Pages

12 Kasım 2020

Kuzu Tandır


 

Çok uzun zamandır yaptığım bir tarif, ama blogda yokmuş. Kuzu boynundan da yaparım, oda çok güzel olur gerçekten. Çok daha pratiktir ayrıca. Tam çalışan kadın yemeği.Aşağıda tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kuzu boynundan tandır

Bu tarifle 8 kişiyi ağırlayabilirsiniz.

Malzemeler

  • Yaklaşık 1600-1800 gr kemiksiz kuzu kol
  • 1 baş sarımsak
  • İster bebek patates, ister 2 -3 adet patates
  • Tuz, karabiber, biberiye, tereyağ, zeytinyağı
Yapılışı:

  1. Kuzu kolun üzerine çizik atın, zeytinyağı sürün. Tuz ve karabiber ile ovun.Sarımsakları etin içine, altına her yerine dağıtın. 
  2. Patatesleri halka halka kesip, her birine yükseklik vermesi için kürdan takıp, etlere batırın.  Patates ve et arası açık olacak. Hava akışı sağlamak için bu şekilde yapıyoruz. 2 dal biberiye koyun.
  3. Cam fırın kabına önce folyo, folyonun üzerine yanmaz kağıt serin, eti oturtun. Üzerine de aynı şekilde yanmaz kağıt, sonra alüminyum folyo ile iyice hava almayacak şekilde sarın. 
  4. 180 derecede 2,5 saat pişirin. Sonra üstünü açıp , parça tereyağ atıp bir 20 dakika daha pişirin. Lokum gibi eti servis edin. 

8 Temmuz 2020

Ömür Akkor'dan Patlıcan Kebabı



Tarif Ömür Akkor'dan geliyor. Güzel olacağını tahmin etmiştim ama bu kadar güzel olacağını tahmin etmemiştim. Çok güzel oldu. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Biliyorsunuz Bursa'da Ömür Akkor'un Zennup 1844 isimli bir restoranı var. Özellikle yabancı misafirlerimiz geldiğinde Osmanlı mutfağını tanıtabileceğimiz ve tattırabileceğimiz bir mekanımız oldu. Ayrıca her şey araştırılmış, özenle yapılmış ve lezzetli. Bursa'ya geldiğinizde uğramanızı tavsiye ederim.
Gelelim tarife
Malzemeler:
  • 1 kilo patlıcn
  • İçi için 350- 400 gr kıyma, 4-5 adet yeşil biber, 2 adet kırmızı biber, 2 adet soğan, 1 adet içine domates, tuz karabiber
  • Sosu için 3-4 adet sarımsak, 4 adet büyük olgun domates, tuz, 1 çay kaşığı şeker
Yapılışı:
  1. Patlıcanları alacalı soyun, uzunlamasına keserek 4-5 parçaya ayırın. Tuzla ovun. ( Suda bekletmeyin yani )Arkalı önlü kızartın. Havlu kağıtla fazla yağlarını alın.
  2. Diğer bir tarafta soğanı yemeklik doğrayın. Zeytinyağına sırası ile soğanı, biberi, kırmızı biberi atın yumuşayınca sebzeler kıymayı atın. Kıymaların rengi dönünce ve birbirlerinden ayrılıncaya kadar kavurun. Küp küp doğradığınız kabuğu soyulmuş domatesi ekleyin. Domateste kendini salınca tuzunu, karabiberini isterseniz pul biberini ekleyip altını kapatın.
  3. Sosu içinde zeytinyağında önce bıçağın tersi ile ezdiğiniz sonra kıydığınız sarımsağı ekleyin , üzerine rendelenmiş domatesi ekleyin. Domates suyunu salınca tuzunu şekerini ekleyin ve fırında pişireceğiniz tepsiye dökün.
  4. Patlıcanların içine kıymalı harçtan koyun ve sarın. Dikine çevirip domates sosunun içine oturtun. Yanyana yanyana dizin. Fırında 200 derecede 15-20 dakika pişirin. Üzerine maydanoz serpip servis yapın.

29 Haziran 2020

Nohutlu Semizotu Salatası



Hem lezzetli hem sağlıklı bir öğle yemeği yemek ister misiniz ? Buyrun bu tarife lütfen.

Bu Corona döneminde çok sık yemek yapmak ve çeşit çıkarmak zorunda olduğumdan ( fenalık geçirdiğim doğrudur ) çeşit çeşit denemelerim , bir de türevlerim oluyor tabii. Yukarıda nohutlu semizotu var ama ben bu tarifin şu şekilde türevlerini çıkartıyorum. Bu türevleri çıkarırken de en büyük yardımcılarım Duru'nun haşlanmış ürünleri , Durupratik diye geçiyor. 
https://www.durulezzetler.com/kategori/urunler/duru-pratik/ 'den inceleyebilirsiniz.

  • Nohutlu iceberg salata
  • Kırımızı fasulyeli iceberg salata
  • Börülceli semizotu salatası vb.. gibi
Böylece hem taze yeşillikten hem de bakliyattan aynı anda yararlanmış oluyoruz.

İçi de çok değişmiyor ben de . Semiz otu veya iceberg'i elimle doğruyorum. Bir kaseye alıyorum. Üzerine 1 adet ince doğranmış kapya, 2 adet yeşil biber, 1 adet domates doğruyorum.Zeytin, salatalık ve mısır olabilir . Soğan sarımsak da yok ama neden olmasın. Üzerine haşlanmış ürün ne ise serpiyorum. Bu salatada nohut var  ve çok yakışıyor söylemeliyim. Bir kasede zeytinyağı, limon ve tuzu serpiyorum. Salataya döküp karıştırıyorum. En son nar ekşisini üzerine döküp ( çünkü sosta hep dibe çöker) salatayı servis ediyorum.

25 Haziran 2020

Ekşi Maya Ekmek Yapımı




Merhabalar . Yaklaşık 4 aydır ekşi maya ekmek ile ekmek yapmaya çalışıyorum ve halen de öğrenmeye devam ediyorum. Mart ayından beri eve ekmek almadık. Önceleri normal mayadan, ekşi maya yaptıktan sonrada sürekli ekşimayadan ekmek yapıyorum. Hatta ekşi mayadan pizzada yaptım. Bu postta bu süreçte öğrendiklerimi ve benim uyguladığım tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Daha kolay olsun diye gramajları, kendim ekmek yaparken de bardak ölçüsüne döndürdüm.

Ekşimayadan ekmek kokusu evinizi sarsın.

Önce püf noktalarından bahsedelim

  • Ekşimaya ekmeği soğuk mayalama yani buzdolabından 12 -15 saat gibi bekletip yaptığınızda ekmeğiniz daha basık ancak daha ekşi kokmaktadır.
  • Ekmeğin üstündeki kesik düzgün atılırsa ekmeğiniz daha kabarık oluyor. Ben halen şekilli kesikler atmakta zorlanıyorum.
  • Mayanız buzdolabından çıkarıldığında en az 4 saat mayalanmalı ki , ekmeğinizi güzelce kabartsın.
  • Mayalanma sürelerinde çalışmayan fırın içinde bekletiyorum. Çünkü kışın soğuk yazın ise balkon kapıları açık olduğu için evin içinde hava sirkülasyonu oluyor. Ekmek bundan etkileniyor.
  • Un böreklik, kek için değil ekmek için çok amaçlı hamur olmalı


Gelelim tarife
  1. Buzdolabından çıkardığınız mayanın yarısını yoğurma kabına koyun. Hem buzdolabına gidecek ana mayanıza hem de ekmek yapacağınız mayanın içine 1 bardak un, yarım bardak su ekleyin. Güzelce karıştırın. Üzerlerini kapatın . Çalışmaya fırının içinde her ikisini de en az 4 saat beklesin.
  2. 4 saat sonra ana mayanızı buzdolabına kaldırın. Diğerini işleme alacağız. 8 bardak un, 3 su bardağı su ekleyin. Mayaya koyduğunuz un ve su ile birlikte toplam 9 su bardağı un, 3,5 bardak su koymuş olduk. Yoğuralım. Elinize çok yapışıyorsa az biraz daha un ekleyebilirsiniz ama çok sert bir ekmek olmayacak. Bu aşamada tuz koymuyoruz.
  3. Üzerini tekrar örtüp , çalışmayan fırına koyun. 1.5 saat sonra su bardağının dibinde su miktarı ile 2 çay kaşığı tuzu eritin. Hamurunuzun üzerine dökün. Kenarlardan içeri katlaya katlaya, hamur kabınızı döndüre döndüre tuzu hamurunuza yedirin. Üzerine örtüp, tekrar çalışmayan fırına mayalanmaya
  4. 1 saat sonra ellerinizi yağlayın. Hamurunuzu uzatarak, katlayarak ama yoğurmadan içine hava katmaya çalışın. Bununla ilgili videolar var. Ben kenardan alıp uzatıyorum. 2 kenarı birbirine katlamaya çalışıyorum. Çok önemli değil amaç aralara hava katmak. Bu işlemi 45 dakika -1 saat arasında toplam 4 kere yapacağız. 
  5. 4. kereden sonra ben hamuru ikiye ayırıyorum. Çünkü yaklaşık 1800 -2000 gr. ekmek oluyor. Fırına giren döküm tencere ebatına benzer kaplara elimizle buruşturduğumuz yağlı kağıdı serip içine yayıyorum ve hamuru içlerine koyuyorum.
  6. Son işlemden sonra soğuk mayalama yapacaksak buzdolabına kapları kaldırıyorum.  Yapmayacaksak 1.5 -2 saat daha bekletiyorum.
  7. Güzel kesebilmek için fırını ısıtmaya geçerken üzerine çay süzgeci ile un serpiyorum ve üstünü açıyorum ki azıcık da  olsa üzeri kurusun ve kesebileyim. 
  8. Fırını 225 dereceye ısıtıyorum. İçine döküm tencereyi kapağı ile birlikte ısıtma için fırına koyuyorum. 40 dakika ısınacak. Isınınca fırını 200 dereceye alıyorum. Döküm tencerenin içine hamuru yağlı kağıt ile birlikte oturtuyorum. Tekrar un serpiyorum. Ben falçata (bulabilirseniz jiletle )  ile bir yana yakın 1 derin kesik, diğer kenara yakın daha ince bir kesik ve çevresine yaprak gibi ince çizikler atıp hemen fırına atıyorum. 40 dakika kapağı kapalı, 10 yada 15 dakika da kapağı açık şekilde pişiriyorum. Pişince de hemen fırından ve döküm kaptan çıkarıp soğuması için bekletiyoruz. 4-5 saat soğuduktan sonra dilimleyin.




