Pages

27 Aralık 2016

Kaşık Salatası



Kebapların, et yemeklerin yanına son derece güzel gidiyor. Lahmacunlu, etli, kebaplı bir sofra hazırlıyor iseniz bu salatayı deneyebilirsiniz.
Salatanın sırrı tüm malzemeyi küçük küçük doğramak, birde olmuş domatesleri kullanmak. Buyrun bakalım ..

Malzemeler:

  • 2 adet domates
  • 2 adet kırmızı kuru soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 3-4 adet yeşil biber
  • 2 adet salatalık
  • sarımsak da koyan var ben koymuyorum. Olur çok da güzel olur .
  • pul biber, tuz, limon ve nar ekşisi ve zeytinyağı
Yapılışı:

Tüm malzemeleri incecik, küçücük doğrayın. Satırla doğrar gibi yapmayı becerebilirseniz süper olur. Domateslerin suyunu atmayın içine katın. Karıştırmak için derince bir salata kasesi kullanın. Tuzunu, zeytinyağını, nar ekşisi ve yarım limon suyunu ve pul biberini katın. Kaşık kaşık tüketin.


Somonlu Lavaş Rulo



Yılbaşı sofrası için son derece güzel bir alternatif. Sunum da çok şık oluyor. Lezzeti de gerçekten çok iyi.

Malzemeler:
  • Füme somon ( eğer somonu füme bulamıyorsanız. İnce ince kesilmiş somonu, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker ve 4 yemek kaşığı zeytinyağında 1 gece bekletin. Somonların dış kabukları da kesilmiş olacak)
  • Labne peyniri yada krem peynir (krem peynir bence daha iyi oluyor)
  • İnce ince doğranmış dereotu
  • Kapari
  • 2 adet lavaş
Yapılışı:
  1. Somonunuz tadına bakın. Tuzu azsa hafif tuzlayın.
  2. Lavaşın her tarafına peyniri sürüp ince doğranmış dereotunu serpin ve üstüne somon dilimlerinizi dizin ve kaparileri serpin. Bir kenarından başlayarak rulo yapın. Kenarları kesin atın. Servis etmek için iki parmak kadar kesip üzerini dereotu ile süsleyip kürdanla tutturun. Aynı akşam tüketilmesinde tavsiye edilir :)  

19 Aralık 2016

Kış Keki - Aşure Kek



İsmi enteresan biliyorum. İçinde aşurede kullandığımız malzemeler çoğunlukta. Gerçi nohut fasulye yok ama kuru incir var, kayısı var, üzüm var. Gerçekten nefis bir kek. Aslında kuru fasulye keke çok yakışıyor. Kestaneli yapılmış gibi bir tat veriyor. O tarifi de bir ara yapınca paylaşayım.

Malzemeler:
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1  tatlı kaşığı tarçın ve 1 tatlı kaşığı zencefil
  • yarım su bardağı ceviz (elle kırılmış)
  • Ayrı ayrı 1 çay bardağı kuru kayısı ( mümkünse gün kurusu ) ve kuru incir
  • 1 kahve fincanı üzüm, isterseniz kuş üzümü ben koymadım.
Yapılışı:
  1. Yumurtaların beyazı şekerle köpük köpük olana kadar çırpın. Sarılarını ekleyin ve yine çırpın.
  2. Süt ve sıvıyağı ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  3. Un, vanilin, kabartma tozu, tarçın ve zencefili de katın. Bu saatten itibaren kaşıkla yavaşça karıştırarak karıştırın. Mikser kullanmayın..
  4. Kek karışımına kuru yemişleri, üzümü ve cevizi ekleyin içinde dağılmalarını sağlayın
  5. Kek kalıbını hafifçe yağlayın ve karışımı içine dökün. Ben yuvarlak borcam kullandım. 180 derece önceden ısıtılmış fırında (yaklaşık 40 dakika) pişirin.
  6. Soğuduktan sonra servis yaparken üzerine pudra şekeri ekleyin ve servis yapın. Çok yakışıyor.

9 Aralık 2016

Otlu Peynirli Poğaça


İyi bir poğaça yapmanın yolu hamurunun yumuşak olmasından geçer. Hamur kulak memesi kıvamında olmaz. Elinize hafifçe yapışan yumuşak bir hamur olmalıdır. Eğer kulak memesi kıvamında ya da daha sert yaparsanız sert sert tıkız tıkız bir poğaçanız olur.

Otlu poğaça bence nefis bir poğaça . Mutlaka denemelisiniz.

Diğer poğaça tarifleri aşağıda. Ne çok poğaça yapmışım :)

Yulaflı Ispanaklı Pırasalı Poğaça- Pide
Dereotlu Poğaça
Zeytinli Rulo Poğaça
Zeytinli Mayalı Poğaça
Konken Böreği
Sirkeli Poğaça
Zeytinli Poğaça
Mayalı Peynirli Poğaça
Patatesli ve Zeytinli Mayalı Poğaça
Peynirli Poğaça
Tam Buğday Unundan Peynirli Poğaça

 Malzemeler :

  • yarım paket margarin veya o miktarda tereyağ ( ben tereyağ kullandım)
  • 1 aida bardağı sıvı yağ
  • 1 büyük aida bardağı yoğurt
  • 2 yumurta (1 tanesinin beyazı hamura sarısı üzerine)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3- 4 su bardağı kadar un
  • 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker
  • yarım demet bağ dereotu
  • yarım demet maydanoz
  • Evde varsa fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • İçi için 1 yemek tabağı dolusu peynir
Yapılışı:

  1. 1 yumurtanın sarısı ve peynir hariç ince ince doğranan tüm otlar ve diğer  tüm malzemeler yoğurma kabına konur. Elinize yapışan ama çok da cıvık olmayan bir hamur kıvamına gelene un konur.
  2. Yuvarlak açılarak içine peyniri konur. Hamurun bir kenarı diğer kenara kapatılarak, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üstlerine yumurtanın sarısı sürülüp, 170-180 derecede yaklaşık yarım saat kızarıncaya kadar pişirilir.

2 Aralık 2016

Düdüklü Tencerede Kabak Tatlısı


Kabaktan devam edelim efenim. Tatlısı da pek güzel olur. Ben bir de fazla yaparsam kabak tatlısını bisküvili de yaparım ki efsane olur. AAA bir sürü balkabaklı tarifim varmış. İşte blog bu işe yarıyor.

Düdüklü tencerede gerçekten hem kolay hem de lezzetli oluyor.

Buyrun bakalım balkabağı tariflerim :

Balkabaklı muffin ve cup cake
Bal Kabaklı Pasta
Çikolatalı pudingli bisküvili balkabağı pastası
Balkabaklı Muhallebili Pasta

Malzemeler:

  • 1 kilo kadar soyulmuş kabak
  • 2,5 su bardağı toz şeker (400 gr) benim gibi şekerli sevenler lütfen 3 su bardağı
  • 1 su bardağı elle kırılmış ceviz 
  • Üzerine tahin . mımmmm
Yapılışı:
  1. Soyulmuş kabağınızı 4 cm aralıklarla dilimleyin.
  2. Düdüklü tencerenize dizin. Üzerine şekerinizi atın. Kısık ateşte kapağını kapatmadan şeker eriyinceye kadar pişirin. Sonra düdüklünün kapağını kapatın. Düdüğünü ötünce15-20 dakika pişirin.
  3. İsterseniz bir de hafif üzerini kızarana kadar fırınlayın. Süper bir lezzet katıyor. İstemezseniz gerek yok
  4. Tatlınız soğuduğunda servis tabaklarına alın, üzerine tahin gezdirin ve ceviz serperek servis yapın.

30 Kasım 2016

Balkabağı Çorbası


Balkabağının faydalarını da yazmak istiyorum. Çorbasını ben ve bizim evdekiler severek içiyorlar. Çok da doyurucu . Bazen akşamları sadece bu çorba yetebiliyor. Hafif tatlımsı tadı ile sizlere farklı gelebilir. Ancak deneyin sonra karar verin. Bizim evde özellikle kışın 2 hafta da 1 kez tüketiliyor.

Balkabağı İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği

 Bu şifalı bitki içinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler vardır. Alkoloidlerin en önemlileri emetin ve sefaelin olup ayrıca psychotrin, ipecamine, hydroipecamine, methylpsycotrine ve emetaminedir. Ayrıca balkabağı çekirdeklerinin iç kısmında rezin, sabit yağ, stereoller ve etkili madde olarak kukurbitin isimli bir aminoasit bulunmaktadır.

Balkabağı Faydaları

Bağırsak kanserine karşı koruyucu etkisi vardır. Amipli dizanteri, amipli karaciğer iltihabı ve karaciğerde amip apsesi tedavisinde de kullanılması balkabağı faydaları arasındadır. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle, kilo vermeyi, zayıflamayı sağlar. Dolayısıyla zayıflamak, kilo vermek artık hayal değildir. Sindirim sistemini hızlandırır ve rahatlatır. Böylece kabızlık sorunu olanlar da bu dertten kolaylıkla kurtulabilir. Basur tedavisinde kullanılır. Bağırsak solucanları, bağırsak parazitleri, idrar kesesi hastalıkları ve prostat tedavisinde kullanılır. Antioksidan özelliği sayesinde kolesterol hastalığına iyi gelerek kandaki yağ oranını düşürmesi de balkabağı faydaları arasındadır.
İçerdiği beta karoten sayesinde kalp hastalıklarına karşı da koruma sağlayan bu şifalı bitki, kas faaliyetlerini de düzenleyerek vücuda direnç kazandırır. Kansere karşı koruma özelliği vardır. Alzheimer gibi beyin hastalıklarını önlemeye de yardımcı olması da balkabağı faydaları arasındadır.

Malzemeler:

  • 1 dilim balkabağı
  • 1 adet patates
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı süt ( yada 1 paket krema . Eğer krema koyarsanız tereyağ 1 kaşık olacak)
  • 1 litre kadar balkabağını haşladığınız su
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal ( şart değil)
  • tuz ve üzerine istediğiniz baharat karabiber de yakışır
Yapılışı:
  1. Balkabağını gelişi güzel parçalayıp haşlıyoruz . Ben düdüklü kullandım. Başka bir tencerede soğanı ve 1 adet sarımsağı yemeklik doğrayıp tereyağ ve 1 yemek kaşığı zeytinyağında öldürüyoruz. Üzerine gelişi güzel ancak ince ince doğradığımız ( çabuk pişsin diye) patatesi atıp 1-2 çeviriyoruz. Üzerine pişen balkabaklarının suyunu koyuyoruz. Yaklaşık 5-10 dakika patatesler yumuşayana kadar pişiriyorsuz. Patatesler pişince balkabaklarını ve zerdeçalı da atıp içine el blendırını daldırıyoruz. Üzerine 1 bardak sütü , ( yada krema ) tuzunu ekleyip kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun..

23 Kasım 2016

Fırında Sebzeli Palamut


 
Açıkçası Palamut balığını çok sevmem. Ancak mevsiminde ise ve sebzelerle lezzetlendirilirse gerçekten çok daha iyi oluyor. Sizde benim gibi palamut sevmiyorsanız ancak doğal olduğu için yetiştirme yerine avcılıkla yakalanan balıklardan biri olan palamutu tüketmek zorunda hissediyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin.
 
Malzemeler:
 
  • 2 adet palamut
  • 1 büyük soğan
  • 5-6 adet sarımsak
  • 5-6 adet burun biberi
  • 1 büyük domates üzeri için, ayrıca 1 tabak kadar rendelenmiş domates
  • pırasanın yeşil yaprakları
  • eğer isterseniz patates (ben koymadım ama yakışır )
  • 1 adet limon
Yapılışı:
  1. Palamutları uzun tarafından keserek fileto olarak kesin. 4 parça palamutunuz olacak. Halka halkada da olur. Sorun yok. Tepsiye koyun. Üzerine tuz serpin. Yarım limonun suyunu üzerlerine sıkın.
  2. Üzeri için 2 kaşık yemek zeytinyağında yemeklik doğradığınız soğanı, biberi ve ince ince kestiğiniz pırasayı ve ince ince kestiğiniz sarımsakları kavurun. Domates suyunu atın bir iki taşım kaynatın.
  3. Bu sosu palamutların üzerine dökün. Domatesi ve kalan yarım limonu halka olacak şekilde 4 parça yapıp palamutların üzerini süsleyin. 180 derecede yaklaşık 30 dakika pişsin.
 
 

15 Kasım 2016

Fırınlanmış Kuru Soğan



Balığın çok iyi bir yandaşçısı. İsterseniz etlerin yanına da eşlik edebilir. Şimdiden afiyet olsun. Tarifi oradan buradan hayattan da görmüştüm.

Malzemeler:

  • 2 adet orta boy kırmızı soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • tuz, kırmızı pul biber, kekik ( siz daha ne isterseniz, )
  • Fırından çıkınca üzerine nar ekşisi
Yapılışı:

  1. Soğanları piyazlık doğrayıp, elinizle birbirinden ayırın.
  2. İstediğiniz fırına dayanıklı kaba koyun.
  3. Üzerine zeytinyağı, tuz ve baharatları atın. Yaklaşık 20-25 dakika pişsin. Ben biraz daha pişmiş seviyorum. Yaklaşık çinekoplarla aynı sürede pişer :)
  4. Fırından çıkınca üzerine nar ekşisi döküp servis edin.

