• Yedi Çeşit Tahıllı Ekmek


    Sofra dergisinin Mart 2009 tarihli sayısında ekmek tarifleri vardı. Mart, Nisan ve Mayıs ayları kendi ekmeğimizi kendimiz yaparak geçti. Daha doğrusu ben yaptım. :)))
    Ama o dönem yine bitti. Şu ekmek işine hep başlıyorum. Rayına da oturtuyorum. Sonra yine ara veriyorum. Bir türlü sürdüremedim ben bu işi. Ekmek makinası da aldım. Yine süreklilik kazanamadı. Zaten bir elektronik mühendisi olarak ekmek makinasını fişe takılı bırakarak uyuyamıyorum. Onun 4 saatte de ekmek yapmasına katlanamıyorum. Böylece kendi ekmeğimi kendi ellerimle mayalandırıyorum ve kendi ellerimle pişiriyorum.
    Özledim vallahi evdeki ekmek kokusunu.
    Malzemeler:
    • 3 su bardağı 7 tahıllı un
    • 2 su bardağı beyaz un
    • 1 adet yaş maya
    • 1 tatlı kaşığı toz şeker
    • 2 su bardağı + yarım çay bardağı hafif ısıtılmış süt
    • 1 çay kaşığı tuz

    Yapılışı:

    1. Yaş mayayı 1 tatlı kaşığı şeker ve yarım çay bardağı süt ile ezin ve 15 dakika kadar bekleyin.
    2. Beyaz unu eleyip, 7 tahıllı unla beraber yoğurma kabına alın. Ortasına mayayı, tuzu koyun. Suyu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamur elinize yapışmayacak.
    3. Hamuru top haline getirip, kabın üstünü steç film ile kaplayın. 2 katı büyüklüğüne ulaşana kadar oda sıcaklığında bekletin. 2 katına geldiği zaman hamuru 7 parçaya ayırın ve un ile şekillendirip yuvarlak yuvarlak ekmekler yapın.
    4. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 50 derecelik fırında 20 dakika kadar bekletin. Sonra 180 derecede üstü kızarana kadar pişirin. Tepsinin altına su dolu bir kap koymayı unutmayın

3 yorum:

  1. Flame dedi ki...

    Şahane olmuş Nilaycım. Eline sağlık. Yumuşacıktır içi onun eminim. Resmen annanemin ekmeklerine benzemiş. Mutlaka deneyeceğimmm

  2. Unknown dedi ki...

    Selamalr tam da bugün evde kendi ekmeğimi kendim yapıp laf aramızda pek de başarılı olamamışken bu tarif iyi geldi. Aslında işe başlarken tam da sizin resimdeki gibi bir ekmek hayal etmiştim ama hamuru biraz cıvık yoğurunca tepsiye yayılan çörek gibi bişey oldu lezzet çok güzeldi ama ekmeğe bakmadan yemek lazımdı :) demekki hamur ele yapışmıycakmışşşş :) Ben biraz kek gibi yaptım da :)

  3. birsence dedi ki...

    meslektaşım mis koskusu burnuma geldi ekmeklerin...ellerine sağlık...alttaki şekerparedende mutlaka istiyorum nefis görünüyor....