8 Haziran 2020

Ekşi Maya Tarifi



Corono günlerinin bize kazandırdığı en kıymetli şeylerden bir tanesi de ekşi maya oldu. Biraz emek , ilk denemede başarısızlık da oldu ama sonunda kavuştuk Duru mayamız ile .

İlk denemede başarız oldum. Ama en çok başarısızlıklardan öğrenir insan, bu nedenle ilk denemede neden başarısız olduğumu belirteyim.
1)Havalar soğuktu , ben fırın içinde bekletmedim. 
2) Tarı ile ölçmeden göz kararı yaptım. 
3) İlk yaptığımda una dikkat etmedim baklavalık, böreklik un varmış evde, ondan yapmıştım. Bunun da etkisi olduğunu düşünüyorum. 
4) Suya da dikkat etmedim. Çeşmeden doldurdum koydum. Oda sıcaklığında olması lazım. 

İkinci denemeyi Cafe Fernando 'nun gün gün fotoğraflarını koyduğu , detaylı şekilde anlattığı gibi yaptım. Ancak olgunlaştıktan sonra ölçülü beslemiyorum. Daha doğrusu bardak ölçüsüne geçtim. Beslemeyi 1 su bardağı un karışımı ve yarım su bardağı su ile yapıyorum.

Linkini de vereyim ki burada dursun.
http://cafefernando.com/turkce/eksi-maya-tarifi/

Ben Cafe Fernando gibi anlatmayım , o çok detaylı anlatmış. Biraz daha öz anlatmaya çalışacağım.

Yapılışı ve malzeme birlikte ;

  • İlk önce 140 gr un ( beyaz ekmek unu yada çok amaçlı un , isterseniz 70 gr  beyaz un, 70 gr tam buğday unu kullanabilirsiniz. Ben böyle başladım. Şimdi tamamen beyaz una geçtim. Ama tam buğdaya da devam edeceğim) ve 140 gr su 
  • Un ve suyu bir güzelce bir cam kasede tahta kaşıkla karıştırıyorsunuz. Ben ilk defa bu kasede yaptım ve cam kaseyi halen kullanıyorum. Üzerini temiz bir bezle örtüp, fırının içinde bekletiyorsunuz.
  • Ertesi gün yani 2. gün dokunmuyorsunuz. 3. gün ( sürekli beslemeleri hemen hemen aynı saatte yapmaya özen gösterin) üzerinde kabuk oluştu ise kabuğu ile birlikte %70-%80 civarında atıyorsunuz ve 125 gr un, 125 oda sıcaklığında su ile besliyorsunuz. Ekşi ekşi kokular gelecek. Normaldir. 4. gün 5. günde aynı şekilde %70-%80 civarında atıyorsunuz ve 125 gr un, 125 oda sıcaklığında su ile besliyorsunuz. Mayanızda yavaş yavaş kabarıp çökmeler göreceksiniz. Kabarcıklar oluşmaya başlayacak. 
  • 5. gün suyu 100 gr'ma düşürün. Bu arada  ekşi kötü kokuda yok olmaya başlayacak. 6. Gün aynı şekilde 125 gr un, 100 gr su ile besliyorsunuz. Maya daha çok kabarmaya başlayacak, kabaracak çökecek. İzden anlaşılıyor. 7. ve 8. günde aynı şekilde besliyorsunuz. Mayanız daha çok kabarıyor ve içinde daha çok kabarıklar oluşacak. Kabarmalar aynı rutnde olduğunda mayanız hazır demektir. Bence benim mayam 8. günde hazırdı ama ben 10 güne kadar işleme devam ettim. 
  • Ekşi maya olduktan sonra dolapta saklanıyor. Haftada 1 yada 2 kere aynı şekilde besleniyor . Benim beslemem dediğim gibi 1 su bardağı un, yarım su bardağı su şeklinde. Nasıl kullanacağınızı bir sonraki postta anlatacağım.





4 Haziran 2020

Tavuklu Patlıcan Yemeği



Patlıcan fırında pişince gerçekten nefis oluyor. Tam bir yaz sebzesi. 

Marketten sebze meyve siparişi yaptığım için alternatif bulmakta zorlanıyorum. Patlıcan, kabak şimdilerde taze fasulye eklendi. Bu nedenle bu sebzelerin yemekleri arasında dönüp duruyorum. Allah'tan sevdiğimiz sebzeler de sıkılmadan tüketiyoruz.

Patlıcanı tuzlu suda bekletmeyin. Tuzla ovun. Lezzet kaybetmesin.

Bu yemeğe patateste koydum. Patateslerim bozulmaya başlamıştı. Ben de değerlendirdim.

Malzemeler:


  • 750 gr tavuk eti, (ben butlarından kullandım. )
  • 1 kilo patlıcan ( tophane seviyorum ben)
  • 2-3 küçük patates
  • 1 adet büyük soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet kırmızı biber
  • 5-6 adet biber
  • 2 adet büyük domates . Sosu için salça . 
  • Tuz, karabiber, pul biber istediğiniz baharat
Yapılışı:

  1. Tophane ise patlıcan küp küp, normal patlıcan ise halka halka doğrayın. Tuz ile bir güzel ovun. Fırın kağıdını yağlayın. Patlıcanları serin. Patlıcanları da yağlayın. 200 derecede kızarana kadar  kontrollü olarak pişirin , 20-25 dakika kadar sürüyor. İsterseniz patlıcanları yağda kızartabilirsiniz. 
  2. Tavuk etini küp küp doğrayın, tencerenize atın. Suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Yemeklik doğradığınız soğanı, biberleri, sarımsakları ekleyin öldürün. Soğanlarınız ölünce domatesleri de küp küp doğrayın ekleyin.  Baharatlarını tuzunu ekleyin. 5 -10 dakika da kıvama geldiğini anlarsanız.
  3. Patlıcanları borcama dizin. Pişirdiğiniz etleri üzerine yayın. 1 kase  suda salçayı inceltin. Yemeğe ekleyin. Fırında 200 derecede suyunun çoğunu az çekene ve kızarana kadar pişirin.


20 Mayıs 2020

Susamlı Tavuk




Şöyle lezzetli mi lezzetli nefis bir tavuk yemek ister misiniz ? Fast food'a gidemediğimiz bu günlerde, lezzetli mi lezzetli ayrıca fast food'dan sağlıklı bir tarif geliyor. Yapıldığı gibi yendi bitti. Ekşili tatlılı tarifleri severseniz ki ben bayılırım ve biraz da çılgınlık yapmak isterseniz buyrun tarife 

Malzemeler:
  • 750 gr tavuk kalça kısmından et
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 5 yemek kaşığı soya sosu
  • 3 yemek kaşığı susam
  • 3 yumurta
  • tuz  koymadım ( soyada var ) ve istenen baharat ( ben sadece toz kırmızı biber kullandım zaten hardal var)
  • ayrıca 1 tabak un ve kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
  1. Pirzola olarak satılan tavuk etini 4 adet gibi dikdörtgen şekilde ( büyük jülyenler ) kestim.  Tavukların üzerine soya sosunu döktüm ve elimle mıncıklayarak yedirdim. En az 15 dakika beklesin.
  2. Balı ,hardalı, yumurtayı, susamı, baharatı bir kapta çırpın bekletin. Sosumuz hazır.
  3. Yağı bir tavada kızdırın. Tavukları önce una sonra sosa batıralım. Kızgın yağsa arkalı önlü kızartalım. Havlu kağıt üzerine çıkarıp , fazla yağlarını alalım ve sıcak sıcak servis yapalım.

16 Mayıs 2020

Çikolatalı Truff Pasta






Yapımı son derece kolay ancak tadı enfessss bir pasta

Dün evliliğimizin 27. yılını kutladık. Corono günlerine geldiği için yıldönümü pastamızı ben yaptım. Gerçekten nefis bir pasta oldu. Yanında maraş dondurma ve filtre kahve ile ikram ettim. Kendimi yurtdışında bir cafe'de hissettim. Keyifle yedim. 

Malzemeler:

Ben keki kendim yaptım ama siz isterseniz 2 adet kakaolu pastaban kullanarak yapabilirsiniz. Daha da kolay olur o zaman.  
  • Keki için 4 yumurta, 4 kahve fincanı şeker, 3 kahve fincanı un, 1 kahve fincanı kakao, 1 adet kabartma tozu, 1 adet vanilya
  • 1 avuç üzüm
  • 1 limonun kabuğunun rendesi ( yada portakalda çok yakışır)
  • 1 kase ceviz (yada fındıkta çok yakışır)
  • 80 gr sütlü çikolata
  • 200 ml'lik krema
  • Üzeri için 1 adet sütlü çikolata ( bitter de olur) 1 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı:
  1. Önce keki yapıyoruz. Şeker ile önce yumurta beyazlarını , sonra sarısını, sonra diğer malzemeleri çırpıyoruz. Pandispanya keki oluyor. Düz bir tepsiye koyup pişiriyoruz. Nerde pişirdiğiniz önemli değil. Parçalayacağız zaten.
  2. Pişen ve soğuyan keki yada hazır pastabanı elimizle parçalıyoruz. İçine üzüm, limon kabuğu rendesi, cevizi parçalayıp atıyoruz. Bir kabın içine kremayı döküyoruz. Çikolatayı da parçalayarak ekliyoruz. Kısık ateşte krema kaynamadan çikolatayı eritiyoruz. Çabucak eriyor zaten. Kekin üzerine döküp spatula ile birbirine yediriyoruz. Yumuşacık bir kek olacak. Bir kalıpta şekil verdireceğiz. Ben baton kek kalıbını kullandım. Baton kek kalıbına strech film seriyoruz. İçine keki doldurup , üzerini düzleyip, sterch filmle de kapatıp buzdolabında donmasını bekliyoruz. Benim acelem vardı ben buzlukta 1 saat beklettim. 
  3. Keki ters çevirip tabağımıza alıyoruz. Mikrodalgada 1 yemek kaşığı tereyağ ile 80 gr.lık çikolatayı 30 sn. eritip birbirine yediriyoruz. Hemen soğumaya başlıyor zaten. Pastamızın üzerine sürüp buzdolabında dinlendiriyoruz. Soğuduğu zaman servis edebilirsiniz. Üzerini süsleyebilirsiniz. 






12 Mayıs 2020

Lahmacun Yapımı



Corono günlerinde lahmacun yapmadan olmaz değil mi ? Ben size hem tarif vereceğim hem de deneyimlerimi anlatacağım. Kendimce tüyolarımı vereceğim. Bugün Corona günlerinde 60 gün. Vaaauuuuv tam 2 ay olmuş. 

Lahmacun yapamam diye korkmayın. Şekli hiç önemli değil. Şekle takılmayın. İnce açamadım diye üzülmeyin. Hiç bir malzemeden kaçmadığınız , bol malzeme ile yaptığımız için tadı efsane.

Lahmacun yaparken dikkat etmemiz gerekenler, püf noktaları bunlar;
  • Lahmacun hamurunu ilk seferinde mayasız, 2. seferinde mayalı hamurdan yaptım. Bence tat olarak kesinlikle mayalı hamur olmalı. Ben mayalı hamurdan olanı sevdim. Ayrıca kesinlikle daha kolay açılıyor.
  • Lahmacunu tencerede pişirmeyi denemeyin. Hem yerleştirmekte zorlanıyorsunuz (hamurunuzu buruşturabilirsiniz ) hem de fırında pişirmenin lezzeti yok. Fırında altı da hafif kızarıyor daha lahmacuna benziyor. 
  • Lahmacunu fırının en katına direkt tabana süreceksiniz. Kenarlarından piştiğini anlıyorsunuz. 200 derecede 7-10 dakika arası pişiyor. 
  • Ben ilk seferinde lahmacunları yuvarlak açtım , her tepside 1 tane pişirdim . Dedim bu ne posteki sayar gibi . Bitmez böyle . İkinci yaptığımda oval açtım. Böylece tepsiye 2'şer 2'şer yerleştirdim. Daha kısa sürede lahmacunlar hazır oldu.
  • Lahmacunun üzerine koyduğunuz malzemeyi hamurun her tarafını kaplayacak şekilde sürmelisiniz.Kenarları dahil. 
  • Tepsiye önce hamurları yerleştiriyorsunuz, sonra malzemeyi sürüyorsunuz . Yoksa lahmacunu kaldırmak hem zor oluyor hem de ıslandığı için şekil kaçıyor. Gerçi şekle takılmayın. Hiç bir malzemeden kaçmadığınız için tadı efsane.
  • Hamuru tartarak yaptım. Her bir hamur 85 gr. 83-87 olabilir tabii. O kadar değil. Ama tartarak yaparsanız eşit boylarda lahmacunuz olur. Benim hamurumdan 12 adet çıktı.
  • 2 tepsi çalışırsanız. Biri fırından çıkınca diğerini sürersiniz. Açıp, malzeme sürme hemen hemen pişme süresine denk geliyor. 
  • Kıymanız artarsa ertesi gün kahvaltıda yumurta kırıp yiyin. Çok severim kıymalı yumurtayı
  • Kalan lahmacunları derin dondurucuya atın. Derin donducudan çıkan , mikrodalgada ısıtılan lahmacun daha çok fırınlarda yapılan lahmacuna benziyor.
Şimdi yapılışına geçelim

Malzemeler:

İçi için:
  • yarım kilo kıyma
  • 2 adet kırmızı biber
  • 5-6 adet burun biberi
  • 2 orta boy soğan
  • yarım demet maydanoz (sapları falan her yeri)
  • 1'er kaşık domates ve biber salçası, toplam 2 kaşık yani
  • 2 adet domates
  • 1 çay kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, isterseniz kimyon
  • 1 büyük diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Eğer kışsa ve domatesiniz sulu değilse yarım çay bardağı su da koyabilirsiniz.
Hamuru için :

  • 4 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı instant maya 
Yapılışı:

  1. Şekeri ve mayayı suyun içinde eritin. 15 dakika aktif hale gelsin. Burada tuz koymayın.Aktif olduğunu köpüklenmesinden anlarsınız. Ununuzu eleyin , ortasını açın. Unun kenarlarına tuz serpin. Suyu ortaya dökün. Zeytinyağını da koyun. Önce bir spatula yardımı ile karıştırın. Sonra tezgaha alın.Mümkünse 10 dakika yoğurun. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olacak. Yoğurdukça kıvama gelecek. Ama sizce unu eksikse un, suyu eksikse su ekleyebilirsiniz. Tekrar kabınıza alın. Üzerini bezle yada sterch filmle örtün. En az 1 saat dinlensin Kabarsın. Açılabilir hale gelsin.
  2. Bu arada iç harcınızı hazırlayın. Kıymayı bir kaba alın. Diğer malzemelerin tamamını rondadan geçirin kıymaya katın. Baharatlarını atın. Bir kaşık yardımı ile karıştırın. Üzerini sterch filmle kaplayın. Hamurları beklerken tatları birbirine karışsın.
  3. Hamurunuzu bir tartı yardımı ile 85 gr.lık parçalara ayırın. İçine içine doğru katlayarak yuvarlak yapın. Tezgahınızda bir yeri unlayın. Oraya dizin. Üzerini bir bez ile örtün.
  4. Yaklaşık 20 dakika kadar daha bekledikten sonra merdane yardımı ile un serpilmiş tezgahta açın. Dikdörtgene yakın oval açarsanız fırın tepsinize ikişer ikişer koyabilirsiniz. Açtığınız hamuru yağlı kağıt serilmiş fırın tepsinize serin. Üzerine 1.5 avuç malzeme koyun. Hamurun tamamına elinizle dağıtın. Kenarlarına da değsin.
  5. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırının en altına tepsinizi sürün. 7-10 dakikada kenarı renk değiştirince piştiğini anlarsınız. 

6 Mayıs 2020

Karnabahar Pizza





Benden diyet tarif isteyenlere gelsin bu tarif. Gerçi tarifin altı diyet, üstü normal pizza :) Siz komple diyet yapmak isterseniz üzerine kabak, patlıcan kullanabilirsiniz. Ben evdekilere ramazan günü keyifli olsun diye üstünü normal pizza şeklinde yaptım.

Ben karnabahar pizzayı ilk defa yaptım ve çok beğendim. Bundan sonrada mutlaka yaparım. 

Bugün corono günlerinde 54.gün 

Malzemeler
  • Tabanı için : 1 büyük karnabaharın yarısı ( yetti kesinlikle), 1 yumurta, 1 tabak kaşarın yarısı 
  • Sosu : 2 yemek kaşığı domates salça, 2 yemek kaşığı su, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı fesleğen (keşke tazesi olsaydı)  1 yemek kaşığı ketçap ( kaymayabilirsiniz lezzet arttır, yada 2 yemek kaşığı domates suyu da olur ) 
  • Üzerine 2 yeşil biber, 1 avuç mısır, 5 adet küçük sosis, 1/4 sucuk, 10 adet falan siyah zeytin ve geri kalan kaşarın yarısı ve ben tuz yerine bir Karacabey'li olarak tuzlu mihaliç peyniri rendesi kullandım. Siz istediğiniz gibi malzeme kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
  1. Tabanı için karnabaharı rondodan geçirdim. Kar gibi oldu. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye serdim. 15 dakika kadar 200 derecede pişirdim. Arada çıkardım. Tahta kaşıkla karıştırdım. Tekrar sürdüm. Amaç karnabaharın içindeki suyun çıkarılması. Kontrollü pişirmek gerekiyor çok ince çekildiği için . Çabucak yanabilir. Çıkardıktan sonra soğumaya başlamasını bekledim. Arada bir karıştırdıktan yaklaşık 10 dakika sonra içine 1 yumurta kırdım. 1 tabak kaşarın yarısını içine attım karıştırdım. Yine yağlı kağıt serilmiş bir büyük yuvarlak borcama döktüm ve kaşıkla bastırdım. Düz bir zemin elde ettim. Fırına attım 10 dakika 200 derece pişirdim. 
  2. Sıcak sıcak sosu sürdüm. Kalan kaşarımın içine mihaliç peyniri rendeledim ( şart değil) Az bir kaşar ve mihaliç peyniri serptim. Sonra üzerine malzemeleri dizdim. Kalan kaşarı ve mihaliç peynirini serptim . 200 derecelik fırına attım. Burada dakika tutmadım valla , kaşarlar eriyene ve kızarana kadar pişirdim. 15 dakika sürmüştür. 

2 Mayıs 2020

Yumurtasız Yalancı Krem Karamel


Yumurtasız krem karamel olur mu ? diye soracaksınız aslındaaaa olmaz tabii . Buna karamelli muhallebi de diyebiliriz. Şekil itibarı ile krem karamel de diyebiliriz. Siz ne isterseniz deyin ama karamel ile güzel bir muhallebi birleşiyor ve gerçekten bir lezzet patlaması gerçekleşiyor.  Son derece güzel bir lezzet. Mutlaka deneyin.

Malzemeler:

  • Muhallebisi için 1 litre süt, 1 su bardağı un ve nişasta karışımı (isterseniz sadece un) , 1 su bardağı şeker, 1 paket vanilya , 1 paket krem şanti ( 2li krem şanti paketinden sadece bir tanesi)
  • Karameli için 1 su bardağı şeker
Yapılışı:
  1. Krem şanti ve vanilya hariç tüm malzemeleri çelik tencerede koyup pof pof olana kadar pişirin. Sonra içine vanilya ve  toz halinde 1 paket krem şantiyi boşaltın. El blendırı yada mikser daldırın en az 5 dakika çırpın.
  2. 1 su bardağı şekeri kısık ateşte eriyene kadar karıştırın. Renk değiştirecek zaten. Pişer pişmez hemen kaselere bölüştürün çok hızlı donar. 7 kase çıktı benden. Kaselerin ısıya dayanıklı olması gerekmiyor. Üzerlerine muhallebileri ekleyin. Buzdolabında bir gece bekletin. İyice soğumadan kaseden çıkmıyor. Muhallebinin bir kenarından bir kaşık yardımı ile hava almasını sağlayın. Ters çevirip servis yapın. 



1 Mayıs 2020

Şerbeti Kaynatılmayan Fındıklı Hira Tatlısı




Hira tatlısını ilk denediğimde içinde fındık yoktu. Bana tadı yavan geldi. Öylede çok seveni var aslında. Bir dahaki yapışımda içine mutlaka fındık koymalıyım dedim. Tadını gerçekten çok değiştirdi. Böylesini tercih etmenizi isterim.

Ramazanda en çok şerbetli tatlı isteniyor değil mi ? Bu gün Corono günlerinde 49. gün . 1 Mayıs 2020 ve İşçi bayramı. Tüm emekçilerin bayramı kutlu olsun.

Malzemeler:

  • 1 adet yumurta
  • yarım su bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya
  • üzeri için yarım su bardağı irmik
  • Şerbeti için 2 su bardağı şeker, 2 su bardağı su

Yapılışı
  1. Öncelikle şerbetini hazırlayalım. Su ve şekeri bir tencereye alın, ocağın altını açıp şeker eriyene dek sürekli karıştırın. Şerbeti kaynatmayın, sadece şeker eriyene dek karıştırıp, kaynamaya başlamadan önce altını kapatın ve soğumaya bırakın.
  2. Bir kabın içine fındık ve un hariç tüm malzemeleri atın , fındığı robotta un olana kadar çekin ve kaba alın. Unu kontrollü koyun.Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur olması lazım. Biz fındık kullandığımız için daha fazla un istemiyor ama isterse ilave edebilirsiniz.
  3. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye ceviz büyüklüğünde hamurdan kopardığınız parçaları top haline getirip dizin. Sonra bu yuvarlakları irmikte döndürün her tarafı irmik olsun. Ben önce tüm topları yapıyorum sonra irmiğe buluyorum. Üzerlerine fındık koyun , tatlıların içine doğru fındığı elinizle hafif bastırın ki sabit kalsın.
  4. 180 derecede 20 dakika pişirin. Sıcakken şerbetini dökün. Şerbet çekince yaklaşık 2-3 saat sonra servise hazırdır.

30 Nisan 2020

Fırında Etli Patlıcan


Merhabalar , patlıcan Türk yemeklerinin vazgeçilmezi. Biz de çok severek yiyoruz gerçekten. Her halini seviyorum. Etli , kıymalı , tavuklu çok güzel oluyor. Tavuk da patlıcana çok yakışıyor. Zeytinyağlısı da ayrı güzel. Siz hangisini tercih ederseniz.

Ben artık patlıcanları tuzlu suda bekletmiyorum. Doğradıktan sonra tuzla ovuyorum. Kesinlikle patlıcanın tadı çok daha güzel oluyor. Yemeğe bazen hiç tuz koymuyorum yada kontrollü koyuyorum.

Bugün Corono günlerinde 48.gün. 30 Nisan 2020 . Havada missss.

Malzemeler:


  • yarım kilo kuzu eti yada dana eti ( ben dana kullandım)
  • 1 kilo patlıcan ( tophane seviyorum ben)
  • 1 adet büyük soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet kırmızı biber
  • 5-6 üç burun biberi
  • domates mevsimi olmadığı için kullanmadım. Ama yaz ise 2 adet büyük domates . Domates varsa  1 yemek kaşığı salça . Ben de domates yok. 2 yemek kaşığı biber, domates karışık salça
  • Tuz, karabiber, pul biber istediğiniz baharat
Yapılışı:

  1. Tophane ise patlıcan küp küp, normal patlıcan ise halka halka doğrayın. Tuz ile bir güzel ovun. Fırın kağıdını yağlayın. Patlıcanları serin. Patlıcanları da yağlayın. 200 derecede kızarana kadar  kontrollü olarak pişirin , 20-25 dakika kadar sürüyor. İsterseniz patlıcanları yağda kızartabilirsiniz. 
  2. Eğer kuzu eti ise kullanacaksanız et ile başlıyorsunuz. . Kuzu etini tencerenize atın. Suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Yemeklik doğradığınız soğanı, biberleri, sarımsakları ekleyin öldürün. Domates kullanacaksanız,  soğanlarınız ölünce domatesleri de küp küp doğrayın ekleyin.  Baharatlarını tuzunu ekleyin. 5 -10 dakika da kıvama geldiğini anlarsanız.
  3. Eğer dana eti kullanacaksanız, dana etlerini düdüklüde 30 dakika pişirin . Ben suyunu biraz fazla koyup ayrıca çorba da yapıyorum. Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağında yemeklik doğradığınız soğanı, biberleri, sarımsakları ekleyin öldürün.  Baharatlarını tuzunu ekleyin. Düdüklüde pişirdiniz etleri ekletin . Bir iki karıştırıp altını kapatın.
  4. Patlıcanları borcama dizin. Pişirdiğiniz etleri üzerine yayın. 1 kase  suda salçayı inceltin. Yemeğe ekleyin. Fırında 200 derecede suyunun çoğunu çekene ve kızarana kadar pişirin.


27 Nisan 2020

Kabak mücver


Bazı arkadaşlarımdan duyuyorum. Kabak mücverleri ya çok katı, ya sulu , yada çok yağ çekmiş oluyor. Size tam kıvamında bir kabak mücver tarifim var. Tabii ki dolma olan kabakların içinden yapıldı.
Corona günlerinde 45. gün

Malzemeler:

  • 1 kilo kabağın içi ve 1 adet bütün kabak ( yada 3 bütün kabak)
  • 1 adet orta boy havuç
  • 2 adet yumurta
  • yarım demet taze soğan
  • yarım demet dereotu
  • yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 kahve fincanı un
Yapılışı:
  1. Kabakları rendeleyin, kabakları bölüm bölüm avucunuzun içine alıp , bastırarak iyice sularını atın. Büyük bir karıştırma kabına alın. Eğer kabağın içinden yaparsanız zaten daha çok su çıkacak.
  2. Üzerine havucu rendeleyin, çırpılmış yumurtaları katın. İnce ince doğranan taze soğan, maydanoz, dereotunu katın. Tuzunu karabiberini , ununu katın. Spatula ile karıştırın.
  3. Kızgın ve bol yağda ( ben zeytinyağı kullandım.) 1 yemek kaşığını malzeme ile doldurun. Başka bir yemek kaşığı yardımı ile yağa bırakın. Azıcık da kaşıkla yaydırın. Arkalı önü nar gibi kızarana kadar kızartın. Yoğurt ile servis edin.



26 Nisan 2020

Hakiki Ramazan Pidesi




Tabii yapmasak olmazdı. Ama biz öz hakiki ramazan pidesi yaptık :)  Bugün mutfağın şefi Hakan'dı. Pideyi Hakan yaptı. Tarifi masmavi mutfaktan geliyor.

Corono günlerinde bugün evde 43. gün

Malzemeler:

  • Ön maya için 1 su bardağı un , yarım bardak ılık su, 1 tatlı kaşığı şeker ,  1 adet paket kuru maya tada yarım paket yaş maya
  • Hamur için 2 su bardağı ılık su, 4.5 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tepeleme tuz
  • Üzeri için şifa bulamacı için : 1/4 çay bardağı soğuk su, 1/4 çay bardağı kaynar su, 2 yemek kaşığı un, 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi

Yapılışı:
  1. Ön maya için tüm malzemeleri daha küçük bir kasede tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Koyu kıvamlı olacak. En az 20 dakika mayalanması için bekletilecek. Üzerini strech filme kapatalım. 20 dakika sonunda göz göz kabaran bir ön maya oluyor. 
  2. Ekmek hamuru için için su ile unu daha büyük bir kapta tahta kaşık yardımı ile yaklaşık 2 dakika kadar karıştırıyoruz. Henüz elimiz olayın içine girmedi. Üzerini strech filmle kapatım beklemeye alalım.
  3. 20 dakikanın yada yarım saatin sonunda ön mayayı hamura katıyoruz. Halen el yok. Tahta kaşıkla birbirine yediriyoruz. Yaklaşık 2 dakika kadar birbirine yedirdik. Şimdi tuzunu katıyoruz. 1 tatlı kaşığı tepeleme tuz katın ve yoğurmaya devam edin. 2 dakika daha karıştırın. Şimdi eliniz daldırın , kenarlardan ortaya doğru katlaya katlaya 2 dakika kadar yoğurun. Hamurun kıvamı yumuşak ele yapışan bir hamur. Üzerini kapayın 30 dakika mayalansın. 30 dakika sonra elimizle kenarlardan ortaya doğru getire getire 2 dakika kadar yoğurun. Tekrar üzerini örtüp 20 dakika daha mayalanmaya bırakın. Bir kez daha yapacağız yani 2.kez tekrarlayacağız. Toplamda 3 kere 20 dakika bekletiyoruz.
  4. Hamur mayalanırken fırıncıların şifa dediği üzerine sürdüğümüz bulamacı yapıyoruz. 1/4 çay bardağı soğuk suya , 2 yemek kaşığı un koyuyoruz. Güzelce karıştırıyoruz. Pürüzsüz bir kıvama gelince 1/4 kaynar su koyuyoruz. İyice çırpıyoruz. 1 tatlı kaşığı pekmez katıp tekrar karıştırıyoruz.
  5. 2 tepsiyi yağlı kağıt seriyoruz. Üzerine un serpiyoruz. Hamuru da plastik spatula ile un serpilmiş tezgaha fazla müdahale etmeden koyup, bir bıçak yardımı ile 2 ye bölüyoruz. Elimizle çok da bastırmadan kenarlardan toparlayarak oval şekil verip tepsilere alıyoruz. Tepside de elimizle oval şekil verip, pamuklu bir bezle kapatıp 15 dakika tepsi mayası yapıyoruz.
  6.  Üzerlerine şifa dediğimiz bulamacı elimizle hamuru söndürmeden sürüp , tırnağınızla bastırarak kare şekiller veriyoruz. Tırnağızla kare şekil verirken yuvarlak ovalimsi hamurunuzu da genişletmiş oluyorsunuz. Üzerine yumurta sarısı da sürün. Çörek otu ve susam serpin. 200 derecede 30-35 dakika pişirin. İsterseniz sadece şifa denilen sıvı ile, isterseniz onu sürmeden sadece yumurta sarısı ile de pişirebilirsiniz. Ben bir de fırının tabanına çömlek kabın içinde su koydum.  

21 Nisan 2020

Sütlü Ekmek


İlk tepsiye dizdiğimde 


Sabah en az 8 saat beklediğinde


Piştikten sonra

Ekmek yapımında kendimi aştım. Her 2 -3 günde bir ekmek yapıyorum. Normalde haftada 1 ekmek yerdik, şimdi 2-3 günde bir yaptığım ekmekler bitiyor. Ben de bol bol denemeler yapıyorum.

Bugün Corono günlerinde 39. gün. Alıştım artık evde olmaya. Tarifi Falez Kitchen'dan geliyor . Miktarda biraz değişiklik var. https://falezkitchen.wordpress.com/2020/04/20/sutlu-ekmek/

Üzeri kabuk , içi yumuşacık bir o kadar da lezzetli bir ekmek oldu.

Malzemeler:


  • 3 su bardağı beyaz un, 2 su bardağı tam tahıllı un
  • 2 bardağı süt
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • üzerine susam, çörek otu, chia tohumu, keten tohumu kullandım. 
Yapılışı:
  1. Kuru mayayı ılık süt, şeker ile karıştırıp 15 dakika kadar aktifleşmesini bekleyin. Sonra zeytinyağı, unları, tuzu katın ve ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin. Çok un katmayın sertleşmesin. 10 dakika tezgahınızda yoğurun. Üzerini kapatıp 1 saat kadar bekletin. 2 katı kadar olacak
  2. Ben dikdörtgen borcam kullandım. Borcamı yağladım. Hamurumu tartttım 1500 gr geldi.Hamurumu dikdörtgen yaptım. 15'e ayırdım. Hepsini mutfak tartısı kullanarak 100'er gram bezelere ayırdım.  Öyle çok dikkat etmedim gerçi 98, 102 gr. neyse. Sonra kendi etraflarında döndürerek , içine içine katlayarak yuvarlaklar elde ettim. Üstlerini suya batırdım, sonra tohuma batırdım borcama dizdim.
  3. En az 8 saat buzdolabında beklettim. Akşam yaptım hamurumu, naylon torbaya koydum. Yapışmasın diye hamurların ortasına kabak soyacağı koydum ki yükselsin, naylon torba yapışmasın. Sabah kalkınca önce 200 derece 20-25 dakika, sonra 180 derece 20-25 dakika iyice kızarana kadar pişirin.



17 Nisan 2020

Zeytinli Poğoça 2


Hani zeytin ezmesi yapmıştım ya , 2 post önce yayınlamıştım. Önce ondan zeytinli çıtır börek yaptım , sonra zeytinli poğoça yaptım. Daha önce zeytinli çıtır böreği yayınladım. Şimdi de zeytinli poğoçayı yayınlıyorum.

Ben pişirdiğim kurabiyelerimi ve poğoçalarımı buzluğa atıyorum. Sonra çıkarıp çıkarıp yiyiyoruz. Bugün corono günlerinde 35. gün

Zeytin ezmesini tarifi burada tıklayabilirsiniz.
Zeytinli çıtır börek tarifi ise burada tıklayabilirsiniz.

Malzemeler


  • İçi için 1 tabak zeytin ezmesi ve 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası, üzeri için kekik
  • Hamuru için yarım paket margarin veya o miktarda tereyağ ( ben tereyağ kullandım), 1 aida bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı yoğurt, 2 yumurta (1 tanesinin beyazı hamura sarısı üzerine), 1 paket kabartma tozu, 3- 4 su bardağı kadar un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker varsa 1 tatlı kaşığı mahlep
Yapılışı:

    1. 1 yumurtanın sarısı hariç  diğer  tüm malzemeler yoğurma kabına konur. Elinize yapışan ama çok da cıvık olmayan bir hamur kıvamına gelene kadar un konur. Hamuru çok sıkmayın sert bir poğoça olur.
    2. Ben hamuru 4' e ayırdım. Merdane ile her bir hamuru dikdörtgen yaptım. Yaklaşık 20 cm. , 10 cm kadar. Sonra zeytin ezmesini 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası ile karıştırdım. 4 hamuru yetecek kadar 4'e ayırdım. Hamurun üzerine sürdüm. Sonra hamuru rulo yaptım. 3'er parmak aralığı ile kesip, yağlı kağıt serdiğim tepsiye dizdim
    3. Üzerlerine yumurta sarısı serip, kekik serpip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirdim.





    15 Nisan 2020

    Zeytin Ezmeli Çıtır Börek


    Merhabalar . Bugün Corono günlerinde evde 33. günümüz. Bol bol yemek yapmaya devam :). Zeytin ezmesini sabah kahvaltıda kullanabilirsiniz.
    Bu börek ağızda çıtır çıtır lezzeti ile çok hoşunuza gidecek. Son derece de kolay. Denemenizi tavsiye ederim.


    Malzemeler


    Yapılışı:


    1. Bir yufkayı seriyoruz. Zeytin ezmesine bir bardak zeytinyağı katıp iyice karıştırıyoruz. Yufkanın yarısına zeytin ezmesini sürüyoruz. Diğer yarısını zeytin ezmesinin üzerine kapatıyoruz. Tekrar zeytin ezmesi sürüyoruz. Sonra yufkayı üçgenlere kesiyoruz. Ben her yarım daireyi 6'ya böldüm. Daha büyük börek isterseniz 4'e , Daha küçük börek isterseniz 8'e bölebilirsiniz. Benim gözüme 6 iyi gözüktü.
    2. Her bir üçgenin kalın kenarını 2 parmak katlayıp, oklavayı üzerine koyup, oklava ile birlikte gevşekçe sarıyoruz. Sonra oklavayı ortadan çekip, yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz. Diğer 2 yufkayı da aynı şekilde sarıyoruz. Sigara böreklerinin üzerine sadece zeytinyağı sürüp, 180 derecede hafif kızarıncaya ve üzerlerine dokununca sert olana kadar pişiriyoruz. Soğuduğu zamanda gevrekliğini kaybetmiyor, çıtır çıtır börekleriniz oluyor. 


    10 Nisan 2020

    Zeytin Ezmesi


    Bugün Corono günlerinde 28. gün . Neredeyse 1 aydır evdeyiz. Bu günlerin bir an önce sağlık ile atlatmak en büyük dileğimiz.

    Kahvaltılık bir tarif . Ben aynı zamanda böreklerin için de de kullanıyorum.

    Malzemeler:

    • 1 yemek tabağı zeytin
    • 1 çay kaşığı kuru kekik, 1 tatlı kaşığı nane
    • 3 diş sarımsak
    • 1 kahve fincanı zeytinyağı (seviyor zeytinyağını isterseniz daha fazla ilave de edilebilir.) 
    • yarım limon suyu
    Yapılışı
    1. Ben zeytinleri , rondaya 2-3 kere basarak , çok parçalamadan rondodan geçiriyorum. Böylece çekirdeklerinden zeytinler ayrılmış oluyor. Sonra içlerinden elimle zeytinleri ayıklıyorum. Böylece çekirdekleri ayrılmış zeytin elde ediyoruz.
    2. Rondoya diğer malzemeleri koyup hep birlikte çekiyoruz. Bir cam kavanoza doldurup, ister kahvaltı da , ister çörekde, ister börek de kullanıyoruz. 

    7 Nisan 2020

    Yumurtalı Kaşarlı Kavurmalı Pide




    Bugün Corono günlerinde 24. günümüz. Aynı zamanda Berat kandili. Tüm dualarınızın kabul edildiği, ülkemizin ve dünyanın bu virüsten kurtulduğu ve bir daha bu tür belalarla uğraşmadığı günler diliyorum.

    Üzgünüm ki bu Corono günlerinde hamur işlerine çok düştük. Bu aralar tatlılar ve hamur işleri ile mutlu oluyoruz. Bu dönemi de atlatacağımıza eminim. Ben de bu aralar çok tatlı ve çok hamur işi yapar oldum.

    Malzemeler:

    • Hamuru için : 4 su bardağı un, 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı kesin, yarım su bardağı kontrollü su, 1 paket kuru maya, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz
    • İçi için 1 paket kavurma ( 250 gr'lık) , 1 tabak dolusu kaşar, her pideye 1 adet yumurta, üzerine yumurta sarısı
    Yapılışı
    1. Kuru mayayı , oda sıcaklığında 1 su bardağı su, şeker ve tuz karıştırıp 15 dakika mayalanması için bekliyoruz.
    2. İçine yağ ve yoğurdu ekleyip, elinizle karıştırın. Ununu süzgeç ile eleyerek koyun. Karıştırın. Elinize çok yapışmayan ancak yumuşak bir hamur olacak. Yarım bardak suyu azar azar gerekirse koyun. Yağ ve yoğurt olduğu için gerekmeyebilir. Tezgahta en az 5 dakika yoğurun. Güzelce yoğrulacak. 
    3. 1 saat kadar üzerini strech kaplayarak bekletin. Hamurunuz en az 2 kat kadar olacak. 
    4. Hamurunuz bezelere ayırın. Bu hamurdan 7 adet beze çıktı. Bezeler büyük mandalina şeklinde olacak. Un serpilmiş tezgahta oval olacak şekilde , fırın tepsinizin enine sığacak şekilde merdane yardımı açın. Kolay açılıyor . Açılmaz diye korkmayın.
    5. Fırın tepsisini sıvı yağ ile yağlayalım. Üzerine un serpelim. Tepsi fotoda unlar yandığı için öyle görülüyor. Açtığınız hamuru 1 tanesini tepsinize koyun. Çünkü içini koyunca tepsiye taşıması çok zor oluyor. İçini kenarlarından 1 parmak kalacak şekilde koyacağız. Önce kaşarı serpiyorum. Kavurmamı 7'ye böldüm. Her bir pidenin üzerine , kaşarın üzerine 1 parçasını koydum. 1 adet yumurtayı çırptım. Üzerine döktüm. Kenarları bir parmak üzerlerine kapadım. Uçlarını kıvırıverdm.. Öyle çok dikkatli de kıvırmadım. Üzerine yumurta sarısı sürdüm. 
    6. Fırını 180 dereceye ısıttım. Isınmış fırına, tepsiyi fırının en altına sürdüm. 8 dakika beklettim. Sonra en üste aldım 4 dakika beklettim. Sonra ortaya aldım. Güzelce kızarana kadar pişirdim. 
    7. Şimdi ben pideyi yaparken 3 ayrı deneme yaptım. 1) Kaşar , kavurma , çırpılmış yumurta pide 1 parmak kenarlarını kapadım, ortası açık halde pişti. 2) Kaşar , kavurma , yumurta yok pidenin kenarlarını ortaya kadar getirdim, pide kapalı pişti. 3) kaşar , kavurma yumurta yok pidenin kenarlarını 1 parmak kapadım, pide açık halde pişti. Ben en çok açık halini, eşim kapalı halini sevdi. Siz istediğiniz gibi yapın. 

    4 Nisan 2020

    Keten Tohumlu Tam Tahıllı Ekmek


    Corono günlerinde her 2-3 günde 1 bir ekmek yapmaktayım. En sık yapmakta olduğum ise bu ekmek oldu. Beyaz ekmekten daha faydalı, daha besleyici olduğu kesin.

    Nohut unu da aldım. Bazen bir bardağı tam tahıldan eksiltip, 1 su bardağı nohut unu koymaktayım. Ayrıca yoğurt koyunca bence ekmek daha güzel oluyor. Siz isterseniz yoğurt ve yağ koymayabilirsiniz. Ama bence ekmeğe lezzet katıyor.


    Corono günlerinde bugün bizim 22. günümüz

    Malzemeler:

    • 3 su bardağı tam tahıllı un, 2 su bardağı beyaz un, 1 çay bardağı çekilmiş keten tohumu
    • 1 yemek kaşığı sıvıyağ, 
    • 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
    • 1 silme yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker
    • 1 paket toz maya
    • Aldığı kadar su ( 1.5 bardak su kesin, sonrası kontrollü )
    Yapılışı:

    1. Normal oda sıcaklığında 1.5 bardak suyun içine şekeri , tuzu ve mayayı atalım karıştıralım . 15 dakika bekleyelim aktive olsun.
    2. Bir kaba unlarınızı alın. Çekilmiş keten tohumunu atın. Ortasına yağı, yoğurdu, mayayı koyun. İster önce kaşıkla sonra elle, yada direk elini daldırın . Elinize hafif yapışan ( çok da değil tabii) bir yumuşak hamur elde edeceğiz. Bol bol yoğurun. Su isterse ilave edin. Ekmek ve poğaça'nın püf noktası fazla un yememiş yumuşak hamurdur. 
    3. Üzerini streç film ile kaplayıp, oda sıcaklığında bekletin. En fazla 1, 1.5 saat sonra 2 katına varacaktır.
    4. Kaptan çıkarırken kenarlarından başlayarak hafif hafif  yoğurun. Un serpilmiş tezgahın üzerine çıkarın. Unun üzerinde biraz toparlayın. Kolay bölüştürmek için uzun bir hamur yapabilirsiniz. Portakal büyüklüğünde hamur koparın. Benim yaptığım hamurdan 7 adet çıktı.
    5. Hamurlarını kenarlardan alıp ortaya ortaya doğru alarak yoğurun. Elinize çok yapışırsa un serpebilirsiniz. Yuvarlak yaptığınız hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Hamurun ortasına değilde sağ tarafına daha yakın bıçakla bir kesik atın. Ben biraz derin kesmişim siz kesmeyin. Üzerine tel süzgeçle ( çay süzgeci de olur ) un serpin. Bir 20 dakika daha tepsi ile bekletin. 180 derecede yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
    6. Fırının altına bir fırın kabının içinde su koymayı unutmayın. Su önemli

    1 Nisan 2020

    Red Velvet Pasta - 750. post



    Merhabalar 750. post 50. doğum günü pastama denk geldi. Bu sene Covid-19 nedeni evde kutladık ve kendi pastamı kendim yaptım. Dışarıda yapacağımız doğum günü partisini daha güzel günlerde kutlamak üzere geleceğe bıraktık.

    Görüntüsü ve tadı ile güzel bir pasta oldu. Kırmızı kadife dokulu pasta demek zaten. Bugün corona günlerinde 20. gün evdeyiz.

    Kremasını kendim uydurdum. Normalde mascarpone peynir ile yapılıyor.  Evde yoktu ve almaya da gidemezdim. Benim kremam da yakıştı bence.

    Malzemeler:


    • 3 yumurta
    • 1 su bardağı toz şeker
    • 1 su bardağı süt , 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile karıştıracağız
    • 1 paket vanilya
    • 100 gr tereyağ
    • 2,5 su bardağı un
    • 1 paket kabartma tozu 1 tatlı kaşığı limon suyu ile köpürtülmüş
    • yarım çay kaşığı toz kırmızı gıda boyası
    • 2 silme yemek kaşığı kakao
    Kreması:
    yarım litre süt, yarım su bardağı un ve nişasta karışımı, 1 yumurta sarısı, yarım su bardağı toz şeker, ayrıca 1 çay bardağı ile yapılmış 1 paket krem şanti


    Yapılışı:


    1. Oda sıcaklığında süt ile elma sirkesini karıştırın. 10 dakika bekletin. Sonra içine gıda boyasını ekleyip iyice karıştırın.
    2. Kekinizi yapacağınız ana kapta oda sıcaklığında tereyağ ile toz şekeri çırpın. Krema haline gelsin. Yumurtaları tek tek atıp mikserle karıştırmaya devam edin.Sütü ekleyin. Elediğiniz unu ve kakaoyu ve vanilyayı ekleyin. Kekinizi karıştırın. Limon suyu ile köpürtülmüş kabartma tozunu ekleyin. Karıştırın.
    3. Ben yüksek kenarlı yuvarlak borcama döktüm ama siz 22.cm'lik kelepçeli kek kalıbında da pişirebilirsiniz. 180 derecede 40 dakika kadar pişirdim.Soğumaya bıraktım.
    4. Krema için un ve nişasta karışımı, şeker, yumurta, sütü karıştırıp pof pof olana kadar pişirin. İçine mikser daldırıp soğuyana kadar karıştırın. Başka bir kapta 1 çay bardağı ile 1 paket krem şantiyi mikserle çırpıp katılaşınca buzdolabında bekletmeye koyun. Ara ara karıştırıp soğuttuğunuz kremanız ile krem şantinizi bir kaşık yardımı ile nazikçe karıştırarak birbirine karıştırın.
    5. Soğuyan kekinizi ortadan ikiye bölün. Kenarlarından bıçak yardımı ile üstünü süslemek ve kırıntı yapmak için ince ince kesin. Arasına ,üstüne ve kenarlarına kremanızı sürün. Üzeri içinde kenarlarından aldığınız kek parçalarını robottan geçirin. Buzdolabında 3-4 saat dinlendirip servis yapın .







    26 Mart 2020

    Kabak Spagetti


    Merhabalar Corono günlerinde 13. gündeyiz. Bu tarif arşivden ve Refika'nın mutfağından gelmekte. Bu akşam bizim evde kurufasulye ve pilav var.

    Son derece kolay bir yemek aynı zamanda diyet yemek.  Diyet yapanlara ve evdeyiz habire yiyoruz diyenlere gelsin.

    Malzemeler:

    • 2 kabak
    • 1 adet büyük domates ( yoksa domates suyu) 
    • 2 diş sarımsak
    • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
    • 1 tatlı kaşığı kuru nane
    • 1 ceviz büyüklüğünde kaşar
    • 1 tatlı kaşığı sirke
    • tuz , karabiber, pul biber
    Yapılışı:


    1. Kabakları fasulye soyacağı ile çubuk şeklinde dilimleyin. Bizim evde fasulye soyacağı yok, ben de ince ince , uzun uzun dilimledim. 
    2. Tencereye 4 parmak yüksekliğinde kaynar su koyun. Tuz ekleyin. Kabakları ve sarımsağı suya atın ve 2-3 dakika kadar pişirin. 
    3. Bu esnada ayrı bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin , rendelenmiş domatesi , sirkeyi ekleyin. Baharatlarını koyun,tuzunu koyun. Haşlanan kabakları maşayla alıp , suyunu silkeleyip sosun içine atın . Kabaklarla beraber ezip , ince ince doğradığınız sarımsakları da atın. Altını kısın.
    4. Kabakların çok öldürmeden pişirin. Pişince tabağa alın ve üzerine kaşar rendeleyip servis edin. 

    24 Mart 2020

    Karmaca - Pırasalı Kek


    Daha önce ne duymuştum ne de yemiştim. İçindeki malzemeleri görünce güzel olacağını anladım. Tarif Dilekmutfakta'dan geliyor.

    Biraz değişiklik var. Mecburen çünkü ben de yarım demet pırasa vardı.Bir de malzemeleri bardak ölçüsünde vermeye çalıştım.

    Corono günlerinde 11 . gündeyiz. Bizde bu akşam salçadan domates çorba ve karmaca var.

    Malzemeler:

    • 4 su bardağı mısır unu
    • 1 su bardağı beyaz un
    • yarım bağ pırasa ve 1 büyük soğan kullandım. Aslında 1 bağ pırasa olacak, soğan yok.
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • yarım çay bardağı sıvıyağ
    • 6 bardak kaynar su
    • 2 yemek kaşığı domates biber salçası karışımı
    Yapılışı:
    1. Pırasaları 4 'e bölüp, yemeklik soğan gibi doğrayın. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup kavurun. Tuz ekleyin. Salça ekleyip 5 dakika kadar daha kavurun.
    2. Bir kapta unu, kabartma tozunu, tuzu ekleyin karıştırın. Üzerine pırasayı ekleyin. Sıvıyağı ekleyin karıştırın.Suyu yavaş ekyerek karıştırmaya devam edin . Koyu kek kıvamında olacak.
    3. Dikdörtgen borcamı yağlayın. Üzerine pırasalı keki dökün. Üzerini zeytinyağı ve toz kırmızı biber serperek düzeltin. 200 derecede yaklaşık 40 dakika üzeri kızarana kadar pişirin

    22 Mart 2020

    Fırında Kıymalı Karnabahar Graten


    Corona günlerinde 9. gün. Bu akşam menümüzde sarımsaklı tarhana ve fırında karnabahar graten var. Sarımsaklı tarhanayı denemediyseniz mutlaka deneyin, sarımsak tarhanaya çok yakışıyor.


    • 1 orta boy karnabahar
    • 300 - 350 gr kıyma
    • 1 orta boy soğan
    • 2-3 diş sarımsak
    • 1 adet havuç
    • 1, 2 kerevizin yapraklarından ( olmasa da olur), 1/3 demet maydanoz
    • tuz, karabiber,
    • beşamel  sos için 1.5 yemek kaşığı un, 2 su bardağı süt, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, evde muskat varsa az bira rendesi
    • Üzeri için 1 tabak kadar kaşar
    Yapılışı:
    1. Karnabaharları çiçek çiçek koparıp, yıkayıp, içine tuz atılmış bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın. Çatalla ezin. Karabiber ve tuz ekleyerek tatlandırın. Karnabaharı borcama yayın. Tabaktaki kaşarın 1/3 'ünü üstüne serpin.
    2. Soğanı yemeklik doğrayıp, zeytin yağında öldürün. Sarımsağı da ince ince doğrayın atın. Havucu rendeleyin içine atın. Kavurmaya devam edin. 2 dakika kadar sonra kıymayı atın üstüne, rengi dönene ve kıymalar birbirinden ayrılana kadar kavurun. Bu arada içine ince ince doğradığınız maydanozu ve kereviz yapraklarını atın.  Tuz ve karabiberle tatlandırın. Ben koymadım. İsterseniz pul biberde olur. Karnabaharın sütüne yayın. Kıyma kısmında salçada olur ama ben kullanmadım. 
    3. Üzeri için beşamel sos hazırlayın. Tencerede zeytinyağı ve tereyağı eritin. Üzerine unu atın 3-4 dakika kavurun. Kenara alın biraz soğusun . Üzerine sütü ekleyin . Baktınız unlar topak topak içinde var, tencerenin içine el blendırı daldırın. Üzerine muskat rendeleyin. Sıvı bir muhallebi kıvamında olacak. Pof pof edince kapatın ve kıymayın üstüne yayın. Üzerine kalan kaşarı serpip, kaşarlar kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika 180 derece pişirin. Sıcak servis edin. 

    21 Mart 2020

    Sulu Köfte



    Corona günlerinde, #evdekal dediğimiz günlerde 8. gün . Bu akşam bizim evde sulu köfte  ve bulgur pilavı var. Fikir olsun diye hemen hemen her gün yazmaya çalışacağım.