11 Kasım 2016

Kıymalı Karnıyarık Börek - Lahmacun Böreği

Tarif Pevin'den geliyor. Genelde peynirlisi yapıyorum ben bu tarifin. Yaz günleri için peynirlisi ideal. Kıymalı haline lahmacun böreği deniyor ve gerçekten iç malzemesinin lezzetiyle lahmacunu andıran bir tarif oluyor. Ben yine de şekil itibariyle kıymalı karnıyarık diyorum.

Malzemeler:
  • 4 Adet yufkayı ıslatmak için yarım su bardağı süt, yarım su bardağı sıvıyağ, yarım su bardağı yoğurt
İçi için :
  • 400 gr orta yağlı kıyma
  • 1 adet büyük boy domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 4 diş  sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz, Karabiber, kırmızı pul biber, istediğiniz baharatlar
Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı süt ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve ayrıca dilimlediğiniz domates ve yeşil biber

Yapılışı:
  1. İç malzememizi hazırlamak için soğanı rendeleyin. Sonra minik minik doğradığınız biberi, domatesi, ince ince kesilmiş sarımsağı ve kıydığımız maydanozu da ilave edin. Kıymayı,tuzu ve baharatları da aynı kaba alıp güzelce yoğurun.
  2. Yufkayı ıslatmak için hazırladığınız sos malzemesini de ayrı bir kaba hazırlayın ve bir kenarda beklesin.
  3. İlk yufkayı düz bir  zemine yayın ve üzerine sos malzemesinden kaşıkla yer yerine gelecek şekilde dökün ve yayın.Üzerine ikinci yufkayı da serin ve yine sosdan her yerine dökün yaydırdıktan sonra  her bir yufkayı 8 parça olacak şekilde kesin . ( Her bir yarım ay 4 parça) toplam 8 adet üçgen parçanız olacak.
  4. Her parçanın kenarına  kıymalı harçtan bir miktar koyup gevşekçe bir sigara böreği gibi sarın.Yufkanın ucunu sosa batırın, yapıştırın ki açılmasın.
  5. Sardığınız parçaları yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin.Bıçakla ortalarına kesik atın ve üzerlerine bir dilim domates ve biber yerleştirin.Diğer kalan iki yufkaya da aynı işlemleri uygulayıp börek yaptıktan sonra tepsiye yerleştirin ve yumurta, süt ve yağı karıştırdıktan sonra böreklerin üzerlerine sürün. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında börekler iyice kızarana kadar pişirin.

8 Kasım 2016

Kalamarlı Makarna



Son derece güzel bir tarif. Bir o kadar da kalorili. Yapanların eline sağlık efendim.

Malzemeler:

  • 500 gr.'lık makarna
  • 10-12 adet baby kalamar
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 diş sarımsak
  • İsterseniz taze soğanın yeşil kısımları
  • Toz kırmızı biber ve tabii ki fesleğen
  • Üzerine istediğiniz peynir ( benimkinde mihalıç var, ben Türk usulü permasan diyorum) ve maydanoz
  • 1 paket 200 gr'lık krema
Yapılışı:

  1. Makarnayı arkasındaki süre kadar pişiriyorsunuz. Ben Türk usulü 2 dk daha fazla pişiriyorum. Kalamarlar yetişmezse soğuksudan geçirip bekletiyoruz.
  2. Makarnayı kaynar suya atınca ; zeytinyağı ile kalamarları suyunu bırakıp çekene kadar pişiriyorsunuz. 
  3. Suyunu çekince tereyağını koyup ince ince doğradığınız taze soğanı ve sarımsağı ekliyorsunuz. Baharatlarını ekliyorsunuz. Onları bir kaç dakika soteleyip üstüne 1 paket krema döküyorsunuz. Krema ile de yaklaşık 1-2 dakika lezzetlerin birbirlerine karışmalarını sağlıyorsunuz. Pişen deniz ürünlerinizi makarnanın ile karıştırıp servis ediyorsunuz.
  4. Üzerine peynir ve maydanoz yada siz ne koymak isterseniz.

4 Kasım 2016

İspanya- Dikkat edilmesi gerekenler


Biz neden İspanya’ya bu kadar geç gitmişiz bilmem. Belki de diğer ülkeleri bu kadar sevemeyeceğimiz için mi ? Bilemedim.. Çok güzel güzel bir ülke gerçekten. Sadece güzel değil aynı zamanda tarihle dopdolu. Biz çok sevdik gerçekten..
  1. Bence ilk dikkat edilmesi gereken, Barcelona’ya takılıp Madrid’i hatta hatta Madrid yakınındaki Toledo’yu atlamamak. Sakın böyle bir hataya düşmeyin. Madrid’de çok güzel. Hele de Toledo büyüleyici. San Gimignano mu Toledo mu valla hangisi daha büyüleyici seçemiyorum.
  2. İspanya pahalı mı ? Evet pahalı.  Barcelona çok pahalı bir şehir. Madrid daha uygun. Ona göre tedarikli gidin.
  3. İspanya’da su içilebiliyor mu ? Evet su içilebiliyor ama ben tadını sevmedim. Suyunuzu marketlerden alın. En az %50 kar edin. Böyle sıcak bir ülkede en önemli harcama kalemlerinden biri🙂
  4. Ne zaman gidelim ? Biz 5-11 Ekim’de gittik. Barcelona 22-24 derece, Madrid 27-28 dereceydi. Tam havasında gezdik. Sizde mümkünse bahar ve sonbaharı seçin. Bahar daha da mı güzel olur bilemiyorum ancak Ekim ayı gerçekten çok güzeldi. Barcelona’da denize girilebiliyordu, biz girmedik. Deniz temiz görünüyordu. Deniz tatili bile yapılabilir.
  5. Deniz tatili için Barcelona’ya gidilir mi ? Gidilir . Hatta Airbnb’den denize yakın ev kiralanır. Uyguna bile gelir.
  6. Güvenlik sorunu var mı? Geç saatlerde gezme açısından herhangi bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Biz geç saatlerde döndük. Kadınlar tek başına yolda geziyordu. Hırsızlıkla ilgili de hiç bir şey görmedik ancak çok fazla yaşandığı söyleniyor. Herhalde hırsızlık İstanbul kadar mevcuttur.
  7. Dil sorunu var mı ? Barcelona’da pek yaşamadık, Madrid’de evet yaşadık. Ancak çok da sorun değil. Vücut dili ve işaretlerle anlaşabiliyorsunuz. EE adamların konuştuğu dil, dünyada en çok konuşlan 2. dil. Başka bir dil öğrenmeye ne gerek var. Barcelona’da zaten Katalanca konuşuluyormuş ancak ben ne İspanyolca ne de Katalanca bilmediğim için benim için herhangi bir şey ifade etmedi.
  8. Ulaşım nasıl? Valla Barcelona’da kaldığımız yerin konumu muhteşemdi. Çok fazla metro yada otobüs kullanmak zorunda kalmadık. Ancak bilet almak çok kolay . Bilet otomatlarında İngilizce seçeneği var ve rahatça alabiliyorsunuz. Biz 10 kullanımlık 1.ringi seçtik. Buda sizi gitmek istediğiniz önemli her yere götürüyor. Madrid’de de son derece kolay. Orada da 10 kullanımlık biletten aldık. Google maps’ten yazınca hangi durak, hangi yön gösteriyor ve yönünüzü çok kolay buluyorsunuz. Bunu ayrıca anlatacağım.
  9. Yemek sorun mu ? Hiç değil. Ne tür yemek isterseniz mevcut. Hele de deniz ürünleri ( karides, ahtapot , kalamar vs..) seviyorsanız tam bir cennet.
  10. Her gittiğiniz yerde ücretsiz yürüyüş turlarına katılabilirsiniz. 2.5 saatlik yürüyüşün sonunda gönlünüzden ne koparsa bahşiş veriyorsunuz. Biz Barcelona’da old city  turuna katıldık ve çok da memnun kaldık. Gaudi turu da yapılabilir. Tripadvisor’dan istediğiniz şirketi seçebilirsiniz. Çok koştur koştur olmuyor. Tam kıvamında bir gezi oluyor.  http://www.runnerbeantours.com/

Zeytinli lokum ( Zeytinli ekmek )



IMMM nefis bir tarif. Puf puf yumuşacık çok seveceksiniz. Hepsini yiyemezseniz atın buzluğunuza , çıkarıp çıkarıp yiyin.

Sütü mayayı eritirken kullandım. Ben ayrıca yoğurt koydum. Ama siz isterseniz sadece süt ve su da kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

Hamuru için :
  • 1 aida çay bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yoğurt ve suyu
  • 1 aida çay bardağı dolusu sıvı yağ
  • Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar alabildiği kadar un ( 1 kilo kesin vardır. Belki de daha fazla )
İçi için :
  • Zeytin ezmesi  ve 2 yemek kaşığı salça, isterseniz zeytinler rondodan geçirip -böylece hemen çekirdekleri ayrılıyor- de kullanabilirsiniz.
Ayrıca hamurun üstü için :
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı süt, 1 yumurta sarısı
Yapılışı:
 
1)Ilık sütün içinde şekeri ertitin. İçine mayayı koyup mayayı da eritin. 5 dakika kadar beklesin.
2)Elenmiş unun ortasını havuz yapın, yoğurdu ve suyunu, sıvıyağı, tuzu, erimiş sütteki mayayı ekleyin.Yavaş yavaş unla karıştırın. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Un fazla gelirse su ile yumuşatabilirsiniz. Çok yumuşaksa da un ekleyebilirsiniz.
3)Üstünü bezle tülbentle örtüp en az 1.5 saat bekletin. Hamur güzelce kabarsın.
4)Bu arada içini hazırlayın. Zeytin ezmesi ile salçayı karıştırıp kenarda bekletin.
5)Tezgahınızı unlayın. Hamurunuzu elma büyüklüğünde parçalara ayırın. Kaç parça çıktıysa zeytinli içinizi de o kadara bölün.  Benim hamurumdan toplam 6 parça oldu. Merdaneye yapışmasın diye arada unlayarak, merdane yardımı ile dikdörtgene benzer şekilde açın. (Çok da önemli değil). İçi üzerine sürün. Aşağıdaki gibi :
 

6) Sonra uzun kenarından başlayarak yuvarlayın. 3 parmak genişliğinde kesin.

 
) Kenarı yüksek bir tepsiye dik dik yerleştirin. Hepsini alacak, boş yer kalmayacak şekilde olmalı. Üstlerine çırptığınız yumurta sarısı, süt ve yağ karışımı sürün.
 

 
8) Önce 50-60 derece de yarım saat kadar tutun. Biraz daha kabarmasını sağlayın. Sonra 170 derece de üstleri kızarana kadar pişirin. Kabarıp, tepsiye sığmaz oluyorlar.
 
 
 

27 Ekim 2016

Muhallebili Milföy

 


Çok sevdiğim bir pastadır , çok da pratiktir. Blogda tarifi yoktu. Aman efenim eksik kalmasın çünkü çok güzeldir. Şimdiye kadar denemeyenler lütfen denesin.

Bu tatlının püf noktası aynı gün içinde tüketilmesi gerektiğidir. Misafire yapacaksanız eğer, bir gün önceden sakın yapmayın.

Malzemeler

  • 12 adet milföy hamuru
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı dolusu un
  • 2 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket toz krem şanti yada labne ( krem şant
 
Üzerine krem şanti.
 i çok yakışıyor)
Yapılışı:

1) 1 litre süt, 1 su bardağı un, 2 yemek kaşığı nişasta , 1 su bardağı şeker puf puf edene kadar pişirilir. İçine mikseri daldırın hem özleşsin hem de soğusun . Yaklaşık 10 dakika çırpın. İçine toz krem şanti atın. Krem şanti güzel bir lezzet katıyor. Muhallebi kesin artacaktır. İsterseniz daha fazla milföylü pasta yapabilirsiniz . Ben kalanına fındık serpip yiyiyorum valla.
 2) Milföyleri dolaptan muhallebiden önce çıkarın. Açılınca ortadan ikiye bölün. 24 parça olacak. Yağlı kağıt serdiğiniz tepside rengi hafif altın sarısına dönene kadar pişirin. Milföyler kabaracak. İsterseniz çatalla delip kabarmasını engelleyebilirsiniz ben kabarık kabarık seviyorum.
3)  Milföyler ılınınca 2 adet milföyün aralarına muhallebileri konur. Muhallebide ılınmış olacak. Toplamda yine 12 parça pastamız olacak. Üzerine pudra şekeri serpip servis yapabilirsiniz.

 

10 Ağustos 2016

Triliçe


Blogda dursun tarifi. Herkes yaptı. Hem de çok sevenler kaç kere yaptı. Gerçekten yerken çok hafif olduğu düşünülen ve lezzetli bir tatlı. Bizde severek yiyoruz. 1 gün önce yaparsanız daha lezzetli olur.

