• Lahmacun Yapımı



    Corono günlerinde lahmacun yapmadan olmaz değil mi ? Ben size hem tarif vereceğim hem de deneyimlerimi anlatacağım. Kendimce tüyolarımı vereceğim. Bugün Corona günlerinde 60 gün. Vaaauuuuv tam 2 ay olmuş. 

    Lahmacun yapamam diye korkmayın. Şekli hiç önemli değil. Şekle takılmayın. İnce açamadım diye üzülmeyin. Hiç bir malzemeden kaçmadığınız , bol malzeme ile yaptığımız için tadı efsane.

    Lahmacun yaparken dikkat etmemiz gerekenler, püf noktaları bunlar;
    • Lahmacun hamurunu ilk seferinde mayasız, 2. seferinde mayalı hamurdan yaptım. Bence tat olarak kesinlikle mayalı hamur olmalı. Ben mayalı hamurdan olanı sevdim. Ayrıca kesinlikle daha kolay açılıyor.
    • Lahmacunu tencerede pişirmeyi denemeyin. Hem yerleştirmekte zorlanıyorsunuz (hamurunuzu buruşturabilirsiniz ) hem de fırında pişirmenin lezzeti yok. Fırında altı da hafif kızarıyor daha lahmacuna benziyor. 
    • Lahmacunu fırının en katına direkt tabana süreceksiniz. Kenarlarından piştiğini anlıyorsunuz. 200 derecede 7-10 dakika arası pişiyor. 
    • Ben ilk seferinde lahmacunları yuvarlak açtım , her tepside 1 tane pişirdim . Dedim bu ne posteki sayar gibi . Bitmez böyle . İkinci yaptığımda oval açtım. Böylece tepsiye 2'şer 2'şer yerleştirdim. Daha kısa sürede lahmacunlar hazır oldu.
    • Lahmacunun üzerine koyduğunuz malzemeyi hamurun her tarafını kaplayacak şekilde sürmelisiniz.Kenarları dahil. 
    • Tepsiye önce hamurları yerleştiriyorsunuz, sonra malzemeyi sürüyorsunuz . Yoksa lahmacunu kaldırmak hem zor oluyor hem de ıslandığı için şekil kaçıyor. Gerçi şekle takılmayın. Hiç bir malzemeden kaçmadığınız için tadı efsane.
    • Hamuru tartarak yaptım. Her bir hamur 85 gr. 83-87 olabilir tabii. O kadar değil. Ama tartarak yaparsanız eşit boylarda lahmacunuz olur. Benim hamurumdan 12 adet çıktı.
    • 2 tepsi çalışırsanız. Biri fırından çıkınca diğerini sürersiniz. Açıp, malzeme sürme hemen hemen pişme süresine denk geliyor. 
    • Kıymanız artarsa ertesi gün kahvaltıda yumurta kırıp yiyin. Çok severim kıymalı yumurtayı
    • Kalan lahmacunları derin dondurucuya atın. Derin donducudan çıkan , mikrodalgada ısıtılan lahmacun daha çok fırınlarda yapılan lahmacuna benziyor.
    Şimdi yapılışına geçelim

    Malzemeler:

    İçi için:
    • yarım kilo kıyma
    • 2 adet kırmızı biber
    • 5-6 adet burun biberi
    • 2 orta boy soğan
    • yarım demet maydanoz (sapları falan her yeri)
    • 1'er kaşık domates ve biber salçası, toplam 2 kaşık yani
    • 2 adet domates
    • 1 çay kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, isterseniz kimyon
    • 1 büyük diş sarımsak
    • 1 çay bardağı sıvı yağ
    • Eğer kışsa ve domatesiniz sulu değilse yarım çay bardağı su da koyabilirsiniz.
    Hamuru için :

    • 4 su bardağı un
    • 2 su bardağı su
    • 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 yemek kaşığı instant maya 
    Yapılışı:

    1. Şekeri ve mayayı suyun içinde eritin. 15 dakika aktif hale gelsin. Burada tuz koymayın.Aktif olduğunu köpüklenmesinden anlarsınız. Ununuzu eleyin , ortasını açın. Unun kenarlarına tuz serpin. Suyu ortaya dökün. Zeytinyağını da koyun. Önce bir spatula yardımı ile karıştırın. Sonra tezgaha alın.Mümkünse 10 dakika yoğurun. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olacak. Yoğurdukça kıvama gelecek. Ama sizce unu eksikse un, suyu eksikse su ekleyebilirsiniz. Tekrar kabınıza alın. Üzerini bezle yada sterch filmle örtün. En az 1 saat dinlensin Kabarsın. Açılabilir hale gelsin.
    2. Bu arada iç harcınızı hazırlayın. Kıymayı bir kaba alın. Diğer malzemelerin tamamını rondadan geçirin kıymaya katın. Baharatlarını atın. Bir kaşık yardımı ile karıştırın. Üzerini sterch filmle kaplayın. Hamurları beklerken tatları birbirine karışsın.
    3. Hamurunuzu bir tartı yardımı ile 85 gr.lık parçalara ayırın. İçine içine doğru katlayarak yuvarlak yapın. Tezgahınızda bir yeri unlayın. Oraya dizin. Üzerini bir bez ile örtün.
    4. Yaklaşık 20 dakika kadar daha bekledikten sonra merdane yardımı ile un serpilmiş tezgahta açın. Dikdörtgene yakın oval açarsanız fırın tepsinize ikişer ikişer koyabilirsiniz. Açtığınız hamuru yağlı kağıt serilmiş fırın tepsinize serin. Üzerine 1.5 avuç malzeme koyun. Hamurun tamamına elinizle dağıtın. Kenarlarına da değsin.
    5. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırının en altına tepsinizi sürün. 7-10 dakikada kenarı renk değiştirince piştiğini anlarsınız. 

0 yorum: