Pages

18 Haziran 2015

Vanilyalı Ballı Sütlü Güllaç


Güllaç ramazan ayının tatlısı. Bence sadece ramazan ayında yapılmamalı, yaz boyunca soğuk soğuk , hafif hafif yenmeli. Ben çok severim.
Size Güllaç tarifi vermek istemiyorum. Zaten paketin arkasında yazıyor. Ama Güllaç'ın tadına tat katacak bir tiyo vermek istiyorum.
Güllaç'ın sütünü 1.5 lt normal süt, 2 adet 200 ml vanilyalı ballı süt ile yaparsanız gerçekten çok çok daha lezzetli oluyor.

Yine de tarifinden bahsedelim :)

Malzemesi:

•   1.5 litre süt, 2 adet 200 ml vanilyalı ballı süt
•    Yarım kilo şeker
•    10 adet (300 gram) güllaç yaprağı
•    Dövülmüş badem, ceviz, fındık, fıstık (arzuya göre herhangi biri) , nar zamanı ise nar taneleri
İstenirse gülsuyu

Yapılışı:      

  1. Tüm sütler şekerle şeker eriyinceye ve süte iyice karışıncaya kadar ısıtılır. Sonra ılınmaya bırakılır.
  2. Tepsiye sırayla güllaç yaprakları dizilir ve her yaprağın parlak tarafının üzerine kepçe ile ılık süt gezdirilir. Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt güllacın üzerine dökülür.
  3. Buzdolabınde yarım saat bekletildikten sonra üzerine dövülmüş badem, Antep fıstığı  (ceviz, fındık, fıstık vs.) dökülür.

15 Haziran 2015

Kağıt Bardakta Ağlayan Kek


Ağlayan pastayı bir de kağıtta kek pişirerek yaptım. Hem porsiyonluk oldu hem de çok lezzetli oldu. Soslu keki bardaktan çıkarmaya uğraşmadım,  kağıt bardaklarla da servis yaptım


Malzemeler:

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 yemek kaşığı kakao yada 1 paket Dr. Oetker kakao (aynı miktara denk gelir )
  • 14-15 karton bardak

Kreması için:
  • 1 paket çikolatalı sos ( arkasındaki tarife göre yapılacak) ve ayrıca keki ıslatmak için 1 su bardağı süte 1 yemek kaşığı ile şeker, ve ara katman olarak 1 su bardağı soğuk sütle çırpılmış 1 paket krem şanti, üstünü süslemek için ne isterseniz.
 
Yapılışı:
  1. Yumurtanın beyazı ile şekeri iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Üstüne sarılarını da koyup tekrar çırpın. Sonra süt ve yağı ilave edip tekrar çırpıyoruz. Yani önce sıvılarını karıştırdık sonra kurularını atıyoruz. Kabartma tozumuzu vanilyayı ve kakaoyu unun içine karıştırarak eleyip keke ilave ediyoruz. 
  2. Karton bardakların yarısından daha aşağısında kek sıvısı döküyoruz.  Bardakları yağlamamıza gerek yok. Hatta sakın yağlamayın. 160 derecede ortalama 20-25 dk kadar pişiriyoruz. 
  3. Keklerimiz pişince ilk sıcağı geçtikten sonra bardakların içinde kekimizin üst kabaran kısmını kesip düzleştiriyoruz. Ayrıca süt ve şeker karışımı ile ıslatıyoruz.
  4. Keklerinizi fırına verince, o pişerken sizde bir yandan krem şantiyi çırpın. Çırpıp buzdolabında bekletiyoruz. Sonrasında çikolata sosumuzu arkasındaki tarife göre yapıyoruz. Çikolata sosu pişirdikten sonrada sürekli çırpıp kabuklanmaması ve soğumasını sağlıyoruz.
  5. Soğuyan keklerin üstüne önce krem şantiyi sürüyoruz. Sonra Çikolatalı sosunu da sürüyoruz. Üstünü dilediğimiz gibi süsleyip buzdolabında iyice soğuttuktan sonra servis ediyoruz. Hindistan cevizi çok yakışır. Ben yaban mersini ve badem kullandım.