Malzemeler:

  • 6 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 litre süt
  • 2 paket krema
Karamel sosu için 5 kaşık toz şeker, 1 çorba kaşığı tereyağ, 1 paket krema

Yapılışı:
  1. Yumurtanın aklarını ayırıp önce tek başına sonra1  bardak şekerle, sonrada sarılarını ekleyip bir  güzel çırpın. Beyazları sarıları katmadan önce köpük köpük olacak.
  2. 1 bardak un kabartma tozu, vanilya ilave edip alttan ala ala kaşıkla karıştırın. Sönmesin yani beyazlar.
  3. Kare borcamı yağlayıp üzerine dökelim. 160 derecede 40 dk civarında pişirin.
  4. Soğuyanca dilim dilim yapıp , başka bir kapta karıştırdığımız süt ve kremaları üzerine dökelim. Ertesi gün yenmeye hazırdır.
  5. Servis yapmadan önce 5 kaşık toz şekeri tavaya koyun. Şeker eriyip karamel rengini alınca, üzerine 1 kaşık tereyağ atacağız ancak tereyağ hızlı yanar ocağın altını kısın ve hızlı hızlı karıştırın. 1-2 dakika şekerle tereyağ birbirine geçsin. 1 paket kremayı ekleyin ( 200 ml olan) topaklanabilir panik yapmayın ısınınca açılacak. Topaklarınız açılınca, şekerleriniz eriyince karamel olmuş demektir.

4 Ağustos 2016

Misafir Sofrası- 8


Bu sofra Pevinimin ellerinden çıkma.Dost meclisinde ağırlanmak ne büyük mutluluk. Çok da güzel yapar arkadaşım. Ellerine sağlık. İyi ki varlar.

Şimdi efenim menüde neler var. Yanlarına tıklayıp ulaşabilirsiniz.

Yaprak sarma. Buraya tıklayabilirsiniz.

Yeşil Elmalı Salata. Buraya tıklayabilirsiniz.

Patlıcan salatası. Buraya tıklayabilirsiniz.

Kıymalı Galeta Unlu Börek.Buraya tıklayabilirsiniz.

Rus Salatası.. Buraya tıklayabilirsiniz.

Börülce Salatası..Buraya tıklayabilirsiniz.

Rulo Pasta..Bunun tarifi yok. Bu posttan sonra onu da yayınlayalım..



27 Temmuz 2016

Acuka - Kahvaltılık salçalı sos



Benim kahvaltılarımın olmazsa olmazlarından. Acuka olmazsa salça olsada yeter bize. Sofrada kırmızı bir şey olsun da  :)
Güzel bir lezzet. İçinde kavrulmuş susam var. Gerçekten güzel bir lezzet veriyor. Umarım seversiniz.

Malzemeler:

  • 2 kaşık dolusu kırmızı biber salçası
  • 2 kaşık dolusu domates salçası
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 2 yemek kaşığı dolusu kavrulmuş kavrulmuş susam
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı silme galeta unu
  • 1 tutam kadar maydanoz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • karabiber, kırmızı toz ve pul biber. nane , artık ne isterseniz baharat
Yapılışı:

  • Cevizleri elle doğrayın, susamları kavurun koyun. Sarımsağı tuzla ezin. Tüm malzemeyi karıştırın ve afiyetle yiyin.

14 Temmuz 2016

Datça Usulü Çingene Salatası



Salata severlere güzel bir tarif. Tam da yaz akşamları için. Hadi bakalım denedikten sonra yorumları bekliyorum. Badem yerine cevizle de yaparsanız güzel olur.

  • 250 gr kadar çökelek ( lor değil peynir değil :)
  • 1 adet büyük kırmızı kapya biber
  • 12-14 adet ince kahvaltılık kıl biber ( yada siz hangi biberi kullanmak isterseniz mesela 3 burun)
  • Biz Karacabeylilerin salçalık domates dediğimiz sert suyu az küçük uzun uzun domateslerden ( normal domatesin sulu kısmınız atarak da yapabilirsiniz) 2 adet
  • 2 yemek kaşığı çörek otu
  • 3 yemek kaşığı kavrulmuş susam ( kendim hemen teflon tavada rengi dönene kadar kavurdum)
  • 1 çay bardağı kadar taze badem ( havanın alt tarafı ile bastırarak hafifçe ezdim. Rondodan çekmedim. Bıçakla da keserek de doğrayabilirsiniz ) Ben bademlerin kabuklarını çıkarmıyorum.
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
  1. Biberleri ince ince, domatesleri küçük küp küp doğrayın. Üzerine çökelekleri atın. Zeytinyağını da atıp karıştırın.
  2. Üzerine susamları kavurup dökün, çörek otunu atın. Bademleri doğrayın atın. Afiyetle yiyin.

11 Temmuz 2016

Dışı Pudra Sekerli Tarcinli Kurabiye



Son derece basit ancak bir o kadar da lezzetli bir tarif. Kahvenin yanına nasıl da güzel eşlik ediyor. Deneyin yanılmayacaksınız.

Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 aida çay bardağı pudra şekeri
  • 150 gr margarin ve 100 gr tereyağ ( sırf terayağ sırf margarinde yapabilirsiniz)
  • 1 aida çay bardağı  sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilya
  • Alabildiği kadar un
Üzeri için 4 yemek kaşığı pudra şekeri ve 2 yemek kaşığı tarçın

Yapılışı:
  1. Tüm malzemeyi karıştırın, ununu azar azar ekleyin. İlk başta zaten 3 su bardağı unu rahat alır. Elinize yapışmayacak bir hamur elde edin. Kulak memesi kıvamı dediğimiz.
  2. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp kalın silindir yapın, çocuklarınıza oyun hamurundan yılanlar yapmak gibi. Yaklaşık 2 parmak çapında olsun,uzun olmalarına da gerek yok. Sonra onları 2 parmak kalınlığında kesin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yan yana dizin. 180 derecede 20 dakika üzeri hafif renk değiştirene kadar pişirin.
  3. Bir kabın içinde 4 yemek kaşığı pudra şekeri ve 2 yemek kaşığı tarçını karıştırın. Fırından çıkar çıkmaz yani sıcak sıcak kurabiyeleri sıra ile içine atın. Her tarafı tarçına ve pudra şekerine bulanan kurabiyeleri saklama kabına alabilirsiniz. Ayrıca uzun sürede dayanır.

21 Haziran 2016

İftar Çorbaları

İftar çorbalarını bir araya toplamak istedim. Çünkü bence iftarın olmazsa olmazı çorbalardır. En sevdiğim ve sunum içinde en güzel olan çorbaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yoğurtlu Erişteli Köfteli Çorba




Tarifi:
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2015/04/yogurtlu-eristeli-kofteli-corba.html

Tandır Çorbası


Tarifi
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2012/12/tandr-corbas.html

Sahte İşkembe Çorbası yada Sarımsaklı Düğün Çorbası

Tarifi:
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2011/05/sahte-iskembe-corbas-yada-sarmsakl.html

Şehriyeli Sütlüce Çorbası


Tarifi:
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2010/01/sehriyeli-sutluce-corbas.html


Toyga Çorbası

Taaa 2008'den bir tarif ama ben çok severek yaparım.


http://durutarifler.blogspot.com.tr/2008/04/toyga-orbas.html

Balkabağı Çorbası


Tarifi:

http://durutarifler.blogspot.com.tr/2008/03/bal-kaba-orbas.html

15 Haziran 2016

Salçalı Biftek



Hem çok lezzetli hem de yapması son derece kolay bir yemektir. Davet sofraları içinde gayet güzel bir alternatiftir. Hatırlatma maksadı ile yazıyorum.

Malzemeler:
  • 1 kilo biftek ( özellikle yapacağınız yemeği belirtin)
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 kaşık tere yağı( lezzet arttırmak için) ve 1 kaşık zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı un
Yapılışı
  1. Etleri arkalı önlü sularını bırakmadan , bir taraf 30 sn., diğer taraf 30 sn olmak üzere (lütfen uzatmayın suyunu bırakmasın) kızdırdığınız tereyağ ve sıvıyağda alt üst pişirin.
  2. Aynı tavada soğanları nasıl doğrarsanız doğrayın zaten el blendırında gideceği için, sıvıyağda kavurun. Üzerine salça ve unu koyun kavurun. Üzerine 3 su bardağı su döküp unu ve salçayı pürüzsüz hale getirene kadar karıştırın.
  3. Etleri mümkünse döküm yoksa çelik tencereye dizin. Üzerine soğanlı, salçalı suyu dökün. Yaklaşık 30-40 dakika etleriniz yumuşayıncaya kadar pişirin.
  4. Etleriniz pişince etleri çıkarın. Yemeğin suyuna el blendırı daldırın. Yemeğinizin suyu undan dolayı hafif kıvamlı olacaktır ve gayet güzel olacaktır. Et, yemeğin suyu ve şehriyeli pilavla birlikte servis yapın.

9 Haziran 2016

Patates Çorbası



Ramazanda en çok aranan şey çorbadır. Zaten çorba içince de doyuyoruz. Sizlere alternatif olsun diye bir çorba tarifi vermek istiyorum.

Malzemeler:
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 küçük soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 100 ml krema ( ben kaynattığım sütün kaymağını çırparak krema yaptım kullandım.)
  • 1 lt kadar su
Üzerine tereyağ , toz kırmızı biber ve nane yapıyoruz.

Yapılışı:
  1. soğanı sarımsağı tereyağı ve zeytinyağı karışımında öldürüyoruz. Rendelediğimiz patatesleri de ekleyip onları da kavuruyoruz.
  2. Üzerine su koyup pişirmeye başlıyoruz. Kremasını, tuzunu da katıp pişiriyoruz. Piştiğinde içine el blenderi daldırıyoruz. Ben el blenderinden sonra da tekrar 1-2 taşım daha kaynatıyorum.
  3. Tereyağında kırmızı biber ve naneyi çevirip , üzerime döküp servis ediyoruz.

10 Mayıs 2016

Lahmacun


Süper kolay oldu. Niye bu zamana kadar denememişim ki. Lütfen deneyin. Hem kolay hem de temiz :) Malzemede sizden :)
Malzemeler

Hamuru: 4 tane civarında çıkıyor. Siz daha çok yapmak için arttırabilirsiniz.
  • 200 gr un ( 1 su bardağı un yaklaşık 120 gr undur.) 2 bardaktan biraz daha az
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı su (1/4 su bardağı)
  • 4 yemek kaşığı süt (1/4 su bardağı )
  • zeytinyağı
  • tuz
Kıymalı harcı

  • 200 gr kıyma
  • 4 adet biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz ve karabiber
Yapılışı:
  1. Kuru mayayı toz şeker ve ılık süt ile ıslatın. Ununu, suyunu , tuzunu katın. Hamur yapın. Elinize yapışmayan bir hamur olsun. . Yarım yada 1 saat kadar bekletin kabarsın. Mandalina büyüklüğünde koparın zaten 4 yada en fazla 5 adet çıkacak. Oklava ile yuvarlak açın.
  2. Kıymalı harcı için tüm malzemeleri robottan geçirin. Hafif sulu bir harç olsun. İsterseniz pul biberde katabilirsiniz.
  3. Kıymalı harcı hamurun tamamına kenarlar dahil elinizle kaplatın.  Kenarlardan çıksın yani. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyun . ( Ben 2 -2 sığdırdım). Hafif rengi dönene ve kenarları kıvrılana kadar 180 derecede 20-25 dakika kadar pişirin. Ben çıkınca tereyağ falan sürmedim. Hafif kıtır kıtır 10 numara oldu.

18 Nisan 2016

Portakallı İrmik Helvası


Kardeşim döktürmüş. Şık da bir sunum yapmış. Lezzeti de güzel. Daha ne olsun. Portakallar bitmeden deneyin derim.

Malzemeler:

  • 100 gr kadar tereyağ yada sz isterseniz 1 çay bardağı sıvıyağ kullanın
  • 2 su bardağı irmik
  • 1 portakalın suyu ve beyaz kısımlarına gelmeden kabuğunun rendesi
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • Şerbeti için : 1.5 su bardağı şeker, 1 su bardağı sıktığımız portakal suyu, 2 su bardağı su
  • Sizin portakalların büyüklüğüne göre 5 portakal
Yapılışı:
  1. Şerbetini başka bir yerde yapıyoruz şeker ile suyu kaynatıp, şekeri eritip, altını kapatıp içine portakal suyu ekliyoruz. Şerbetimiz bekliyor.
  2. Çam fıstıklarını yağında kavuruyoruz üstüne irmikleri atıp rengi dönene kadar kavuruyoruz. Rendelenmiş portakal kabuklarını ve şerbetini de ekliyoruz. Bir iki taşım kaynatıp altını kapatıp, şerbetini kendisinin çekmesini bekliyoruz.
  3. Portakalları ikiye kesip içini boşaltıyoruz. İçini helva ile dolduruyoruz. Cevizle de yada istediğiniz çerezle süsleyip servis ediyoruz.

4 Nisan 2016

Girit Ezme


Kesinlikle misafir masalarınızın vazgeçilmez tariflerinden biri. Son derece lezzetli. Bu mezeyi damak zevkinize göre içindekilerde değişiklip yapıp değiştirebilirsiniz. Ancak vazgeçilmez olan  2 çeşit peynir kullanılması ve mutlaka içine ceviz girmesi. Ben içine antep fıstığı ve fındık da badem ekledim. Siz isterseniz fıstık ve file badem de kullanabilirsiniz. Tamamen sizin zevkinize kalmış . Ama ceviz kullanmayı unutmayın :)

Malzemeler:


  • 150 gr tam yağlı beyaz peynir (kalın bir dilim )
  • 3 yemek kaşığı kaşar loru (tepeleme)
  • 1 çay bardağı kadar ceviz içi
  • 1 çay bardağı kadar fındık
  • 3 yemek kaşığı kadar antep fıstığı
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı ( zeytinyağını seviyor , arttırabilirsiniz )
  • 2- 3 diş sarımsak
  • isteğe göre kırmızı pul biber ve dereotu ( ben dereotunu kullandım.)

  • Yapılışı:
    1. Beyaz peyniri ve kaşar lor peynirini derin bir kase içine alın. Ezin ve karıştırın. Zeytinyağını ve çok az tuzla dövdüğünüz sarımsağı da ekleyerek peynirlere karıştırın.
    2. Cevizlerin ve fındıkların yarısını, antep fıstığının 1 kaşığını havanda dövün. yağı çıksın ki lezzet katsın. Diğer cevizler ve fındığı bıçakla küçültün. Hepsini karıştırın. İnce ince kıydığınız dereotunu da ekleyin.
    3. Zeytinyağını seviyor. Biraz daha yumuşak kıvamda olmasını isterseniz bir miktar daha zeytinyağı ekleyin ve karıştırın. İçine koyduğunuz çerezlerle süsleyin ve servis yapın.

    25 Mart 2016

    Dört Renkli Börek



    Tarif Nursel'in Mutfağı programından. Ben bunun 3 renkli halini biliyordum. 4 renklisi daha dolu dolu oldu. Görüntü muhteşem. Yemesi de gerçekten çok keyifli. İster 3 renkli ister 4 renkli her ikisini de deneyebilirsiniz.

    Amaç 4 farklı iç kullanmak ben kıymalı, kıymalı kapya biberli, ıspanaklı ve havuçlu yaptım. Siz mesela bir tanesini peynirli , bir tanesini patatesli yapabilirsiniz. Tamamen zevkinize kalmış.

    Malzemeler:

    • 5 adet yufka
    • 500 gram kıyma
    • 2 adet Kapya biber
    • 400-500 gram doğranmış ıspanak
    • 2 adet soğan, 4-5 diş sarımsak
    • 2 adet  havuç
    • Tuz
    • Karabiber
    • Yufkaları ıslatmak için 3-4 sıvıyağ ve su karışımı

    Yapılışı:



    1. Kıymalı harç için 1-2 yemek kaşığı kadar sıvıyağda yemeklik doğradığınız 1 adet soğanı kavuruyoruz. İçine kıymayı da atıp kavurmaya devam ediyoruz.  Pişmesine yakın tuzunu ve karabiberini atıp altını kapatıyoruz. Ben bu kıymayı 2'ye böldüm. Bir yarısına 2 adet ince ince doğranmış kapya biberi kavurdum ve karıştırdım. Kahve ve kırmızılı 2 çeşit elde ettim.
    2. Eğer patatesli harç yapacaksanız 2 adet patatesi haşlayın ve rendeleyin içine tuz, karabiber ekleyin.
    3. Ispanaklı harç için sıvıyağda 1 adet yemekli doğradığınınız soğanı ve sarımsakları pembeleştirin. Doğramış olduğunuz ıspanakları ilave edip kısa süre pişirin. Başka bir yerde 2 adet yumurtayı tereyağa kırıp iyice pişirin . Parçalayıp ıspanağın içine katın. 3. renk yeşil oldu.
    4. Havuçlu harç için havuçları rendeleyip 1-2 yemek kaşığı tavada çevirip, pişirip tuz ilave edin. 4 çeşit içimiz hazır oldu. 4. renk turuncu oldu.
    5. 1 adet yufkayı düz bir zemine serin. Sıvıyağ ve su karışımı ile yufkayı ıslatın. Yufkayı alt köşesinden yufkanın ¼ ünü kaplayacak şekilde katlayın. Katladığınız kısıma yani düz olan kısıma hazırladığınız harçlardan bir tanesini boydan boya serpin. Yufkayı harç koyduğunuz taraftan başlayarak sıkı bir şekilde rulo şeklinde sarın. Kenara koyun . Elde de var 1 . Diğer 3 yufka içinde aynı işlemi tekrarlayın. 4 adet ayrı ayrı uzun rulolarınız birlikte sarılmak için hazır olsunlar.
    6. Kalan son yufkayı düz bir zemine serin. Bu yufkayı da ıslatın. Yine 1/4 katlayın. Katladığınız kısma hazırladığınız rulolardan iki tanesini yerleştirin. Diğer 1 adet ruloyu tam bu ikisinin ortasına, diğerini yanına ekleyin. Hafif kayık olsun. Sıkıca sarmaya çalışın. Büyük bir rulonunuz olacak. Ortadan ikiye bölün.
    7. Her 2 ruloyu sterch filme sarıp buzlukta biraz dinlendirin ve katılaşmasını sağlayın ki düzgün kesilebilsin. Yaklaşık yarım yada 1 saat sonra çıkarın, üzerine yumurta sarısı sürün. Ve 2 parmak kalınlığında kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yatay dizin. 
    8. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarana kadar pişirin.  



    22 Mart 2016

    Bloğumun 8. yıl dönümü


    Çok çok şeyler yapıp , az az yazsam da. Bloğumu çok sevip işten güçten az zaman ayırabilsem de, 8. yılımıza gelmişiz. Bloğumun  8. yaş dönümü olmuş. Umarım daha nice nice yıllar tarifleri sizlerle paylaşmak dileği ile .. Sevgiler

    18 Mart 2016

    Kaya Koruğu Salatası


    Kaya koruğunu turşu halinde Mersin'den getirtirdim. Hem lezzeti hem de faydaları ile kesinlikle tavsiye ederim. Hafif buruk bir tadı var. Salataya da çok yakışıyor. Ben turşusundan salata yaptım ama siz direkt turşu olarak da tüketebilirsiniz.

    Öncelikle kaya koruğunun faydalarını yayınlamak istiyorum.

    Deniz otu veya diğer ismiyle gövelek olarak adlandırılan, Latince ismi: '' crithmum maritimum '' olarak bilinen kaya koruğu; deniz kıyısında, dalga serpintilerine ve rüzgara  açık olan kaya yarıkları ile, kumluk ve taşlı arazilerde kendiliğinden doğal olarak yetişen, boyu; 25 ile 30 cm arasında olan, otsu, çok yıllık bir bitkidir. Kayakoruğunun yaprakları yeşil, etli, kalın ve uzundur. Kayakoruğu, Temmuz ayından ayından başlamak üzere Ekim ayının sonuna kadar sarı renkli şemsiye şeklinde çiçek açar.
     
      C vitamini bakımından, iyot bakımından, brom bakımından oldukça zengin olduğu düşünülen kaya koruğu, hücre yenileyici ve sakinleştirici etkileriyle halk arasında kendinden söz ettirmektedir. Diş eti rahatsızlıklarına iyi geldiği konuşulan kaya koruğunun aynı zamanda idrar söktürücü ve kurt dökücü özellikleri olduğu söylenmektedir. Kaya koruğunun, halk arasında; guatr, astım ve nefes darlığına da faydalı olduğu söylenmektedir.

    Kaya Koruğu Turşusu

    Gelelim salatamızın yapılışına:
     

    Malzemeler:
     
    • 1 tabak kadar kaya koruğu turşusu
    • yarım demet taze soğanın hem beyaz hem de yeşil kısımları
    • 1/4 demet dereotu
    • 6-7 adet kornişon turşu
    • 2-3 diş sarımsak
    • Bazen mısır da koyuyorum. Bunda yok.
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    Yapılışı:
     
    Sarımsakları çok az tuzla ezin, zeytinyağı ile karıştırın beklesin. Turşu olduğu için salataya sirke, limon, tuz koymuyorum.
    Kaya koruğu turşusunu elinizle saplarından tek tek yaprak olacak şekilde koparın. Taze soğanı doğrayıp katın, dereotu ve kornişon turşuyu da ince ince doğrayıp katın. Üzerine sarımsaklı zeytinyağınızı gezdirin ve servis yapın.
     
     

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    7 Mart 2016

    Nutellalı Mısır Gevrekli Kurabiye


    Eşimin teyzesinin yaptığı nefis bir kurabiye tarifi . Ben nutellayı zaten bir kaşık aldığında dibini gören biriyim, bunun nasıl olduğunu siz tahmin edin :)

    Malzemeler:

    • 3 yumurta sarısı
    • 1 paket oda sıcaklığına gelmiş margarin yada bir o kadar tereyağ
    • 1 paket vanilya ve kabartma tozu
    • 2-3 su bardağı arası nişasta ( 2 bardak koyun, 3. yü yavaş yavaş ekleyin. )
    • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
    • Üzerine sos olarak 1 yemek kaşığı sıvıyağda benmari edilmiş ( eritilmiş) yaklaşık 1 kase kadar nutella ( kahvaltılık çikolata hangisini isterseniz)
    • üzerine mısır gevreği
    Yapılışı:
    1. Sos ve mısır gevreği hariç tüm malzemeyi karıştırıp, kulak memesi ve ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Ceviz büyüklüğünde yuvarlak yuvarlak kurabiyeler yapıp 180 derecede yaklaşık 20-25 dakika hafif rengi dönene kadar pişiriyoruz. Kurabiyelerin rengi iyice dönmesin.
    2. Kurabiyelerimiz soğuduktan sonra, benmari usulü erittiğimiz sonrasında ılıttığımız nutellaya batırıp,  kurabiyelerimizi ( çok küçük küçük yapmadan az biraz mısır gevreklerini ufalıyoruz) mısır gevreğine her tarafını buluyoruz. Çikolata soğuduktan sonra ( isterseniz buzdolabında yarım saat kadar bekletebilirsiniz) ve kurabiyenin üzerinde donduktan sonra servis yapıyoruz.

    29 Şubat 2016

    Bolu Kebabı


    Nefis bir tarif daha. Zaten malzemeleri sayınca , bu malzemelerden nefis bir tarif çıkacağını sizlerde anında anlayacaksınız. Deneyin, sonrada misafir yemek listenize ekleyin..

    Malzemeler:

    • Yarım kilo kuzu kuşbaşı ( kişi sayısına göre arttırıp çoğaltabilirsiniz . Biz 3 kişiydik)
    • ramazan pidesi gibi pide
    • 1 kase kadar süzme yoğurt
    • 1 kase kadar kaşar (koymasanız da olur ben lezzeti arttırmak için koydum)
    • 1 kase kadar salçalı sos, ben biraz da domates sosu kullandım.
    • Üstüne çarliston yada 3 burun biber ve çeri domates
    Yapılışı:

    1. Kuzu kuşbaşını düdüklü tencerede haşlayın.
    2. Fırın  kabınızı tereyağ ile yağlayın. Pideleri fırın kabınıza küp küp doğrayıp tabanına komple dizin.
    3. Pideleri pişirdiğiniz etin suyu ile ıslatın.
    4. Pidelerin üstünü süzme yoğurt ile kaplayın. Üstüne etlerinizi dizin. Üstüne kaşarları da serpin.
    5. Etlerin üstüne salça ve su ile yaptığınız sosu dökün. Kestiğiniz domates ve biber ile birlikte 180-200 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika üstü kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.

    5 Şubat 2016

    Coreslaw Salata - Havuçlu Lahana salatası



    Son derece güzel bir salata. İçinde havuç , şeker, hardal olunca coreslaw'a döndü. Buyurun bakalım tarifine :
    • Bir normal boy lahananın yarısı kadar lahana.
    • 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 büyük boy havuç
    • 1 yemek kaşığı hardal
    • 1 yemek kaşığı sirke (ben balzemik kullandım)
    • 2 yemek kaşığı kadar mayonez
    • 4-5 diş sarımsak
    • 4 yemek kaşığı dolu dolu süzme yoğurt ( ben kendim normal yoğurdu havlu kağıt ve tel süzgeç yardımı ile süzüyorum.)
    Yapılışı:
    1. Lahanaları ince ince kıyın, üstüne şeker ve tuzu atıp öldürene kadar ovun. Zaten havalesini kaybettiğini ve küçüldüğünü fark edeceksiniz. Üzerine rendelediğiniz havucu da katın.
    2. Üzerine bir kapta dövdüğünüz sarımsak, yoğurt, mayonez, sirke, hardalı karıştırıp dökün. Tadını kontrol edin. Mayonezi yada yoğurdu az gelmiş ise ilave edin. Süsleyerek servis edin.


    2 Şubat 2016

    Misafir Sofrası -7

     
     
    Misafir ağırlayacağımız zaman en çok düşündüğümüz şey ne yapsam. Sizlere örnek olması açısından en son hazırladığım sofrayı ve tarifleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
     
    Masa'da ara sıcaklar yok ve biber içinde peynir tabağını da koymadan çekmişim :) Genelde kış meze ve salatalarını yapmaya çalıştım.
     
    
     
    

     
     
    Bir sol köşeden
     
     
    Bir sağ köşeden
     
    Menümüzde ; Üstelerine tıklayarak tariflere ulaşabilirsiniz.
     
    Kırmızı biber ve yeşil biber kızartması
    Erik, sarımsak ve kiraz turşusu
    Peynir tabağı
     
     
     

     
     

     
    Kereviz Salatası , kan portakalı eşliğinde. Portakallarım Mersin'den geldiler. 


    Közlenmiş Kırmızı biber sarma

     
    Peynir tabağı - 4 çeşit peynir var. Kuru kayısı, acı kırmızı biber, ceviz ve hurmadan oluşmuştu. Dönen tabak İkea'dan alınmıştı. 

     
     
    

     
    Kırmızı ve yeşil biber içinde peynir. Bu sefer peynirin içine ince ince doğranmış dereotu ve maydanoz kattım ve çörek otu ile süsledim 


    Ana yemek olarak kremalı mantarlı somon . Kremalı havuç, brokoli ve patatesle servis ettim. Tarifini ekleyeceğim.