Pages

17 Nisan 2020

Zeytinli Poğoça 2


Hani zeytin ezmesi yapmıştım ya , 2 post önce yayınlamıştım. Önce ondan zeytinli çıtır börek yaptım , sonra zeytinli poğoça yaptım. Daha önce zeytinli çıtır böreği yayınladım. Şimdi de zeytinli poğoçayı yayınlıyorum.

Ben pişirdiğim kurabiyelerimi ve poğoçalarımı buzluğa atıyorum. Sonra çıkarıp çıkarıp yiyiyoruz. Bugün corono günlerinde 35. gün

Zeytin ezmesini tarifi burada tıklayabilirsiniz.
Zeytinli çıtır börek tarifi ise burada tıklayabilirsiniz.

Malzemeler


  • İçi için 1 tabak zeytin ezmesi ve 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası, üzeri için kekik
  • Hamuru için yarım paket margarin veya o miktarda tereyağ ( ben tereyağ kullandım), 1 aida bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı yoğurt, 2 yumurta (1 tanesinin beyazı hamura sarısı üzerine), 1 paket kabartma tozu, 3- 4 su bardağı kadar un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker varsa 1 tatlı kaşığı mahlep
Yapılışı:

    1. 1 yumurtanın sarısı hariç  diğer  tüm malzemeler yoğurma kabına konur. Elinize yapışan ama çok da cıvık olmayan bir hamur kıvamına gelene kadar un konur. Hamuru çok sıkmayın sert bir poğoça olur.
    2. Ben hamuru 4' e ayırdım. Merdane ile her bir hamuru dikdörtgen yaptım. Yaklaşık 20 cm. , 10 cm kadar. Sonra zeytin ezmesini 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası ile karıştırdım. 4 hamuru yetecek kadar 4'e ayırdım. Hamurun üzerine sürdüm. Sonra hamuru rulo yaptım. 3'er parmak aralığı ile kesip, yağlı kağıt serdiğim tepsiye dizdim
    3. Üzerlerine yumurta sarısı serip, kekik serpip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirdim.





    15 Nisan 2020

    Zeytin Ezmeli Çıtır Börek


    Merhabalar . Bugün Corono günlerinde evde 33. günümüz. Bol bol yemek yapmaya devam :). Zeytin ezmesini sabah kahvaltıda kullanabilirsiniz.
    Bu börek ağızda çıtır çıtır lezzeti ile çok hoşunuza gidecek. Son derece de kolay. Denemenizi tavsiye ederim.


    Malzemeler


    Yapılışı:


    1. Bir yufkayı seriyoruz. Zeytin ezmesine bir bardak zeytinyağı katıp iyice karıştırıyoruz. Yufkanın yarısına zeytin ezmesini sürüyoruz. Diğer yarısını zeytin ezmesinin üzerine kapatıyoruz. Tekrar zeytin ezmesi sürüyoruz. Sonra yufkayı üçgenlere kesiyoruz. Ben her yarım daireyi 6'ya böldüm. Daha büyük börek isterseniz 4'e , Daha küçük börek isterseniz 8'e bölebilirsiniz. Benim gözüme 6 iyi gözüktü.
    2. Her bir üçgenin kalın kenarını 2 parmak katlayıp, oklavayı üzerine koyup, oklava ile birlikte gevşekçe sarıyoruz. Sonra oklavayı ortadan çekip, yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz. Diğer 2 yufkayı da aynı şekilde sarıyoruz. Sigara böreklerinin üzerine sadece zeytinyağı sürüp, 180 derecede hafif kızarıncaya ve üzerlerine dokununca sert olana kadar pişiriyoruz. Soğuduğu zamanda gevrekliğini kaybetmiyor, çıtır çıtır börekleriniz oluyor.