• Balkabağı Çorbası


    Balkabağının faydalarını da yazmak istiyorum. Çorbasını ben ve bizim evdekiler severek içiyorlar. Çok da doyurucu . Bazen akşamları sadece bu çorba yetebiliyor. Hafif tatlımsı tadı ile sizlere farklı gelebilir. Ancak deneyin sonra karar verin. Bizim evde özellikle kışın 2 hafta da 1 kez tüketiliyor.

    Balkabağı İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği

     Bu şifalı bitki içinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler vardır. Alkoloidlerin en önemlileri emetin ve sefaelin olup ayrıca psychotrin, ipecamine, hydroipecamine, methylpsycotrine ve emetaminedir. Ayrıca balkabağı çekirdeklerinin iç kısmında rezin, sabit yağ, stereoller ve etkili madde olarak kukurbitin isimli bir aminoasit bulunmaktadır.

    Balkabağı Faydaları

    Bağırsak kanserine karşı koruyucu etkisi vardır. Amipli dizanteri, amipli karaciğer iltihabı ve karaciğerde amip apsesi tedavisinde de kullanılması balkabağı faydaları arasındadır. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle, kilo vermeyi, zayıflamayı sağlar. Dolayısıyla zayıflamak, kilo vermek artık hayal değildir. Sindirim sistemini hızlandırır ve rahatlatır. Böylece kabızlık sorunu olanlar da bu dertten kolaylıkla kurtulabilir. Basur tedavisinde kullanılır. Bağırsak solucanları, bağırsak parazitleri, idrar kesesi hastalıkları ve prostat tedavisinde kullanılır. Antioksidan özelliği sayesinde kolesterol hastalığına iyi gelerek kandaki yağ oranını düşürmesi de balkabağı faydaları arasındadır.
    İçerdiği beta karoten sayesinde kalp hastalıklarına karşı da koruma sağlayan bu şifalı bitki, kas faaliyetlerini de düzenleyerek vücuda direnç kazandırır. Kansere karşı koruma özelliği vardır. Alzheimer gibi beyin hastalıklarını önlemeye de yardımcı olması da balkabağı faydaları arasındadır.

    Malzemeler:

    • 1 dilim balkabağı
    • 1 adet patates
    • 1 orta boy soğan
    • 1 diş sarımsak
    • 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 su bardağı süt ( yada 1 paket krema . Eğer krema koyarsanız tereyağ 1 kaşık olacak)
    • 1 litre kadar balkabağını haşladığınız su
    • 1 tatlı kaşığı zerdeçal ( şart değil)
    • tuz ve üzerine istediğiniz baharat karabiber de yakışır
    Yapılışı:
    1. Balkabağını gelişi güzel parçalayıp haşlıyoruz . Ben düdüklü kullandım. Başka bir tencerede soğanı ve 1 adet sarımsağı yemeklik doğrayıp tereyağ ve 1 yemek kaşığı zeytinyağında öldürüyoruz. Üzerine gelişi güzel ancak ince ince doğradığımız ( çabuk pişsin diye) patatesi atıp 1-2 çeviriyoruz. Üzerine pişen balkabaklarının suyunu koyuyoruz. Yaklaşık 5-10 dakika patatesler yumuşayana kadar pişiriyorsuz. Patatesler pişince balkabaklarını ve zerdeçalı da atıp içine el blendırını daldırıyoruz. Üzerine 1 bardak sütü , ( yada krema ) tuzunu ekleyip kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun..

0 yorum: