor tabii :) Günlük her yere binebileceğiniz biletlerden alabilirsiniz. Bizim gibi 6 kişi iseniz 6 kişilik taksilerle her yere gidebilirsiniz. İtalya'da ulaşım bence pahalı. Roma’da en yaygın şehir içi ulaşım aracı metrodur. Bunun yanında pek çok noktaya sefer düzenleyen şehir içi otobüsler de mevcuttur. Roma’da 100 dakika geçerli biletin fiyatı 1,50 €. Tüm gün (Gece saat 24.00'e kadar) geçerli olan biletin fiyatı ise 6 €. Üç günlük turist biletinin fiyatı da 16,50 €. Eğer geziniz bir haftayı bulacaksa o zaman haftalık bilet almanız lazım ki bunun da fiyatı 24 €. Bu biletlerle şehir içindeki tüm toplu taşıma araçlarına binebiliyorsunuz. Çoklu biletlerde metroya her binişinizde zaten otomatik kapılardan geçebilmeniz için kartları göstermeniz gerekiyor. Otobüste ise ilk bindiğinizde içerdeki makinelerde onaylatıyorsunuz. Bu onaylatma işlemi ile başlangıç günü ve saati kaydediliyor. Sonraki binişlerinizde böyle bir mecburiyet yok. Kontrolde geçersiz bir durum ortaya çıkarsa turist olmanıza aldırmadan yaklaşık 100 € ceza kesiliyor. Biletler Tabacchi denen büfelerden ya da otomatik makinelerden satın alınabiliyor.
       
    • Roma'daki kırmızı metro hattında Spagna durağı ispanyol merdivenleri, Barberini ise aşk çeşmesi, mavide Colosseo Kolezyum, Circo massimo antik hipodrum antik eğlence merkezine götürüyor.
    •  Metro her yere gitmediği için şehir merkezindeki turist infolardan otobüs hatlarını gösteren haritayı mutlaka alın.

    Yemek blogger'ı olduğum için hemen bu postun arkasından yemek içmekle ilgili postlar gelecek arkadaşlar :)
     Hemen klasik yerlerden bahsetmek istiyorum.
    Aşk çeşmesi ( Trevi Çeşmesi)

    Varya acayip kalabalıktı. Tabii ki ritüeli gerçekleştirdik. Sol omzumuzun üstünde 2 adet para attık . Biri tekrar gelmek için diğeri de dileğimiz gerçekleşsin diye. İtalya'da çantanıza cüzdanınıza en çok dikkat etmeniz gereken yerlerden biri.



    Trevi Çeşmesi (İtalyanca: la Fontana di Trevi, Türkçesi Üçyol Çeşmesi; Aşk Çeşmesi olarak da bilinir), Roma'da Poli Sarayı'nın bir kenarına Nicolò Salvi tarafından Klasik ve Barok karışımı olarak yapılmış, dünyadaki en ünlü çeşmelerden birisidir. Üç yolun kavşağında bulunduğu için Trevi adı konulduğu varsayıldığı gibi, üç yeraltı suyolunun bu noktada toplanmasının isminin nedeni olduğu iddiası da vardır.
    Trevi Çeşmesinin genel ifadesi “deniz”dir. Denizkabuğu şeklinde bir at arabası, arabayı çeken denizden çıkan kanatlı atlar ve arabada bulunan mitolojik deniz tanrısı, görünümün konusunu oluşturmaktadır. Heykel ve mimarî çok güzel bir biçimde kaynaşmıştır.
    Trevi Çeşmesi'nın tarihi, İmparator Augustus döneminde başlar. Tarih, su arayan askerlere su kaynağının yerini gösteren bir kızın efsanesine dayanmaktadır. İmparator Augustus'nun damadı Agrippa, akan suyu Vergine su kemeri ile Pantheon'a kadar ulaştırmıştır. 8. yüzyılda, 12. yüzyılda V. Niccolo tarafından ve 15. yüzyılın ortasında 4. Paolo tarafından restore edilmiştir. 1998'de büyük bir düzenleme geçirmiş, temizlenmiş ve su sistemi de yenilenmiştir.

    Hemen çok yakınında İspanyol merdivenleri . İspanyol merdivenlerinin hemen karşısında Roma'nın en sosyete caddesi Via Condotti caddesi. Piazza di Spagna meydanında. Burada metro durağı var. Merdivenlerin başladığı yerde de bir çeşme var. Fontana Della Barcacia ( Eski gemi çeşmesi)


    Çeşme ve Via Condotti


    Fontana della Barcaccia (Türkçe: Eski Gemi Çeşmesi) İtalya'nın başkenti Roma'da İspanyol merdivenlerinin hemen altında bulunan Barok tarzında yapılmış bir tatlı su çeşmesidir. Çeşmenin ismi yarı batmış gemi şeklinden ve bazı kısımlarından su fışkırtmasından almaktadır. Çeşme 1627 yılında Pietro Bernini ve oğlu Gian Lorenzo Bernini tarafından tamamlanmıştır.Çeşmenin şeklinin bu şekilde seçilmesinin nedeni, Tiber Nehri'nin bazen taşması ve 1598'de taşması sonucu oluşan selde Piazza di Spagna'nın 1 metre su altında kalmasıydı. Sular çekildiğinde meydanda bir gemi kalmıştı.


    İspanyol merdivenleri

     
     
    Tabii ki Vatikan. Vatikan sizi büyülesin diye adamlar ne para dökmüşler. Tabii bir de içeride ki eserler muhteşem. Biz Vatikan müzelerini gezemedik. Acayip sıra vardı. Bazı arkadaşlar internetten bilet almışlar. Beklemeden girdiler. Sizde öyle yapın. İçerisi gerçekten muhteşemmiş.
    Uğranması gereken duraklardan biri de Popolo meydanı.

     

     Piazza del Popolo, şehrin kuzey girişinde bulunan meydandır. Roma’daki en büyük meydandır. Kimi zaman pop konserlerine, siyasi olaylara, gösterilere ve yeni yıl kutlamalarına ev sahipliği yapar. İkiz kiliseler “Santa Maria dei Miracoli” ve “Santa Maria in Montesanto” burada kuzeyden gelenler için güzel bir görüntü oluşturuyordu
    Bizim gittiğimiz gecenin ertesi gecesi konser olacaktı ve provaları vardı. Bizim çocuklar ( 17 yaşındaki ergenler ) bayıldılar. Tabii bizde :)
     
    En güzel yerleren biri Castel Sant'Angelo  ( melekler kalesi) ve köprüsü
     
    Castel Sant Angelo Hadrian tarafından kendi mozolesi olarak tasarlanmış aile bireylerinin mezarlarının da burada olması düşünülüp inşa edilmiş. 6 yy da büyük bir veba salgını başlamış bütün halk vebadan ölüyormuş kayıplar korkunç boyutlara ulaşmış. Efsaneye göre Papa büyük Gregory, başmelek Mikail’i kılıcını kınına sokarken mozolenin üzerinde görmüş ve o yıllardaki veba salgını böylelikle sona ermiş. İçeride kaleye de adını veren Mikail’in Michelangelo tarafından yapılan iki tane melek heykeli bulunuyor. Papalık yetkilileri burayı bir kaleye dönüştürmüşler ve kuşatma ya da işgal zamanlarında bir sığınak olan Vatikan’la birleştirmek için bir geçit inşa etmişler. İçeride spiral biçimli bir yokuşla mozalenin merkezine gidiliyor. Arada bir tahta asma köprü var bunu geçerek ana mekana çıkıyoruz. Burada papalık sakinlerine yakışır biçimde küçük bir saray inşa etmişler, Papa 3. Paul aralarında çok güzel Paoline odalarının bulunduğu bazı yenileme çalışmaları yaptırmış.

    Yukarıda bir teras var burada bir barda var. Bu terastan Roma’yı izlemek çok güzel tam karşımızda Vatikan manzarası büyüleyici görünüyor. Bir dönem burayı hapishane olarak da kullanmışlar. Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan da sürgün geçirdiği yıllarda bir süre burada kalmış. 58 odası var… Castel Sant Angelo Nisan – Eylül ayları arasında 9:00 – 19:00 saatleri arasında , Ekim – Mart ayları arasında ise 09:00 – 14:00 saatleri arasında açıkmış.  Castel Angelo’nun önündeki köprü çok güzel üzerinde heykeller var ve bu köprü üzerinden o heykellerin arasından geçip nehri izlemek harika.

     Ve meşhur Novana Meydanı ve oradaki ünlü Bernini çeşmesi . Dört nehir çeşmesi meydanın ortasındaki çeşme. Novano meydanı son derece meşhur ve güzel bir meydan. Özellikle de gece güzelmiş ama biz göremedik.  Navona meydanına  492, 87 ve 70 numaralı otobüslerle meydana ulaşmak mümkün. Hem gece, hem gündüz yürüyerek bile gidilebilir.

     
    Meydanda bulunan üçlü çeşme grubunun en ortasındaki "Dört Nehir Çeşmesi" (Fontana dei Quattro Fiumi), İtalyan  sanatçı Bernini'nin eseri. 1647-51 yılları arasında yapılmış. Bir dikilitaşın etrafında bulunan  figürler, dört  kıtadan dört nehri temsil ediyor. Afrika kıtasından Nil, Avrupa'dan Tuna, Asya'dan Ganj ve Amerika'dan Rio de la Plata nehirlerini. Nil nehrini temsil eden figürün başı örtülü ve önünde bir palmiye bulunuyor.
    Ve Neptün çeşmesi

     Panteon TÜM TANRILARIN TAPINAĞI . Kesinlikle muhteşemdi.

    Panteon (Latince Pantheon, Yunanca "tüm tanrıların tapınağı" anlamına gelen Pantheon, kelimesinden gelir) ilk olarak Antik Roma'nın tüm tanrıları için tapınak olarak inşa edilmiş bir yapıdır. Panteon kavramı bugün içinde meşhur kimselerin gömülü olduğu anıtlar için kullanılır. Tüm Roma yapıları içinde en iyi korunmuş olanı ve muhtemelen de dünyada döneminin en iyi korunmuş binasıdır. Tarih boyunca hep kullanılmıştır. Günümüze kalan binanın tasarımı genellikle Trajan'ın mimarı Şamlı Apollodorus'a atfedilir ancak imparator Hadrianus veya onun mimarlarına ait olması muhtemeldir. 7. yüzyıldan bu yana Hıristiyan kilisesi olarak kullanılan Panteon Roma'daki en eski betonarme kubbeli binadır. Bu kubbenin çapı 43 metredir. Bu kadar geniş çaplı bir kubbenin betondan yapılması da o günün teknolojisiyle hala bir soru işaretidir. Tepesi açık. Buradan giren yağmur ne oluyor diye düşünürseniz zemine dikkatlice bakın, ilk bakışta fark edilmeyecek 22 delik ile bu yağmur suyu dışarı atılıyormuş. M.Ö. 20’lerde yapılmış. Raphuel’in mezarı içerde.
    Daha yazılacak bir çok yer, eser var ama ben burada bitirmek istiyorum. Gezdiğiniz her yerde bir şeyler keşfedeceksiniz. Şimdiden iyi tatiller dilerim
     



8 yorum:

  1. tatlı sefam dedi ki...

    en cok gıtmek ıstedığım yer ınsallah bır gun gıderım

  2. mutfagabuyrun dedi ki...

    çok güzel resimler.gitmiş kadar oldum.

  3. Hanife Mert dedi ki...

    Emeğinize sağlık, öyle güzel anlatmışsınız ki... Gitmiş gibi hissettim. Kızım üniversitede tarih okuyor, tezini Roma hukukundan yapacak. Şuan İtalyanca dersi alıyor. Sanırım yüksek lisansını İtalya'da yapmayı düşünüyor. Kızıma da geldiğinde bu yazınızı okutacağım.
    Gönlünüzce bir hafta sonu diliyorum.
    Sevgilerimle.

  4. Unknown dedi ki...

    merhaba 8 yaasında cocukla gıdıyorum pratık bılgıler varmı 20 kasımda ordayım:))

  5. Unknown dedi ki...

    20 kasım da ordayım pratık bılgı varmı aklınıza gelen 8 yasında blogerle gıdıcegız:))

  6. Unknown dedi ki...

    merhaba 8 yaasında cocukla gıdıyorum pratık bılgıler varmı 20 kasımda ordayım:))

  7. durutarifler dedi ki...

    Bizim çocuklar 17-18 yaşında olunca böyle bir ihtiyaç olmadı ama. İtalya çocuklar için bir cennet. Dondurma , makarna ,pizza daha ne olsun. Suyu da içilebiliyor sudan enfeksiyon riski de olmaz. Ulaşım ağı çok iyi onda da zorlanmazsınız.
    Umarım iyi bir tatil geçirirsiniz.
    Tiramisu da Pompi'yi
    Pizza da Pizzera Remo'yu
    kesinlikle tavsiye ederim.

  8. Adsız dedi ki...

    İTALYAYA 2.GİDİŞİM OLACAK ÇOK HEYCANLIYIM EYLÜL BAŞINDA HAVA NASIL OLUR BİLMİYORUM.BÜTÇEMİZ KISITLI UYGUN YEMEK NEREDE YENİR YARDIMCI OLURMUSUNUZ DİLDE BİLMİYORUZ