Pages

3 Şubat 2012

Zerdeçalllı Bezelye Çorbası-Aksama ne pişirelim 16


Bu akşam bizde bezelye çorbası ve tavuk dolması var.

Tavuk dolmasının tarifi blogda yok ama çok kolay. 1.5 su bardağı pirinçle iç pilav yapıyorsunuz. Tarifi altta. Tarif 3 bardağa göre . Siz tarifteki ölçekleri yarıya bölerek kullanın.

http://durutarifler.blogspot.com/2010/12/ic-pilavl-kapama.html

Sonra 1 bütün tavuğu soya sosu ile ovun. Soya sosu üstünde kalmıyor zaten. İçine iç pilavı doldurun. Fırın poşetine koyun. Tavuğun üstüne da sos olarak da mayonez sürün ki güzel kızarsın. Yaklaşık 40-45 dakika 200 derecede pişirin. Aslında üstü nar gibi kızarana kadar :)

Gelelim bezelye çorbasına

Malzemeler:
  • 1 su bardağı dolusu haşlanmış bezelye (konservede olur). Ben yazın ayıklayıp derin dondurucuya atıyorum.
  • 1 orta boy patates
  • 1 küçük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt, 5 bardak su
  • 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • tuz, karabiber, nane, kırmızıbiber
Yapılışı:

  1. Soğanları yemeklik doğrayın. Erittiğiniz tencedeki yağların içine atın, kavurun. Patatesleride küp küp doğrayın azıcık da onlar kavrulsun. Üstüne unu atın. Azıcık da unu kavurun.
  2. Üstüne 5 bardak su ekleyin. Haşladığınız bezelyeleri de içine atın. El blendırını daldırın. İyice pürüzsüz hale gelince içine 1 su bardağıda süt katın
  3. İçine baharatlarını, tuzunu da katıp kaynayıncaya kadar karıştırarak, kaynadıktan sonrada altını kısıp 10 dakika pişirin.

1 Şubat 2012

Portakallı Bademli Kurabiye



Kokusu ve tadıyla nefis bir kurabiye. Tavsiye ederim.

Malzemeler
  • 1 portakalın kabuğunun rendesi ve kalan meyve kısmının rondodan geçmiş hali
  • yarım su bardağı dolusu çekilmiş badem ( ben file bademi çektim)
  • 2 yumurta ( bir tanesi komple, 1 tanesinin yumurta sarısı içine konacak)
  • 1 su bardağı pudra şekeri ( ben toz şekeri rondodan geçirerek kullanıyorum)
  • 250 gr tereyağ yada margarin ( iyice yumuşamış veya erimiş)
  • Kabartma tozu ve vanilya
  • Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar un
Yapılışı:

Portakalın kabuklarını rendeleyin, kalan kısmını rondodan geçirin ve yoğurma kabının içine atın. Rondoda çektiğiniz bademi de atın. 1 yumurtayı komple, diğerinin beyazını ayırın, sarısını yoğurma kabına atın. Şekeri, unu, kabartma tozunu, ermiş veya iyice yumuşamış tereyağınızı ve vanilyayı da atın. Elinize yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurun. Üstlerine ayırmış olduğunuz yumurtanın beyazını sürün ve 170 derece yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

30 Ocak 2012

İçine bütün yumurta kırılan ıspanaklı börek


Hürriyet gazetesinden bir tarif. Bence pazar kahvaltıları için iyi bir alternatif olabilir. Biz denedik sevdik. Siz de bir deneyin isterseniz.
Dün sol elime bıçak sokmayı becerdim :)) Buzluktan çıkmış tereyağı sivri uçlu bir bıçakla keserken, bıçağı elime daldırdım. Derin ama az bir kesik oluştu :) Elim bir hafta sarılı gezeceğim şimdi. Bu arada kendimde iş sağlığı ve güvenliği uzmanıyım :) El aletleri ile gerçekleşen kazaların tüm kazalara oranı %5 ile %10 oranında gerekleşmekteymiş. EEE yalnız değilim yani.

Malzemeler:
  • 5 adet yufka
  • 1 su bardağı bardak süt
  • 3 çorba kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 
  • İçi için: Yarım kilo ıspanak yaprağı ve 6 adet yumurta



Yapılışı:


  1. Ispanaklarımızı bir güzel yıkadıktan sonra, kalın kalın doğruyoruz. Doğradığımız ıspanağı doğrudan koymayıp, bir tatlı kaşığı tuzla ovuyoruz. Bir kenarda bekletiyoruz.
  2. Bir kapta sıvıyağı, yoğurdu ve sütü bir güzel karıştırıyoruz. Birinci yufkayı yağlanmış fırın tepsinin üzerine seriyoruz .Üstüne sıvı karışımdan sürüyoruz. İkinci yufkayı kırıştırırark seriyoruz ve üzerine yine sıvı harcından koyuyoruz. Üç yufkayı sıra ile üstlerine sıvı harcı koyarak tepsiye seriyoruz.
  3. Üçüncü katın üstüne ıspanağımızı yayıyoruz.  Ispanakların üstüne aralıkları eşit olacak şekilde çırpmadan bütün bütün 6 adet yumurtayı kırıyoruz.
  4. Tekrar üstüne yufka, sıvı ve son kat yufkayı düzgünce koyuyoruz, ben kenarlarını da böreğin altına sokuyorum. Sıvımız kalanını üstüne de döküyoruz. Dikkat edi kenarlara taşmasın. Üstünü susam, çörek otu veya haşhaşla süsleyip 170 derecelik fırında 30 dakika pişiriyoruz.