Pages

30 Aralık 2021

Muhammara

 


Közlenmiş kırmızı biber severleri buraya alalım. Çok güzel bir meze sizleri bekliyor. 
Malzemeler 
🌶7 Adel közlenmiş biber . Eğer hazır kullanacaksanız 4 tane de yeter. 
🌶5 dilim etimek 
🌶 3 diş sarımsak 
🌶 1 çay kaşığı kimyon ve tuz 
🌶 1 tatlı tabağı kadar cevizden üzerine koymak için bir kaç tane ayırın 
Yapılışı: 
Közlenmiş biber, etimek, kimyon tuz ve cevizi ve 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağını rondodan geçirin. Servis tabağına alın. Üzerine nar ekşisi , zeytinyağı gezdirin. Ceviz koyup servis edin . 

28 Aralık 2021

Nutellalı milföy çam ağacı


Böyle bir tarifin güzel olmama ihtimali yok. Yılbaşına yakışır bir tarif oldu. Ben biraz ilave yaptım tabii. Nilay ilaveleri 🥰

Malzemeler 
🎉3 adet alta 3 adet üste 2’li milföy
🎉arasına Nutella ( daha yumuşak, sürümü kolay) , bıçakla doğranmış Antep fıstığı ve tarçın 
🎉üzerine önce süt, sonra yumurta sarısı . Pişince pudra şekeri

Yapılışı:
Milföyleri Yanyana dizip merdane ile hafifçe açın. Kenarlardan yapışsınlar . Bıçakla yada pizza bıçağı ile çam şekli verin. Üzerine çikolatayı sürün. Tarçın serpin. Antep fıstığı serpin. Yapın yapın tarçın çok yakışıyor. Üzerine diğer üç tane merdane ile açtığınız ve birbirine yapıştırdığınız diğer milföyleri serin. Elinizle bastırınca çam ağacının şekli hissedilecek. Oradan yine çam ağacı olacak şekilde kesin. Ağacın yaprak kısmına 2 parmak genişliğinde derin kesikler atın. Elinize 2 tur kıvırın. Üzerine bir fırça yardımı ile süt sürün. Benim ki bu şekilde yemekteki sırasını bekledi. Fırına atmadan önce yumurta sarısı sürün. Kızarana kadar 180 derecede pişirin. Pudra şekeri ile servis yapın. Kalan hamurların içine de Nutella sürüp. Ne şekil isteseniz şekii verip pişirebilirsiniz. 

 

19 Aralık 2021

Güveçte pastırmalı humus


Güveçte pastırmalı humus 🥘Humus bir orta doğu mezesidir ve kelime anlamı da nohuttur. Ben fırınlanmamış olanını da bayılırım ama bu fırınlanan bir efsane oldu gerçekten. Bir güveci kendi başınıza yiyebilirsiniz garanti veriyorum.

Malzemeler:
1,5 su bardağı haşlanmış nohut
6 yemek kaşığı tahin
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber ve tuz
6 dilim çemensiz pastırma
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:

Nohutu önceden ıslatıp tamamen yumuşayana düdüklü tencerede pişirelim. Pişirdiğimiz nohutların kabuklarını soyalım. (isterseniz soymaya bilirsiniz de ama rondo ile iyice parçalamanız gerekir) Kabuklarını soyduğumuz nohutların içine rondoyu daldıralım ve pürüzsüz kıvama gelene kadar iyice ezelim.
Üzerine limon suyu, tahin, havanda ezdiğiniz sarımsağı ,zeytinyağı, kimyon ve tuzunu ekleyerek iyice karıştıralım.
Hazırladığımız bu karışımı 6 adet küçük güvece bölüştürelim. Sonra pastırmalarımızı bir tavada tereyağı eşliğinde bir iki dakika soteleyelim. Humusumuzun üzerine pastırmaları yağı ile birlikte paylaştıralım. 200 derecede fırında 5 dakika kadar humus çok hafif renk alama kadar tutalım ve sıcak sıcak servis yapalım. 
 

6 Aralık 2021

Brokoli mezesi


Brokoli mezesi 🥦 son derece kolay, lezzetli ve sağlıklı bir meze, salata ne dilerseniz diyebilirsiniz. 

Brokolileri robottan geçirdim. 2 yemek kaşığı zeytinyağında tavada çevirdim. Burada biraz tuz kattım. (Eğer brokoliyi çiğ yiyebilenlerdenseniz hiç sotelemeyin. ) Soğumaya bıraktım. Tavada çabuk soğuyor. Üzerine 3 diş sarımsak , 2 yemek kaşığı dolusu süzme yoğurt, 2 yemek kaşığı dolusu normal yoğurdun susuz kısımlarından sos yaptım. Brokoliler soğuyunca karıştırdım. Üzerine pul biber serptim servis ettim. Aaa üzerine zeytinyağı da dökebilirdim. Unutmuşum. 

Üzerinde mor gibi görünen bir parça pancar salatası . İçinde ceviz ve nar olmayan hali :) Ona ulaşmak için buraya tıklayın. 

 

25 Kasım 2021

Antepfıstıklı Truffle


Yapması da yemesi de 5 dakika. Tam da kahvenin yanına. Tabii kahveyi bekleyebilirseniz 😊 

* 2 katlı hazır pastaban (sade ) evde kalmış kekleri de kullanabilirsiniz 

* 200 ml krema

*2 paket çikolata ( 140 gr çikolata) 

* 1 kase kadar Antep fıstığı

Keki romdadan geçirip iyice inceltin. Kremayı bir kaba koyup ısıtın. Aman kaynamasın. İçine çikolataları parçalayıp atın. Eritin kekin üzerine dökün. Antep fıstıklarını bıçakla doğrayıp içine katın. Küçük ceviz büyüklüğünde toplar yapın. Kalan Antep fıstıklarını rondodqn geçirip düz bir tabağa dökün. Yaptığın topları içinde yuvarlayın. Buzdolabında soğutun ve istediğiniz zaman yiyin. Ama dolaba gidip gelip yemeyin 😀




 

24 Kasım 2021

Siyah zeytin yapımı

 


1 litrelik gazoz şişesi 670 gr, 1.5 litrelik gazoz şişesi 1 kg zeytin alıyor. Zeytini taze açıldığında sevdiğim için ben mümkünse bu boylarda yapıyorum. Siz 2.5 litreliklerde de yapabilirsiniz. Gazoz şişelerinin kapakları asidi salmamaları için yapıldığı için son derece iyi tutuyorlar.Bu şişelere yaparsanız sorun yaşamazsınız. Zeytinleri önce lavaboya döküp yıkıyorum. Yaptıktan sonra yan yatırıyorum. Aklıma ne zaman gelirse çeviriyorum. 

Zeytininizi Mayıs ayında açabilirsiniz. 


1 litrelik şişe için
* 30 gr tuz ( 1 yemek kaşığı dolusu ) ben terazi ile ölçüyorum. . * 1 adet kesme şeker * 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
* çay kaşığının ucu ile limon tuzu yada az limon suyu
* 1 çay bardağını dibi ile sirke


1.5 litrelik için ise * 45 gr tuz ( 1.5 yemek kaşığı dolusu) * 2 kesme şeker
* 2/3 su bardağı sıvı yağ
* yarım çay kaşığı limon tuzu yada limon suyu 
* 1/4 çay bardağı sirke 

14 Kasım 2021

Sultan Kebabı


Pratik sultan kebabı 🥙
Sizde sürekli ne yapsam ne yapsam diye düşünenlerden misiniz ? Bence yemek yapmanın %50’si ne yapacağına karar vermek. 
Bu malzemelerden 6 adet güveç çıktı. 
  • yarım kilo kuzu kuşbaşı.
  • 2 adet büyük boy patates
  • 2 adet domates
  • 1 adet büyük boy soğan ve 4-5 diş sarımsak
  • 2 adet yeşil ve 1 adet kırmızı biber
  • 6 adet parça kare milföy ve üzerine çörek otu, susam ve 1 yumurta sarısı
  1. Patatesleri küp küp doğrayıp sıvıyağda kızartın. Havlu kağıda alın
  2. Kuşbaşı etleri yüksek ısıda renkleri dönene kadar pişirin. Üzerine zeytinyağ ekleyin ve sırası ile yemeklik doğranan soğanları, sarımsakları biberleri atın kavurun. Renkleri dönünce küp küp doğranan domatesleri ekleyin. Domates yoksa az sulandırılmış 1 yemek kaşığı salçada olur. Domatesler suyunu salınca ve biraz koyulaşınca tuzunu, pulbiberini ekleyin. Kızarmış patatesleri de ekleyin, karıştırın , yemeğimiz tamam. Bu yemeğe kızarmış patlıcan da yakışır ama evde yoktu. 
  3. Yemeği 6 adet güvece bölüştürün. Üzerlerini yumuşamış kare milföyü çok fazla açmadan merdane ile açarak kapatın. Üzerilerine yumurta sürüp, çörek otu ve susam ekleyerek 180 derece de üzerileri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin.


 

27 Ekim 2021

Pişmeyen Balkabaklı Cheesecake


Dün dünya balkabağı günü imiş. Ben de bilmeden balkabaklı cheesecake yapmışım. Benim ki son derece kolay ve daha az kalorili oldu. Denerseniz seveceğinize eminim.

Malzemeler: 6 kup bardağı için 

Tabanı için : 8 yemek kaşığı yulafı rondadan geçirdim, 1 yemek kaşığı tereyağı mikrodalgada yumuşattım, 2 yemek kaşığı tatlının şurubunu ekleyerek ve  karıştırarak bir karışım yaptım. Kupların tabanına yaydım. 

Orta katmanı ve üst katmanı : 1 kilo kabağın 300 gr şekerle tatlı yapılmış halinden ( kabakları bir gece önce şekerde beklettim. Kabakları dilimledim. 8 dilim oldu. Ertesi gün 1 çay bardağı su koyup, kısık ateşte kaynadıktan sonra yaklaşık 20 dakika kabaklar yumuşayana kadar , "çok yumuşasa da sorun olmaz zaten rondodan geçireceğiz". pişirdim.) yapıldı. Pişen tatlı soğumaya yakın ılınınca içine rondo daldırarak püre haline getirdim. 1 yemek tabağı kadar ayırdım. Kalan büyük kısma 200 gr kadar labne ekledim. Karıştırdım. Burada 2 yemek kaşığı tereyağ ekleyebilirsiniz ama bence ağır oluyor. 1 yemek kaşığı tereyağ da anlaşalım. Ben kuplara koyduğum için koymadım. Kuplara paylaştırdım. Dolaba kaldırıp 1 saat beklettim. 

Üzerin için 1 su bardağı cevizden  6 adet kelebek ceviz ayırdım. Kalanı bıçak yardımı ile doğradım. Tabaktaki kabak püresine ekledim. Karıştırdım. Kuplara paylaştırdım. Kuplar soğuyunca, üzerilerine 1 adet kelebek ceviz koyup servis ettim. 



 

14 Ekim 2021

Yalancı profiterol 2

 


Yalancı profiterol'ün kedi dilli ve borcama yapılmış versiyonu . Kedi dili de bence çok yakışıyor . Her 2 haline bayılacaksınız 

Etimekli versiyonu için tıklayın 

Malzemeler:

 1 lt süt

1 su bardağı yarı yarıya olacak şekilde nişasta ve un

1 su bardağı şeker

1 su bardağı süt ve 1 paket şanti ile yapılmış krem şanti

1 paket kedi dili

üzerinin sosu için 3 bardak süt, 2 yemek kaşığı dolusu nişasta, 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker, 1 vanilya, 1 paket bitter çikolata

Yapılışı:

Önce 1 su bardağı süt ve 1 paket şanti ile krem şantiyi yapıp buzdolabına soğutmaya bırakın.

Süt,şeker , un ve nişasta karışımı ile muhallebiyi pişirin. İçine çırpıcı daldırın 5 dakika çırpın. İlk sıcaklığı çıkmış olacak ve muhallebi özleşecek. Sonra dolaptaki krem şantiyi de katın karıştırın.  Krem şanti formunu kaybedebilir ama merak etmeyin karışacak, güzelleşecek

Borcama kedi dillerini dizin ve üzerine muhallebiyi dökün , soğumaya bırakın.

