• Sakız Adası Usulü Soğanlı Sardalya


    Sakız Adasına gittiğimizde , kaldığımız koyun hemen yanında bir restauranta gittik. Emporios bay'daki Neptun restaurantına. Hemen deniz kenarında bir masa hazırladılar. Biz otururken , bir Türk çift kalkıyordu ve bize kızarmış papalin ( gümüş balığı ) balığını yememizi tavsiye etti. Denemek için ortaya bir tanede papalin , Yunanlıların deyişi ile Aterina ısmarladık. Allahım normalde yüzüne bakmayacağımız papalin soğanla pek bir güzel olmamış mı. Bayıla bayıla yedik. Yunanlılar denizden çıkanlar ile ne yapılacağını pek bir biliyorlar vallahi.

    Eve gelince bu sevdiğimiz tarifi nasıl yapacağımızı düşündük. Sonuçta aşağıdaki tarife karar kıldık. Bizim evin küçük balık yemeyen Ata paşası da pek bir beğendi. İlk akşam yarım kilodan yaptım. Ertesi akşam diğer yarım kiloyu daha bol soğanla yaptım. Bol bol soğanlı ve küçülsün papaline benzesin diye sardalyaları ortadan ikiye bölerek yaptım. Çok daha güzel oldu .

    Yarım kilo sardalyayı kılçıklarını ortadan çıkarın, ortadan ikiye bölün. 3 adet orta boy soğanı da piyazlık doğrayın. İnce olmasın, kalın kalın doğrayın. İkisini bir kaba alın üzerine mısır unu ve tuz atın. Bir güzel karıştırın. Fazla unlarını silkerek kızmış yağa atarak ciddi renk alıncaya kadar kızartın.

    Bulursam papalinle de deneyeceğim. 

0 yorum: