Pages

29 Aralık 2017

Pancarlı Humus

 
Tarif kardeşimin eşi Gökhan'a ait. Hem görsel hem de tat olarak gerçekten güzeldi. Rengi sofranıza renk katacak.Humusu bir de böyle deneyin.
 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet pancar
  • 1 yemek kaşığı tahin
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1limonun suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • yarım çay kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı su
Yapılışı:

  1. Pancarı kabuklarıyla 20-25 dakika haşlayın. Haşlanan pancarı direkt buzlu suya atın. 1-2 dakika ilk sıcağının çıkmasını bekletin.Pancarı haşlandıktan sonra direkt buzlu suya atmak renginin fazla koyulaşmasına engel olacaktır.
  2. Pancarları doğrayın, su ve zeytinyağı hariç tüm malzemeleri blender yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çekin.
  3. Bundan sonra zeytinyağını azar azar ilave edebilirsiniz. Kıvamı boza kıvamı gibi düşünün yoğun kıvamlı akar şekilde olacak. Afiyet olsun
 
 
 



26 Aralık 2017

Yılbaşı mezeleri ve salataları 3







Yılbaşı için Salata ve mezelere devam. Ne çok şey yapılmış, ne çok şey denenmiş. Çok güzel çoookkk


Üstteki mezemiz efendim kuru cacık. Gerçekten de rakının yanına çok güzel yakışıyor.


Kuru cacık 'ın üzerine tıklarsanız tarife ulaşırsınız.


Daha önce ki salata meze tariflerimiz de burada


https://durutarifler.blogspot.com.tr/2017/12/ylbas-mezeleri-ve-salatalar-2.html


https://durutarifler.blogspot.com.tr/2013/12/ylbas-mezeleri-ve-salatalar.html








Fava efendim. Üzerine tıklayabilirsiniz. Çok güzel bir tarif daha. Yanında ki portakallı ördek




Girit mezesi. Bu da bir efsane.




Şimdi daha şık bir şey geliyor, Avakado salatası. Tıklayın . Buyrun efendim.




Bu da değişik bir tarif. Değişiklik arayanlara gelsin. Kızarmış patatesten patates salatası . tıklayın lütfen




Evde yapılanı bir başka. Ama meşakkatli biliyorum. İsterseniz diye koyuyorum. Evde Etsiz Çiğ köfte. Buyrun tıklayın.



22 Aralık 2017

Vişneli Yaprak Sarma




Çok uzun zamandır denemek istediğim bir tarifti. Şu aralar pek bir moda. Deneyin derim. Ekşili ekşili yaprağa vişne çok yakışıyor. Ancak bir daha ki yaptığımda her yaprağa vişne koymayacağım. Bir tık az ekşi olması daha iyi olacak bence :)


Malzemeler:


  • 400 gr. kadar asma yaprağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı nane
  • ½ tatlı kaşığı yeni bahar
  • ½ tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 400 gr. kadar vişne ( ben dondurulmuş kullandım)
Yapılışı:


  1. Asma yapraklarını salamura kullandım, sıcak suda bekletip tuzunu aldım.Ben 3 kere suyu değiştirdim. Yaprakların tuzunun gidip gitmediğini bir tanesini tadına bakarak anlayabilirsiniz. Yapraklarınız taze ise zaten sadece haşlayın. Yalnız çok tutmayın takipte olunyapraklar erimesinler.
  2. Vişneleri 4 su bardağı suda yumuşayıncaya ve vişneler rengini suya verinceye kadar haşlayın.
  3. Soğanı ince ince yemeklik şekilde kıyın. Pirinci nişastası çıkıncaya kadar yıkayıp süzün.Geniş bir tencereye zeytinyağını atın. Dolmalık fıstığı ekleyip pembeleşene kadar kavurun, Soğanı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Soğanlar renk değiştirip şeffaflaşınca yıkanmış pirinci ekleyin, kavurmaya devam edin.
  4. Ardından sırasıyla kuş üzümü, karabiber, tuz, tarçın, yenibahar, kuru nane, şeker ekleyip karıştırın. Üzerine 1 su bardağı pişirdiğiniz vişne suyu ve 1 su bardağı kaynamış su ilave edin.  Pilavın suyu kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  5. Asma yapraklarına uygun miktarda harç koyup , parmak kalınlığında sarın. İşte en zor kısmı burası
  6. Tencerenin dibine asma yapraklarını dizin. Üzerine sardığınız sarmaları dizin. Ben sarmaları tencereye dik dik diziyorum. Daha az su çekiyor ve daha diri oluyormuş gibi geliyor bana. Vişneleri aralarına serpiştirin. Üzerine sarmaların hizasına gelecek kadar su ve vişne suyu karışımı ekleyin, üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı da gezdirin.
  7. Su kaynadıktan sonra suyunu çekene kadar pişirin. Kendi tenceresinde oda sıcaklığına gelmesini geldikten sonra servise hazırdır.










19 Aralık 2017

Ayvalı Kereviz





Ayvalı kereviz'i Ufak tefek cinayetler dizisinde duydum. Eski bir tarifmiş ama ben hiç duymamıştım. Araştırırken Sahrap Soysal'ın tarifine rastladım ve onu yaptım. Çok güzel oldu. Ayvalar portakal suyunu kerevizden daha çok çekti. Ekşili çok güzel bir lezzet oldu. Ben çok yakıştırdım. Sizde deneyin eminim seversiniz. Hatta bu yılbaşı yapacağım. Ben tarifi biraz değiştirdim portakal suyunu daha fazla kullandım.


Malzemeler:
  • 1 büyük boy ayva, 1 büyük boy kereviz
  • 1 orta boy soğan, 3 diş sarımsak
  • 1 avuç kerevizin yaprağı
  • Sosu için 2 portakal suyu, 1 portakalın kabuğunun rendesi, 1 çay kaşığı tuz , 1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı şeker, 2 çay kaşığı un, 1 su bardağı su
Yapılışı:


  1. Önce yemeğin sosunu yapın. Portakal suyunu, rendelenmiş portakal kabuğunu, unu derin bir kaba koyulup iyice çırpın. Tuz, tozşeker ve karabiber serpip 1 su bardağı su ekleyerek pürüzsüz hale getirin.
  2. Yemeklik doğradığınız soğanı ve ezip ince ince kıydığınız sarımsağı 2 yemek kaşığı zeytinyağında renkleri değişip, şeffaflaşıncaya kadar kavurun. altını kapatın şimdi çabuk çabuk kararmadan kerevizleri doğrayacağız.
  3. Bu arada kerevizleri ve ayvayı elma dilim doğrayın. Benim kereviz ve ayva çok büyük olduğu için ben ortadan da ikiye böldüm. Kerevizleri önce, ayvaları sonra soğanların üzerine dizin. Eğer kerevizleri hemen tencereye atmayacaksanız limonlu suda bekletin çünkü kerevizler kararır.
  4. Hazırladığınız sosu üzerine dökün, yaprakları da doğrayıp üzerine atın  ve yemeği pişirin. Çok hızlı yumuşarlar hele de ayva. Takipte olun. Kereviz ve ayva pişince yemek pişmiş demektir. Soğuduktan sonra servise hazırdır.



14 Aralık 2017

Yılbaşı mezeleri ve salataları 2





2014 yılından beri ne çok salata denemişim. Çok seviyorum salata , meze yapmayı. Bu yılbaşı için sizlere örnek olsun .




Daha önce yayınladığım yılbaşı meze ve salaları linkine buradan ulaşabilirsiniz.




https://durutarifler.blogspot.com.tr/2013/12/ylbas-mezeleri-ve-salatalar.html




Coreslaw salata ile başlayalım :) Tam yılbaşılık. Yazıların üstüne tıklarsanız tariflere ulaşabilirsiniz.










Coreslaw Salata - Havuçlu Lahana salatası





















13 Aralık 2017

Muşmula Turşusu





Muşmulayı ne çok severim. Bizim evde mevsimi gelince illaki olur. Bazen olmamışları da denk gelir. ah işte o olmamışlar için neler denedim neler, Önce ıslak bir karton üzerinde bekletmeyi denedim. Buruştular olmadı. Sonra buzdolabında dondurup çözdürüp yemeği denedim olmadı. En sonunda bu tarifi buldum. bu oldu. Kabuklarının altındaki renkleri beyaz da kalsa, mayhoş tat olmuyor ve afiyetle yeniyor efendim. Tam mevsimi, bu meyveden mahrum kalmayın.


Tarif dediğim de şudur. 2 kiloluk bir cam şişeye muşmulaları yıkayıp atın. Üzerine 2 su bardağı şeker koyun. 1 gece şekerle beklesin. Ertesi gün üzerini geçecek kadar su koyun. 15 gün oda sıcaklığında bir yerde bekletin. Yemek için hazır.


Muşmulanın Faydaları Neler?

Lif, karbonhidrat, A-B1-B2-C vitaminleri ile potasyum mineralince zengindir. Ayrıca, düşük şeker içeriğinden dolayı şeker hastaları tarafından tavsiye edilmektedir. Ayrıca çok düşük kalorili bir meyvedir. Muşmulanın kalorisi, 100 gram muşmula sadece 47 kaloridir. Zengin lif içeriği ve düşük kalorisinden dolayı diyet yapanlar için ideal meyvelerden birisidir. İçeriğindeki pektin kaynağı nedeniyle kolesterol düşürücü etkisi de vardır.


 
Zengin bir C vitamini kaynağıdır. Soğuk algınlığı için faydalıdır ve demir emilimini arttırarak kansızlığa karşı da fayda sağlayabilir. Muşmulanın yaprağının ve ağaç kabuğunun da bir takım faydaları vardır. Yapraklarının anti-inflamatuar ( enfeksiyon yok edici ) ve sıkılaştırıcı özellikleri vardır. Ayrıca yaprakları kaynatılarak böbrek taşlarına iyi geldiği söylenmiştir. Tansiyon düşürücü etkisi vardır aynı zamanda bağırsaklarda oluşan iltihaplanmaya karşı da iyi geldiği söylenir. Gözler içinde faydalı olan muşmula yaprakları ile birlikte kaynatılıp romatizmalı bölgelere lapa halinde sürüldüğünde iyi gelebileceği belirtilmiştir.


Ayrıca; bazı kaynaklarda; böbreklerden kum ve taşların dökülmesine yardım ettiği, ince bağırsak iltihabına, ishale ve dizanteriye karşı faydalı olduğu, sinirleri güçlendirdiği, lumbago ve nikrist gibi sorunlara fayda sağladığı belirtilmiştir. Bilimsel bir açıklama olmamakla birlikte düşük önleyici özelliklerinin olduğu belirtilmiştir.


30 Kasım 2017

Diyet tatlı





Bu aralar kilo aldım ve tatlıdan da vazgeçemiyorum. Bunu tatlı yerine yapıp yapıp yiyiyorum. Gerçekten de tatlı krizimi geçiriyor. Siz istediğiniz gibi türetebilirsiniz. Muz olur, çilek olur. Ben en çok ayva ve elmayı yakıştırıyorum.


Bakmayın böyle şekil verdiğime, fotoğraf çekeceğim diye böyle yoksa hemen tabağa koyup yiyiyorum valla.


  • 1 adet ayva,
  • 1 adet elma
  • 1 adet armut
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın (ben tarçını bol seviyorum siz 1 tatlı kaşığı ile başlayın)
  • 1 çay kaşığı zencefil.


Yapılışı: 


En sert meyveyi seçiyoruz. Sıra ile atacağız. Bu grupta ayva en sert meyve , ayvayı incecik incecik doğruyoruz. Tavaya atıp 1 tatlı kaşığı şekerle kavuruyoruz. Şeker karamelize olması için gerekiyor. Biz de en az kullanmaya çalışıyoruz. Ayva  kavrulurken elmayı doğrayıp ince ince kesip atıyoruz. Sonrada armutu. En son tarçın ve zencefilde koyup yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Tatlımız hazır











29 Kasım 2017

Meyhane Pilavı

 
 
Eşim çok sever. Azıcık sulu hem de sebzeli bulgur pilavı nasıl da güzel olur . Yapanların ellerine sağlık


Malzemeler;
  • 2 su bardağı iri bulgur,
  • 1 adet domates,
  • 1 adet ortaboy kuru soğan,
  • 2 diş sarımsak,
  • 2 adet 3 burun yeşil biber,
  • 1 yemek kaşığı salça,
  • yeteri kadar tuz, kırmızı pul biber, kara biber,
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 su bardağı su
Yapılışı;
  1. Zeytinyağını tencereye dökün,yemeklik doğranmış kuru soğanları ve ince ince doğradığınız sarımsağı birlikte pembeleştirin,  biberleri de ekleyip renk değiştirene kadar kavurun
  2. Salçayı ve kabuğunu soyup küp küp doğradığınız domatesleri ekleyin.
  3. 5 dakika kadar domatesler biraz suyunu çekene kadar pişirdikten sonra bulguru da ekleyip tuzunu ve baharatlarını ilave edin , 1-2 çevirin.
  4. Suyu ekleyip kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp azıcık sulu kalacak şekilde pişirin.

26 Kasım 2017

Tantuni





Allaaahhh. Kim sevmez ki. Tam da hafta sonu için bir tarif. Evde yapılanı da ayrıca güzel.


Malzemeler:
  • 500 gr. kadar dana antrikot
  • 1 adet büyükboy soğan mümkünse kırmızı soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 1/4 demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • İsteğe göre pul biber, tuz, sumak ve toz kırmızı biber
Yapılışı:
  1. Etleri ince ince şeritler halinde doğrayın, düdüklüye atın. 20 dakika kadar pişirin ve et suyunu da dökmeyin
  2. Mümkünse vok tavaya yoksa normal tavayı sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığınız etlerini tavaya alıp bir güzel kavurun. Et suyundan 3-4 yemek kaşığı tavaya ekleyin. Et suyu buharlaşınca tuz ve toz biber azıcık da yağ ekleyip tatlandırın. Etleri kavururken çok da kurutmayın.
  3. Lavaş ekmekleri tavadaki etlerin üzerine koyarak yağı ve kalan suyu ile ile iyice ıslatın. Etleri lavaşlara ince uzun bir sıra halinde pay edin. Ben 3 kişilik yaptım. 3 lavaş yani
  4. Domatesleri lavaşa koymadan önce tavada küp küp doğrayıp şöyle bir tur çevirip lavaşlara ilave edin. Bunu da uzunlamasına serin.
  5. Soğanı az tuzla ovup üzerine sumak ilave edin. Maydanozu da katıp, bir sırada bunu koyun. Üzerine isterseniz azıcık pul biber. Dürüm yapıp ortadan ikiye katlayıp ikram edin. Ben yanına da meyhane pilavı yaptım.



30 Ekim 2017

Vişneli Çikolatalı Pasta







Hazır pastabandan, çabucak yapabileceğiniz, çok da lezzetli bir pasta. Biraz doğaçlama yapıldığı için yaptıktan hemen sonra tarifi veriyorum.


Malzemeler:


  • Kakaolu hazır pastaban
  • Yarım kilo süt, ayrıca 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı dolusu kakao
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • Parlatmak için 2 küp şeker büyüklüğünde tereyağ
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 40 gr'lık sütlü çikolata
  • 1 kase vişne ( benim derin dondurucuda vardı ) ve 2 yemek kaşığı dolusu şeker


Yapılışı:


  1. Vişnelerin çekirdeklerini çıkaralım. 2 yemek kaşığı şeker ile yaklaşık 15 dakika kadar pişirelim.
  2. Pişirdiğimiz vişnenin suyunu alalım ve 1 çay bardağı süt ile karıştıralım. Bu karışımla birlikte pastabanın her iki parçasını da ıslatalım.
  3. Yarım kilo süt, nişasta, un, kakao, şeker ile muhallebisini pişirelim. Pof pof yapınca 2 küp şeker büyüklüğünde tereyağ ve 1 paket şekerli vanilin atıp içine el blendırını daldıralım. 5 dakika kadar çırpalım.
  4. Muhallebinin yarısını pastabanın üstüne dökelim. Üzerine vişneleri koyalım. Soğuyunca üzerine çikolatanın yarısını rendeleyelim. Üzerine diğer pastaban parçasını koyup kalan muhallebiyi dökelim. Muhallebi soğuyunca tekrar çikolata rendesi serpelim.. İsterseniz etrafını çekilmiş antep fıstığı ezmesi ile süsleyebilirsiniz. İçine de koyabilirsiniz . Çok yakışır. Pastanız hazır.





11 Ekim 2017

Matcha Latte













Matcha aslında yeşil çayın toz halidir. Matcha çok yoğun bir antioksidandır. Tadı nasıl derseniz eh işte. Ama sağlık nedeniyle içmek lazım. Madem içeceğiz güzel içmek lazım :)


Bir fincan için 1 silme çay kaşığı matcha tozunu az bir şey kaynamış su ile açmak iyice karıştırıp açmak lazım. Üzerine yine kaynamış süt yada badem sütünü koyacağız. En üstede sütü iyice köpürterek süslemek lazım. Benim evde profesyonel köpürtme aleti olmadığı için ancak bu kadar oldu. Bir de isterseniz şeker yada bal tabii. Ben koymadım.


Afiyet olsun, sağlık olsun..


Matcha Nedir?

Matcha aslında yeşil çayın toz halidir. Yalnızca Japonya’da yetiştirilebilen matcha çayı, yeşil çayın hasat zamanından önce gölgede bırakılması ile elde ediliyor. Bu sayede daha fazla klorofil üretebiliyor. Yüksek klorofil seviyesi sayesinde parlak yeşil renge ve daha yüksek antioksidan özelliğine sahip oluyor.

Matcha'nın Faydaları Nelerdir?

1-Kanser Önleyici

Yeşil çay, vücudu tehlikeli serbest radikallerden koruyan kateşin denilen güçlü antioksidanlar içerir. Yeşil çayın içerisinde bulunan en güçlü kateşin ise kuvvetli bir anti-kanserojen olduğuna inanılan Epigallocatechin gallate (EGCG) ‘dır.
2003 yılında Colorado Üniversitesinde yapılan çalışmaya göre günde bir bardak matcha çayının içinde bir bardak yeşil çaya göre 137 kat fazla antioksidan EGCG bulunduğu belirtilmiştir.

2-Yaşlanma Karşıtı

Dünyada en uzun süre yaşayan insanların olduğu bölge Okinawa, Japonya’dır. Okinawa insanlarının uzun yaşam süresinin ise düzenli olarak matcha çayı içmelerine bağlanmaktadır.
Matcha çayı Japonya’daki en popüler yeşil çaydır. İltihaplarla, oksidasyonla ve yaşlanmayla savaşma özelliklerinden dolayı tüm dünyadaki popülerliğini hızla artırmaya başlamıştır.

3-Kolesterolü Düşürür

Yapılan araştırmalarda, matcha çayının kolesterol üzerindeki pozitif etkisi konusunda henüz kesin sonuçlara varılmamış olsa da, düzenli olarak matcha çayı içenlerin LDL (kötü) kolesterolü içmeyenlere oranla daha düşük ve HDL (iyi) kolesterolün ise daha yüksek olduğu gözlenmiştir.

4-Kalori Yakar

Matcha çayı içmenin bir diğer faydası ise metabolizmayı diğer çaylara göre 4 kat fazla artırmasıdır. Yapılan bir çalışmaya göre egzersizden hemen önce içilen matcha çayı, egzersiz esnasındaki kalori yakma oranını %8-10’dan %35-43’e çıkarmaktadır.


5-Detoks Etkisi

Matcha çayının, yeşil çayın yapraklarının gölgede bekletilerek elde edildiğini ve bu yüzden klorofil oranının yüksek olduğunu belirtmiştik. Yüksek klorofil oranı demek vücut için kanı temizleyen mükemmel bir detoks özelliği demektir. Matcha çayı aynı zamanda ağır metallerin ve kimyasal toksinlerin doğal yollarla vücuttan atılmasında da güçlü bir etkiye sahiptir.

6-Hafıza Ve Konsantrasyonu Güçlendirir

Matcha çayı diğer yeşil çaylara göre 5 kat daha fazla L-theanin içermektedir. L-theanine, dopamin ve serotonin hormonlarının salgılanmasını sağlamaktadır. Bu iki hormonun özelliği ise hafızayı güçlendirmek, daha iyi konsantrasyon sağlamak ve ruh halini olumlu yönde artırmaktır.

7-Enerji verici

Bütün yeşil çaylarda olduğu gibi matcha çayının içinde de kafein bulunmaktadır. Ancak burada bulunan kafein, kahvelerin içinde bulunana göre daha sağlıklıdır. Theophlline olarak bilinen kafeinin bu özel formu enerji seviyesini ters bir etki olmadan sürdürür.

8-Neden Antioksidan?

Antioksidanlar, UV radyasyonunun vücuttaki negatif etkileriyle savaşan, genç görünümlü cilt veren ve hayati tehlike oluşturabilecek hastalıkları önleyebilen sihirli bir besin ve enzimdir. Antioksidanlar, sağlık bilincine sahip bireylerin çiğ meyvelerden, yeşil sebzelerden ve bitter çikolatadan almaya çalıştıkları besinlerdir.




2 Ekim 2017

Chia Tohumlu Çilekli Puding






Chia tohumu çok popüler biliyorsunuz. Biz de tüketiyoruz kahvaltılarda. Pudingini de denemek istedim. Diyet olarak yaptığım için hatta çileği de pudra şekeri ile çekmeme rağmen bana çok tatsız geldi. Şöyle bol şekerle yapsaydık valla mis gibi olurdu.

Tarif 4 bardaklık:

Malzemeler:
  • yarım litre light süt,
  • 4 yemek kaşığı bal (Tarifte 2 tatlı kaşığı idi ama bana 4 yemek kaşığı az geldi. Tadın ve ilave edin. Eğer light yapmak istemezseniz pudra şekeri de ilave edebilirsiniz. )
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi,
  • 2 paket vanilya 
  • 9 yemek kaşığı chia tohumunu
  • 14-15 çilek 1 kahve fincanı pudra şekeri
Yapılışı:


Çilek ve pudra şekeri hariç tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Bu malzemeyi en az 3-5 saat buzdolabında bekletiyoruz. Tohumların birbirine yapışmaması için ilk 2 saat yarım saatte bir karıştırıyoruz. Muhallebi kıvamına gelince çileği pudra şekeri ile blendıra koyup püre haline getirip içine atıyoruz. Tüm bu muhallebiyi bardaklara koyup üzerini hindistan cevizi ve çilekle süsleyip servis yapıyoruz.

6 Eylül 2017

Pratik Acıbadem Kurabiyesi



Son derece pratik ama bir o kadar lezzetli bir tarifle karşınızdayım. Bayılıyorum böyle tariflere . Tam benim tarifim. Hem yapması kolay hem de tadı enfes. Deneyin deneyin. Denetin şaşırtın.


Malzemeler:
  1. hazır pastaban
  2. Her bir pastaban için 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 adet yumurta, 1 çay bardağı şeker, 1 çay bardağı Hindistan cevizi, 1 çay bardağı ceviz ( ben fındıkta koydum bademle de efsane olur),

Yapılışı:

Tüm malzemeyi karıştırıyorsunuz. Her bir pastaban parçasının üzerine sürüyorsunuz. Fırında 15-20 dakika üzeri hafif kıtırlaşıp, kızarana kadar pişiriyorsunuz. 

18 Ağustos 2017

Hünkar Beğendi


 

 
Yemeklerin en güzellerinden. Tam da yaz yemeği. Gerçi ben patlıcanları fırında közleyip derin dondurucuya atıp kışın da kullanıyorum.

 
Burada
Tavuklu hünkar beğendi tarifleri de var. Üstlerine tıklayın.

 
Malzemeler:
 
  • 2 adet közlenmiş tophane patlıcanı fırında közlenmiş.
Et sote için :
  • 1/2 kilo kuzu kuşbaşı
  • 1 büyük soğan, 3-4 diş sarımsak
  • 2 büyük boy domates
  • 3-4 adet biber
Beşamel sos için :
  • 2 kaşık dolusu un
  • 1 kaşık tereyağ ve 1 kaşık sıvı yağ
  • 1/2 litre süt
  • muskat rendesi
Yapılışı:
  1. Közlenmiş patlıcanları ince ince doğruyoruz. Hatta çatalla iyice eziyoruz. Pürüssüz kıvama getireceğiz.
  2. 2 kaşık dolusu unu yağda kavuruyoruz. Yaklaşık 4-5 dakika. Rengi dönmeyecek beyaz kalmalı. Beğendide un fazla kavrulmaz. Biraz soğumaya bırakıyoruz. Un soğumazsa çok pütürlü kalıyor. Üstüne sütü yavaş yavaş ekleyerek pişiriyoruz. Ben pişirmeye başlamadan önce garanti olsun diye mutlaka el blandırını içine daldırırım. Muhallebi kıvamına gelecek. Çok cıvık olduysa un, çok koyu olduysa süt ilave edip tekrar pişirebilirsiniz. İçine patlıcanları katıyorum. Servis sonra yapılacaksa daha sonra tekrar ocağa alıp içine biraz süt katıp yumuşatabilirsiniz.
  3. Başka bir tarafta etleri sularını salıp tekrar çekene kadar pişiriyoruz. Etlerin üstüne ince ince doğranmış soğan, sarımsak ve biber katıp kavurmaya devam edin. Soğanların ve biberlerin rengi dönünce kabukları soyulmuş ve minik küp küp doğranmış domatesleri katıyoruz. Domatesler yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. (Yaklşaşık 10 dakika)
  4. Beşamel soslu patlıcan karışımının üstüne tavuk sotemizi koyup, tabağın kenarlarına pul biber ve nane serpip servis yapıyoruz.

 

 

16 Ağustos 2017

Kuru Cacık



Son derece pratik, aynı zamanda meze olan bir tarif. Tam da yaz günleri için. İstediğiniz gibi malzemeyi eksiltip , çoğaltabilirsiniz. Damak tadınıza kalmış.


Malzemeler:


  • 2-3 adet salatalık
  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt (ben tel süzgecin üzerine havlu kağıt koyup normal yoğurdu süzüyorum)
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz ve üzerine pul biber ve nane off çok yakışıyor.
  • Zeytinyağı
Yapılışı:
  1. Süzme yoğurdu derin ve geniş bir kaseye alın. Üzerine rendelediğiniz ve suyunu sıkıp attığınız salatalıkları atın. Eğer salatalıkları rendelerseniz sulanır ve kuru cacık özelliğini yitirir.
  2. Sarımsakları tuz ile dövün kasenin içine atın. Azıcık daha tuz ekleyin. Hepsini karıştırın.
  3. Cacığı 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra servis etmek üzere hazırlayın. Üzerine pul biber, nane koyup , zeytinyağı ile tatlandırıp servis yapın.

10 Ağustos 2017

Çilekli Muhallebi





Çok pratik çok da lezzetli bir tarif. Bizim kızlar bayıldı. Muhallebisi ile çilekli kısmın arası doğaçlama. Size ne isterseniz koyabilirsiniz. Üst kısmını şimdi vişneli de yaparsanız valla efsane olur. Akşama deneyelim. Soğuk soğuk ne güzel gider.


Malzemeler:

  • Muhallebisi için 1 kg süt, 1 su bardağı un, 1 su bardağı şeker, 1 paket krem şanti çırp.
  • Üstü için yarım kg çilek ve 1 yemek kaşığı nişasta , 1 yemek kaşığı da şeker
  • Arası için fındık, ceviz , kırık çikolata
Yapılışı:
  1. Krem şanti hariç tüm malzemeyi bir tencereye döküp pişiriyoruz. Ara ara kaşıkla karıştırırarak soğutmaya bırakıyoruz.Soğumaya başladığında toz halinde krem şantiyi içine atıp el blendırı ile en az 10 dakika çırpıyoruz ki muhallebimiz kıvamlı olsun.
  2. Bu muhallebiyi ıslatıp suyunu  attığınız ( kalıba yapışmasın diye, gerçi çırptığımız için pek mümkün değil) bir kalıba dökün. Üzerine çok fazla parçalamadan ( ağza gelsin) fındık, ceviz badem canınız ne isterse atın. Çikolata parçası da pek bir yakışıyor.
  3. Çilekleri blenderden geçirin. Tavaya alın. 1 yemek kaşığı nişastayı sulandırın. Çileğin üzerine atın. 1 yemek da şeker atın. Çok şekerli sevmezseniz, çilek tadı bize yeter derseniz şeker atmayın. Bu yaptığımız jöle pof pof etmeye başlayıncaya kadar pişirin. Muhallebinizin üstüne dökün. Dolapta soğutun ve servis edin.



9 Ağustos 2017

Sarımsaklı soğanlı göz göz menemen





İşte tarife bakmaya gerek yok. Tarif zaten başlıkta verilmiş durumda. Menemeni bir de böyle deneyeyim diyorsanız buyurun tarif burada. Sonuç tabii ki güzel.


Malzemeler:
  • 6-7 burun biberi, kıl biberse 15-20 olur
  • 2 büyük domates
  • 1 orta boy soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 3 kişiyiz , 3 yumurta
  • tuz, kırmızı biber, karabiber
Yapılışı:


  1. Biberleri, soğanı, sarımsağı ince ince doğrayın. 2 yemek kaşığı yağda çevirin. Ben tereyağ koymam. En az beş dakika renkleri dönsün.
  2. Üzerine kabukları soyulmuş küp küp domatesi koyun. Tuzunu baharatını atın. Domatesler kendinden geçip eriyince 3 adet odacık açın ve yumurtaları oraya kırın. Sarısını dağıtmadan beyazlarının pişmesini azıcık tahta kaşıkla ittire ittire sağlayın. Üzerine kapak kaparsanız sarılarının üstü beyazla kaplanır ama sarısı sulu olmaz. Ben sarısını azıcık sulu severim. İşte bu kadar..



20 Haziran 2017

Bursa Osmangazi Belediyesi Gülpembe Dergisinde yayınlanan tarifim


Yaptığım işle hiç ilgisi olmayan, tamamen ruhumun dinlenmesi için yaptığım çalışmanın, çabanın takdir görmesi insanı gerçekten çok mutlu ediyor. Çok teşekkür ederim.

Tarif burada
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2015/07/leopar-desenli-kurabiye.html

13 Haziran 2017

Ülkelerin fiş ve priz sistemleri




Amerika'ya git ayrı priz. Japonya'ya git ayrı priz. Şimdi İngiltere'ye git ayrı priz. Bizim de işimiz zor :)

Gerçekten sizlere de rehber olsun diye yayınlamak istedim. Yurt dışı seyahatlerde başınıza gelebilecek bir çok olumsuz durumdan bir tanesi de bu. Telefonsuz bir hayat artık düşünülmüyor. Yurtdışında dönüştürücü aramak istemiyorsanız bu size yardımcı olabilir. Otellerde dönüştürücüler var ama onlarda ateş pahası. Siz siz olun gitmeden önce dönüştürücünüzü yanınıza alın.

Alttaki tabloda ülkelere göre priz listesi. Güzel güzel gezmeler..

A'dan Z'ye ülkelerin listesi


Ülke / BölgeÜlke / Bölge'deki Adaptör Priz TürüÜlke/Bölge'deki Voltaj
ABD Virjin AdalarıA, B110 V
ABD Virjin AdalarıA, B110 V
Abu DabiG230 V
AfganistanC, F220 V
AlmanyaC, F230 V
Amerika Birleşik DevletleriA, B120 V
Amerikan SamoasıA, B, F, I120 V
AndoraC, F230 V
AngolaC220 V
AnguillaA, B110 V
Antigua ve BarbudaA, B230 V
ArjantinC, I220 V
ArnavutlukC, F230 V
ArubaA, B, F120 V
AvustralyaI230 V
AvusturyaC, F230 V
AzerbaycanC, F220 V
AzorlarB, C, F230 V
BahamalarA, B120 V
BahreynG230 V
Balear AdalarıC, F230 V
BangladeşA, C, D, G, K220 V
BarbadosA, B115 V
BelçikaC, E230 V
BelizeA, B, G110 V / 220 V
BeninC, E220 V
BermudaA, B120 V
Beyaz RusyaC, F220 V
Birleşik Arap EmirlikleriG230 V
Birleşik KrallıkG230 V
BolivyaA, C230 V
BonaireA, C127 V
Bosna HersekC, F230 V
BotsvanaD, G230 V
BrezilyaC, N127 V / 220 V
BruneiG240 V
BulgaristanC, F230 V
Burkina FasoC, E220 V
Burma/MyanmarA, C, D, G, I230 V
BurundiC, E220 V
ButanC, D, G230 V
Büyük BritanyaG230 V
ÇadC, D, E, F220 V
Cayman AdalarıA, B120 V
CebelitarıkG230 V
Çek CumhuriyetiC, E230 V
CezayirC, F230 V
Christmas AdasıI230 V
CibutiC, E220 V
ÇinA, C, I220 V
Cocos AdalarıI230 V
Cook AdalarıI240 V
DanimarkaC, E, F, K230 V
Doğu TimorC, E, F, I220 V
Dominik CumhuriyetiA, B120 V
DominikaD, G230 V
DubaiG230 V
EkvadorA, B120 V
Ekvator GinesiC, E220 V
El SalvadorA, B120 V
EndonezyaC, F230 V
EritreaC, L230 V
ErmenistanC, F230 V
EstonyaC, F230 V
EtiyopyaC, F220 V
Falkland AdalarıG240 V
Faroe AdalarıC, E, F, K230 V
FasC, E220 V
FijiI240 V
Fildişi SahilleriC, E220 V
FilipinlerA, B, C220 V
FilistinC, H230 V
FinlandiyaC, F230 V
FransaC, E230 V
Fransız GinesiC, D, E220 V
GabonC220 V
GallerG230 V
GambiyaG230 V
GanaD, G230 V
Gazze ŞeridiC, H230 V
GineC, F, K220 V
Gine-BissauC220 V
GrenadaG230 V
GrönlandC, E, F, K230 V
GuadeloupeC, E230 V
GuamA, B110 V
GuatemalaA, B120 V
Güney AfrikaC, D, M, N230 V
Güney KıbrısG230 V
Güney KoreC, F220 V
Güney KoreC, F220 V
Güney SudanC, D230 V
GürcistanC, F220 V
GuyanaA, B, D, G120 V / 240 V
HaitiA, B110 V
HindistanC, D, M230 V
HırvatistanC, F230 V
HollandaC, F230 V
HondurasA, B120 V
Hong KongG220 V
İngiliz Virjin AdalarıA, B110 V
İngiliz Virjin AdalarıA, B110 V
İngiltereG230 V
IrakC, D, G230 V
İranC, F230 V
İrlandaG230 V
İskoçyaG230 V
İspanyaC, F230 V
İsrailC, H230 V
İsveçC, F230 V
İsviçreC, J230 V
İtalyaC, F, L230 V
İzlandaC, F230 V
JamaikaA, B110 V
JaponyaA, B100 V
KamboçyaA, C, G230 V
KamerunC, E220 V
KanadaA, B120 V
Kanarya AdalarıC, E, F230 V
KatarG240 V
KazakistanC, F220 V
KenyaG240 V
KiribatiI240 V
KırgızistanC, F220 V
KolombiyaA, B110 V
KomorosC, E220 V
KongoC, E230 V
Kongo, Demoktarik CumhuriyetiC, D, E220 V
KosovaC, F230 V
Kosta RikaA, B120 V
KübaA, B, C, L110 V / 220 V
KurasaoA, B127 V
KuveytG240 V
Kuzey İrlandaG230 V
Kuzey İrlandaG230 V
Kuzey KıbrısG230 V
Kuzey KıbrısG230 V
Kuzey KoraC220 V
Kuzey KoreC220 V
LaosA, B, C, E, F230 V
LesotoM220 V
LetonyaC, F230 V
LiberyaA, B120 V
LibyaC, L230 V
LihtenştaynC, J230 V
LitvanyaC, F230 V
LübnanC, D, G230 V
LüksemburgC, F230 V
MacaristanC, F230 V
MadagaskarC, E220 V
MadeiraC, F230 V
MakauG220 V
MakedonyaC, F230 V
MalaviG230 V
MaldivlerC, D, G, J, K, L230 V
MalezyaG240 V
MaliC, E220 V
MaltaG230 V
Man AdasıC, G230 V
Manş AdalarıC, G230 V
Marshall AdalarıA, B120 V
MartinikC, D, E220 V
MayotteC, E230 V
MeksikaA, B127 V
MikronezyaA, B120 V
MısırC, F220 V
MoğolistanC, E230 V
MoldovaC, F230 V
MonakoC, E, F230 V
MontenegroC, F230 V
MontserratA, B230 V
MoritanyaC220 V
MorityusC, G230 V
MozambikC, F, M220 V
NamibyaD, M220 V
NauruI240 V
NepalC, D, M230 V
NijerC, D, E, F220 V
NijeryaD, G230 V
NikaraguaA120 V
NiueI230 V
Norfolk AdasıI230 V
NorveçC, F230 V
Orta Afrika CumhuriyetiC, E220 V
ÖzbekistanC, F220 V
PakistanC, D230 V
PalauA, B120 V
PanamaA, B120 V
Papua Yeni GineI240 V
ParaguayC220 V
PeruA, C220 V
Pitcairn AdalarıI230 V
PolonyaC, E230 V
PortekizC, F230 V
Porto RikoA, B120 V
ReunionC, E230 V
RomanyaC, F230 V
RuandaC, J230 V
RusyaC, F220 V
SabaA, B110 V
Saint BarthélemyC, E230 V
Saint HelenaG230 V
Saint Kitts ve NevisD, G230 V
Saint LuciaG230 V
Saint MartinC, E220 V
Saint Vincent ve GrenadinlerA, B, G110 V / 230 V
SamoaI230 V
San MarinoC, F, L230 V
Sao Tome ve PrincipeC, F230 V
SenegalC, D, E, K230 V
SeyşellerG240 V
Sierra LeoneD, G230 V
ŞiliC, L220 V
SingapurG230 V
Sint EustatiusA, B, C, F110 V / 220 V
Sint MaartenA, B110 V
SırbistanC, F230 V
SlovakyaC, E230 V
SlovenyaC, F230 V
Solomon AdalarıG, I230 V
SomaliC220 V
SomalilandC220 V
Sri LankaD, G230 V
SudanC, D230 V
SurinamA, B, C, F127 V / 230 V
SuriyeC, E, L220 V
Suudi ArabistanG230 V
SvazilandM230 V
TacikistanC, F220 V
TahitiC, E220 V
TanzanyaD, G230 V
TaylandA, B, C, O230 V
TayvanA, B110 V
TogoC220 V
TokelauI230 V
TongaI240 V
Trinidad va TobagoA, B115 V
TunusC, E230 V
TürkiyeC, F230 V
TürkmenistanC, F220 V
Turks ve Caicos AdalarıA, B120 V
TuvaluI230 V
UgandaG240 V
UkraynaC, F230 V
UmmanG240 V
ÜrdünC, D, F, G, J230 V
UruguayC, F, L220 V
VanuatuI230 V
VatikanC, F, L230 V
VenezuelaA, B120 V
ViyetnamA, C, D220 V
YemenA, D, G230 V
Yeni KaledonyaC, F220 V
Yeni ZellandaI230 V
Yeşil BurunC, F230 V
YunanistanC, F230 V
ZambiyaC, D, G230 V
ZimbabveD, G240 V

5 Haziran 2017

Cennet Çamuru


Yine efsane bir lezzetle daha karşınızdayım. Ömür Akkor'da restoranında yapıyor bunu. Kilis mutfağına ait bir lezzet. Deneyin pişman olmazsınız. Bir daha bir daha yapacağınıza eminim . Çok da kolay.

Malzemeler:

  • Şerbeti için : 2 su bardağı şeker, 1 su bardağı su . Çok yoğun demeyin özelliği budur.
  • Yarım kilo taze tel kadayıf
  • 125 gr tereyağ
  • 150 gr toz Antep fıstığı
  • Üzerine kaymak
Yapılışı:
  1. Önce şerbetinizi yapın. Şekerinizi ve suyunuzu katın . 1-2 tıngırdatın. Şerbetin tatlıya ılık olarak konması lazım. Elimizle tatlıyı karıştırabiliriz.
  2. Tereyağı oda sıcaklığına getirin. mikrodalgada 30 sn ılıtmanız yeterli olur. Tel kadayıfları bir tepsiye alın. Tereyağı tel kadayıflara bir güzel yedirin. Yanmaz tavaya alın. 10 dakika kadar kavurun. Kavurduktan sonra tepsiye alın. Üzerine Antep fıstığını katın. Karıştırın.İyice tel kadayıfa yedirin.  Ilınmış şerbeti 3 seferde azar azar tatlıya yedirelim. Azalacak küçülecek. Yoğun bir tatlı olacak.
  3. Üzerine Antep fıstığı, yanına illaki kaymak, biraz da tarçın. Servis yapın.

8 Mayıs 2017

Fava


Fava'nın tek resmi hızlı servis etmem nedeniyle gümbürtüye gitmiş. Fava'yı ben portakallı ördeğin yanında servis etmiştim. Artık bununla idare edeceksiniz.
Tarif iş yerimden arkadaşım Aylin'in annesinden geliyor. Gerçekten çok güzel bir meze. Mutlaka denemelisiniz.
Portakallı ördek tarifine buradan erişebilirsiniz. Lütfen tıklayın.

Malzemeler:

  • yarım kilo kuru bakla
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2-3 adet orta boy soğan ( ben soğanlı sevdiğim için 3 adet kullandım)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • tekrar ağız tadınıza göre tuz
  • kalıbı yağlamak için zeytinyağı
  • servis ederken limon suyu ve kıyılmış dereotu
Yapılışı:

  1. Kuru baklayı tuz ve karbonat ile akşamdan ıslatın.
  2. Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavurun. Yıkadığınız ve suyunu süzdüğünüz baklaları üzerine atın. Kaynamış su ilave edin. Baklaları 4 parmak geçsin. Tuz ve şekeri de ilave edin. Baklalar suyunu çekip, yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumuşayınca içine el blenderi daldırın. Muhallebi gibi pof pof etsin ancak biraz daha koyu kıvamlı yapacaksınız. Koyu pelte gibi olunca ateşten indirin.
  3. Borcam kek kalıbını zeytinyağı ile yağlayın . Borcam kek kalıbı hangisi demeyin. Buyrun budur. Buna dökünce ters edip servis edince şık oluyor.
  4. Favanızı yağlanmış kek kalıbına dökün. 1 gece buzdolabında bekletin. Servis yapacağınız zaman 10-15 dakika önce buzdolabından çıkarın. Servis tabağına ters çevirin. Sofrada kesebilirsiniz. Kestiklerinizin üstüne limon ve kıyılmış dereotu ile servis edebilirsiniz.


3 Mayıs 2017

Enginar'dan İmam Bayıldı


Enginarlı tariflere devam. Her hafta mutlaka yemeğe çalışıyoruz. Enginarı soyup attıkları sudan almayın. Eğer zamanınız müsaitse siz alırken soysunlar, limonla ovup size versinler. İçine enginarları attıkları sudan katmasınlar. Hemen eve gelin pişirin ki kararmasınlar. Bakalım enginarların tadı şimdi nasıl olacak. Enginarlar yumuşacık pamuk gibi ve çok lezzetli olacak.
 
Bu ilk deneme. Bizim evin erkekleri bu yemeği sevdi.
 
Yemek çok kolay. 2 büyük soğanı ay şeklinde doğrayın. 4-5 diş sarımsak ister doğrayın ister ezin doğrayın.  2 orta boy domates yemeklik doğranacak. 2 -3 yemek kaşığı zeytinyağını tencereye koyun. Üzerine de tüm bu doğradıklarınızı çiğden atın. Enginarları üzerine dizin. Tuzunu katın. Enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis ederken soğanı sarımsağı domatesi üzerine koyup servis edin.