    Ata doğduğundan beri yaparım. Çok besleyici olduğunu düşünmüşümdür. Çok da severek yenir. Yapımı çok kolay görünse de , kıymaların dağılmasından dolayı dikkat gerektirir. Dağılmamasının püf noktası kırılmış pirinç ve ince bulgur konmasıdır. Pirinçleri havanda kırıp koyuyorum.

    Malzemeler:

    • 200-250 gr kadar kıyma
    • 1 yemek kaşığı kadar kırılmış pirinç
    • 1 yemek kaşığı ince bulgur
    • 1 yumurta
    • az maydanoz, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 küçük kuru soğan
    • 1 avuç bezelye
    • 1 havuç
    • 1 patates
    • 1 yemek kaşığı nane ve terbiyesi için 1 limon suyu ve 1 yumurtanın sarısı
    Yapılışı:
    1.  Kıymanın içine havanda kırdığınız pirinçleri, bulgur, yumurta, tuz, karabiber , ince doğradığınız maydanozu ve ince ince rendelediğiniz kuru soğanı katın , yoğurun. Un serpilmiş bir tepsiye bilye boyutunda toplar yapıp, unun içinde yuvarlayın. 
    2.  Bir tencereye 1 litre kadar su koyun, kaynatmaya başlayın. Kaynayınca içine 1 çay kaşığı tuz atın. Küp küp doğradığınız havuçları atın. 5 dakika sonra bezelyeleri ve küp küp doğradığınız patatesleri atın. 1 yemek kaşığı nane atın.
    3. 5 dakika sonrada ununu silkelediğiniz kıyma toplarını atın. Kıyma topları suyun yüzeyine yukarı çıkacak . Pirinçlerin piştiğini , şiştiğini görünce yemeğin altını kapatabilirsiniz. 10 dakika sonra 1 yumurta sarısına, 1 limon sıkın ve çırpın. Yemeğin suyundan terbiyeye azar azar koyarak ılıştırın. Sonra yemeğin içine koyarak 1,2 karıştırın. Yemeğiniz hazır.



    20 Mart 2020

    Mini Ekmek Yapımı



    Merhabalar bu Corona günlerinde herkese sağlık diliyorum. Bir an önce tüm dünyanın bu beladan kurtulmasını diliyorum. 
    Eşim kapalı ambalaj içinde ekmek bulamayınca bana maya ve 5 kg'lık un almış gelmiş. Ekmeğimizi evde yapmaya başladık. Çok da güzel oldu. Bundan sonrada üzgünüm ki sürekli evde yapmaya devam ederiz.

    Malzemeler :


    • Ben 1 paket Dr. Oetker ekşi maya kullandım. Diğer mayalarda olur.
    • 1 silme yemek kaşığı şeker
    • 1 silme tatlı kaşığı tuz 
    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1.5 bardak su
    • 4 yada 4.5 bardak un ( ben şimdilik beyaz un kullandım ama bunu çeşitlendiririm mutlaka )
    • 2 yemek kaşığı yoğurt (zorunda değilsiniz benim hoşuma gidiyor)
    Yapılışı:
    1. Normal oda sıcaklığında 1.5 bardak suyun içine şekeri , tuzu ve mayayı atalım karıştıralım . 15 dakika bekleyelim aktive olsun.
    2. Bir kaba 4 bardak unu alın. Sonrasını yavaş yavaş ilave edeceğiz. Ortasına yağı, yoğurdu, mayayı koyun. İster önce kaşıkla sonra elle, yada direk elini daldırın . Elinize yapışan ( çok da değil tabii) bir yumuşak hamur elde edeceğiz. Ekmek ve poğaça'nın püf noktası fazla un yememiş yumuşak hamurdur. 
    3. Üzerini streç film ile kaplayıp, oda sıcaklığında bekletin. 1.5 , 2 saat sonra 2 katına varacaktır.
    4. Kaptan çıkarırken kenarlarından başlayarak hafif hafif  yoğurun. Un serpilmiş tezgahın üzerine çıkarın. Unun üzerinde biraz toparlayın. Kolay bölüştürmek için uzun bir hamur yapabilirsiniz. Portakal büyüklüğünde hamur koparın. Benim yaptığım hamurdan 6 adet çıktı.
    5. Hamurlarını kenarlardan alıp ortaya ortaya doğru alarak yoğurun. Elinize çok yapışırsa un serpebilirsiniz. Yuvarlak yaptığınız hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Hamurun ortasına değilde sağ tarafına daha yakın bıçakla bir kesik atın. Üzerine tel süzgeçle ( çay süzgeci de olur ) un serpin. Bir 20 dakika daha tepsi ile bekletin. 180 derecede yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
    6. Fırının altına bir fırın kabının içinde su koymayı unutmayın.

    19 Mart 2020

    Bloğum 12 yaşında



    Dünya ve Türkiye çok zor bir dönemden geçmekte. Bizde evlerimizden çıkmadan kaygı ile izliyoruz. 2020 çok zor geçiyorsun. 
    Kendime tarif defteri olarak yaptığım ve halen kendimde sürekli tariflerini kullanmakta olduğum bloğum 12 yaşında. Sizler denedikten sonra , yorum geldikçe de çok seviniyorum. Umutla yaşamaya , yemek yapmaya devam. 

    8 Mart 2020

    Pastahane Ay Çöreği



    Çok uzun zamandır yapmak istediğim bir tarifti. Ama bir türlü elim eripte yapamamıştım. Açıkçası bana zor geliyordu. Aşamaları olan bir çörek çünkü. Evde yenmeyen bir kek varsa yada hazır kekten de daha az uğraştırıcı olur. Ama ben tümünü baştan yaptım. 

    Ay çöreğini çok severim. Çok da güzel oldu. Bence pastahanedekilerden de güzel oldu :)


    İçine konacak kek için: 4 yumurta , 4 kahve fincan şeker, 3 kahve fincan un, 1 fincan kakao , 1 kahve fincanı su, kabartma tozu, vanilya ( kısaca pandispanya keki )

    Kek piştikten sonra hazırlanacak iç için : biraz önce pişirdiğiniz kek, 2 yemek kaşığı kakao, 1 adet rendelenmiş limonun kabuğu, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 çay bardağı kuru üzüm, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı zencefil, 3-4 yemek kaşığı süt, 1 çay bardağı kadar ceviz yada fındık içi ( olmasa da olur, olursa çok güzel olur)

    Hamuru için : 150 gr tereyağ, 2 yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak), 1 paket maya, 1/2 çay bardağı süt, 1/2 çay bardağı pudra şekeri, 1 tutam tuz ve tabii ki aldığı kadar elenmiş un :) Toz şeker de kullanabilirsiniz ancak iyice sütte eritin. Ben rondoda çekilmiş toz şeker kullanıyorum.

    Yapılışı:

    1. Önce keki yapın. 4 adet yumurtanın beyazını şekerle çırpın. Traş köpüğü kıvamında. Sonra sarılarını atın karıştırın. Suyu atın karıştırın. Unu, kakaoyu, kabartma tozu ve vanilyayı atın mikserle değil kaşıkla havalandırarak karıştırın. Kek kalıbına döküp 180 derecede 35-40 dakika pişirin. Bu kısım zor gelirse hazır pastaban kullanın. 
    2. Mayalı hamurumuzu yapacağız şimdi. Bir kabın içinde ılıtılmış sütün içine mayayı, şekeri ve tuzu atın. Güzelce eritin. Erimiş ama çok ısınmamış tereyağı, yumurtaları atın. Ununu katın . Güzelce karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Üstünü streç filmle kapatıp, en az 40-45 dakika mayalanması için bekleyin. 
    3. Kek pişip soğuyunca rondodan geçirin. İçine tüm iç malzemelerini süt hariç atın karıştırın. Sütünü yavaş yavaş verin çok fazla ıslak olmasın. Malzemelerin hepsi birbirine yapışacak kıvama gelene kadar süt ile ıslatabilirsiniz. Daha fazla süt gerekirse kullanın. 
    4. Şimdi kakaolu parçadan cevizden biraz daha büyük olacak şekilde toplar yapın. Kaç tane yaptığınızı sayın . Şimdi mayalanan hamurunuzu da bu kadar parçaya bölün. Ben de 13 adet çıkmıştı. 
    5. Hamunuzdan bir parçayı alın , yaklaşık eliniz kadar bir dikdörtgen açın. Kakaolu parçanızı oyun hamurunda ki gibi açtığınız dikdörtgenin uzunluğundan biraz az yılan yapın. Kakaolu parçanızı hamurunuzun üzerine koyun. Hamurunuzu kakaolu parçanın üzerine kapatın. Elinizle hamuru merdane gibi ileri geri bir iki kere çevirin. Kenarlarını ortaya doğru getirip ay çöreği şekli verin.Uçlar biraz ince ortası daha tombik ay çörekleriniz oluyor.


    6. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin . Üzerine yumurta sarısı sürün. Çatal ile yol yol çizin. Piştiğinde çok güzel bir görüntü oluyor. 180 derecede yaklaşık 25-30 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.