Pages

23 Mayıs 2013

Taze Bezelye Diblemesi




Taze bezelyeyi ben bayılırım. Allah'tan evdeki herkeste çok seviyor. Bu dible hali :) Deneyin seveceksiniz.

Burada da taze fasulye diblesi var:

Malzemeler:

  • 1 kilo taze bezelye
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 orta boy domates
  • 1 büyük boy havuç
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • zeytinyağı, tuz

Yapılışı:

  1. Pirinci ılık suya bastırın. Yaklaşık 20-30 dk. bekletin.
  2. Soğanı yemeklik havucu yuvarlak yuvarlak doğrayın, zeytin yağında rengi dönene kadar kavurun. Domatesleri de yemeklikden daha küçük küçük doğrayın. Soğanların üstüne atın yumuşayıp suyunu versinler.
  3. Bezelyelerin uçlarını kavurun, 2 parmak genişliğinde kesin. Domateslerin üstüne atın. 1 çay bardağı da su ekleyin . Bezelyeler yumuşayınca yani pişince pişince üstüne pirincinizi ve 1'e 1 ölçüde kaynamış suyunuzu ekleyin. 1 su bardağı pirinç için 1 su bardağı su ekleyin yani. Pirinciniz suyunu çekene kadar pişirin.

20 Mayıs 2013

Yabani Sarımsak

 
Otlardan devam edelim. Yabani sarımsağı her yerde kullanıyorum. İster küp küp patates ve yumurta ile, ister mücver, ister salatalara azar azar ilave.
 
Denemenizi tavsiye ederim.
 
Faydaları :
 
  • Artık kronik hale gelmiş deri hastalıklarına karşı çok faydalıdır.
  • Mide ve bağırsak sorunlarının çoğuna karşı çözüm barındırır.
  • Gaz sancılarının giderilmesinde son derece etkilidir.
  • Kronik hale gelmiş ishale karşı faydalıdır.
  • Bağırsak tembelliğinin neden olduğu kabızlığı giderir.
  • Mide sorunlarının sebep olduğu uykusuzluğu yok eder.
  • Kalp çarpıntısı ve benzer şikayetlerin çoğuna iyi gelir.
  • Kireçlenmeye karşı faydalıdır.
  • Yüksek tansiyona iyi gelir.
  • Baş dönmesini giderir.
  • Akciğerlerde su toplanması sorununa iyi gelir.
  • Yapraklarının taze olarak kullanılması mesane şikayetlerini giderir ve böbrekleri temizler.
  • Kapanmak bilmeyen yaralara yapraklarının suyu sürülürse yaralar daha çabuk kapanır.
  • Kalp damarlarının düzgün çalışmasını sağlar.
  • Bütün vücudu temizler antioksidan etki gösterir.
  • Zeytinyağlı Şevketi Bostan Yemeği






    Egeli olmasam da otlara düşkünüm. Bu tarifte onlardan biri. Ben zeytinyağlı yaptım. Kuzu etli yapıyorlar genelde. Bencede kuzu etli olsaydı daha güzel olurdu.
     
    Bu aralar çok yoğunum bloğumla hiç ilgilenemiyorum :(
     
    Şevketi Bostanın faydaları
    
    - Sindirim ve safra salgılarını artırır.
    - Karın ağrılarıyla birlikte görülen sindirim güçlüğünü giderip rahatlama sağlar.
    - Kanamaları durdurur; hemoroit ve ishali iyileştirmekte etkili olur.
    - İştahı artırır.
    - İdrar söktürücüdür.
    - Yaraların temizleme ve iyileştirme özelliği vardır. ( hazırlanan çay pamuk yardımıyla yaralara sürülerek temizlenir. )

    Öncelikle şevketi bostanların ( 1 kilo kadardı sanırım) kenarlarındaki dikenli kısımları başından tutarak aşağıya çekerek alıyorsunuz. Çok kolay alınıyor. Sonra onları bir güzel yıkıyorsunuz. 1 büyük soğanı 2 yemek kaşığı zeytinyağında kavuruyorsunuz. Üstüne parmak uzunluğunda kestiğiniz şevketi bostanları atıyorsunuz. Üstüne bir avuç pirinç, yarım limon suyu, tuz, 2 bardak su bardağı su ile yumuşayıncaya , pirinçler pişinceye kadar pişiriyorsunuz.

    Çiriş otunuda deneyin gerçekten nefis oluyor. Tarif aşağıda
    http://durutarifler.blogspot.com/2013/04/ciris-otu-ciris-otu-ile-yumurtal-kavurma.html

    Çeşitli otlardan kavurma
    http://durutarifler.blogspot.com/2010/04/bursa-gemlik-tarafndan-toplanan-otlar.html