28 Nisan 2017

Fincan Keki


Hem pratik, hem lezzetli bir tarif. Çok da şık oluyor. Denemenizi tavsiye ederim..

 Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 kahve fincanı dolusu un
  • 1 kahve fincanı dolusu kakao
  • 1 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu

Yapılışı:
  1. Şekerle yumurta aklarını köpürttükten sonra tüm malzemeyi karıştırarak kek hamurunu yapın. 
  2. Çay fincanlarını yağlayıp unlayın. Hamuru fincanın 2/3'üne denk gelecek şekilde dökün. Geniş yatay bir tencerenin 1/3'üne kadar su koyun. Kek döktüğünüz çay fincanlarını tencereye dizin. Su kaynayınca altını kısıp tencerenin kapağını da kapatıp 15 dakika pişirin. İsterseniz kürdanla kontrol edebilirsiniz ama 15 dakikada pişiyor.

26 Nisan 2017

Kremalı Mantarlı Somon



Davet yemeklerinden biri. Çok lezzetli, çok renkli, çok şık.

Malzemeler:

  • 6 dilim somon
  • Somonun üzerine sürmek için 2 sarımsak, tuz ve karabiber
  • Yarım paket mantar ( en az 10 tane vardır) , 1 paket krema (200 ml)
  • Yanına sebze olarak brokoli, havuç, patates ve domates
Yapılışı:

  1. Somonları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Üzerlerine bıçakla ezdiğiniz sarımsakları sürün. Tuz serpin, karabiber serpin. Fırında üzerleri kızarana pişirin.
  2. Mantarları ince ince doğrayın. Az zeytinyağı ile harlı ateşte kavurun. Böylece çok su salmayacak ve diri diri lezzetli pişecektir. Üzerine 1 paket kremayı ve tuz karabiber ilave edin. Mantarları alın. Somonları mantarlı kremalı sosla sunabilirsiniz.
  3. Sebzeleri ile ayrı ayrı haşlayın. Kök sebzeler soğuk suda haşlanmaya başlanır. Patates ve havuç gibi. Brokoli ise kaynamış suya atılarak haşlanır. Haşlanan sebzeleri buzlu suya atalım. Renkleri kalsın. Sebzeleri ister bu şekilde somonun yanında servis edebilirsiniz. İsterseniz de kremalı mantarın kremasının da çevirip servis edebilirsiniz.

14 Nisan 2017

Portakallı Ördek

 
Sanki portakallı ördek yapınca usta seviyesine geçeceğim gibi hissetmişimdir hep. Benim için en ulaşılmaz seviyededir Portakallı ördek. Ayrıca hep espri konusudur biliyorsunuz biz Türklerde. Bir portakallı ördek yap da yiyelim diye eğleniriz. Bir gün bana Şafak yap da yiyelim dedi, ben de yaptım valla yedik :)
 
Ne çok tarif aradım ne çok denemeler yaptım tutturana kadar. Türkçe kaynak çok az . Yabancı kaynakları da araştırdım. Tabii bir de önemli olan Türk ağız tadına uygun yapılması . Çünkü biz Türkler et ile tatlı tadını birbirine çok yakıştırmıyoruz. O yüzden lütfen bu tarife sahip çıkın  :) Ayrıca çok da zor değilmiş :)
 
Ördeği Metro Gross marketlerden bulabilirsiniz. Ben ördeği fava ile servis yaptım. İç pilav ile de harika olur. Buraya tıklayabilirsiniz.
 
 
Malzemeler:
 
  • Portakal şurubu için : 4 adet portakalın suyu ve kabuğu, 1 su bardağı su ve 1 su bardağı şeker, yarım limon
  • 3 yemek kaşığı şeker ( karamel yapmak için) ve 2 yemek kaşığı sirke, 1 limon ve 2 adet portakalın suyu, 1 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • Pişen ördeğin 1 su bardağı suyu
  • 2,5 kiloluk ördek (ister bütün ister parçalı, but but daha iyi olabilir.)
Yapılışı:
  1. 4 adet portakalın beyaz kısımlarına dokunmadan ister rendeleyin ister soyun. Beyaz kısımlar acılık verir. Bunu 1 su bardağı şeker ile bir güzel ovun. Üzerine 1 su bardağı suyu koyun ve ocağa oturtun. Şeker eriyince içinden portakal kabuklarını delikli kepçe yardımı ile süzün ve üzerine portakal suyunu koyun. Şurup yarı yarıya çekene kadar pişsin. Pişince yarım limon sıkın üzerine. Bir 2 taşım daha kaynatın. Altını kapatın, portakal şurubunuz hazır. Bu şurubu bir kaç gün önceden yapabilirsiniz.
  2. Ben bir adet ördeği bütün pişirdim. Siz sadece butlarını da alıp pişirebilirsiniz. Valla büyük hindi torbası kullandım.. Hindi torbasında hiç zorlanmadan mis gibi kemiklerinden sıyırılacak gibi pişti. Suda verdi ve suyu da yok olmadı. Suyunu da yine sosta kullandım. Ördeğin iyi pişebilmesi için uzun süre pişmesi gerekiyor. 2 saat kadar pişirdim.
  3. Ördeğiniz pişince sosunu hazırlamaya başlıyoruz. 3 yemek kaşığı şekeri çelik tavada karamelize ediyoruz. Şeker iyice eriyince ve rengi dönünce 2 yemek kaşığı sirkeyi, 2 adet portakalın suyunu, 1 su bardağı kadar pişen ördeğin suyunu katıyoruz. Şeker önce katılaşır ancak korkmayın mutlaka açılacaktır. Önceden pişirdiğimiz şurubu da katın. Bu hazırladığınız karışımdan (şuruptan)  ısınmadan bir kaseye ayırın. Nişastayı bu karışımla açın. Baktınız nişastayı açamadığınız yani pürüzsüz eritemediniz içine el blendırı daldırın mutlaka açılır. Nişastalı karışımı şurubunuza ekleyin. Kıvam alımca şeffaflaşınca portakallı ördeğinizin şurubu hazır demektir.
  4. Servis etmek için portakalı halka halka dilimleyin. Üzerine ördeği koyun. Üzerine şurubunu dökün. Servise hazır.
 
 


4 Nisan 2017

Turp Çorbası - Kırgız Mutfağı


Tarif Nevin hanımdan geliyor. Denemiş, çok beğenmiş, bana tarifini verdi. Nevin hanım da Kırgız bir tanıdıklarında yemiş bu çorbayı. Ben de hemen denedim tabii. Valla biz çok sevdik. Siz de denediğinizde seveceğinize eminim.

Biraz değişiklik var tabii. Et suyu vardı tarifte ben sadece et suyunu değil etleri de kullandım. Kırmızı soğan kullandım ve havuç kattım. Bir bardakta süt ve 1 yemek kaşığı un tabii ki. Bence gerçekten son derece başarılı, bir o kadar da sağlıklı bir çorba oldu.

Turpun faydalarından biraz bahsedersek :

"Besin Lifi: Turp sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemi için son derece önemli besin lifi bakımından oldukça zengin bir sebze. Yarım kase dilimlenmiş turp ortalama 1 gram besin lifi içerir. Belki bu oran size çok fazla gelmedi ancak uzmanların günlük olarak tüketilmesini önerdiği besin lifi miktarının %4’üne denk geliyor.
Besin lifi sadece sindirim için değil aynı zamanda diyabet riskini azaltmak, kalp hastalıklarından korunmak, kolon kanseri riskini düşürmek içinde oldukça önemli bir gıda bileşeni.
Folik Asit: Folik asit (folat, folisin veya B9 vitamini olarak bilinir) özellikle hamilelik döneminde ön plana çıkan bir B kompleks vitaminidir. Suda çözünen vitaminler arasında yer alan folik asit hamilelik döneminde düşük riskini azaltmaktan doğum kusuru riskini en aza indirmeye kadar çeşitli sağlık sorunlarından korunmak için önerilen vitaminler arasındadır.
Folik asit üzerine yapılan çalışmalar bu vitaminin kolon kanserinden korunma, meme kanserini önleme, vitiligo tedavisi, diş eti sorunları, pankreas kanseri, gözde görülen sarı nokta hastalığını önleme gibi pek çok faydası olduğunu ortaya koyuyor.
Folik asit aynı zamanda kırmızı kan hücresi üretimini destekleyerek anemiye karşı koruma sağlayan vitaminlerden biri."

Malzemeler:

  • 3 adet dışı yeşil içi pembe olan turp
  • 1 adet orta boy kırmızı soğan
  • 1 büyük boy havuç
  • 1.5 litre et suyu ve 200 gr kadar kuzu eti.
  • 1 bardak süt ve 1 yemek kaşığı dolusu un
  • Etin yağı olduğu için soğanlar kavrulurken zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • tuz ve isterseniz karabiber
Yapılışı:
  1. Etleri 2 litre suda pişirin. Ben düdüklü kullanıyorum. Pişene kadar 1,5 lt kalır :)
  2. Kırmızı soğanı yemeklik doğrayıp, 2 kaşık zeytinyağında güzelce kavurun. Üzerine salçayı ekleyip azıcık daha kavurun. Salçanın çiğ kokusu gitsin. Unu da kavurun onunda çiğ kokusu gitsin.
  3. Üzerine önce et suyunu atın. Unun salçanın açılmasını ve pürüzsüz olmasını sağlayın. Sonra etleri katın.   
  4. Küçük küçük doğradığınız havuç ve turpları katın. 1 bardak sütü katın. Tuzunu katın. Havuçlar ve turplar iyice pişene kadar pişirin. Kaynadıktan sonra en az 20 dakika pişirmişimdir.

31 Mart 2017

Küşleme




Tarif Bien Gurme'de program yapan Yakışıklı Yemekler Uğur Volkan Uysal'dan geliyor. Gerçekten nefis bir yemek. Küşleme kuzu etinin en az bulunan etidir. Her kuzudan 2 adet çıkar. Kurbanda kurbanlık kuzu seçerken dokunduğumuz yerin altındaki ettir küşleme. Seyretmek isterseniz de buyun linkine
https://www.youtube.com/watch?v=T_EHBQtCDk4

Buyrun bakalım tarife:

Malzemeler:
  • İstediğiniz kadar küşleme . Ben 5 adet kullandım.
  • Her bir adeti 1 için dövülmüş 1 diş sarımsak
  • Her bir adeti için 1 çay kaşığı taneli hardal
  • Parmesan peyniri dilimleri ( isterseniz taze mihaliç peyniri de olur)
  • Taze biberiye ( ben de tazesi yoktu, kurusunu kullandım.)
  • Strech film
  • Üzeri için Tereyağ , kekik, biberiye yapın. Tazesini kullanamadım evde kuruları vardı.
Yapılışı:
  1. Küşlemelerinizi uzun kenarından keskin bir bıçak yardımı ile karşıya geçmeden ikiye ayırın. Yani genişletin. Altına üstüne Sterch film koyup çok fazla hırpalamadan havanın altı ile nazikçe dövün, inceltin.
  2. Etin üstüne önce dövdüğünüz sarımsağı sonra hardalı sürün ve bir güzel bir birine karıştırın.
  3. Üstüne peynirleri ve onun üstüne de biberiyeleri koyun ve kısa kenarından sıkı sıkı sarın. 1 kişilik büyük bir et oluyor.
  4. Önceden ısıttığınız yanmaz tavaya ( tavayı ısıttığınızda elinizi yaklaştırdığınızda elinize sıcak geliyorsa tavanız ısınmış demektir. ) zeytinyağı koyun. Küşlemenin açık kısmı altına gelsin. Üstten de elinizle bastırın ki tavanın izi çıksın. Benim küşlemeler açılınca ben mecburen kürdan kullandım. Etinizi arkalı önlü bir güzel pişirin.
  5. Üzeri için tereyağında kekik ve biberiye eritin. Eti servis ederken üzerine tereyağ dökerek servis edin. Tadına tat katacaktır.

30 Mart 2017

Mahlepli Kandil Simidi


Hepinize hayırlı kandiller diliyorum.

Malzemeler:

•125 gr  tereyağ ve 1 aida çay bardağı sıvı yağ
•3 kaşık dolusu yoğurt
•1 tatlı kaşığı tepeleme mahlep, 1 silme tatlı kaşığı tuz , 1 yemek kaşığı dolusu toz şeker
•kabartma tou, alabildiğine un (yaklaşık 4.5 su bardağı kadar)
•1 adet yumurta, üzerine ayçekirdeği koydum. Siz ne isterseniz.

Yapılışı:

1.Tereyağı eritin, sıvı yağı, yoğurdu, mahlebi, tuzu, şekeri ,yumurtanın sarısını, unu ve unun üzerine kabartma tozunu katın. Kulak memesi kıvamında yoğurun. Sert bir hamur olmasın sakın. Sert olur simitleriniz.
2.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle rulo yapın. Uçlarını birleştirip halka yapın.
3. Yağlanmış tepsiye dizin. Üstlerine yumurta akı sürün. Yumurtaya daldırıp çıkarınca çok yumuşuyor ve şeklini kaybediyor. Üzerine ne isterseniz serpim.
4. 180 derecelik fırında 10- 15 dakika pişirin

16 Mart 2017

Guacamole Dipsos- Avokado sos



Avokadonun faydalarını saymayacağım. Zaten biliniyor. Bu tarif, Avokadonun benim için en güzel tarifi. Ve bence Türk damak tadına da en yakın hali. Lütfen deneyin. Avokado hakkında sonra bir kere daha düşünün.

Meksikalılar, Kolombiya'lar bunu aslında mısır cipsi ile birlikte dipsos olarak kullanıyorlar. Ben meze olarak kullandım. Tarif Gözde'den..

Malzemeler:
  • 3 adet olgun avokado ( olgunlaşması için dolapta elmaların arasına koyabilirsiniz.)
  • 1 adet orta boy kırmızı soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 adet 3 burun köy biberi ( aslı jalapano biberi) azıcık acılı biber turşusu da ne yakışır.
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Karabiber (isterseniz)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: 
  1. Avokadoyu bıçakta iki parçaya bölün. Çekirdeğini çıkartıp içini çay kaşığı ile sıyırın. Çatalla bir güzel ezin. İsterseniz el blendırı daldırabilirsiniz. Derin bir kaseye koyun.
  2. Soğanı ince ince yemeklik olacak şekilde kıyın. Sarımsağı az tuzla ezin ve soğanla birlikte kaseye dökün
  3. Domatesi küçük küçük doğrayın. Biberin çekirdeklerini çıkarın ve aynı şekilde küçük küçük kıyın. Bunları da katın.
  4. Tuz, karabiber, limon suyu ve zeytinyağını kaseye aktarıp bir güzel karıştırarak servis yapabilirsiniz.