Pages

13 Aralık 2017

Muşmula Turşusu





Muşmulayı ne çok severim. Bizim evde mevsimi gelince illaki olur. Bazen olmamışları da denk gelir. ah işte o olmamışlar için neler denedim neler, Önce ıslak bir karton üzerinde bekletmeyi denedim. Buruştular olmadı. Sonra buzdolabında dondurup çözdürüp yemeği denedim olmadı. En sonunda bu tarifi buldum. bu oldu. Kabuklarının altındaki renkleri beyaz da kalsa, mayhoş tat olmuyor ve afiyetle yeniyor efendim. Tam mevsimi, bu meyveden mahrum kalmayın.


Tarif dediğim de şudur. 2 kiloluk bir cam şişeye muşmulaları yıkayıp atın. Üzerine 2 su bardağı şeker koyun. 1 gece şekerle beklesin. Ertesi gün üzerini geçecek kadar su koyun. 15 gün oda sıcaklığında bir yerde bekletin. Yemek için hazır.


Muşmulanın Faydaları Neler?

Lif, karbonhidrat, A-B1-B2-C vitaminleri ile potasyum mineralince zengindir. Ayrıca, düşük şeker içeriğinden dolayı şeker hastaları tarafından tavsiye edilmektedir. Ayrıca çok düşük kalorili bir meyvedir. Muşmulanın kalorisi, 100 gram muşmula sadece 47 kaloridir. Zengin lif içeriği ve düşük kalorisinden dolayı diyet yapanlar için ideal meyvelerden birisidir. İçeriğindeki pektin kaynağı nedeniyle kolesterol düşürücü etkisi de vardır.


 
Zengin bir C vitamini kaynağıdır. Soğuk algınlığı için faydalıdır ve demir emilimini arttırarak kansızlığa karşı da fayda sağlayabilir. Muşmulanın yaprağının ve ağaç kabuğunun da bir takım faydaları vardır. Yapraklarının anti-inflamatuar ( enfeksiyon yok edici ) ve sıkılaştırıcı özellikleri vardır. Ayrıca yaprakları kaynatılarak böbrek taşlarına iyi geldiği söylenmiştir. Tansiyon düşürücü etkisi vardır aynı zamanda bağırsaklarda oluşan iltihaplanmaya karşı da iyi geldiği söylenir. Gözler içinde faydalı olan muşmula yaprakları ile birlikte kaynatılıp romatizmalı bölgelere lapa halinde sürüldüğünde iyi gelebileceği belirtilmiştir.


Ayrıca; bazı kaynaklarda; böbreklerden kum ve taşların dökülmesine yardım ettiği, ince bağırsak iltihabına, ishale ve dizanteriye karşı faydalı olduğu, sinirleri güçlendirdiği, lumbago ve nikrist gibi sorunlara fayda sağladığı belirtilmiştir. Bilimsel bir açıklama olmamakla birlikte düşük önleyici özelliklerinin olduğu belirtilmiştir.


6 yorum:

  1. bunun da mı turşusu oluyomuuuş :)

    YanıtlaSil
  2. Bulduğuma çok sevindiğim blogunuzun yolunun tarifini Derin yani Deep Tone yaptı.
    Merhaba :)

    YanıtlaSil
  3. Deep sayesinde sizi tanımış oldum.Tabi ki takipteyim :)

    YanıtlaSil
  4. Turşusunu hiç duymamıştım. Bunu deneyeyim bir ara. Emeğinize sağlık:) Bu arada Deeptone sayesinde keşfettim sizi bize de kahve içmeye beklerim...

    YanıtlaSil
  5. Diğer meyvelerin tursusu da bu teknikle yapilirmi bilgilendirirseni sevinirim.verdiğiniz bilgiler için tesekkurler

    YanıtlaSil
  6. Başka meyveyi bu şekilde denemedim Filiz hanım.

    YanıtlaSil