Üzerine çikolata sos yapacağız. Hazır sosta kullanabilirsiniz. Ben kendim yaptım. 3 su bardağı süt, nişasta , şekeri pişirin. Sürekli çırpın. Pof pof ettikten 2 dakika sonra indirin. Çikolatayı içine parçalayın. Çırpmaya devam edin. Muhallebinin üzerine çikolata sosunu paylaştırın. Soğuyunca süsleyip servis edin.



8 Ekim 2021

Yalancı Profiterol 1

 


Bu tarifi denediğinizde müdavimi olacaksınız . Hem çok pratik hem de çok lezzetli. Kısaca tam benlik :)

Yalancı profiterol'ün etimekli versiyonu . Bir de kedi dilli versiyonu var ona ulaşma için lütfen tıklayın 

Malzemeler:

  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı yarı yarıya olacak şekilde nişasta ve un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt ve 1 paket şanti ile yapılmış krem şanti 
  • yarım paket belki biraz fazla etimek
  • üzerinin sosu için 3 bardak süt, 2 yemek kaşığı dolusu nişasta, 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker, 1 vanilya, 1 paket bitter çikolata 
Yapılışı:

    1. Önce 1 su bardağı süt ve 1 paket şanti ile krem şantiyi yapıp buzdolabına soğutmaya bırakın.
    2. Süt,şeker , un ve nişasta karışımı ile muhallebiyi pişirin. İçine çırpıcı daldırın 5 dakika çırpın. İlk sıcaklığı çıkmış olacak ve muhallebi özleşecek. İçine elinizle parçaladığınız etimekleri atın karıştırın. Sonra dolaptaki krem şantiyi de katın karıştırın.  Krem şanti formunu kaybedebilir ama merak etmeyin karışacak, güzelleşecek
    3. İster kuplara paylaştırın , ister borcama dökün , soğumaya bırakın.
    4. Üzerine çikolata sos yapacağız. Hazır sosta kullanabilirsiniz. Ben kendim yaptım. 3 su bardağı süt, nişasta , şekeri pişirin. Sürekli çırpın. Pof pof ettikten 2 dakika sonra indirin. Çikolatayı içine parçalayın. Çırpmaya devam edin. Muhallebinin üzerine çikolata sosunu paylaştırın. Soğuyunca süsleyip servis edin


    12 Ağustos 2021

    Evde Kokoreç Yapma

     



    Pandemi zamanı kokoreçte kokoreç diye tutturmuştum. Resmen aş ermiştim. Çok severim kokoreçi. En sonunda kendim evde yapmaya karar verdim. Evde bir kaç kere yaptıktan sonra, bir çok ünlü kokoreççi ile karşılaştırınca ( kendim yaptıktan sonra tekrar oralardan da yedim:) ) valla benim yaptığım kokoreçin çok daha güzel olduğuna kanaat getirdim :) 

    Ayrıca ton balıklı kokoreçte yapıyorum hatta mantardan da kokoreç yapıyorum. Onların tarifini de bir ara fotoğraf çektiğimde paylaşırım.

    Kokoreçler Bursa'da Edemen et'ten. Sizde bir çok ürünü bir arada satan büyük kasaplardan bulabilirsiniz.

    Malzemeler

    • Kişi başı 2 adet yuvarlak halka , 1.5 da olabilir 2 kişiyseniz. 
    • Kişi başı 1 adet yeşil biber yada 1 adet burun biberi
    • Yarım kırmızı biber ( ben koyuyorum valla lezzet arttırıyor. İsterseniz koymayın.)
    • Kişi başı yarım kuru soğan
    • Kişi başı büyük domatesin yarısı
    • Tuz, Toz kırmızı biber, kimyon ve kekik, ben ayrıca ipek pul biberde atıyorum
    Yapılışı
    1. Aynı anda 2 adet tava kullanıyorum. Aynı anda tavaları kızdırıyorum. Önce zeytinyağı koyduğunuz tavaya sıra ile soğanları, biberleri, bunlar ölünce domatesleri , domatesler de suyunu çekince ( çok da çekmesin ekmeğimizi ıslatacağız) altını kapatınca baharatları ve tuzu atın . 1b-Bu arada kokoreçi atacağınız tavanın üzerine elinizi tutun. Eğer elinizi 3 en fazla saniye kadar tutabiliyorsan kokoreçleri tavaya yağ koymadan atın. Böylece kokoreçler mühürlenecek , suyunu bırakmayacak ve çok lezzetli olacak. 
    2. Kokoreçler arkalı önlü pişince ( renk değiştirecek , çok yağlı olduğu için kenarlardan yukarıda doğru kalkacak) kesme tahtasına alın. Küçük küçük kesin. Soğanlı biberli tavaya atın. Karıştırın. Tavanın altı açık olsun ki soğumasın. Soğursa kokoreç bir şeye benzemez.
    3. Ben ekmekleri tost makinasında kızartıyorum. Bu kısmı size kalmış. İster kızartın, ister direkt kullanın. Kızarttığınız ekmeklerin iç kısmını kokoreçin üzerine bastırın. İçine kokoreçi doldurun ve servis yapın. İşte bu kadar kolay ve güzel.

     

    30 Haziran 2021

    Lorlu Kurabiye


     

    Yumuşacık hamuru ve enfes tadı ile ennnnn sevdiğim kurabiyelerdendir. Sizde yaptığınızda siz de çok seveceksiniz. Lor tabii ki önemli kahvaltılık kaymak olmalı. Ben Bursa'da olduğum için tabii ki şanslıyım. Loru Bahar Eşmenler'den alıyorum. Tek başına bile yemelere doyamazsınız. 

    Gelelim tarife. Yağ olarak tereyağ kullanabilirsiniz ama ben sıvı yağ kullandım. Hele Ege'liyeseniz zeytinyağı bile kullanabilirsiniz. 

    • 250 gr lor
    • 2 yumurta ( birinin beyazı üzerine sürülecek)
    • 1/4 büyük su vardağı sıvı yağ ( yada 125 gr tereyağ)
    • 1 su bardağı toz şeker
    • 1 paket vanilin ve 1 paket kabartma tozu
    • 2.5 su bardağı un ( siz yine de kontrollü koyun)
    Yapılışı:
    1. Sıvı yağ , yumurta , lor peyniri ve şekeri elinizle bir yoğurma kabında karıştırın.
    2. Üzerine unu , kabartma tozu  ve vanilini ekleyin. Hamuru elinize yapışmayan yumuşak bir hamur olacak
    3. Hamurdan cevizden biraz daha büyükçene parçalar koparıp elinizle yuvarlak şekil verin.
    4. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye önce hepsini diziyorum. Sonra tek tek çatalla çırptığım yumurta beyazına üzerini daldırıyorum. Sonra bir tabaktaki toz şekere daldırıyorum. Tekrar tepsiye diziyorum. 
    5. 180 derece önceden ısıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Fazla tutmayın . 15-20 dakika arasında pişmiş demektir.


    29 Nisan 2021

    Patatesli Lahana Sarma

     


    Siz de benim gibi patatesi her şeye yakıştıranlardansanız, tarifi okurken yapmaya da karar veriyorsunuz. Gerçekten çok ama çok lezzetli bir tarif. Ayrıca lahana sarma olduğu için sarması da son derece kolay, sarıp sarıp avucunuzla sıktığınız da dolmalar aynen formunu koruyor.

    Malzemeler 

    • 1 orta boy lahananın sarılacak yaprak kısımları
    • 4 patates
    • 1 soğan
    • 1 çay bardağı ince bulgur
    • 1'er tatlı kaşığı Domates ve biber salçası
    • Tuz karabiber ve zeytinyağı
    • Üzeri için 1 tatlı kaşığı domates, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve salçayı inceltmek için 1 çay bardağı su
    Yapılışı:

    1. Lahanaları sarılacak kıvama gelene kadar ( yalaşık 10 dakika) haşlayın ve parçalanmamaları için hemen soğuk suya yatırın.
    2. Soğanı yemeklik doğrayın, zeytinyağında kavurun. Salçayı atın kavurun. Haşladığını ezdiğiniz patatesi sıcak sıcak atın kavurmaya devam edin ki sıcak kalsın. Bulguru atın , baharatı tuzu atın. Kırmızı toz biberde yakışır. Ocağın altını kapatın ve ayrıca tencerenin kapağını kapatın ki bulgur şişsin.
    3. Bulgurda şişip , iç biraz soğuyunca el kadar parçaladığınız lahana yapraklarına dolma yapar gibi sarın. Sıkıp sıkıp, borcama dizin
    4. Üzeri için yağların için de 1-2 dakika kavurduğunuz salçaya su katarak açın ve lahanaların üzerine dökün. Önceden ısınmış fırında 180 derecelik fırında yaklaşık 15-20 dakika hem suyunu çekene hem de kızarana kadar pişirin. Sonra da yoğurtla servis yapın. 

    6 Nisan 2021

    Evde Boza Yapımı

     


    Boza yapmak hep aklımdaydı ancak yapmak zor geliyordu. Ancak arkadaşım Belgin'in eşi yapınca ve de çok güzel olunca ben neden yapmıyorum dedim. Ben de yaptım ve çok güzel oldu gerçekten. Hele 5. gün falan, güzelce ekşiyince daha da güzel oldu.

    Evet biliyorum önümüz bahar ve yaz. Anca bu tarif burada dursun. Ben bir kez daha yapacağım nasıl olsa havalar soğuk. Ayrıca emziren annelere de gelsin bu tarif. Yazın boza bulamayacakları için kendileri de yapabilirler.

    Tarifi, bir çok tarife bakarak, bence en uygununa göre yaptım. Daha çok kısıkateş'in boza tarifini kullandım. Ben ölçüyü yarım ölçü olarak yaptım. Buna rağmen dağıttım. Bayağı da çok oldu. Gayet de güzel oldu. 

    Aslında çok kolay bir tarif ama beklemesi zor :)

    Malzemeler:

    • 2 bardağı aşurelik buğday 
    • 1 su bardağından 2 parmak eksik pirinç
    • 6 lt su düdüklünün maksimum ölçüsünde) 
    • 1 su bardağı şeker
    • 1 su bardağından 2 parmak eksik boza ( ben Belgin'lerin getirdiği boza ile yaptım. Satın alınma boza da olur, yeni yaptığımı ev yapımı yoğurt ile deneyeceğim)
    • 1 yemek kaşığı ekşi maya ( bu şart değil ben daha fazla eksişisin diye koydum)
    Yapılışı:
    1. Ayıklanmış aşurelik buğday ve pirinci bol suda yıkayıp süzün.
    2. Akşamdan düdüklü tencereye koyun , üstünü geçecek kadar su koyun. Bir gece kabarsınlar.
    3. Ertesi gün suyu süzün ve düdüklü tencerenin maksimum  seviyesine kadar su koyun ve (ben 30 dakika pişiriyorum), siz düdüklünüzün pişirme süresine göre pişirin. 
    4. Pişince içine el blendırı daldırın. Sonra ince süzgeçten geçirin . Çelik süzgeçin üzerine bölüm bölüm döküp, tahta kaşıkla geçmesini sağlayın. Süzgeçin üzerine kalanları , akmayanları atın. 
    5. Çok koyu olduğunu düşünüyorsanız ki benim ki tam ayarında oldu içine kaynamış su katabilirsiniz.
    6. Yoğurt mayalama kıvamına gelince yani içine küçük parmağınızı soktuğunuzda yanmayacak seviyede ( eğer mutfak derecesi var ise 40 ila 45 derece arası) içine maya için boza yada yoğurt katın. Bence evde varsa ekşimaya da katın. Tahta kaşıkla karıştırın.
    7. En az 48 , aslında 72 saat arada bir karıştırırak mayalanmaya bırakın. Ben yoğurdu , ekmeği mayalayacağım zaman çalışmayan fırın içinde tutuyorum. Oranın sıcaklığı hep aynı çünkü :) Sonra buzdolabında saklayın. 
    8. Ben dayanamadım, 48 saat sonra açtım, içtim, dağıttım. Ama sonra buzdolabına kaldırdığımda 2 gün sonra ekşiyince daha güzel olduğunu fark ettim. Demek ki neymiş, çok da sabırsız olmamak gerekliymiş.




    10 Mart 2021

    Pratik Un Helvası

     


    Bugün 10.03.2021 miraç kandili. Herkese hayırlı kandiller efendim. Dileklerimizin, dualarımızın kabul olduğu bir kandil olsun inşallah. Benim ki malum "ne zaman bitecek bu corona virüs" duası :) 

    Son derece basit ama bir o kadar da sevdiğimiz bir tarif. Tek başında durmaya üşeniyoruz değil mi ? İşte başında durarak kalori yakıyoruz ve helvayı yemeğe hak kazanıyoruz. 

    Tarif @margauxthecook'dan geliyor. Kendisi kaymaklı ve tahinli demiş ama ben koymadım. Kendisi 1 bardaktan yapmış benim gözüme az gözüktü ben 2 su bardağı ile yaptım.

    Malzemeler:

    ·        2 su bardağı un

    ·        100 gr tereyağ ( yağ ölçüsünü de arttırmam gerekiyordu ama valla yağ ölçüsünü aynı kullandım. Helva dediğin yağlı olur ama yağ koyarken benim ellerim titriyor. ) 

    ·        2 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağı kullandım)

    ·        yarım su bardağı ceviz

    ·        1 su bardağı süt

    ·        1 su bardağı şeker

    Yapılışı

    1.               Sıvıyağ ve tereyağı kalın tabanlı bir çelik tencereye alın. Kalın taban tencerenin kenarlarının ve unun yanmaması için, çelik olması olurda ununuz topaklaşırsa içine el blendırı sokun diye :)

    2.                Yağ eriyince unu ilave edin. Orta ateşte 2 dakika kavurun. Orta ateşte çok kavurursanız ununuz kristalleşir , hızlı esmerleşir. Eğer kristalleşirse aman ne yapacağız demeyin içine el blendırı daldırın. Biraz kalır ama çoğunu halleder el blendırı. El blendırı sokunca cevizler yok oluyor . Tek kötü tarafı bu. Artık altını kısın

    3.               Kırdığınız cevizi ilave edin. Sürekli karıştırarak rengi tatlı bir kahverengi oluncaya kadar kavurun. 17 dakika kadar. Ocaktan alın kenara şekeri ekleyin , karıştırın. Sonra sütünü ekleyin ( sütün sıcak olmasına gerek yok, ancak çok sıcağa attığınız için buhar gelir , bundan sakının) Geri ocağa alıp kısık ateşte 1-2 dakika daha kavurun. 5 dakika dinlensin , kaşıkla şekil verin ( ben bunu beceremediğim için dondurma kaşığı kullandım.) Tarçın serperek servis edin





    2 Şubat 2021

    Asado

     





    Asado aslında Güney Amerika , özellikle Arjantin'de yapılan bir barbekü, hatta barbekü ile birlikte yapılan bir etkinlik adı. Bizde herhalde Nusret'ten dolayı dana kaburganın adı Asado olmuş. 

    Arjantin usulü pişirme tekniği ile pişirilmiş etler ile, bundan 20 yıl önce Almanya'da tanışmıştım. Gerçekten etin farklı bölgelerinden etleri nefis pişirmişlerdi. Şimdi Hakan'la her yurt dışına çıktığımızda bir Arjantin restoranında et yemeğe çalışırız. Hatta benim Bursa'da Arjantin usulü et restoranı açma hayalim bile vardır :) 

    Kemiğe yakın etler çok lezzetli oluyor gerçekten. Tarif tabii ki et şefimiz Hakan'dan geliyor. Ben hiç katkı yapmadım.  Eti bir fırın torbasına doldurup pişirdiğim patates, soğan, sarımsak, kırmızı biber ve yeşil biberle servis ettim. 

    Malzemeler:

    • 2 , 2.5 kg dana kaburga
    • tuz, karabiber, zeytinyağı , et sihirbazı kullandım şart değil, tabii ki lezzet veriyor.  Emoka gıda'dan hediye gelmişti. 
    Yapılışı:
    1. Dana kaburga etinin et yoğun kısmına zeytinyağı sürüp kızgın ateşte mühürleyin ki zaten dana eti serttir, suyunu bırakmasın. 
    2. Eti  önce yanmaz fırın kağıdına, sonra alüminyum kağıda hava almayacak şekilde ( Hakan 2 kat sarmış ki açılıp suyunu salmasın) sarıp 200 derece fırında yaklaşık 3 saat pişirin. Eti Alüminyum folyo ve kağıttan kurtarınca üzerine tereyağ sürün ve bu şekilde servis edin. Görüntüde görünen etin suyu değil, tereyağ :)




    29 Ocak 2021

    Fırında Karnıbahar Kızartma


     Geçen gün brüksel lahanalı yapmıştım, dün akşam karnıbardan yaptım. Gerekten çok lezzetli ve son derece hafif bir tarif oluyor. Tek kötü tarafı hemen bitiyor :) Yaptım dün akşam bitti 

    Malzemeler

    • 1 küçük karnıbahar
    • 1 büyük patates
    • 1 kırmızı biber, 2 yeşil biber
    • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
    • 1 tatlı kaşığı şeker ( kramelize etsin diye mutlaka koyun, lezzetini değiştiriyor)
    • Sonra istediğiniz baharatlar ve tuz . Bunda pul biber, toz biber, tuz var


      Yapılışı:

    1. Karnabaharları küçük parçalara ayırın. Gerekirse bıçakla kesin. Yıkayın , süzün
    2. Patatesleri küp küp, biberleri de patates boyutunda doğrayın.
    3. Hepsini bir karıştırma kabına alın , zeytinyağını, baharatını tuzunu ekleyin.
    4. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökün ve 200 derecede kızarana kadar pişirin. Bir de yanına sarımsaklı yoğurt yapıp servis ederseniz gerçekten de şahane

    28 Ocak 2021

    Fırında Brüksel Lahanası

     


    Brüksel lahanası yerim. Ama bu yaptığım afiyetle yememe sebep oldu. Hem diyet hem de lezzetli bir tarif arayanlara gelsin.

    Brüksel lahanası yüksek protein, potasyum, B viraminleri, manganez, C vitamini, Antioksidan içeriyormuş. Bu nedenle diyet yapanların tercih etmesi gereken sebzelerden biri. 

    Yapımı çok kolay, bu yöntemi bir çok sebzede deneyebilirsiniz. Sadece brüksel lahanası ile de yapabilirsiniz. Ben bugün karnabaharla deneyeceğim. 

    Malzemeler:

    • 1 paket brüksel lahanası
    • 1 büyük patates
    • 1 kırmızı biber, 2 yeşil biber
    • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
    • 1 tatlı kaşığı şeker ( kramelize etsin diye mutlaka koyun, lezzetini değiştiriyor)
    • Sonra istediğiniz baharatlar ve tuz . Bunda pul biber, toz biber, tuz var
    Yapılışı:
    1. Brüksel lahanalarını dışarıdan 2 yaprak atarak soyun, diplerini kesin . Yıkayın , süzün
    2. Ortadan ikiye bölün. Patatesleri küp küp, biberleri de patates boyutunda doğrayın.
    3. Hepsini bir karıştırma kabına alın , zeytinyağını, baharatını tuzunu ekleyin.
    4. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökün ve 200 derecede kızarana kadar pişirin. Bir de yanına sarımsaklı yoğurt yapıp servis ederseniz gerçekten de şahane

    12 Ocak 2021

    2020 Yılının en çok tıklanan tarifleri

     


    Sizce 2020 yılında en çok hangi tarifler tıklanmış olabilir ? Tabii ki hiç zorlanmadığınıza eminim. Ekmek , pide ve lahmacun. Nasıl olduysa araya bir de araya pasta tarifi girmiş. 

    En çok tıklanan 1. tarif mini ekmek yapımı. Buraya tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz. 


    2. tarif ise Hakiki ramazan pidesi yapımı. Buraya tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz. 


    3. tarif keten tohumlu tam tahıllı ekmek . Buraya tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz. 


    4. tarif çikolatalı Truff Pasta. Buraya tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz. 


    5. tarif ise yumurtalı kaşarlı kavurmalı pide . Buraya tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.